Лекции.Орг


Поиск:




Наукові знання та наукові дослідження




Наука – сфера людської діяльності, функцією якої є вироблення й використання теоретично систематизованих об’єктивних знань про дійсність. Поняття наука включає в себе як діяльність по здобуванню нового знання, так і результат цієї діяльності – суму набутих на даний момент наукових знань.

Формою існування і розвитку науки є наукове дослідження.

Наукове дослідження — це діяльність, направлена на всестороннє ви­вчення об'єкта, процесу або явища, їх структури і зв'язків, а також отри­мання та впровадження в практику корисних для людини результатів.

Його об'єктом є матеріальна або ідеальна системи, а предметом -структура системи, взаємодія її елементів, різні властивості, законо­мірності розвитку.

Існують: фундаментальні, прикладні наукові дослідження, пошукові дослідження і розробки.

Пошуковими називають наукові дослідження, направлені на ви­значення перспективності роботи над темою, відшукання шляхів ви­рішення наукових задач.

Розробкою називають дослідження, яке направлене на впрова­дження в практику результатів конкретних фундаментальних і при­кладних досліджень.

За тривалістю наукові дослідження можна розділити на довго­строкові, короткострокові й експрес-дослідження.

У теорії пізнання виділяють два рівні дослідження: теоретичний і емпіричний.

Теоретичний рівень дослідження характеризується переважан­ням логічних методів пізнання. На цьому рівні отримані факти дослі­джуються, обробляються за допомогою логічних понять, висновків, законів і інших форм мислення.

Тут досліджувані об'єкти в думках аналізуються, узагальнюють­ся, осягається їх суть, внутрішні зв'язки, закони розвитку. На цьому рівні пізнання за допомогою органів відчуттів (емпірія) може бути присутнім, але воно є підпорядкованим.

Структурними компонентами теоретичного пізнання є проблема, гіпотеза і теорія.

Проблема - це складне теоретичне або практичне завдання, спо­соби рішення якої невідомі або відомі не повністю. Розрізняють про­блеми нерозвинені (передпроблеми) та розвинені.

Нерозвинені проблеми характеризуються такими рисами: вони виникли на базі певної теорії, концепції; це важкі, нестандартні завдання;

їх рішення направлене на усунення виниклої в пізнанні су­перечності;

шляхи вирішення проблеми не відомі.

Розвинені проблеми мають більш менш конкретні вказівки на шляху їх рішення.

Гіпотеза –це т є, що вимагає перевірки і доведення, припущення про при­чину, яка викликає певний наслідок, про структуру досліджуваних об'єктів і характер внутрішніх і зовнішніх зв'язків структурних елементів. Наукова гіпотеза повинна спиратися на факти, перевірятися дослідним шляхом, зіставлятися з даними спостереження або експерименту (крім гіпотези, що не перевіряються); сумісності з існуючим науковим знанням. Біль­шою пояснювальною силою володітиме та гіпотеза, з якої виводиться найбільша кількість фактів.

Розрізняють гіпотези описові, пояснювальні та прогнозні.

Теорія - це логічно організоване знання, концептуальна система знань, яка адекватно та цілісно відображає певну сферу дійсності. Вона має властивості:

є однією з форм раціональної розумової діяльності; це цілісна система достовірних знань;

не тільки описує сукупність фактів, але і пояснює їх, тобто виявляє походження і розвиток явищ і процесів, їх внутрішні і зов­нішні зв'язки, причинні й інші залежності;

положення, що містяться в теорії, і висновки є обгрунтованими, доведеними.

Теорії класифікують за предметом дослідження. За цією ознакою розрізняють соціальні, математичні, фізичні, хімічні, психологічні, етичні та інші теорії.

Структуру теорії утворюють поняття, думки, закони, наукові по­ложення, учення, ідеї й інші елементи.

Думка — це думка, в якій затверджується або заперечується що-небудь.

Принцип - це керівна ідея, основне початкове положення теорії. Принципи бувають теоретичними і методологічними.

Аксіома - це положення, яке є результатним, що не доводиться, і з якого за встановленими правилами виводяться інші положення.

Закон - це об'єктивний, істотний, внутрішній, необхідний і стій­кий зв'язок між явищами, процесами. Закономірність - це: сукупність дії багатьох законів;система істотних, необхідних загальних зв'язків, кожен з яких складає окремий закон.

Положення - наукове твердження, сформульована думка. При­кладом наукового положення є твердження про те, що норма права складається з трьох елементів: гіпотези, диспозиції та санкції.

Учення - сукупність теоретичних положень про яку-небудь су­купність явищ дійсності.

І дея — це: нове інтуїтивне пояснення події або явища; визначальне стрижневе положення в теорії.

Концепція — це система теоретичних поглядів, об'єднаних науко­вою ідеєю (науковими ідеями).

Емпіричний рівень дослідження характеризується вивченням зо­внішнього світу за допомогою органів чуття. На цьому рівні форми теоретичного пізнання присутні, але мають підлегле значення.

Взаємодія емпіричного та теоретичного рівнів дослідження поля­гає в тому, що: сукупність фактів складає практичну основу теорії або гіпотези; факти можуть підтверджувати теорію або спростовувати її; науковий факт завжди пронизаний теорією, оскільки він не може бути сформульований без системи понять, тлумачить без тео­ретичних уявлень.

Емпіричне узагальнення - це система певних наукових фактів.

Емпіричні закони відображають регулярність в явищах, стійкість у відносинах між спостережуваними явищами. На відміну від теоре­тичних законів, які розкривають істотні зв'язки дійсності, емпіричні закони відображають більш поверхневий рівень залежностей.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-04-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 442 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

1015 - | 835 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.