Лекции.Орг


Поиск:




Тема 4: Процесуальні документи, пов’язані з відкриттям провадження у справі




Питання для усного опитування та дискусії

2.1. Відкриття провадження у справі як стадія цивільного процесу.

2.2. Методика підготовки документів, якими ініціюється провадження у справі.

2.3. Аналіз типових помилок, які пред’являються судами при прийнятті заяв;

2.4. Процесуальні документи суду, що постановляються на стадії відкриття провадження у справі.

2.5. Забезпечення позову та пов’язані з цим правовим інститутом процесуальні документи.

 

Аудиторна письмова робота

1. Перевірте правильність оформлення процесуальних документів (документи надає викладач)*:

· позовної заяви;

· заперечення проти позову;

· зустрічного позову;

· заяви про забезпечення позову;

· заяви про поновлення або продовження строку;

· ухвали суду про залишення заяви без руху;

· ухвали суду про відмову у відкриття провадження у справі;

· ухвалу суду про повернення матеріалів особі-заявнику;

· ухвали про відмову в продовженні (відновленні) процесуального строку.

2. Підготуйте усі процесуальні документи необхідні на стадії відкриття провадження у справі від імені [1] (фабулу справи взяти з задач):

· позивача;

· відповідача;

· третьої особи із самостійними вимогами на предмет спору;

· третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на боці відповідача;

· суду;

· заявника;

· заінтересованої особи у справах окремого провадження;

· прокурора;

· органу державної влади чи місцевого самоврядування, яким законом надано права захищати права та інтереси інших осіб.

3. Вирішити задачі:

Завдання № 1.

Цаймак Л.Г. звернувся з позовом до видавництва про стягнення гонорару за написання ним книги. У своєму запереченні на позов видавництво зазначило, що угоди з автором не укладало. При розгляді справи представник видавництва аргументував відмову у виплаті гонорару ще й тим, що книга Цаймака Л.Г. є кандидатською дисертацією останнього, яку той написав, перебуваючи в аспірантурі. Суддя зажадав, щоб це пояснення було викладено письмово і підтверджено необхідними доказами. Зробивши перерву, суддя пояснив сторонам, що рішення по справі буде винесено наступного дня. На другий день суддя вийшов до залу судового засідання і оголосив рішення, відмовивши в позові Цаймаку Л.Г. на тій підставі, що він не виконав плану наукової роботи в інституті, в якому він працював викладачем, незважаючи на те, що цей факт не був предметом дослідження суду.

Напишіть позовну заяву Цаймака Л.Г. та заперечення на неї від імені видавництва. Які ще процесуальні документи повинні бути підготовлені у цій справі?

 

Завдання № 2.

Після смерті М.В. Буркаль між його спадкоємцями дочками від різних шлюбів — Я.М. Григоришиною і П.М. Бліновою виник спір з приводу поділу спадкового майна. П.М. Блінова вважала, що при визначенні її розміру частки майна не повинні враховуватися предмети домашнього вжити, які повинні належати їй, оскільки вона останні 5 років проживала з батьком та доглядала його.

Розглянувши справу, суд поділив порівну майно між спадкоємцями, включив до нього і предмети домашнього вжитку.

Через місяць до цього ж суду звернувся М.М. Копишин — позашлюбний син М.В. Буркаля із заявою до Я.М. Григоришиної і П.М. Блінової про визнання права власності на спадкове майно, яке було поділено між відповідачками, і яке йому належить за заповітом померлого батька Буркаль М.В.

Як суд повинен вирішити правовий спір?

Підготуйте усі процесуальні документи у цій справі.

 

Завдання № 3.

1 травня минулого року на проїжджій частині по вул. Тернопільській було відкрито каналізаційний люк (кришка люку знаходилась на зустрічній смузі). Григорівський І.Ф., керуючи своїм автомобілем в темну пору суток наїхав на люк лівим переднім колесом та пошкодив його, та також вдарив обличчя об кермо в результаті поштовху спричиненого різким припинення руху. Об кришку люку пошкодили вини автомобілів громадянин Петренко В. В. та водій таксі Шкребень Ю. Д.

Через 40 хвилин після повідомлення про ДТП на місце пригоди приїхали працівники Хмельницькводоканалу, огородили люк огорожею та виставили попереджуючий знак на відстані 1,5 метра від люку.

В грудні Григорівський І.Ф. звернувся до суду з позовом до Хмельницькодоканалу та міськвиконкому Хмельницької міської ради про відшкодування шкоди заподіяної його майну (було повністю пошкоджене ліве переднє колесо та пошкоджене дно машини) та компенсацію моральної шкоди, якої він зазнав у зв’язку із шкодою здоров’ю (йому на рану на обличчі було накладено 3 шви) та зірваними планами відпочити з сім’єю на свята в Карпатах.

В ході провадження у справі представник відповідача заперечив проти позову посилаючись на те, що позивач мав можливість об’їхати люк, а також заявив клопотання про залучення в якості співвідповідача страхової фірми "Гарант", в які застраховано господарську діяльність водоканалу.

Які процесуальні документи потрібно підготувати?

Напишіть позовну заяву Григорівського І.Ф. та заперечення на неї від імені представників водоканалу, виконкому та страхової фірми.

 

Завдання № 4.

Караваєв А. М. працював електриком на заваді “Темп”. Німецький партнер заводу фірма "Nord" в якості інвестицій поставило на підприємство нове обладнання для відкриття ще однієї робочої лінії. Інструкції щодо експлуатації обладнання не було перекладено на з німецької мови. Під час установки цього обладнання Караваєв А.М. отримав опік руки током високої напруги. Пізніше, в лікарні вказівний і середній пальці правої руки було ампутовано. Вважаючи, що нещасний випадок трапився з вини підприємства, Караваєв А.М. звернувся до суду з позовом про стягнення з заводу на його користь різниці між середнім заробітком до каліцтва і пенсією та заробітком після каліцтва. В ході розгляду справи позивач подав заяву про відвід судді мотивуючи її тим, що дружина є хрещеною матір’ю сина головного бухгалтера заводу.

При розгляді справи суддя проігнорував заяву про його відвід, в позові відмовив, мотивуючи тим, що “позивач не довів свої позовні вимоги в суді”.

Напишіть проекти процесуальних документів, які повинен підготувати у цій справі позивач.

Завдання № 5.

У вересні ВАТ “Забудовник” розпочав будівництво семиповерхової будівлі, в якій планувалось розташувати офісні та адміністративні приміщення. Забудову було сплановано таким чином, що вона мала знаходитись на відстані 7,8 м від східної стіни житлового будинку № 2 по вул. Проскурівській перекриваючи огляд з вікон мешканців. Попередніх громадських слухань до початку будівництва не проводилось.

Мешканці квартир 3, 7, 11 Сорока Н.П., Тіонов Ю.О, Нолік Ж.Ю. звернулися із скаргою до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Хмельницькій області з проханням перевірити законність проведення вказаної забудови, оскільки у разі її здійснення їм буде перекрито повністю доступ прямих сонячних променів до помешкань.

Результати перевірки показали, що технічна документація на будівництво не пройшла санітарно-епідеміологічної експертизи у зв’язку з чим будівництво було тимчасово зупинено.

Які процесуальні документи повинні бути підготовлені позивачем (позивачами) у цій справі?

 

Завдання № 6.

Мох П.К. подарував школі будинок і господарські будівлі, які належали йому на праві приватної власності. Договір дарування був нотаріально посвідчений. Школа передала державній адміністрації району, житлово-комунальне управління якої перебудувало їх під житло, перепланувало і заселило трьома сім'ями. Через два роки повернулась із-зі кордону дружина Моха Т.В., яка нічого не знала про дії чоловіка і згоди на дарування не давала.

Вважаючи, що її право було порушене, Мох Т.В. звернулася до суду з позовом.

Які процесуальні документи повинні застосовуватись у цій справі?

Завдання № 7.

Грабовська З.І. звернулася з позовом до суду про встановлення режиму її окремого проживання з її чоловіком Грабовським Ю. В. про примусовий обмін житлоплощі, яка складається з трьох кімнат 16, 22 та 28 м2 і належить їм обом на праві спільної сумісної власності. На спірній житлоплощі проживали також батьки відповідача. В судовому засіданні після опитування сторін, з’ясувалось, що квартиру було придбано під час шлюбу за спільні кошти подружжя та батьків позивачки. Порадившись на місці, суд виніс ухвалу про притягнення до участі в справі третіх осіб — батька позивачки як голову сім'ї, і батьків відповідача як співмешканців.

Які процесуальні документи мають надати суду батьки позивачки, щоб захистити свої майнові права?

 

Завдання № 8.

Вакула Е.Р. тривалий час перебував у фактичних шлюбних відносинах з Антоновою Л.А. У них народилася дитина. В зв'язку з тим, що Вакула Е.Р. відмовився надавати кошти на утримання дитини, Антонова Л.А. звернулася з позовною заявою (за місцем свого проживання) до суду про стягнення з Вакули Е.Р. аліментів.

Вакула Е.Р. позов не визнав.

Які процесуальні документи кожна із сторін повинна подати до або під час попереднього судового засідання?

Завдання № 9.

Петровський В.О. звернувся до Університету з вимогою щодо стягнення грошової заборгованості, яка утворилася у зв’язку з проживанням у нього з 15 лютого по 15 червня минулого року трьох студентів юридичного факультету Університету. В ході перевірки з’ясувалось, що Університет ще 15 січня минулого року повідомив Петровського В.О. про те, що розриває з ним угоду. Студенти письмово пояснили, що вони щео з 31 січня минулого в будинку Петровського В.О. не проживають, але ліжка і постіль там залишили і комендант вивіз їх від нього тільки в кінці березня минулого року цього року. З огляду на це Університет відмовився задовольнити вимогу Петровського В.О..

Петровський В.О. звернувся за захистом своїх прав до суду

Визначте, які процесуальні документи повинен подати до суду Петровський В.О.

Які процесуальні документи повинен підготувати Університет після отримання ним копії ухвали про відкриття провадження у справі.

.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: відкриття провадження у справі; позовна заява; право на позов; право на пред’явлення позову; право на задоволення позову; право на судовий захист; об’єктивні передумови права на звернення до суду; суб’єктивні передумови права на звернення до суду; відмова у відкритті провадження; повернення позовної заяви; залишення заяви без руху; ухвала суду.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати поняття та значення відкриття провадження у справі. Слід приділити увагу поняттю та значенню права на звернення до суду та відмежовувати їх від права на позов.

Право на пред’явлення позову — це право на звернення з вимогою до суду за захистом, право на порушення його діяльності по здійсненню правосуддя в цивільних справах.

Слід уміти розрізняти передумови права на пред’явлення позову і умови здійснення права на пред’явлення позову (процесуальний порядок здійснення права на пред’явлення позову), дл яких належать: процесуальна правоздатність позивача і відповідача; процесуальна заінтересованість особи; належність справи до цивільної юрисдикції суду; правовий характер вимоги позивача; відсутність рішення, що набрало законної сили, ухваленого зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав; відсутність ухвали суду, яка набрала законної сили, про закриття провадження у справі у зв’язку відмовою позивача від позову або укладенням мирової угоди сторін; відсутність у провадженні суду справи щодо спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав; відсутність укладеного між сторонами договору про передачу цього спору на вирішення третейського суду.

Слід також пам’ятати, що здійснення права на пред’явлення позову залежить від обставин процесуально-правового характеру та правильного оформлення звернення до суду. Складовими процесуального порядку здійснення права на пред’явлення позову є: дієздатність позивача; дотримання правил про підсудність; дотримання належної форми та змісту позовної заяви. Необхідно звернути увагу на наслідки встановлення судом порушення порядку здійснення права на пред’явлення позову.

Важливо засвоїти вимоги щодо форми та змісту позовної заяви. Слід звернути увагу на копії, які додаються до позовної заяви, зокрема, копії позовної заяви та копії всіх документів, що даються до неї. Вони додаються відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб. Потрібно засвоїти перелік категорій справ з яких не додаються копії документів.

Важливим напрямом у підготовці до теми є підготовка позовних заяв за обраною студентами фабулою справи.

Необхідно звернути увагу на строк, протягом якого суддя наділений правом вирішувати питання про відкриття провадження у справі або про відмову у відкритті провадження у справі, момент з якого провадження вважається відкритим.

На стадії відкриття провадження у справі суд вправі постановити наступні види ухвал: про відкриття провадження у справі, про залишення заяви без руху, про повернення позовної заяви, про відмову у відкритті провадження у справі. Слід з’ясувати підстави, зміст, правові наслідки постановлення вказаних ухвал.

При ознайомленні із змістом ухвали про відкриття провадження у справі необхідно звернути увагу на те, що в ній вказується час та місце попереднього судового засідання, якщо суддя вирішив, що його проведення є необхідним, або час і місце судового розгляду справи, якщо суддя вирішив, що проведення попереднього судового засідання у справі не є необхідним, строк протягом якого відповідач вправі надати письмові заперечення проти позову.

Пред’явлення позову породжує відповідні правові наслідки. Необхідно проаналізувати, які з них є матеріально-правовими, а які процесуальними.

 

Семінарські заняття 3-4





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-04-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 545 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1097 - | 861 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.