Лекции.Орг


Поиск:




Територіальні особливості економіки регіонів




 

Господарська характеристика регіонів насамперед відобра­жає територіально-виробничі комплекси, що склались у кож­ному окремому регіоні. Сьогодні вони є структурно і якісно деформовані, переважно екстенсивного типу. У їхній промис­ловій структурі переважають найменш ефективні добувні галу­зі, зокрема важкої промисловості із застарілими технологіями, а також підприємства з виробництва військо­вої продукції. Зазначені галузі майже не задовольняють внут­рішній ринковий попит на споживчі товари.

Великі промислові підприємства Східних і Південних регіонів, а також Донеччини на споживчий ринок безпосередньо дають від 5 до 25% вартос­ті своїх виробів. У 90-х роках за рахунок бурхливого підви­щення цін питома вага валового продукту в грошовому виразі від вугільної промисловості, енергетики і чорної металургії зросла у вартості промислової продукції більш як у 2 рази (до 51%). Водночас частка вартості продукції легкої та харчової промисловості, навпаки, зменшилася більш як у 2 рази. Це свідчить, що макроструктура економіки деформується, загострюючи проблему товарної дефіцитності, а також дефіцит державного і місцевого бюджетів.

У свій час у місцях концентрації промисловості без глибо­кого техніко-економічного обгрунтування було штучно насадже­но чималу кількість об'єктів з високими капітало- і енергомісткістю, які виснажували місцеві ресурси, забруднювали навко­лишнє середовище. Все це не дає очікуваного ефекту ні відпо­відним регіонам, ні державі. І тепер їх потенціал використовується на 15-20%, а деякі підприємства навіть зовсім не працюють.

Структура багатьох аграрних регіонів Степу, Лісостепу, Полісся, передгірських і гірських зон Карпат і Криму також страждає однобокістю, внутрішньою незбалансованістю: з од­ного боку між галузями сільського господарства, а з іншого – між виробництвом сировини і можливостями її глибокої про­мислової переробки і зберігання, розвитком виробничої, ринкової й соціальної інфраструктур сільських місцевостей.

Вимагають особливої уваги до себе регіони Приазов'я і Причорномор'я, як регіони не лише розвитку промисловості та сільського господарства, але й формування морегосподарських комплексів, які мають велике економічне значення для України. У цих регіонах виникли гострі й складні, економічні та екологічні проблеми, роз­в'язання яких вимагає чіткого правового забезпечення. Зокре­ма правовий статус Азовського і Чорного морів, проблеми ефективного використання їх шельфу, мореплавства, рибальства, охорони морського середовища тощо у зв'язку з новими відносинами України з Росією і Грузією.

У Донбасі та Придніпров'ї також досить складна ситуація, яка пов'язана з проблемами добувної промисловості, металургії й важкого машинобудування, а також подолання їх загрозливого екологічного стану.

Людські характеристики регіонів висвіт­люють особливості територіальних ринків праці, соціально-демографічну специфіку структури трудового потенціалу, вар­тісні кон'юнктури робочих місць, особливості динаміки зайня­тості у різних секторах економіки того чи іншого регіону.

Специфічність та неповторність кожного регіону вимагає вдосконалення механізму управління його соціально-економічним розвитком. Цей механізм включає регулювання тери­торіальної диференціації за критерієм ступеня концентрації населення і форм його просторової організації, динаміки їх змін у часі. Це дає підстави для більш раціонального проекту­вання і розвитку сфери прикладання праці.

Таким чином,регіон – це не просто просторова основа держави, а склад­на економічна, соціально-політична і правова система, що во­лодіє власними закономірностями функціонування та органі­заційної побудови, на якій проживає населення і діє влада, що реалізується через юридичні норми, розвивається виробничо-господарська та фінансово-економічна діяльність.

 

4 БЛОК ЗАВДАНЬ для самостійної роботи

 

 

&2? Теми рефератів (доповідей)

 

1. Соціально-економічні основи регіональної економіки.

2. Економіка регіону як ланка єдиного господарського ком­плексу України.

 

 

s Запитання для самоконтролю знань

 

1. Дати визначення поняттям “регіон”, “регіональна економіка”.

2. Визначити основні функції регіональної економіки.

3. Які засади функ­ціонування регіональної економіки вам відомі?

4. У чому полягає сутність соціально-економічного потенціалу та його значення?

5. Від чого залежить нормальне функціонування економіки регіону?

6. Що покладено в основу визначення спеціалізації регіону і чому?

7. Визначити особливості структури господарства регіонів Степу, Лісостепу, Полісся, передгірських і гірських зон Карпат і Криму.

8. У чому полягає специфічність господарства Донбасу та Придніпров'я.

9. Поясніть, чому особу увагу до себе привертають регіони Приазов'я і Причорномор'я?

 

 

& Література

1. Богатіщев О.М. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка: Навч. посібник для самостійного вивчення дисципліни. Ч.ІІ. – Харків: ХБІ УАБС НБУ, 2006.

2. Богатіщев О.М. Регіональна економіка: Навч. Посібник: збірник тестів для самостійної роботи. – Харків: ХІБС УБС НБУ, 2010.

3. Жук М.В., Круль В.П. Розміщення продуктивних сил і економіка регіонів України: Підручник рек. МОН України. – К.: Кондор, 2006.

4. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка: Навч.посібник/ Є.П.Качан, Т.Є.Царик, Д.В.Ткач та ін.; За ред.Є.П.Качана.- К.: Видавничий дім “Юридична книга”, 2005.

5. Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка: Навч. посібник / За ред. В.В. Ковалевського - К.: Либідь, 2007.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 304 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

830 - | 695 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.