Лекции.Орг


Поиск:




Забруднення регіонів України




Порівняння обсягів і структури забруднення міст України

Мета: сформувати поняття про види та джерела забруднень; виявити шляхи стійкості довкілля щодо антропогенного навантаження; за допомогою інформаційного матеріалу порівняти дані щодо забруднення атмосфери, літосфери, гідросфери міст України різними речовинами; визначити екологічно забруднені міста України; виявити причини забруднення та шляхи покращення атмосферного повітря; виховувати активну життєву позицію, уважність, допитливість, екологічну культуру.

Обладнання: інструктивна картка, карта України з показниками забруднення міст України, атлас економічної і соціальної географії України, лінійка, олівець.

Хід роботи

1. Ознайомтеся:

- з теоретичними відомостями «Забруднення»,

- основними джерелами забруднення міст України (таблиця 1).

2. Використовуючи додаток 1, зробіть висновок, які галузі промисловості найбільше забруднюють повітря,

3. Складіть «Топ – 10» найбільш забруднених міст України згідно з додатком 2, спираючись на кратне перевищення ГДК шкідливих речовин (пил, СО2, формальдегід)

 

 

У висновку запропонуйте свій шлях вирішення сучасної проблеми забруднення довкілля транспортом.

 

 

Теоретичні відомості

Забруднення

Забруднення – це привнесення або утворення у середовищі не характерних для нього фізичних, хімічних, біологічних агентів, перевищення їхньої концентрації, що порушує в системах рівновагу, відхиляється від норми.

Види забруднення навколишнього середовища:

1. Природні (повені, виверження вулканів і т.п.).

2. Антропогенні (наслідок діяльності людини).

Види антропогенних забруднень:

- мікробіологічні (поява мікроорганізмів на субстратах або середовищах, змінених у результаті діяльності людини);

- механічні (засмічення середовища агентами, що здійснюють механічну дію без фізико-хімічних наслідків);

- хімічні (зміни природних хімічних властивостей середовища або надходження речовин у концентраціях, що перевищують гранично допустимі (ГДК));

- фізичні (зміни природного фізичного стану середовища):

· теплові (виникають внаслідок підвищення температури середовища);

· світлові (порушення природної освітленості);

· шумові (утворюються в результаті збільшення інтенсивності шуму);

· електромагнітні (з’являються в результаті зміни електромагнітних властивостей середовища від ліній електропередач, радіо, телебачення і т. д.);

· радіоактивні (пов’язані з підвищенням рівня радіоактивних речовин).

Диспропорції у розміщенні продуктивних сил (промислових і сільськогосподарських об’єктів) призвели до того, що рівень забруднення природного середовища в різних містах України дуже відрізняється, а в цілому перевищує аналогічні показники розвинутих держав у 4-5 разів.

За ступенем забруднення всю територію України можна умовно розподілити на зони:

1- чисті (7% загальної земельної площі – заповідники й національні парки);

2- умовно чисті – 8% від всієї території країни;

3- мало забруднені – 14%;

4- забруднені – 40%;

5- дуже забруднені – 30%;

6- зони екологічної катастрофи (майже 1% всієї території України). Це насамперед зона відчуження після аварії на ЧАЕС та райони, прилеглі до неї, а також окремі місцевості в Донецькій, Дніпропетровській, Луганській, Львівській і деяких інших областях.

Регіони з найбільш напруженою та гостро кризовою екологічною ситуацією мають найвищу густоту населення. Такими регіонами є передусім Донбас, Кривбас, Харківська, Запорізька і Дніпропетровська промислові агломерації. Нині тут проживає понад чверть усього населення України, яке зазнає значного негативного впливу надмірно забрудненого і отруєного довкілля, особливо повітря, води, ґрунтів.

 

Таблиця 1.

Основні джерела забруднення міст України

Назва міста Основні джерела забруднення
Кам’янець-Поділь-ський - Екологічні проблеми пов'язані з роботою цементного заводу; підприємствами машинобудування, металообробки, легкої, деревообробної та харчової промисловості, виробництвом будматеріалів.
Київ - Атмосферне повітря забруднює автомобільний транспорт (до 70%) та аеропорт «Жуляни». - Катастрофа на Чорнобильській АЕС (середній радіоактивний фон складає близько 18 мкР/год, забрудненість території цезіем-137 – від 1 до 3 Кі/км2. Найбільш забруднена північна та північно-східна частини міста).
Черкаси - Багатопрофільний промисловий центр із переважним розвитком хімічної промисловості. Це обумовлює високе техногенне навантаження на атмосферне повітря. - Серйозні екологічні проблеми пов'язані з впливом Кременчуцького водосховища, на правому березі якого розташоване місто.
Миколаїв - Великий центр суднобудування підприємства розташований безпосередньо в Бузькому лимані. Сюди скидаються стічні води міста, суднобудівних та судноремонтних підприємств, розташованих уздовж узбережжя. - Вода Бузького лиману має стійке забруднення від Миколаєва аж до впадання в Чорне море. Концентрації нафтопродуктів та органічних сполук перевищують допустимі норми в багато разів.
Херсон - Суднобудівні та судноремонтні підприємства розташовані в Кошовій протоці, гідравлічно зв'язаній із Дніпром. - Вода протоки вкрита товстим шаром нафтової плівки. - Вода в нижній течії Дніпра забруднена багатьма токсичними речовинами, вміст яких перевищує гранично допустимі концентрації. До невирішених міських екологічних проблем Херсона слід віднести відсутність системи скиду, організованого відведення та очистки поверхневого стоку.
Харків - Розміщення побутових і виробничих відходів, їх викидання з автомобілів у невідведених місцях. - Забруднення водних об'єктів зливовими та стічними водами, порушення технологічних регламентів очистки та знезараження стічних вод. - Основними стаціонарними забруднювачами атмосферного повітря є підприємства теплоенергетичної, нафтогазовидобувної та цементної галузей. У більшості підприємств, зосереджених у кількох промислових зонах міста, відсутні санітарно-захисні зони. Підприємства розташовуються в безпосередній близькості від житлових кварталів.
Донецьк - Над містом можна спостерігати пелену смогу, що формується викидами промислових підприємств. - Гострою проблемою міста є водозабезпечення. Із зростанням видобутку вугілля, інтенсивним розвитком підприємств проблема водозабезпечення загострювалася. Забезпечити водою Донецьк можливо тільки за рахунок надходження води по каналу Дніпро—Донбас. - На багатьох підприємствах Донецької агломерації вода використовується вкрай нераціонально. - У річки скидається велика кількість неочищених та недо­статньо очищених стічних вод, які можна було б багаторазово використовувати в системах оборотного водопостачання. - Накопичення твердих виробничих відходів.
Дніпро-петровськ - Над ним постійно нависає смог, що формується викидами двох потужних металургійних, двох трубопрокатних, коксохімічного, шинного та лакофарбного заводів, а також великих машинобудівних підприємств. - Підприємства міста скидають у р. Дніпро значний об'єм неочищених та недостатньо очищених стічних вод. - Існує проблема утилізації та складування відходів металургійного, шинного, коксохімічного та хімічного виробництв. Частина побутових відходів утилізується на сміттєспалювальному заводі.
Запоріжжя - Над ним постійно нависає темно-фіолетовий серпанок смогу, що формується викидами промислових підприємств - Великі промислові підприємства опинялись у безпосередній близькості від житлової забудови. - Очисні споруди перевантажені. На промислових майданчиках нагромадилася велика кількість відходів у вигляді мулу з високою концентрацією токсичних речовин. - Наявність Дніпровського і водосховища в межах міста створює для Запоріжжя специфічні екологічні і проблеми, пов'язані з підтопленням прилеглих територій.
Одеса - Забруднення морського середовища відбувається у результаті скиду в море неочищених та недостатньо очищених стічних вод міста та забрудненого поверхневого стоку з міської території. - Хімічний завод у порту Південний - потенційно небезпечний в екологічному сенсі(останній витік аміаку у жовтні 2013р.). - Одеський| нафтовий термінал - об'єкт підвищеного екологічного контролю. - Одеса - центр машинобудування, хімії та нафтохімії, переробки риби та сільгосппродукції. Робота промислових підприємств формує небезпечні викиди в атмосферне іповітря та утворює великі об'єми стічних вод. - Очисні споруди Одеси перевантажені, працюють неефективно. На долю автотранспорту і та частково морських суден припадає близько 75 % сумарного викиду і забруднених речовин в атмосферне повітря.
Маріуполь - Маріуполь -порт на Азовському морі. - Великий центр чорної металургії та важкого машинобудування. - Проблема забезпечення населення питною водою. - Пилогазові викиди промислових підприємств формують над містом тяжкий темно-фіолетовий серпанок зі шкідливими домішками в обсягах, які багаторазово ГДК. Море в районі Маріуполя і темно-бурого кольору через стоки р. Кальміус та р. Кальчик, на 70-80 % сформований із шахтних та стічних вод. У Таганрозьку затоку потрапляють міські стічні води Маріуполя та його промислових підприємств. Течія відносить забруднені води Дону та стічні води Таганрога на захід, у напрямі Маріуполя. Прозорість морської води в районі Маріуполя і знижується до 0,5 м, тоді як у відкритій частині Азовського моря прозорість води складає 8 м.
Луцьк - У невеликому за площею місті зосереджено багато промислових підприємств машинобудування та металообробки, хімічної, легкої та харчової промисловості, виробництво будматеріалів. - Підприємства не оснащені надійними пило- та газовловлювальними установками. У місті порівняно висока забрудненість атмосферного повітря. Має місце забруднення підземних вод нафтопродуктами в результаті витоку та розливу палива на військовій авіабазі в районі Луцька.

 

Додаток 1.

Забруднення регіонів України

 

 

 

 

Додаток 1.

Кратна кількість перевищення ГДК виділення у атмосферу шкідливих речовин

 

 

 

 

Це цікаво знати

Усі компоненти природного середовища здатні до самоочищення. Рослини в процесі життєдіяльності здатні засвоювати з атмосфери, води, ґрунтів надлишок певних хімічних елементів. Так, 1 га деревостанів у середньому продукує в рік до 4 т кисню, поглинаючи 5 т вуглекислого газу. Без шкоди для себе 1 га лісу поглинає 400 кг сірчистого газу, 100 кг хлоридів, 25 кг фторидів, значну кількість фенолів.

Це потрібно знати

Відомо, що кімнатні рослини знешкоджують отруйні речовини, такі як:

- формальдегід: алоє (поглинає до 90%), хлорофітум (86%), філодендрон (76%), нефролепис, маргаритка, драцена, хамедорея, фікус Бенджаміна, плющ, спатифілум, шеффлера, диффенбахія;

- ксилол і толуол: хлорофітум, диффенбахія, нефролепис, антуріум, фікус Бенджаміна;

- аміак: антуріум, хризантема кущова, маранта, фікус Бенджаміна, драцена, азалія;

- бензол: плющ (поглинає 90%), драцена (79%);

- трихлоретилен: плющ, драцена (до 20%), спатифілум (23%);

- вуглекислий газ: хлорофітум (поглинає до 96%), епіпремнум (75%);

- аспарагус поглинає частинки важких металів.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 8081 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Неосмысленная жизнь не стоит того, чтобы жить. © Сократ
==> читать все изречения...

790 - | 695 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.