Лекции.Орг


Поиск:




Структура апарату управління




Ключові слова: структура апарату управління, посада в САУ, посадова позиція, мета організаційної структури управління, типи структурної побудови апарату управління.

1.1. Структура апарату управління ґрунтується на соціальних відносинах, що складаються між людьми, котрі обіймають певні посади. Отже, головним елементом САУ є людина. Організаційна структура ґрунтується на функціях управління.

1.2. Посада в САУ визначає рівні, на якому знаходиться один керівник порівняно до іншого (директор – заступник і т. д.). Посада в структурі апарату управління відповідає посадовій позиції ОСУ, але має інше призначення.

1.3. Посадова позиція визначає перелік задач, згрупованих за певним принципом, визначає зміст роботи, зумовлений переліком задач, які людина має виконувати, обіймаючи цю посаду.

1.4. Мета організаційної структури управління передбачає формування: зв’язків між суб’єктами правовідносин (горизонтальних і вертикальних); регулювання відносин всередині управлінського апарату, між різними органами та їх структурними підрозділами, між керівниками і підлеглими, між органами управління (посадовими особами) і рядовими працівниками; регламентування відповідальності для забезпечення законності у діяльності системи.

– 1.5. Типи структурної побудови апарату управління – адміністративно-функціональна модель; конкурентно-іміджева модель;проектно-інвестиційна модель, матрична побудова управління організацією (проект-менеджер), управління організацією, орієнтоване на колектив (за класифікацією Л.І. Даниленко).

Головним елементом структури апарату управління є людина, що обіймає певну посаду і наділена повноваженнями виконувати ту чи іншу роль.

Через назву посади можна визначити, на якому рівні знаходиться один керівник порівняно до іншого (директор, заступник і т.д.).

Посада в структурі апарату управління відповідає посадовій позиції ОСУ, але має інше призначення.

Посадова позиція визначає перелік задач, згрупованих за певним принципом.

Посада означає зміст роботи, зумовлений переліком задач, які людина має виконувати, обіймаючи цю посаду.

Посада в організації визначається штатним розписом, а її призначення – посадовою інструкцією, що встановлює вимоги до людини, яка обіймає цю посаду і визначає обов`язки, права й відповідальність. Вони називаються повноваженнями. Отже, повноваження має посада, а не людина. Людина, обіймаючи певну посаду, лише наділяється повноваженнями. Повноваження розподіляються між посадами у структурі апарату управління.

Структурна побудова апарату управління с передумовою виконання управлінських рішень, бо при відсутності виконавців рішення втрачає сенс.

Структура адміністративної служби формується з ієрархічних рівнів та компетентних виконавчих органів, які функціонують відповідно до змісту діяльності навчального закладу та управлінських рішень.

У процесі встановлення компетенції повноваження (компетенція (лат. competо – відповідаю, належу) відповідальність поділяють між рівнями управління, структурними підрозділами і посадовими особами на кожному рівні.

Обсяг компетенції і правовий статус органу управління фіксують у статуті або спеціальному положенні, які передбачають передусім загальні завдання і підпорядкованість відповідного органу, права і обов’язки кожного підрозділу і кожного керівного працівника.

Все це має на меті формування в організаційних структурах управління:

– зв’язків між суб’єктами правовідносин (горизонтальних і вертикальних),

– регулювання відносин всередині управлінського апарату, між різними органами та їх структурними підрозділами, між керівниками і підлеглими, між органами управління (посадовими особами) і рядовими працівниками,

– регламентування відповідальності для забезпечення законності у діяльності системи.

Основними типами структурної побудови управління навчальними закладами (за класифікацією Л.І. Даниленко) є:

– адміністративно-функціональна модель,

– конкурентно-іміджева модель,

– проектно-інвестиційна модель,

– матрична побудова управління організацією (проект-менеджер),

– управління організацією, орієнтоване на колектив.

Розглянемо їх детальніше.

 

К

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 574 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинайте делать все, что вы можете сделать – и даже то, о чем можете хотя бы мечтать. В смелости гений, сила и магия. © Иоганн Вольфганг Гете
==> читать все изречения...

809 - | 736 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.