Лекции.Орг


Поиск:




Економічне обґрунтування заходів щодо покращення маркетингової діяльності підприємства




2.1 Розробка комплексу заходів щодо покращення маркетингової діяльності СГПП «Случ»

Таблиця 2.1Загальна характеристика комплексу заходів щодо покращення маркетингової діяльності СГПП «Случ»

№п/п Назва заходу Короткий опис заходу Термін впровадження Очікувана вартість,тис.грн
1. Аналіз ринку: Проведення прогнозування зміни ситуації на ринку сільськогосподарської продукції в Рівненській області Провести опитування постійних та потенційних клієнтів (заготівельних компаній) в Рівненській області для виявлення їх мотивів вибору підприємств для закупівлі с/г продукції Липень 2018 р. 7тис.грн
2. Товарна політика: розширення товарного асортименту впровадження товарного знаку для підприємства (створення бренду) для підприємства рекомендується відновити завод по переробці молока,що дасть змогу ввести в асортимент готові продукти такі як масло, сметану та інші рекомендований товарний знак вказано в додатку № виведення племстада для подальшої реалізації. 3 квартал 2018р. 35тис.грн
4. Збутова політика: Розширення збутової мережі підприємства Залучення до співпраці крупних оптовиків та дилерів 1 квартал 2019р. 25тис.грн.
5. Комунікаційна політика: Реклама товарів Розробка і проведення рекламної компанії 2-4 квартал 2018р. 15тис.грн.
6. Організаційна компонентна:зміна організаційної структури. Зарахувати до штату працівників спеціаліста з маркетингу. 3 квартал 2018р. 12тис.грн

 

Підприємству доцільно звернути увагу на маркетингову товарну політику. Обґрунтована й зважена товарна політика виробника закладає підвалини його ринкового успіху. Якщо діяч ринку добре попрацював над такими розділами маркетингу, як виявлення споживчих потреб, розробка підходящих товарів і встановлення на них відповідної ціни, налагодження системи їх розподілу і ефективного стимулювання, класифікація за певними групами і детальне вивчення всіх аспектів, які стосуються покращення та збільшення товарного асортименту, то, напевно, такі товари матимуть успіх у покупців.

В умовах економічної та фінансової нестабільності у державі та впливу інших макро – та мікроекономічних факторів на діяльність СГПП «Случ» дана ситуація може суттєво змінитись. Тому, у процесі управління товарним асортиментом, відділу маркетингу підприємства рекомендується вживати таких заходів:

періодично ревізувати наявний асортимент і приймати рішення щодо доповнення товарного асортименту новою продукцією;

здійснювати постійний контроль за впливом зовнішніх чинників – коливань попиту на певні товари на певних сегментах ринку, змін у товарній пропозиції конкурентів тощо;

забезпечувати відповідне обслуговування споживачів у процесі використання товарів наявного асортименту.

– забезпечити необхідну інтенсифікацію зусиль щодо формування попиту під час оцінки, створення та пропозиції нового товару на ринку шляхом активнішого проведення комунікаційної політики.

Окрім перелічених заходів пропонується запровадити товарний знак, це дасть можливість виділити підприємство з поміж інших виробників пластмасової продукції та позитивно вплине на формування іміджу підприємства, якого йому не вистачає, а в подальшому на зростання фінансових показників та відповідно прибутків.

Також для удосконалення маркетингової цінової політики СГПП «Случ» рекомендується зробити ціни на продукцію підприємства більш гнучкими. Це можна здійснити шляхом коригування прогнозованого рівня ціни, пропонування і створення умов для ефективного її використання. Рекомендується розробити більш досконалу систему цінових знижок. Це зможе збільшити обсяги реалізації продукції підприємства і зробити підприємство більш конкурентоспроможним на ринку.

Дані рівні знижок були визначені на основі попереднього досвіду підприємства та вже існуючих знижок.

Використання даної системи поправок до ціни, зорієнтованої на уточнення рівня ціни та забезпечення її відповідності реальним умовам процесу реалізації продукції, дає змогу в умовах реальної ринкової ситуації застосувати цінові знижки та надбавки як дієвий інструмент при впровадженні цінової тактики. При цьому потрібно час від часу переглядати своє ставлення до рівня ціни залежно від тих змін, що відбуваються на ринку. Невиконання цих вимог може привести підприємство до втрати частки ринку та завдати збитків, що потребує поміркованого підходу до використання даного методу ціноутворення.

Підприємство постійно повинно здійснювати прогнозування зміни ситуації на ринку, враховувати можливість появи нових товарів або нових технологій, зміна моди, поведінка споживачів та інше. Для цього необхідно періодично проводити маркетингові дослідження, причому не обмежуватися ринком, на якому функціонує підприємство, а шукати виходи на нові ринки. (підприємство працює досить великий відрізок часу з постійними клієнтами і не проводять заходів для залучення нових клієнтів).

Компанія працює з оптовими клієнтами, для яких одним з найголовніших факторів є якість товару та вигідна ціна. Що забезпечує СГПП «Случ» завдяки проведенню ветеринарних досліджень за власний рахунок та системі знижок.

При вигідному рівні цін фірма надає високоякісний товар.

Наявність транспортного відділу, що функціонує по всій території Рівненської області.

Обмеженість грошових коштів, що закладаються у рекламний бюджет підприємства.

Ці особливості товару і підприємства привели до вибору саме таких засобів розповсюдження реклами:

Основними напрямками, в яких повинне відбуватись стимулювання збуту на СГПП «Случ» повинні стати:

стимулювання крупних оптовиків та дилерів;

стимулювання роздрібної мережі;

стимулювання власних збутових працівників;

стимулювання кінцевих споживачів;

Забезпечити ефективне стимулювання крупних оптовиків та дилерів є найбільш складним завданням. Річ в тім, що ці компанії є досить потужними, працюють з великою кількістю постачальників – конкурентів СГПП «Случ» а тому заохотити їх до більш активної роботи саме з товарами підприємства не так просто. Процес ефективного стимулювання збуту крупних оптовиків нерозривно пов’язаний з ефективними рекламними кампаніями підприємства, створенням власного бренду.

Вище наведені рекомендації при умові комплексного впровадження приведуть до прориву в реалізації всього асортименту продукції СГПП «Случ». При активізації своєї маркетингової діяльності СГПП «Случ» має всі шанси для збільшення обсягів виробництва і реалізації продукції, і як результат збільшення прибутків.

Якщо розроблені заходи будуть прийняті до уваги, то підприємство отримає нові можливості:

- Збільшення своєї частки на ринку сільськогосподарської продукції Рівненської області на 10%;

- Досягнення позиції абсолютного лідера на ринку сільськогосподарської продукції;

- Вихід підприємства на всеукраїнський рівень;

- Розширення мережі крупних оптовиків та дилерів;

- Збільшення прибутку нашого підприємства через здійснення запропонованих заходів;

- Підтримка прихильності споживачів до продукції СГПП «Случ»;

- Підвищення популярності продукції СГПП «Случ»;

- Поліпшення завантаження наявних і додатково створюваних потужностей;

- Підвищення кваліфікаційного рівня працівників;

- Поглиблення асортименту продукції;

- Розширення кола посередників;

- Зменшення залежності від процесу реалізації одного товару або асортиментної групи;

- Укладання торгових угод з новими партнерами;

- Зниження фінансового ризику;

- Більш глибоке проникнення на український ринок сільськогосподарської продукції;

Впровадження цих заходів несе за собою безліч наслідків, і завданням СГПП «Случ» є створення такої стратегії маркетингу, щоб ці заходи принесли якомога більше користі для підприємства, сприяли підвищенню репутації компанії та її виходу на всеукраїнський ринок.

2.2 ВІдновлення роботи маслозаводу сгпп «Случ»

Молоко та молокопродукти споживає більшість громадян України, тому самим вірним варіантом запропонованого заходу буде відкриття власного заводу по переробці молока, що дозволить збільшити кількість споживачів, а отже і прибуток від своєї діяльності.

Аналіз тенденцій та перспектив розвитку українського ринку молока та молочних продуктів дозволяє зробити висновок,що ця ринкова ніша одна з найбільш перспективних. Відновлення діяльності маслозаводу передбачає вирішення найважливішого соціально-економічного завдання щодо збереження здоров я населення,забезпечення його продуктами харчування високої якості за рахунок власного виробництва.

Завод вироблятиме:

-сметану 20% жирності;

- кефір 2,5% жирності;

- сир «Домашній» (творог);

- масло.

Основною сировиною для забезпечення виробництва продукції є молоко.

Для нормальної діяльності заводу необхідна достатня кількість основних виробничих ресурсів(основні засоби,оборотні засоби та робочу силу).

На економічну ефективність переробки молока впливає собівартість виробленої продукції

Для переробки молока необхідно використовувати молоко,яке відповідає вимогам державного стандарту України 3662-97 «Молоко коров яче незбиране.». Основною вимогою до молока є необхідність охолодження до температури +8 С. молоко має бути чистим - без механічних домішок з вмістом бактерій і хімічних сполук.

Вибір основного технологічного обладнання і його коротка характеристика

Для перекачування вершків насос марки П8-ОНБ потужністю 10т/год-1 шт. За допомогою насосу молоко подається для зважування на вагах типу ВТ-2012–1 шт. Потім молоко подається на підігрівач типу А1-ОНЛ-10 в кількості 1 шт.

Після підігрівання молоко подається на сепаратор типу Ж5-ОС2-НС-10, потужністю 10000 кг/год-11 шт. Де отримують вершки 30 – 40% жирності та молоко нежирне з масовою часткою жиру 0,05%.

Молоко знежирене переходить на подальшу переробку, а вершки температурою 10…12 °С подаються в приймальний бак Р3 – ОНС з поплавковим регулятором рівня ємкістю 250 л звідки центробіжним насосом нагнітаються в трубчастий пастеризатор, де пройшовши обидві секції, нагріваються до температури 85…96 °С і під напором, який має насос направляються в накопичувальний бак, або спочатку в вакуум – дезодоруючу установку, а з неї насосом в той же бак. З баку гарячі вершки поступають самотоком по трубопроводу в сепаратор Г9-ОСК-3 шт. для отримання високожирних вершків. Із сепаратора високожирні вершки по лотках стікають в ванни для нормалізації ВН – 600, а маслянка з бака насосом подається по трубопроводу на подальшу переробку. Ванни працюють по черзі. Доки одна з ванн наповнюється, в другій відбувається нормалізація по волозі, а з третьої нормалізовані вершки ротаційним насосом – дозатором НРН–2,5–1 шт.подаються в трьохциліндровий маслоутворювач Т1-ОМ-2Т.

Готове масло температурою 12…15 °С через спеціальний кран поступає в ящики установлені, які встановлені на столі. Звішене і упаковане масло транспортується в холодильну камеру.

Перелік технологічного обладнання, яке використовується для виробництва масла селянського наведений в таблиці 3.2

Таблиця 2.3. Перелік технологічного обладнання

Обладнання Марка Продуктивність, кг/год Кількість, шт.
Насос П8-ОНБ    
Ваги ВТ-2012    
Пластинчатий теплообмінник А1-ОНЛ-10    
Сепаратор Ж5-ОС2-НС-10    
Приймальний бак Р3-ОНС 250 л  
Трубчастий пастеризатор А1-ОТЛ-5000    
Дезодораційна установка ОДУ    
Сепаратор Г9-ОСК    
Бак для пахти Р3 – ОНЯ    
Нормалізаційна ванна ВН – 600    
Насос дозатор НРДМ    
Трьохциліндровий маслоутворювач Т1-ОМ-2т    
Ваги РН-50Ш13М-1    

 

 

Розрахуємо кількість необхідного молока для виробництва пробної партії Вершкового масла 2 т.

Розрахунок проводимо враховуючи вимоги наказу №553 від 30.09.86 р.

Вихідні дані: виробити масло вершкове селянське і масло солодко-вершкове методом перетворення високожирних вершків, якщо надійшло молоко коров’яче незбиране з масовою часткою жиру 3,5%. Масова частка жиру в вершках, взятих при сепаруванні – 42%.

1. Визначаємо кількість вершків, що потрібно на виробництво 2 т масла за формулою 3.2.

Кв × , де

Кв – кількість вершків, кг;

Кмасла – кількість масла, кг;

Жмасла – масова частка жиру масла, %;

Жмаслянки – масова частка жиру маслянки, %;

Жв – масова частка жиру вершків, %;

П – втрати, %.

2.Згідно вимог наказу №553 від 30.09.86 р. втрати становлять 0,5%.

Кв × 3967 кг

3. Визначаємо кількість маслянки за формулою 3.3.

Кмаслянки = Кв – Кмасла, де

Кмаслянки – кількість маслянки, кг

Кв – кількість вершків, кг

Кмасла – кількість масла, кг

Кмаслянки = 3967 – 2000 = 1967 кг

4. Визначаємо кількість молока коров’ячого незбираного Ж = 3,5%, що потрібно для отримання 3967 кг вершків з масовою часткою жиру 42% за формулою 3.4.

Км × , де

Км – кількість молока, кг

Кв – кількість вершків, кг

Жм – масова частка жиру молока коров’ячого незбираного, %

Жм.н. – масова частка жиру молока нежирного, %

Жв – масова частка жиру вершків, %

П – втрати, %

Згідно вимог наказу №1025 від 31.12.87 втрати становлять 0,4%.

Км × 48043 кг.

Тобто,480,43 ц молока необхідно для виробництва вершкового масла. Оскільки для виробництва масла ми використовуємо молоко власного виробництва,то собівартість 1 ц молока становила у 2018 р. 0,219 грн. Таким чином, витрати на молоко необхідне для переробки становитимуть: 105,2 грн.

Розрахуємо,вартість реалізації 2 т вершкового масла. Середня оптово-відпускна ціна за вершкове масло від переробних підприємств України становить 45,22 гривні за 1кг.

Отже,вартість реалізованої продукції становитиме:2000 кг*45,22=90440 грн.

Робота заводу здійснюватиметься по 6 год на добу. Для роботи на технологічній лінії виробництва вершкового масла потрібні 2 основних працівника – оператори. Також для обслуговування обладнання необхідно допоміжний працівник слюсар-електрик.

На виробництво та реалізацію 2 т масла необхідно 5 місяців. Розрахуємо витрати на заробітну плату працівникам за 5 місяців:

Оператори отримуватимуть мінімальну заробітну плату,яка становить 1670 грн разом з нарахуванням у пенсійний фонд;1670*2=3340; 3340*5=16700 грн;

Масло бійниця 16700 грн;

Посудомийниця 16700 грн;

Слюсар – електрик – 2743 грн

 

Електроенергія- 2000 грн;

Затрати на упаковку 4000 грн;

Витрати на збут 1500 грн;

Амортизація 16200 грн.

Загальні витрати становитимуть:76648 грн.

Чистий прибуток становитиме 90440 грн.-76648 грн.=13791 грн.

І це тільки по виробництву масла, а з молока можна ще отримати і інші продукти,такі,як сири,кефір,згущене молоко та інше.

Прибуток від їх реалізації дозволить покрити витрати на відновлення діяльності маслозаводу,і в подальшому принесе прибуток.

2.3 Виведення племінного стада корів

Правильне використання сексованої сперми для осіменіння телиць за відповідних умов може бути економічно ефективним – запевняє Блер Мюрей,спеціаліст із генетики.

Був час,коли використання сексованої сперми для багатьох фермерів,що спеціалізуються на молочному скотарстві,вважалось нездійсненною мрією. Нині сексована сперма є в наявності,хоча й за високою ціною. Сексована сперма має певні переваги і дозволяє швидше поповнювати стадо теличками.

Тому для розведення племінного стада корів,я пропоную закупити сексовану сперму,що дасть змогу СГПП «Случ» збільшити обсяги виробництва молока та при його реалізації збільшити прибуток підприємства вцілому.

При проведенні досліджень вчені враховували збільшення витрат на осіменіння,подовження сервіс-періоду та рівень вибракування. Переважно роблять одну чи дві спроби осіменіння сексованою спермою,але якщо телиця не була запліднена,використовують стандартну сперму.

Було встановлено точку не збитковості у використанні сексованої і стандартної сперми. Отже, якщо базовий рівень запліднюваності становить 58%, то при використанні сексованої сперми потрібно досягати запліднюваності 86% від показника запліднюваності стандартною спермою. При базовому показнику запліднюваності 65%, точка беззбитковості для сексованої сперми становить 80% від показника запліднюваності стандартною спермою. Але досягти вищих показників,аніж 80% від показника запліднюваності стандартною спермою напевно неможливо.

Згідно проведених досліджень,сексована сперма може бути економічно вигідною якщо:

- використовувати її для телиць;

- досягнуто високого рівня запліднюваності стандартною спермою і рівень мертвонароджень низький;

- вартість новонароджених теличок вища середньої.

Розрахуємо витрати на годівлю покритих корів:

В період тільності у корів підвищується обмін речовин в з’язку з розвитком плаценти і ембріону. Ембріональний період у них продовжується з 1 по 34-й день,перед плідний – з 15 по 60 день і плідний з 61-го по 285-й. збільшення маси плоду проходить нерівномірно. До кінця першої третини тільності маса плоду складає 20-30 г. В цей період енергетичний обмін збільшується всього на 5% і звичайний рівень годівлі корів забезпечує потребу плоду в енергії і поживних речовинах. В перші місяці тільності значення має повноцінна годівля корів,тому що неповноцінна по протеїну,мінеральним речовинам і вітамінам може бути причиною розсмоктування плоду і аборту.

До кінця другої третини тільності маса плоду досягає 5-7кг, що складає 15%-20% від маси теляти при народженні. Потреба кормів в енергії та поживних речовин збільшується приблизно на 15%.

В останню третину тільності приріст плоду теляти складає 75% від живої маси при народженні. Особливо інтенсивно розвиток плоду проходить в останні два місяці тільності. В зв’язку з чим оптимальний строк сухостійного періоду у корів повинен складати 60 днів.

В першу декаду сухостійного періоду коровам згодовують в середньому 80% поживних речовин від норми,на початку другої декади раціон доводять до норми,а в третю і четверту декаду норми годівлі збільшують на 20%. За дві неділі до розтелу потреба в енергії в корів збільшується,а споживання об’ємистих кормів з наближенням розтелу зменшується. В цей період рекомендується частину силосу замінити на високоякісне сіно і концентрати.

Тільні сухостійні корови живою масою 600-700 кг і планованою продуктивністю 7-8 тис. кг молока за лактацію повинні отримувати за добу 13,5-15 к.од. або 150-170 МДж обмінної енергії. На кожні 100 кг живої маси в залежності від рівня продуктивності.

В середньому тільним сухостійним коровам необхідно згодовувати на 100 кг живої маси до 2-2,5 кг сіна і соломи. Мінімальна кількість 1 кг у вигляді сіна. Додатково до сіна згодовують 1-1,5 кг сінажу,2-2,5 кг силосу,по 1 кг коренеплодів на 100 кг живої маси. Кількість концкормів складає 1,5-2 кг на голову за добу.

Доля початку створимо експериментальну групу,у якій для початку покриємо 40 корів. Припустимо,що 80% з них зателилося - це 32 корови. Розрахуємо витрати кормів на їх годівлю. В середньому тільній сухостійній корові вагою 400 кг необхідно згодовувати на добу 10 кг сіна, 6 кг сінажу,8 кг силосу,4 кг коренеплодів,6 кг концкормів. Для 32 корів на добу згодовують 320 кг сіна,192 кг сінажу,256 кг силосу, 128 кг коренеплодів, 192кг концкормів. Отже, витрати кормів за весь період станавитиме:

- сіно – 2880 кг;

- сінаж – 1728 кг;

- силос – 2304 кг;

- коренеплодів – 1152;

- концкормів – 1728.

Розрахуємо витрати на годівлю тільних корів в грошовому еквіваленті:

-сіно – 2880 кг*1,3 грн=3744 грн;

- сінаж – 1728кг*2,5 грн=4320 грн;

- силос – 2304кг*2грн=4608 грн;

- коренеплоди – 1152 кг*3=3456 грн;

- концкормів – 1728 кг *1,9 грн=3283 грн.

Загальні витрати на годівлю корів становитимуть:19411 тис.

Отримали приплід: 32 телички. Годівля племтелиць: 2 місяці на одну голову згодовують 6 л молока на добу. І через 20 днів після народження згодовують 500г плющеного зерна на добу.

Витрати на годівлю телиць на два місяці становитимуть: 537,6 грн за годівлю молоком, і 30,4 грн за плющене зерно.

Коли теличкам виповнюється 2 місяці їм перестають давати молоко і починають годувати сіном. З трьох місяців до 6 - 1.5 кг сіно на добу та 1,6 кг концкормів. Витрати за 3 місяці годівлі телят 479 грн. З 6-місячного віку – 3 кг сіна та 2 кг концкормів,748,8 грн за сіно та 729,6 грнза концкорми.

Годівля з 12-ти місяців до 18 місяців. Сіно – 7 кг – 1747,2 грн;

Сінаж – 2кг -729,6 грн;

Силос – 4 кг - 1536 грн;

Концкорми – 5 кг – 1824 грн.

Загальні витрати на годівлю телят з 12до18 місяів становитимуть 5836,8 грн.

Коли теличкам виповнюється 18 місяців можемо їх покрити стандартною спермою та через 2 місяці продати,це дає змогу отримати максимально більший прибуток. Розрахуємо витрати на годівлю 2 місяців28 тільних корів. В середньому тільній сухостійній корові вагою 400 кг необхідно згодовувати на добу 10 кг сіна, 6 кг сінажу,8 кг силосу,4 кг коренеплодів,6 кг концкормів. Витрати на їх годівлю становитимуть 1831,2 грн.

Витрати на робітників становитимуть:

Зарплата доярці – 10962 грн;

Зарплата техніку штучного запліднення – 400 грн;

Зарплата доглядачу ВРХ – 7296 грн;

Зарплата сторожу – 10000 грн;

Зарплата завфермі – 2000 грн;

Нарахування на зарплату – 11401,7 грн;

Витрати на зарплату становитимуть – 42059,7 грн

Втрати на амортизацію,поточний ремонт,затрати на електроенергію,на ПММ -127000 грн.

Витрати на збут – 42000 грн.

Витрати на розведення племтеличок становитимуть: 260185,1 грн - 20000 грн на закупку сексованої сперми, 29125,4 грн на годівлю корів та 42059,7 – на заробітну плату,127000 грн.,витрати на збут – 42000 грн.

Розрахуємо прибуток від реалізації племтеличок:

Вага однієї становить 470 кг., вартість за 1 кг – становить 42 грн. Вартість за реалізацію однієї телички 470 кг*42 грн=19740 грн.

Вартість реалізованої худоби становитиме – 19740 грн.*28 = 552720 грн.

Таким чином чистий прибуток становитиме 292534,9 грн.

Проведення рекламної кампанії для СГПП «Случ»

Економічні цілі рекламної кампанії і її ресурсне забезпечення

Якв театрі борються за глядача,так і підприємство повинно боротися за свого споживача,покупця. Як в театрі хочуть досягнути певних моральних і матеріальних успіхів – повного залу,певного прибутку,так і в рекламній кампанії ми повинні чітко визначити ціль. Це може бути збільшення продажу товарів на стільки-то тис.грн., продаж всього товару до,скажемо,5-го числа наступного місяця,створення позитивного образу фірми в певному регіоні чи у групи населенні і так далі.

Ми повинні відповісти на основні питання: Для чого? Для кого? Що?Для чого потрібна реклама,саме ця рекламна кампанія,для кого вона призначена,що потрібно отримати в результаті її проведення. Повинен бути тісний зв’язок реклами з товаром,маркетингом,психологією та ін..

Якщо цікавість замовника не проявляється,значить ціль рекламодавцем не досягнута. Формулювання основних задач допомагає направить розвиток стратегії компанії з допомогою визначення цілей. Оскільки основні задачі помагають визначити ціль,їх можна використовувати в кінці компанії для визначення її результатів. Задачі визначаються на основі розуміння ієрархії ефектів і різних способів впливу реклами на споживачів. Розглянемо характеристику економічних цілей реклами:

В залежності від масштабу поставлених завдань, в СГПП «Случ» формулюють наступні цілі:

- короткострокову мету – на 1 рік;

- середньострокову мету – на 2- 3 роки;

- довгострокову мету – на 3,5 -5 років.

Короткострокові цілі.

1. Збільшення річного об'єму продажів сільськогосподарської продукції в м. Рівне на 10%.

2. Розширення ринку збуту сільськогосподарської продукції із збільшенням об'єму продажів на освоєних ринках Рівненської області на 5% і виходу на неосвоєні ринки країн регіонів України.

Завдання.

1. Збільшити за рік долю продукції СГПП «Случ» на ринку Сільськогосподарської продукції Рівненської області на 5 % за рахунок розширення існуючої збутової мережі.

2. Провести протягом року маркетингові дослідження в містах Хмельницький,Луцьк та Івано -Франківськ, визначити потреби клієнтів і кінцевих споживачів.

3. Збільшити протягом року на 15%-20% об'єм продажів окремих видів продукції – зернові та м’ясо свиней.

Середньострокові цілі.

1. Забезпечення стійкої довгострокової конкурентної позиції на ринку сільськогосподарської продукції Рівненської області.

2. Стабільне збільшення прибутку в середньому на 5-7% в рік за рахунок збільшення ринкової долі СГПП «Случ» і об'єму продажів продукції підприємства на ринках регіонів країни.

3. Значне поліпшення споживчих властивостей продукції через впровадження на підприємстві міжнародних стандартів якості.

Завдання.

1. Провести маркетингові дослідження за визначенням дефіциту сільськогосподарської продукції, з врахуванням результатів досліджень розробити і упровадити на підприємстві асортимент нових видів сільськогосподарської продукції.

2. Розробити ефективнішу рекламну концепцію, направлену на конкретні групи споживачів.

3. Провести маркетингові дослідження ринків країн СНД, виявити потреби в сільськогосподарській продукції даних ринків, знайти оптимальні варіанти каналів руху товару.

Довгострокові цілі.

1. Вийти в лідери вітчизняних підприємств-виробників сільськогосподарської продукції.

2. Добитися стійких конкурентних переваг на ринках сільськогосподарської продукції.

3. Забезпечити СГПП «Случ» стійке щорічне зростання прибутку.

 

Виходячи з встановлених цілей проведемо розрахунок планованого величини рекламного бюджету.

Для прийняття ефективного рішення розрахунок бюджету рекламної кампанії проведемо 2 методами.

Метод 1.Розрахунок рекламного бюджету з урахуванням цілей та задач.

Даний метод розраховується згідно формули:

EA = p*n0(S/Smax),де –

р - вартість однієї рейтингової одиниці;

n0 -кількість рейтингових одиниць,необхідних для умовного 100% охоплення цільової аудиторії;

S - бажаний рівень продаж;

Smax - максимальний рівень обсягу продаж(умовно для 100% охоплення цільової аудиторії).

Smax -15335,9 тис.грн,

n0 -2000

p -5грн.

S -10223,9 тис.грн.

ЕА=5*2000(10223,9/15335,9)=6666,3 тис.грн.

Метод 2. Метод % до продаж.

У цьому методі рекламний бюджет оцінюється відносно реально існуючого на даний момент обороту:

де EA - рекламний бюджет (витрати на рекламу);

k - склався на ринку (або в самій фірмі) показник відрахувань на рекламу щодо обсягу продажів;

S0 - оборот фірми на момент оцінки рекламного бюджету.

Обсяг продажів СГПП «Случ» на кінець 2017 р. становить 7532,8 Сформований на ринку показник процентного відрахування на рекламу від обороту дорівнює 3%.

Тоді розрахуємо рекламний бюджет:

ЕА = (7532,8*3%)/100%=225,9 тис.грн

Таким чином витрати на рекламу становитимуть 225,9 тис.грн.

Висновок

Базуючись на усьому вищевикладеному, ми можемо відзначити, що процес підвищення маркетингової ефективності діяльності підприємства являє собою сукупність виконання таких послідовних дій, як організація, планування та контроль за здійсненням маркетингової діяльності. Першим кроком в процесі його забезпечення є організація служби маркетингу, яка перш за все передбачає визначення структури управління маркетингом підприємства, визначення переліку маркетингових функцій та визначення виконавців, відповідальних за їх здійснення.

Для підприємства на сьогоднішній день існують сприятливі умови на даному сегменті ринку, і якщо керівництво підприємства скористається даною ситуацією, це може призвести до позитивних змін у діяльності. Для цього потрібно активізувати свою поведінку на ринку.

Проаналізувавши загальний стан підприємства можна зробити пропозиції по покращенню фінансового стану підприємства:

Перш за все підприємство повинно реалізувати всю продукцію, яка виробляється.

Зниження собівартості продукції - дозволить підприємству бути конкурентноспроможним на ринку збуту. Можливе за рахунок впровадження нової техніки, технологій, більш раціонального використання як матеріальних так і трудових ресурсів, зменшення питомої ваги постійних затрат в собівартості продукції, адже зниження собівартості продукції прямо пропорційно впливає на збільшення прибутку підприємства.

Виробництво і розробка нових видів продукції, яка зацікавить споживачі.

 

Список використаної літератури

Річні звіти СГПП «Случ» за 2015-2017рр.,статистичні дані,установча документація.

Армстронг, Гарі, Котлер, Філіп. Маркетинг: Заг. курс: [Пер. з англ.] / Армстронг, Гарі, Котлер, Філіп; [За ред. Н.В. Шульпіної]. — 5-е вид.. — М.; СПб; К.: Діалектика, 2001. — 601с.

Ассэль, Генри. Маркетинг: принципы и стратегия: Учеб. для вузов / [Пер. с англ. Штернгарца М.З.]. — 2-е изд.. — М.: ИНФРА-М, 2001. — ХІІ, 803с

Балабанова Л.В., Алачева Т.И., Смеричевская С.В. Маркетинг. Менеджмент; Под ред. Балабановой Л.В., Донец. гос. ун-т экономики и торговли им. М.Туган-Барановского. — Донецк, 2001. — 594 с.

Бучацька І. О. Процедури управління маркетинговою діяльністю підприємств та їх інформаційне забезпечення // Придніпровський наук. вісник. - Дніпропетровськ, 1998. - N117 (184): Економіка. - с.33–37.

Васильев Г.А., Горфинкель В.Я., Ибрагимов Л.А. Маркетинг: Учеб. для вузов; Под ред. Г.А.Васильева. - М.: ЮНИТИ, 2002. – 207 c.

Вачевський М.В., Вачевський О.М., Скотний В.Г. Маркетинг: Основи теорії і практики - Львів: Каменяр, 1999. - 222 с.

Ващекин Н.П., Парамонова Т.Н., Самарина С.М. и др. Маркетинг: Учеб. для студентов вузов, обучающихся по спец. «Маркетинг», «Коммерция (торговое дело)», «Реклама» Рос. гос. торг.— экон. ун-т. — 3-е изд., перераб. и доп.. — М.: ИД ФБК-Пресс, 2004. - 310 с.

Глазов М.М. Функциональная диагностика деятельности промышленного предприятия: Учебное пособие. СПб.: Изд-во РГГМУ, 2003. – 311с.

Глазов М.М., Фирова И.П. Маркетинг предприятия: анализ и диагностика. СПб.: Изд-во РГГМУ, 2004. – 235с.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-04-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 946 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

935 - | 869 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.