Лекции.Орг


Поиск:




Анотація навчальної дисципліни. Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ




МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

 

Кафедра кримінально-правових дисциплін

 

 

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни „ПРОЦЕСУАЛЬНІ АКТИ ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ”

 

 

Дніпропетровськ -2011

 

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні Вченої ради

університету

(протокол №___ від _____2011 р.)

 

 

РОБОЧА ПРОГРАМА

З дисципліни „ПРОЦЕСУАЛЬНІ АКТИ

ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ”з підготовки фахівців

освітньо-кваліфікаційного рівня„спеціаліст” за спеціальністю „Правознавство”

 

СХВАЛЕНО

на засіданні Науково-методичної ради університету (протокол №__ від ____ 2011 р.)

 

Дніпропетровськ

 

 

Робоча навчальна програма з дисципліни „Процесуальні акти досудового розслідування” / Укладачі: доктор юридичних наук, доцент Тертишник В.М., Михайлова Н.В., Сачко А.В., Шиян А.Г. - Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2011. - ___ с.

 

Рецензенти:

Антонов К.В. - начальник кафедри кримінально-правових дисциплін Академії митної служби України доктор юридичних наук, професор;

 

Лобойко Л.М. -професор кафедри кримінального процесу ДДУВС доктор юридичних наук, професор, полковник міліції

 

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри кримінально-правових дисциплін, протокол № __ від „___” _________ 2011 року.

Обговорено та затверджено на засіданні Навчально-методичного комплексу з кримінального процесу ДДУВС, протокол № __ від „___” _________2011 року.

 

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри кримінально-правових дисциплін, протокол № __ від „___” _________ 2011 року.

 


АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

1. Роль і значення навчальної дисципліни „Процесуальні акти досудового розслідування в підготовці тай майбутній професійній діяльності фахівця. Документообіг є невід’ємною частиною функціонування суспільства. Здійснення кримінально-процесуальної діяльності, як одного з видів суспільних відносин, органічно пов’язано із складанням специфічної групи документів - кримінально-процесуальних.

Від того, наскільки повно, якісно та грамотно буде складено процесуальний документ багато в чому залежить доля подальшого провадження. Помилки у складанні процесуальних документів можуть призвести до визнання недопустимим посилання на зафіксовану дію як на доказ.

Модернізація юридичної освіти в Україні зумовлює якісно нові критерії підготовки спеціалістів-правоохоронців. На сьогоднішній день, поряд з глибокими теоретичними знаннями в структурі професійної підготовки юристів, на перший план виходять навички щодо практичного використання таких знань. Саме на вироблення практичних навичок по застосуванню норм кримінально-процесуального права в конкретних ситуаціях під час провадження досудового розслідування направлена навчальна дисципліна „Процесуальні акти досудового розслідування”.

Кримінально-процесуальна діяльність слідчого здійснюється у чітко визначеній законом формі, суворе дотримання якої передбачає фіксацію у відповідних процесуальних документах всіх дій і рішень, які приймаються слідчим під час розслідування кримінальної справи. За таких умов законність, обґрунтованість, вмотивованість, грамотність та логічність процесуальних документів слідчого стають одними з основних показників його професійної майстерності.

Вивчення навчальної дисципліни „Процесуальні акти досудового розслідування” базується на використанні отриманих на попередніх курсах навчання знань кримінально-процесуального права, криміналістики, конституційного права, оперативно-розшукової діяльності, діловодства тощо та дозволяє навчитися комплексному використанню вищезазначених знань для правильного складання документації у кримінальному судочинстві.

В той же час, засвоєння положень дисципліни потребує оволодіння й тими навичками і знаннями, які не були предметом вивчення у вищезазначених дисциплінах, або ж яким приділялося мінімум уваги.

Тематика та послідовність тем курсу „Процесуальні акти досудового розслідування” побудовані таким чином, щоб відобразити поетапність процесу розслідування кримінальної справи, акцентувати увагу студентів на ключові процесуальні документи слідчого.

Програма дисципліни розроблена у відповідно до вимог типового навчального плану, а також законів та інших нормативних актів, що прямо чи опосередковано регламентують форму та зміст процесуальних документів.

Навчальна дисципліна „Процесуальні акти досудового розслідування” має практичну направленість, а тому основною формою проведення занять є вирішення студентами практичних завдань, пов’язаних зі складанням конкретних процесуальних документів за запропонованою викладачем фабулою справи. Вихідні дані для практичних завдань стосуються одного злочину і, відповідно, однієї кримінальної справи. Таким чином, по завершенню вивчення курсу кожен студент складе макет закінченої кримінальної справи, яка у підшитому та пронумерованому вигляді надається викладачу на перевірку. За умови позитивної оцінки викладача наданого макету кримінальної справи студент допускається до підсумкового контролю (заліку).

2. Основні риси навчальної та науково-творчої діяльності, необхідні для успішної роботи фахівця, а також характер навчально-пізнавальних проблем і завдань, що сприяють формуванню цих рис.

Предметом дисципліни є правила складання процесуальних документів у кримінальних справах під час досудового провадження.

Структура дисципліни: дисципліна складається з двох змістовних модулів. Перший модуль включає одне семінарське заняття (2 год.) і десять практичних занять (по 2 год. кожне); другий модуль включає сім практичних занять (по 2 год. кожне). Крім цього в структуру дисципліни входять завдання для самостійної та індивідуальної роботи.

Міждисциплінарні зв’язки навчальної дисципліни насамперед характеризуються тісним зв’язком з дисципліною кримінальний процес, опанування якої є обов’язковою умовою успішного опанування курсу. Крім того, дисципліна пов’язана із застосуванням окремих положень криміналістики, юридичного документознавства, побудови та взаємодії судових і правоохоронних органів.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 447 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Победа - это еще не все, все - это постоянное желание побеждать. © Винс Ломбарди
==> читать все изречения...

1246 - | 1195 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.