Лекции.Орг


Поиск:




Реакція на стрес: індивідуальні відмінності




Результати дослідження, проведеного в Німеччині за участю 543 робочих, свідчать про те, що соціальна підтримка, надана керівниками, знижує симптоми таких наслідків дії соціальних виробничих стрессоров, як депресія (Dormann & Zapf, 1999). Згідно з результатами іншого дослідження, також проведеного в Німеччині, але за участю 90 робочих, соціальна підтримка з боку керівників, колег, друзів і членів сім'ї робить значно менш гострими психологічні і фізичні наслідки як виробничих стресів, так і стресів, пережитих поза роботою (Frese, 1999).

За відсутності соціальної підтримки ризик захворіти серцевим захворюванням зростає. Загальне правило таке: чим менше людині допомагають, тим вище вірогідність того, що він захворіє. Встановлений прямий зв'язок між рівнем соціальної підтримки протягом робочого дня і артеріальним тиском. Результати спостережень над чоловіками і жінками, зайнятими в різних сферах, говорять про те, що зменшення соціальної підтримки приводить до підвищення артеріального тиску, а збільшення - до його нормалізації.

Загальний фізичний стан і схильність стресам взаємозв'язані. Здоровіші люди менше страждають від виробничих стресів і від їх наслідків, ніж ті, чиє здоров'я залишає бажати кращого. Фізичні вправи - хороший спосіб поліпшити якість життя. У багатьох компаніях є тренажерні зали, що полегшують персоналу боротьбу із стресами.

Рівень нашого професіоналізму здатний зробити нас більш менш стійкими до дії стресів. Люди, що краще володіють спеціальністю, як правило, вважають свою роботу менш стресовою, ніж ті, хто поступається їм в кваліфікації. Можливо, ви самі помічали це на прикладі своїх товаришів по навчанню: зазвичай перед іспитом більше нервує той, хто відчуває, що не дуже добре володіє матеріалом.

 

Сприйнятливість до стресів залежить від індивідуальних особливостей людини. Справедливість цього твердження стає очевидною при порівнянні особисто стей типу А і типу В і їх різній сприйнятливості до хвороб серця, які, як ми вже знаємо, є найбільш поширеними наслідками стресів (Friedman & Rosenman, 1974). Хоча такі специфічні чинники, як куріння, надмірна вага і малорухливий спосіб життя і сприяють розвитку хвороб серця, вони "відповідальні" не більше ніж за 25 % всіх випадків. Останні можуть бути обумовлені різними аспектами особи типу А. Ті, хто відноситься до типу В, рідко захворюють серцевими недугами до 70 років, незалежно від того, чим вони займаються і які їх звички.

Особам типу А властиві дві основні особливості: надзвичайно висока конкурентоспроможність і постійне відчуття цейтноту. Люди, що відносяться до цього типу, відрізняються також винятковою амбітністю і агресивністю, вони завжди прагнуть до досягнень, біжать, що називається, попереду паровоза, самі заганяють себе в жорсткі тимчасові рамки і не дозволяють собі відступати від намічених цілей. Їм потрібна багата стресами, здійснювана в швидкому темпі, що вимагає великої напруги робота. Люди типу А нерідко настроєні вороже по відношенню до тих, що оточують, але успішно приховують це. Їх агресивність виражається через конкуренцію, особливо на роботі. Якщо їм здається, що підлеглі або колеги працюють дуже поволі, вони не приховують ні свого нетерпіння, ні гніву.

Люди типу А постійно знаходяться в напрузі, стрес - це їх звичайний стан. Навіть тоді, коли вони працюють в щодо спокійній обстановці, власний стрес залишається визначальною особливістю їх індивідуальності. Люди типу А, як правило, - экстраверты, що володіють яскраво вираженим відчуттям власної гідності. Вони з головою поринають в роботу і мають велику потребу в досягненнях і у владі. Люди типу В можуть бути такими ж амбітними, як і люди типу А, але їм властиві і деякі інші особові якості. Люди типу В менш схильні до виробничих і побутових стресів. Вони менше страждають від їх згубних наслідків, хоча і працюють так же напружено і в не менш стресовій обстановці. Люди, що належать до цих двох типів, по-різному реагують на хронічний стрес, який практично не залежить від них. Наприклад, людина, що належить до типу А, щосили прагнутиме переламати несприятливу ситуацію, а якщо йому це не вдасться, наступить фрустрация, і він складе зброю. У аналогічних умовах людина, що належить до типу В, не оступиться і прагнутиме діяти з максимально можливою ефективністю.

Результати ранніх досліджень особових якостей індивідуумів, що належать до типів А і В, які були виконані в 1960-1970-х рр., дозволяють говорити про існування прямої залежності між поведінкою, відповідною типу А, і коронарною хворобою. Автори пізніших робіт менш категоричні в цьому питанні, хоча мало хто з психологів готовий визнати повну відсутність який би то не було зв'язки між цими явищами. Наприклад, мета-анализ 87 досліджень виявив слабку залежність між поведінкою, характерною для людей типу А, і хворобами серця, але тіснішу кореляцію між хворобами серця і депресією і такими емоціями, як гнів і ворожість. Автори цього мета-анализу вважають, що людина, схильна до коронарної хвороби, - не обов'язково типовий трудоголік, швидше, це людина, рухома такими негативними емоціями, як гнів і неспокій (Booth-Kewley & Friedman, 1987).

Інші дослідники не вважають депресію і відчуття тривоги чинниками, сприяючими розвитку хвороби серця, але підкреслюють роль ворожості і нетерпіння. Вище ми вже говорили про те, що люди, що відносяться до типу А, настроєні виключно вороже по відношенню до тих, що їх оточують, але уміло приховують це. Отже, вивід про існування зв'язку між хворобами серця і особовими якостями, залишається в силі, але під особовими якостями розуміють інші характеристики, а не ті, що спочатку зв'язувалися з поведінкою, властивим індивідуумам типу А.

Витривалість

Витривалість - ще одна особова якість, яка може впливати на схильність людини до стресів. Люди, про яких прийнято говорити, що вони витривалі, мають установки, що роблять їх менш сприйнятливими до стресів. Витривалі люди переконані в своїй здатності контролювати події власного життя і впливати на них. Вони з головою поринають в роботу і в своїх інші інтереси, а зміни для них - не стільки джерело небезпеки, скільки збудлива їх можливість випробувати свої сили.

Витривалість можна оцінити за допомогою 20-балльной шкали, призначеної для оцінки трьох параметрів: контролю, прихильності і відношення до складних проблем (Kobasa, 1979, 1982). Результати досліджень свідчать про те, що в стресових ситуаціях витривалі люди рідше скаржаться на фізичне нездужання, ніж ті, хто не володіє цією якістю. Отже, витривалість може пом'якшити вплив стресів, бо від неї залежить, як люди оцінюють і інтерпретують події, що відбуваються в їх життя, і досвіду, що набуває ними.

Самоеффектівность

Терміном "самоэффективность" позначається упевненість людини в тому, що вона вирішить задачу, що стоїть перед нею, тобто те, наскільки адекватними, ефективними і компетентними ми відчуваємо себе перед лицем тих вимог, які пред'являє до нас життя. Людей, упевнених в своїй ефективності, стреси хвилюють менше, ніж тих, хто не упевнений в собі. Автори одного дослідження вивчали вплив на досліджуваних, як які виступали 2273 солдати армії США, психологічних і фізичних стресів, джерелами яких були триваліші, ніж зазвичай, робочі дні і значніші фізичні навантаження (Jex & Bliese, 1999). Вимірювалися два рівні ефективності:

  1. Традиційна самоефективність: рівень переконаності індивідуума в його здатності справитися з роботою.
  2. Колективна ефективність: рівень переконаності індивідуума в тому, що група, до якої він належить, здатна справитися з роботою.

Виявилось, що і традиційна самоэффективность, і колективна ефективність однаково впливають на переносимість стресів: випробовувані, які не сумнівалися ні в собі, ні в своїй групі, відреагували позитивніше на професійні стрессоры, чим їх менш упевнені колеги.

Результати дослідження, виконаного за участю 226 касирів американських банків, говорять про більшу стійкість до психологічних стресів тих з них, хто упевненіший в своїй самоэффективности і в здатності контролювати свою роботу (Schaubroeck, Lam & Kie, 2000). Касири, що не покладалися на свою ефективність, випробовували вплив стресу навіть тоді, коли вважали, що повністю контролюють виробничу ситуацію. На підставі цих результатів дослідники прийшли до висновку про те, що вирішальну роль в стійкості до стресів грає самоэффективность.

Локус контролю

Люди із зовнішнім і з внутрішнім локусом контролю по-різному реагують на стрес. Встановлено, що менеджери з внутрішнім локусом контролю менш схильні до стресів, чим їх колеги із зовнішнім локусом контролю, що виконують ту ж роботу. До аналогічних висновків пришли і автори іншого дослідження, яке проводилося протягом місяця за участю 244 бухгалтерів: досліджувані з внутрішнім локусом контролю, яким виявлялася активна соціальна підтримка, значно менше страждали від стресів, чим їх колеги із зовнішнім локусом контролю (Daniels & Guppy, 1994).

Самоповага

Самоповага - особова якість, близька за своєю суттю до самоефективності, відображає наше відношення до самих себе. Коли ж говорять про самоповагу працюючої людини замість цього терміну використовують інший - самоповага, заснована на повній службовій відповідності. Люди з яскраво вираженим відчуттям самоповаги, заснованим на повній службовій відповідності, відчувають себе професійно адекватними і бачать в собі важливих, ефективних і таких, що стоять співробітників своєї організації.

Результати досліджень говорять про те, що люди, що володіють цим відчуттям, стійкіші до дії стрессоров. Люди, що не володіють їм, або що володіють лише в незначному ступені, більш схильні до впливу рольових конфліктів (основних виробничих стресорів) і боляче реагують на недостатню підтримку з боку керівників. Вони також більш пасивні в тому, що стосується опору стресу і його подолання.

 

Рід занять

Рівень стресу є також функцією роду занять. Національний інститут охорони праці і здоров'я склав перелік, в якому 130 професій розташовуються в порядку, відповідному рівню стресу, що викликається ними. Найбільш стресовою вважається праця різноробочих, секретарів, лаборантів і техніків клінічних лабораторій, медсестер, керівників першої лінії, офіціантів ресторанів, операторів різних машин, робочих на фермах і шахтарів.

Стресовою визнана також робота поліцейських, пожежників, комп'ютерних програмістів, зубних техніків, електриків, водопровідників, соціальних працівників, телефонних операторів і водіїв міських автобусів. Одним з найменш стресових визнана праця викладача коледжу. В цілому канцелярські службовці і "блакитні комірці" частіше стають жертвами стресу, чим менеджери і фахівці різного профілю, що переважно пов'язане з тим, що вони лише в дуже незначному ступені можуть контролювати і свою роботу, і умови, в яких вона виконується.

Гендерні відмінності

Як правило, жінки більше скаржаться на стреси, чим чоловіки. Результати дослідження, проведеного за участю 211 женщин-разнорабочих, зайнятих в будівельній індустрії (тобто що займаються працею, яка традиційно вважалася чоловічою), свідчать про позитивну кореляцію таких стрессоров, як сексуальні домагання і дискримінація за статевою ознакою, з психологічними і фізичними проявами нездоров'ї (Goldenhar, Swanson, Hurrell & Deddens, 1998).

Результати інших досліджень говорять про те, що працюючі жінки частіші, ніж їх колеги-чоловіки страждають від таких наслідків стресів, як головні болі, нервозність, депресія, порушення сну і апетиту. Жінки також говорять про те, що виробничі стреси примушують їх більше палити, пити і вживати наркотики. У жінок, зайнятих на виробництвах, рівень стресу на яких великий, частіше відбуваються викидні і коротший менструальний цикл, ніж у тих, хто працює в спокійнішій обстановці. Проте у жінок є і одна перевага: вони набагато частіше, ніж чоловіки, для боротьби з наслідками стресів удаються до соціальної підтримки (Nelson & Burke, 2000).

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 694 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Даже страх смягчается привычкой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

974 - | 840 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.