Лекции.Орг


Поиск:




Як нотаріусом враховуються дані прив’язки при вчинення нотаріальної дії?




Тестове завдання № 7.

Право, що визначає цивільну процесуальну дієздатність іноземної юридичної особи за законодавством України:

1) lex loci contractus;

2) lex voluntatis;

3) lex fori;

4) Lex causae

Ситуаційні задачі:

Задача № 1

16 річна одружена громадянка Туреччини, яка постійно проживає з чоловіком на території Туреччини, звернулася до нотаріуса України для посвідчення договору купівлі-продажу квартири в місті Києві.

Чи може бути громадянка Туреччини суб’єктом нотаріального провадження щодо посвідчення договору купівлі-продажу квартири в

Україні? Як нотаріус України перевіряє її дієздатність?

Задача № 2.

20-річна громадянка України Котова та 16 річний громадянин Німеччини Нотопе уклали законний шлюб та зареєстрували його в Німеччині. Після весіллі подружжя вирішило переїхати до міста Львова та придбати за кошти подаровані їм батьками заміський будинок.

Чи визнається Нотопе повністю дієздатним та чи може він купувати нерухомість в Україні?

Задача № 3.

До нотаріуса міста Києва звернувся за порадою 19-річний громадянин Мароко, який нещодавно став вдівцем. Його дружина, громадянка України, загинула в автокатастрофі. На сьогодні чоловік має бажання купити нежитлове приміщення під магазин в місті Києві.

Чи наділений гр. Мароко дієздатністю на посвідчення нотаріального правочину купівлі-продажу нежитлового приміщення для заняття підприємницькою діяльністю в Україні?

Задача № 4.

До нотаріуса звернувся громадянин Франції щодо засвідчення копій документів. Коли громадянин чекав у приймальній нотаріуса, помічнику нотаріуса здалося, що громадянин Франції психічно хворий. Про цей помічник повідомив нотаріуса.

Які дії нотаріуса?

Задача № 5.

Фірма «Адвокатус» була створена за кордоном, у Вільнюсі, засновниками цієї фірми є виключно українські фізичні особи, які займаються юридичною практикою.

Чи визнається ця фірма іноземною юридичною особою? Чи можуть ці особи здійснювати договірне представництво інтересів фізичних та юридичних осіб у нотаріальному процесі України?

Задача № 6.

До нотаріуса звернулися громадянка України К. та громадянка України Т. з метою укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення (паю), розташованої в місті Васильків Київської області. Земельна ділянка була придбана громадянкою К. під час її перебування у шлюбі з громадянином РФ.

Які дії нотаріуса?

Задача № 7.

Громадянин України Коток, постійно проживав в Німеччині, уклав заповіт, відповідно до якого єдиним спадкоємцем його майна визнавалася його дружина. Після його смерті його син, який проживав постійно в квартирі батька – Коток вмісті Києві, звернувся до суду по місцю знаходження квартири з позовом про визнання заповіту недійсним. Суддя для врегулювання цих відносин вибрала право Німеччини, за яким спадкування рухомого та нерухомого майна регулюється законом громадянства спадкодавця.

Яке ж право необхідно було обрати судді?

Яке право має застосовувати нотаріус України при видачі свідоцтва про право на спадщину з участю громадянина Німеччини?

Задача № 8.

В районному суді м. Києва за заявою дружини гр. Смирнова В.Л. розглядалась цивільна справа про визнання його недієздатним. Під час розгляду справи суд встановив, що хоча Сидоров В.Л. проживає в Україні, проте він є громадянином Білорусії. Суддя відклав розгляд справи на повідомив відповідний суд Білорусії про наявність доказів та обставин про визнання Смирнова В.Л. недієздатним. Проте від суду Білорусії протягом тривалого часу не надійшло ніяких відомостей. Після чого суд України розглянув справу та визнав гр. Смирнова О.І. недієздатним.

Чи правомірні дії суду України? Якими актами слід керуватися при вирішенні даної правової ситуації?

Задача № 9.

Яка з перелічених теорій визначення особистого закону юридичної особи передбачена в колізійному законодавстві України: теорія інкорпорації, теорія осілості, теорія центру, теорія експлуатації, теорія контролю.

Задача № 10.

В Україні питаннями емансипації, в тому числі емансипації неповнолітньої іноземної особи, яка постійно чи тимчасово проживає в Україні, займаються: органи опіки та піклування, суд, консули, дипломати.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 360 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Слабые люди всю жизнь стараются быть не хуже других. Сильным во что бы то ни стало нужно стать лучше всех. © Борис Акунин
==> читать все изречения...

765 - | 724 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.