Лекции.Орг


Поиск:




Розрахунки витрат на підготовку виробництва приладу




 

При виробництві багатьох видів продукції та послуг мають місце значні вит­рати передвиробничого характеру, пов'язані з підготовкою підприємства до випуску саме цього виду продукції або послуг. Сюди належать: витрати на науко­во-дослідні, конструкторські або технологічні розробки, направлені на створення нового виду продукції; витрати на обладнання і оснащення для процесів її вироб­ництва; витрати на створення робочих місць, на придбання об'єктів права (патентів, авторських прав, товарних знаків або зразків і т. ін.) та інформації (“ноу-хау”), на оплату консультацій, організаційних зусиль та інші витрати. На практиці такі витрати передвиробничого характеру можуть бути дуже значними, і то­му доцільно їх виділяти в окрему підсистему обліку та нарахування, з тим, щоб ці витрати можна було "адресно" списувати на собівартість саме того виду продукції або послуг, заради якого вони були здійснені. Такий спеціальний (цільовий) характер їх використання є обов'язковою ознакою подібних витрат. Ме­тою виконання даного розділу роботи є засвоєння методів розрахунку загальних витрат передвиробничого характеру, пов'язаних з розробкою, підготовкою та ос­воєнням виробництва нових видів продукції.

Вагомою частиною витрат, пов'язаних з освоєнням виробництва нових видів про­дукції, є витрати на технологічне забезпечення нових виробничих процесів. У да­ному випадку перехід підприємства на випуск модернізованого варіанта приладу потребує значних одночасних витрат, пов'язаних з проектуванням і виготовленням нових засобів технологічного оснащення виробництва: литтєвих форм, штампів, пристосувань для механічної обробки, складання, монтажу і т. ін. Для оцінки необхідних (або вже витрачених) для цього коштів розробляється відповідний кош­торис грошових витрат.

Кошторис витрат на проектування і виготовлення спеціального оснащення, необхідного для виробництва модернізованого приладу, розробляться за формою табл. 9. Дані щодо застосування спеціального оснащення наведені в табл. 7, щодо нормативів трудових і матеріальних витрат на виготовлення одиниці оснащення - в табл.8.

 

Таблиця 9

Кошторис витрат на проектування і виготовлення спеціального оснащення

Вид оснащення Кількість одиниць Витрати на оснащення, грн.
Проектування Впр Матеріали Вм Оплата за виготовлення Воп Накладні витрати виробника Вн Разом
1.   2. ………………. Разом: ……….   …………..   ………...   …………….   ……………...   …………..  

 

Затрати на проектування включають витрати на оплати праці конструкторів, відрахування на соціальні заходи та накладні витрати проектних підрозділів. З урахуванням цих чинників величина витрат на комплект певного виду оснащення складає:

, грн.,

де Тп.о - трудомісткість проектування одиниці оснащення, нормогодин (табл.8);

Чод - число одиниць оснащення, одиниць (табл.7);

Пг - середньогодинна оплата праці конструктора, грн.;

Кдп – коефіцієнт доплат при оплаті праці конструкторів (1,05-1,15);

Кдз - коефіцієнт додаткової оплати праці конструкторів (1,10-1,15);

Кс.з - коефіцієнт відрахувань на соціальні заходи за нормативом, що діє на момент ви­конання розрахунків,

Кн - коефіцієнт накладних витрат проектних підрозділів (1,3 – 1,6);

Сутність і величини коефіцієнтів. Кдп і Кд.з з детально розглянуті в п.4.7.

Витрати на матеріали на комплект певного виду оснащення.

, грн.

де Вм.о - витрати на матеріали на одиницю оснащення (табл.8.).

Витрати на оплату праці робітникам за виготовлення комплекту певного виду оснащення, грн.

, грн.

де Тв.о - трудомісткість виготовлення одиниці оснащення, нормогодин (табл.8);

Пр - середньогодинна оплата праці робітника інструментального вироб­ництва, грн.

У діяльності виробничих підрозділів має місце високий рівень накладних вит­рат. Для підрозділів інструментального типу вони досягають до 200% і більше, то­му норматив цих витрат можна прийняти Нн.в = 150-250%. Накладні витрати на ком­плект певного виду оснащення:

, грн.

Розрахунки величин Впр, Вм, Воп і Вн проводяться за всіма видами оснащення, передбаченими в табл.3. Підсумком розробки кошторису витрат на проектування і виготовлення спеціального технологічного оснащення є загальна сума цих витрат - Кс.ос.

Загальні витрати підприємства передвиробничого характеру, що пов'язані з модернізацією, підготовкою та освоєнням виробництва нового приладу, визна­чаються на основі складання загального кошторису цих витрат. Кошторис розроб­ляється за формою таблиці 10.

Таблиця 10

Кошторис витрат на модернізацію і підготовку виробництва нового приладу

Елементи витрат Позначення Сума, грн.
     

 

У даному випадку елементами витрат є витрати, передбачені п. 4 Табл. 1. (величини Кн.д, Кк.р, Кт.п, Кс.об, Кр.м, Кр.з) та витрати на проектування і виготов­лення спеціального технологічного оснащення (Кс.ос).

Підсумком розробки кошторису витрат на підготовку виробництва нового прила­ду є загальна сума зазначених елементів - величина Кп.в. Методика віднесення величин цих витрат на собівартість одиниці товару буде розглянуто в п 4.8.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 400 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

935 - | 869 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.