Лекции.Орг


Поиск:




Загальна характеристика окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку




Відповідно до ст. 16 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», професійна діяльність на фондовому ринку – діяльність юридичних осіб з надання фінансових та інших послуг у сфері розміщення та обігу цінних паперів, обліку прав за цінними паперами, управління активами інституційних інвесторів, що відповідає вимогам, установленим до такої діяльності цим Законом та законодавством.

Згідно з чинним законодавством, діяльністю у сфері випуску та обігу цінних паперів є підприємницька діяльність суб’єктів господарювання (торговці цінними паперами), для яких операції з цінними паперами становлять виключний вид їх діяльності або яким така діяльність дозволена законом.

Діяльністю з випуску та обігу цінних паперів визнається згідно із законодавством України посередницька діяльність з випуску та обігу цінних паперів, що здійснюється на основі відповідного дозволу комерційними банками та юридичними особами, для яких операції з цінними паперами є виключним видом діяльності.

Торговці цінними паперами мають право здійснювати такі види діяльності:

- виконання за дорученням, від імені та за рахунок емітента обов'язків по організації передплати на цінні папери або їх реалізації іншим способом;

- купівлю-продаж цінних паперів, що здійснюється торговцем цінними паперами від свого імені, за дорученням і за рахунок іншої особи;

- купівлю-продаж цінних паперів, що здійснюється торговцем цінними паперами від свого імені та за свій рахунок.

Комісійна діяльність по цінних паперах (брокерська діяльність) – здійснення цивільно-правових угод щодо цінних паперів, які передбачають оплату цінних паперів проти їх поставки новому власнику на підставі договорів доручення чи комісії за рахунок своїх клієнтів.

Комерційна діяльність по цінних паперах (дилерська діяльність) – здійснення цивільно-правових угод щодо цінних паперів, які передбачають оплату цінних паперів проти їх поставки новому власнику від свого імені та за свій рахунок з метою перепродажу третім особам (дилерська діяльність), крім випадків, передбачених законодавством.

Професійна розрахунково-клірингова діяльність за договорами щодо цінних паперів здійснюється виключно депозитаріями із дотриманням вимог та стандартів депозитарного обліку, затверджених Національним депозитарієм України, погоджених Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Для здійснення розрахунково-клірингової діяльності за договорами щодо цінних паперів, депозитарій повинен одержати ліцензію Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – розрахунково-клірингової діяльності. У разі одержання такої ліцензії, депозитарій набуває статусу клірингового депозитарію.

Для здійснення кліринговим розрахунково-клірингової діяльності за договорами щодо цінних паперів ці цінні папери повинні обліковуватися в цьому депозитарії на рахунках у цінних паперах його клієнтів.

Розрахунково-клірингова діяльність здійснюється депозитарієм відповідно до розпоряджень, наданих його клієнтами за договорами щодо цінних паперів, укладеними поза межами організаторів торгівлі, а також інформації, яка надається організаторами торгівлі згідно з вимогами законодавства та за договорами щодо цінних паперів, укладеними на цих організаційно оформлених ринках цінних паперів.

Діяльність з управління цінними паперами – діяльність, яка провадиться торговцем цінними паперами від свого імені за винагороду протягом визначеного строку, на підставі договору про управління переданими йому цінними паперами, та грошовими коштами, призначеними для інвестування в цінні папери, а також отриманими в процесі цього управління цінними паперами та грошовими коштами, які належать на праві власності установнику управління, в його інтересах або в інтересах визначених ним третіх осіб.

Діяльність з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів (реєстраторська діяльність) – професійна діяльність на фондовому ринку цінних паперів, яка передбачає отримання ліцензії Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та включає збирання, фіксацію, обробку, зберігання та надання даних, які складають систему реєстру власників іменних цінних паперів, щодо іменних цінних паперів, їх емітентів та власників, а також виконання інших функцій, визначених чинним законодавством.

Діяльність з організації торгівлі на ринку цінних паперів, що полягає в сприянні укладенню угод з цінними паперами між професійними учасниками ринку на регулярній та впорядкованій основі, здійснюють на біржовому ринку біржі, а на позабіржовому ринку – різного типу торговельно-інформаційні системи.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-04-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 339 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Чтобы получился студенческий борщ, его нужно варить также как и домашний, только без мяса и развести водой 1:10 © Неизвестно
==> читать все изречения...

957 - | 919 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.