Лекции.Орг


Поиск:




ТЕМА: Стадії вчинення злочину




1. Д. уночі проник з метою викрадення приватного майна у будинок, що належав Р., і почав складати до сумки майно. Утримуючи при собі сумку з речами (вартістю 275 грн.), Д. вилазив з вікна будинку і був помічений власником майна. Вистрибнувши через вікно з помешкання, Д. облишив під ним сумку з речами, яка заважала йому бігти, і утік. Цього ж дня приблизно о 23-й год. працівники міліції затримали його. Міліціонери, які затримували Д., засвідчили, що в затриманого не було із собою ніяких речей.

Слідчим дії Д. було кваліфіковано за ч. 3 ст. 185 КК (як крадіжку, вчинену з проникненням у житло).

Що таке стадії злочину? Звернувшись до ст. 185 КК, п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 25 грудня 1992 р. № 12 «Про судову практику в справах про корисливі злочини проти приватної власності», визначте стадію злочину, вчиненого Д. Злочином з матеріальним чи формальним складом є крадіжка? Як це обґрунтувати? Чи правильно було кваліфіковано дії Д.?

2. 21 червня 2001 р. приблизно о 1-й годині С. за попередньою змовою із М. розбили шибку у вікні приватного будинку в с. Новодмитрівці Харківської області, через отвір наставили обріз мисливської рушниці на господарів (подружжя Д-ків) і стали вимагати гроші. Господарі відповіли, що в них грошей немає, і запропонували забрати з подвір’я всю живність. Злочинці, почувши сторонні звуки та боячись бути затриманими, з місця події втекли, нічого не забравши з двору.

Що таке стадії вчинення злочину, які є їх види? Зверніться до ст. 187 КК. Яка стадія злочину, на вашу думку, має місце в цьому випадку? Обґрунтуйте свою думку.

3. Л., який мав непогашену й не зняту судимість за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України, через півроку після звільнення з місць позбавлення волі спланував скоєння нападів на громадян, які пізно ввечері виходять з метро. Для цього він підібрав на звалищі металеву трубу діаметром 3 й довжиною 87 см, забив у порожнину дерев’яного кілка для посилення удару, обмотав її ізоляційною стрічкою та приладнав гумове руків’я. Він запропонував 17-річному Ш. разом з ним скоювати напади. Однак Ш. злякався й розповів про цю пропозицію своєму родичеві В., який працював оперуповноваженим карного розшуку. Л. було затримано.

Чи є ознаки злочину у діях Л.? Якщо так, якою є стадія злочину? Проаналізуйте її об’єктивні та суб’єктивні ознаки.

Варіант: Л. разом із Ш. о 23-й год. з метою відкритого викрадення чужого майна біля виходу зі станції метро намагалися силоміць зупинити О., який повертався додому. Однак О. вирвався від них та почав тікати й голосно кричати: «Рятуйте! Грабують!». Л. та Ш. погналися за ними, але не наздогнали, а були затримані нарядом міліції.

4. Домовившись про крадіжку, Б. із Ц. зробили під бетонною стіною автостоянки підкоп і через нього проникли на її територію. Для крадіжки вони обрали мікроавтобус «Форд», що належав ТОВ «Корунд». Б. відчинив його дверцята й проник у салон, Ц. стояв поруч з автомобілем. Коли Б. витягнув з панелі приладів автомагнітолу, до автомобіля підійшов охоронець автостоянки. Ц. сказав, що машина належить його батькові, який просив забрати з неї речі. Однак охоронець їх затримав.

Якою є стадія вчиненого Б. і Ц. злочину? Проаналізуйте її об’єктивні та суб’єктивні ознаки.

Варіант: охоронець затримав Б. і Ц. у той час, коли вони намагалися зробити підкоп під стіною.

5. Мешканець м. Києва О., закінчивши училище, тривалий час не міг влаштуватися на роботу за фахом. На цьому ґрунті він почав зловживати спиртними напоями і в бесідах із приятелями часто казав, що готовий вбивати й грабувати, лише б заробити. Одного разу, коли в кафе він голосно розповідав про це своєму знайомому, розмова була почута дільничним інспектором міліції Г-вим. Той затримав О. за готування до злочину.

Визначте поняття закінченого і незакінченого злочину. Чи є ознаки злочину в діях О.? Як слід вирішити справу з точки зору кримінального законодавства?

Варіант: О. придбав на ринку міста дев’ять замків різних моделей вітчизняного й імпортного виробництва і тренувався у себе вдома відчиняти замки, бажаючи навчитися робити це за декілька секунд. Про це стало відомо Г-ву.

Як повинна бути вирішена справа в цьому випадку? Проаналізуйте об’єктивні й суб’єктивні ознаки готування до злочину. Чи є вони в діянні Осадчого?

6. З метою позбавлення життя В., якому він був винен 400 доларів США, Ч. озброївся ножем та пляшкою, проник до будинку свого кредитора і став чекати В. з метою вбити його. Між 22-ю й 23-ю годинами до будинку під’їхав на автомобілі В. Коли той увійшов у будинок, Ч. вдарив його ззаду ножем по голові, заподіявши різане поранення правої половини обличчя. В. активно захищався, відштовхуючи Ч. руками, і намагався втекти, але той, скориставшись тим, що В. повернувся до нього спиною, ударив по голові потерпілого заздалегідь підготовленою пляшкою. В. удалося відчинити двері і з криками про допомогу втекти, у зв’язку з чим Ч. не довів свій умисел на його вбивство до кінця. Побоюючись бути затриманим, Ч. не став переслідувати В.

На досудовому слідстві В. указував, що він добровільно відмовився від злочину, а тому кримінальну справу слід закрити, а його звільнити від кримінальної відповідальності.

Що таке добровільна відмова і які її ознаки? Чи правильне твердження В.?

7. На ґрунті особистих неприязних стосунків між С. та Р. виникла сварка, під час якої з Р. спробував ударити С. по голові сокирою. Однак той закрив голову рукою і удар прийшовся по ній. Р. спробував ударити ще раз, але Р. відхилився й удар прийшовся у його плече. Ударом сокири Р. було заподіяно середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Дайте кримінально-правову оцінку діям С.

8. Т., перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, зайшов до сусіда. Вдома була лише донька того – 10-річна О. Знаючи, що дівчинка хворіє на розумову відсталість, Т. вирішив зґвалтувати її. Коли він розпочав статевий акт, О. закричала, що їй боляче, почала плакати. Т. припинив свої дії і пішов з дому.

Зверніться до п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду «Про судову практику у справах про зґвалтування та інші статеві злочини» № 4 від 27.03.92 р. Що таке добровільна відмова та які її ознаки? Чи можна вважати, що Т. здійснив добровільну відмову? Чи змінюється відповідь, якщо Т. спробував зняти з О. одяг, але та розпочала плакати, і той пішов з дому?

9. Н., що хворів на наркоманію, вчинив крадіжку з кафе, а потім з метою викрадення чужого майна проник до магазину. Коли він оглянув приміщення, йому стало недобре внаслідок наркотичної абстиненції, і він залишив магазин, нічого не забравши з нього.

Що таке добровільна відмова та які її ознаки? Чи можна вважати, що Н. здійснив добровільну відмову від крадіжки з магазину? Назвіть правові наслідки добровільної відмови.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 540 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинайте делать все, что вы можете сделать – и даже то, о чем можете хотя бы мечтать. В смелости гений, сила и магия. © Иоганн Вольфганг Гете
==> читать все изречения...

803 - | 735 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.