Лекции.Орг


Поиск:




Завдання до практичного заняття. 1.При перевірці ізолятора тимчасового тримання 05




1.При перевірці ізолятора тимчасового тримання 05. 05.2006 р. прокурор встановив, що Коваленко І. В. перебуває в цій установі з 25.04.2006 р. на підставі протоколу, складеного інспектором карної міліції, затвердженого начальніком Дзержинського РВВС м. Харківа.

 

- Висловіть особисту думку щодо законності утримання Коваленко І. В. в ІТТ запропонуйте проект рішення прокурора.

 

2.Прокурор, перевіряючи 06.05.2006 р. дотримання законності в ізоляторі тимчасового тримання, встановив, що в цій установі знаходиться Зінченко Т. С. 63 років, якого було затримано карною міліцією 20.03.2006 р. Особистої справи на Зінченка Т. С. не було і на запитання прокурора він відповідав, що не знає чого його тут тримають, злочину він не скоював.

- Висловіть відношення щодо такого факту і запропонуйте проект прокурорського рішення.

 

3.При перевірці СІЗО прокурор встановив, що начальник установи своїм разпорядженням наказав зарохувати гроші, що відбираються у осіб, взятих під варту на разрахунковий рахунок СІЗО і використовувати їх для закупівлі меблі і спортивного інвентарю.

- Проаналізуйте розпорядження начальника СІЗО на предмет його законності і складіть проект рішення прокурора.

 

 

4.Прокурор, перевіряючи СІЗО, встановив, що начальник установи видав розпорядження, щоб уст. продуктові передачі особам, взятим під варту передавались в столову установи і використовувався для харчування всього контингенту. У осіб, яким надходили передачі від рідних, відбиралися заяви, про те, що вони добровільно передають свої передачі для загальних потреб.

 

- Висловіть своє бачення законності такого розпорядження начальника СІЗО і визначте акт прокурорського реагування на дії начальника СІЗО.

 

 

5.Під час перевірки стану законності в установі, де виконують кримінальні покарання, прокурор встановив факти, коли наказом начальника установи засуджені переводилися в приміщення камерного типу на 3 місяці, з позбавленням чергових побачень з рідними, а також з забороною отримувати чергові посилки. Прокурор з’ясував, що до таких засуджених раніше не застосувалися заходи режимного характеру.

- Проаналізуйте умови завдання і запропонуйте проект прокурорського реагування.

 

6.В ході перевірки в Установі, де виконують кримінальні покарання, прокурор встановив, що засуджений Петренко В. В. під час відбування покарання вживав наркотики. За медичним висновком Петренко В. В є хронічним наркоманом. Внаслідок такого висновку, начальник УВКП дав вказівку включити Петренко В. В. у число осіб, до яких застосувалося примусове лікування. Скаргу Петренка В. В. на ім’я прокурора начальник загону не відправив, а тримав у щоденнику індивідуального нагляду, де відмічав проходження лікування.

 

- Запропонуйте проект акту прокурорського рішення.

 

7.Перевіряючи стан законності в УВКП прокурор встановив, що наказом начальника установи було передбачено такий порядок надання засудженим побачень з родичами і адвокатом: засудженим пропонувалося подавати письмові заяви на ім’я начальника загону, який потім зі своєю думкою повинен був ці заяви направляти начальнику УВКП. Останній міг забороняти і регламентувати кількість і час таких побачень, які проводилися обов’язково у присутності начальника загону, в якому перебував засуджений.

- Яке рішення в цій ситуації має прийняти прокурор?

 

8.Під час перевірки стану законності в УВКП прокурор встановив, що начальник установи наказав начальникам загонів направляти до суду матеріали всіх засуджених, які відбули половину строку покарання для зміни їм режиму і умов відбування покарань.

 

- Дайте оцінку діям начальника установи з точки зору прокурорського нагляду.

 

9.До чергового Валківського РВ УМВС України в Харківській обл. звернувся мешканець м. Валки Петренко В. С. з повідомленням про те, що з його гаража викрадено автомашину марки ВАЗ - 2106. На підставі цього повідомлення черговий РВ УМВС склав протокол усної заяви про злочин.

«Протокол усної заяви

Черговий Валківського РВ УМВС України в Харківській обл. капітан міліції Феофілов О. С., дотримуючись вимог кримінально - процесуального закону України, в приміщенні чергової частини райвідділу прийняв усну заяву про злочин від громадянина Петренко В. С., який проживає у м. Валки.

При цьому Петренко В. С. заявив, що в нічь на 15 травня 2000 р. з його гаража було викрадено автомашину марки ВАЗ - 2106, випуску 1998 р., вишневого кольору.

Машину викрадено шляхом пошкодження воріт гаража.

Прошу порушити кримінальну справу за фактом крадіжки автомашини.

Заявник (Петренко В. С.)

Черговий райвідділу (Феофілов О. С.)»

 

- Дайте оцінку представленого документа.

- На що повинен звертати увагу прокурор, при перевірці додержання законів при прийомі, реєстрації і вирішенні заяв та повідомлень про злочини.

- Назвіть заходи прокурорського реагування на виявлені порушення.

10. Слідчий прокуратури Київського р-ну м. Харків юрист 2 класу Юхно І. М., розглянувши матеріали ревізії про недостачу товарно – матеріальних цінностей в ЗАТ “Хартрон”, установив:

Ревізією складу матеріалів ремонтно - будівельного цеху ЗАТ “Хартрон” виявлено недостачу товаро – матеріальних цінностей на загальну суму 63100 грн.

Згідно з актом ревізії від 10 грудня 2006 р. виявлено недостачу таких матеріальних цінностей: фарби олійної – на 770 грн., оліфи – на 1320 грн., дошки дубової - на 1390 грн., радіаторів чавунових - на 460 грн., цвяхів - на 490 грн., шиферу - на 880 грн., цементу – на 750 грн., шпалер – на 270 грн.. Як свідчать пояснення, Мартиненка З. К. і Сіренька В. П., такая недостача утворилась внаслідок неналежних, охорони та зберігання матеріальних цінностей. Будівельні матеріали зберігаються на складі, який не пристосований для їх збереження: стіни оббиті дошками, які місцями прогнили, ворота складу і дах мають пошкодження.

Такі умови зберігання будівельних матеріалів підтвердили і бухгалтер цеху Пластунова В. К., а також начальник цеху Попов В. І.

Крім цього, начальник цеху Попов В. І. у своєму пояснені зазначив, що недостачу матеріальних цінностей вони мають можливість списати на збитки Акціонерного товариства.

Враховуючи, що під час перевірки не установлено фактів вчиненн крадіжки і що недостачу можно буде списати на збитки, керуючись ст. 99 КПК України,

постановив:

За факту недостачи будівельних матеріалів на ЗАТ “Хартрон” у порушенні кримінальних справ відмовити.

Копію цієї постанови направити прокурору району

Слідчий прокуратури Київського

району м. Харков юрист 2 класу Юхно І. М.

 

Проаналізуйте постанову слідчого.

 

 

Завдання для самостійної та дослідницької роботи

до змістовного модулю 2.

В якості самостійної роботи пропонується використовувати теми рефератів, які вказані до кожної теми.

Крім рефератів до самостійної роботи також входить анотування публікацій у юридичних виданнях, щодо конкретних тем, за згодою з викладачем; сканування с послідуючим редагуванням монографічних видань з тем, щодо прокурорського нагляду в Україні та діяльності прокурора за згодою викладача; підготовка статей, публікації до видання; участь в наукових семінарах та конференціях

 

 

Розподіл балів, присвоюваних курсантам, студентам (слухачам) із зазаначенням максимальної кількості балів за кожним видом завдань для самостійної роботи та індивідуальних навчально-дослідницьких завдань.

 

 

Методичне забезпечення: законодавча база, нормативні документи МОН і МВС України, Генеральної прокуратури України, конспекти лекцій, інтерактивний комплекс навчально-методичного забезпечення дисципліни, архвні кримінальні справи, учбові фільми.

 

 

Поточне тестування (поточна успішність) Самостіна робота,ІНДЗ Підсумковий тест (модуль-контроль) сумма
Всього:30 семінарське заняття - 3; практичне заняття - 3 1.реферат -10; 2.анотування статей, монографій, наказів Генерального прокурора та ін. законодав.актів -10; 3.виступ на коференції,підготовка публікацій, статей, тощо – 30; 4.підготовка практичних задач - 5; можливі інші завдання викладача.    

 

 

Перелік питань до модуль-контролю 2

з дисципліни "Прокурорський нагляд в Україні"

 

1.Акти прокурорського нагляду за виконанням законів у виправно-трудових установах

2.Акти прокурорського нагляду по забезпеченню законності при розслідуванні злочинів

3.Діяльність прокурора по виконанню законів про охорону власності

4.Діяльність прокурора по забезпеченню законності при відмові в порушенні кримінальної справи і при її закритті

5.Діяльність прокурора по забезпеченню законності при проведенні слідчих дій

6.Діяльність прокурора по захисту конституційних прав громадян

7.Завдання прокурорського нагляду за додержанням законів

8.Зміст принципу законності в діяльності органів прокуратури

9.Зміст прокурорського нагляду в стадії порушення кримінальної справи

10.Нагляд прокурора за виконанням законів по розгляду звернень громадян в органи державної влади і управління

11.Нагляд прокурора за виконанням законів при відбуванні покарань без позбавлення волі.

12.Нагляд прокурора за дотриманням законодавства у виправно-трудових
установах різних режимів.

13.Незалежність здійснення органами прокуратури своїх повноважень. Гарантії незалежності прокуратури.

14.Обвинувальна промова прокурора, її значення і вимоги, яким вона повинна відповідати.

15.Обов‘язкова участь прокурора у судовому розгляді кримінальних справ.

16.Акти прокурорського реагування на незаконні судові рішення, що набули законної сили.

17.Підстави і порядок порушення прокурором дисциплінарного і адміністративного провадження.

18.Повноваження прокурора при здійсненні нагляду за додержанням та застосуванням законів, їх характер і класифікація.

19.Повноваження прокурора при здійсненні нагляду за виконанням законів у місцях застосування заходів примусового характеру.

20.Повноваження прокурора при здійсненні нагляду за виконанням законів при проведенні дізнання і досудового слідства.

21.Повноваження прокурора при розгляді кримінальний справ в судах

22. Поняття прокурорського нагляду. Предмет і об‘єкт нагляду.

23.Попередня підготовка та участь прокурора в судовому засіданні з кримінальних справ.

24.Проведення досудового слідства органами прокуратури.

25.Прокурорський нагляд за виконанням судових рішень з кримінальних справ.

26.Участь прокурора у суді при вирішенні питань, пов‘язаних з виконанням вироку

27.Прокурорський нагляд при застосуванні примусових заходів медичного характеру до осіб, які скоїли суспільно небезпечне діяння

28.Підстави внесення протесту прокурора при здійсненні прокурорського нагляду

29.Реагування прокурора на порушення законності під час провадження справ у суді першої інстанції.

30.Розгляд прокурором скарг і заяв на дії органів попереднього розслідування і адміністрації виправно-трудових установ.

31.Співвідношення повноважень прокурора і начальника слідчого підрозділу.

32.Сутність і завдання прокурора при участі його у розгляді справ в судах.

33.Участь прокурора у судах апеляційної та касаційної інстанції з цивільних та кримінальних справ.

34.Відмова прокурора від обвинувачення та її значення для суду та учасників судочинства.

35.Процесуальне положення прокурора у цивільному процесі.

36.Співвідношення прокурорського нагляду за додержанням законів в Україні з контрольно-наглядовими функціями інших органів.

37.Участь і повноваження прокурора при попередньому розгляді справи судом.

38.Представництво прокурором прав, свобод та інтересів громадянина та держави.

39. Правові підстави для здійснення представницьких функцій прокурора

40. Форми представництва прокурора у цивільному та господарському судах.

 

 

Основна рекомендована література

1. Конституція України. — К.: Просвіта, 1996.

2. Курочка М.Й. Теоретично-практичні основи законності в оперативно-розшуковій діяльності //Вісник прокуратури. – 2001. – №2. – С. 24-30.

3. Курочка М.И. Проблемы оперативно-розыскной деятельности и обеспечение прокурорского надзора за ее законностью //Сборник материалов научно-практической конференции. – 21-22 февраля. – С. 84-93.

4. Курочка М.Й., П.М.Каркач Прокурорський нагляд в Україні. Підручник. — Луганськ РВВ ЛАВС., 2004р.

5.Корж В.П. Промова прокурора по кримінальним справам. - Харків, 2000.

6.Прокурорський нагляд в Україні. Підручник. За ред. Професорів Каркача П.М.,Марочкіна І.Є.,- Харків Одіссея.- 2005р.

7.М.В.Косюта. Прокуратура України. Навчальний посібник. - Одеса. - Юридична література. - 2003р.

8.Прокуратура України.Сбірник документів. За аг. ред. Медведько О.- Київ.- 2010.- 540с.

9.Козьяков І.М.,Лісова Н.В. Прокурор в апеляційному провадженні у кримінальних справах: Навчальний посібник. – К.:Алерта,2010 – 148с.

10.Курочка М.Й., Каркач П.М. Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні кримінальних покарань: Навчальний посібник / За ред.чл.кор.АПрНУ,проф..Е.О.Дідоренка; МВС України, Луган. Акад. Внут. Справ им. 10-річчя України. Луганськ РВВ ЛАВС, - 2005р.-248с.

11.ТертишнікВ., Тертишнік О. Функції та гарантії незалежності прокурора у правовій державі./ Вісник прокуратури. - 2010.- №6.- С.47-54.

12.Романюк Б. Про правовий статус прокурорів та слідчих, які здійснюють наглядово-контрольні та методичні функції./ Вісник прокуратури. – 2010.- №6.- С.54-61.

13.Сивак М. Повноваження прокурора у господарському судочинстві з перегляду рішень третейських судів./ Вісник прокуратури. – 2010.- №6.- С.115 -121.

14.Концепція реформування прокуратури України /Вісник прокуратури, № 7, 2003р./

15.Конституційна реформа не може оминути прокуратуру /Вісник прокуратури, № 8,2003р.

16.Федоренко В.Л. Проблеми співвідношення та взаємодії багатоаспектної системи конституційного права України із системою конституційно-правової науки.Вісник ЛДУВС імені Е.О.Дідоренка.-2009.- вип.№3.- С.12-26.

17. Прокуратура України: Методичний посібник. За заг. ред. Медведька О.М. – Київ: 2010. – 480с.

18.Литвак О., Чепелюк О. Прокуратура у світлі реформування органів кримінальної юстиції. Вісник прокуратури.-2010.- №6.- С. 13-19.

19.Драган О. Функціональна належність прокурорського нагляду за додержанням законності в діяльності органів адміністративної юрисдикції. Вісник прокуратури. – 2010.- №5.- С.10-16.

20. Лунін Сергій Реалізація конституційної засади змагальності сторін на різних стадіях судового процесу./ Юридична Україна. – 2010.- №7.- С.102-109.

21. Глущенко С. Вищі спеціалізовані суди: сучасний стан забезпечення касаційного оскарження./ Юридична Україна. -2010.- №7.- С. 109-114.

22. Шевченко "Підвищення ефективності роботи з кадрами" /Прокуратура, людина, держава № 3-2004/

23.В.Остапчук " Роботу з кадрами-на якісно новий рівень" / Прокуратура, людина, держава № 12-2004/

24.Клочков В. Акти реагування прокуратури на виявлені порушення прав і свобод людини./ Вісник прокуратури. - 2010.- №5.- С.108-112.

25.Червякова О. Деякі питання підвідомчості звернень органам прокуратури./ Вісник прокуратури. - 2010.- №6.- С.104-110.

26.Концепція реформування прокуратури України /Вісник прокуратури, № 7, 2003р./

27.Конституційна реформа не може оминути прокуратуру /Вісник прокуратури, № 8,2003р./

28.Кофанова О.В. наглядова функція прокуратури: історія та проблеми розвитку./ Вісник ЛДУВС імені Е.О.Дідоренка.- 2009.-№3 С.28-39.

 

 

ЧИННІ ГАЛУЗЕВІ НАКАЗИ

НАКАЗ № 1 від 19.09.2005 "Про організацію роботи і управління в органах прокуратури України" ……… 2-7

НАКАЗ № 1/2 від 26.08.2005 " Про розмежування повноважень прокуратур міст і районів у містах зрайонним поділом" …….. 8-9

НАКАЗ № 1/3 гн від 26.12.2005 "Про організацію роботи з питань первинного обліку, ведення статистичної звітності в органах прокуратури та нагляду за обліком злочинів" …….. 10-11

НАКАЗ 1/4 гн від 24.01.2006 " Про затвердження Положення про організацію співпраціГенеральної прокуратури України з Верховною Радою України " …….. 12

НАКАЗ № 2гн від 20.01.2006 " Про організацію роботи з кадрами в органах прокуратури України" …….. 13-17

НАКАЗ № 2/1 гн від 25.02.2004 "Про перелік посад, на які працівники призначаються і з яких

звільняються Генеральним прокурором України" …….. 18-20

НАКАЗ № 2/3 гн від 30.09.2004 "Про вдосконалення організації роботи щодо підвищення

кваліфікації прокурорсько-слідчих кадрів в Академії прокуратури України при Генеральній

прокуратурі України" …….. 21-23

Наказ № 2/3 від 11.11.2005р. "Про внесення змін до наказу від ЗО вересня 2004 р. №2/3 гн " …….. 24

НАКАЗ № 2/4 гн від 08.10.2004 "Про вдосконалення організації роботи з добору абітурієнтів длявступу до базових вищих навчальних закладів" …….. 25-26

Наказ № 3 гн від 19.09.2005 "Про організацію прокурорського нагляду за додержанням ізастосуванням законів щодо захисту прав і свобод громадян, державних та публічних інтересів" …….. 27-29

Наказ № 3/3 гн від 19.09.2005 "Про сферу та особливості організації діяльності органівпрокуратури на транспорті" …….. 30-32

Наказ № 4 гн від 19.09.2005 "Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законіворганами, які проводять дізнання та досудове слідство" …….. 33-36

Наказ № 4 гн-1 від 15.11.2005 "Про внесення змін до наказу Генерального прокурора України від19 вересня 2005 р. № 4 гн" ……..37

Наказ № 4/1 гн від 19.09.2005 "Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законіворганами, які проводять оперативно-розшукову діяльність" …….. 38-42

Наказ № 4/2 гн від 19.09.2005 "Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законівспеціальними підрозділами та іншими установами, які ведуть боротьбу з організованоюзлочинністю" …….. 43-45

НАКАЗ № 4/4гн від 08.06.2006 " Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законіворганами Державної митної служби та Державної прикордонної служби України" …….. 46-48

НАКАЗ № 4/4гн від 19.02.07 «Про внесення змін до наказу від 8 червня 2006 р. № 4/4 гн» …….. 49

НАКАЗ № 5 гн від 19.09.2005 "Про організацію участі прокурорів у судовому розглядікримінальних справ та підтримання державного обвинувачення" …….. 50-54

НАКАЗ № 6гн від 29.11.06р. «Про організацію представництва в суді інтересів громадянина або держави та їх захисту при виконанні судових рішень» …….. 55-58

НАКАЗ № 6/1 гн від 15.04.2004 "Про організацію діяльності органів прокуратури щодо захиступрав і свобод неповнолітніх" …….. 59-62

НАКАЗ № 7 гн від 22.04.2004р. "Про організацію роботи з питань правового забезпечення в

органах прокуратури" …….. 63-64

НАКАЗ № 7 гн від 26.12.2005 "Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законівпри виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходівпримусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян" …….. 65-68

НАКАЗ № 7 гн-1 від 28.12.2005 "Про внесення змін до наказів Генерального прокурора України від19 вересня 2005 р. № 3 гн. 4 гн" …….. 69

НАКАЗ № 8 гн від 26.12.2005 "Про організацію роботи органів прокуратури України у галузі

міжнародного співробітництва і правової допомоги" …….. 70-73

НАКАЗ № 9 гн від 28.12.2005 "Про організацію роботи з розгляду і вирішення звернень та

особистого прийому в органах прокуратури України" …….. 74-75

НАКАЗ № 10 гн від 07.05.2004р. "Про організацію прокурорського нагляду за додержанням

законодавства у сфері боротьби з корупцією" …….. 76-78

НАКАЗ № 11гн від 14.07.06р.гн «Про організацію роботи органів прокуратури України з реалізації принципу гласності» …….. 79-80

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 422 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Жизнь - это то, что с тобой происходит, пока ты строишь планы. © Джон Леннон
==> читать все изречения...

829 - | 690 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.