Лекции.Орг


Поиск:




Чому страхи стають фобіями?

Наше життя тісно пов’язане з емоціями. Кожна людина відчуває емоції ще з раннього дитинства. І однією із найбільш древніх емоцій людини є страх. Ще в доісторичні часи люди боялися грому та блискавки. Мабуть, як тільки зародилось людство з того часу і з’явилась така емоція як страх.

Але страх який був притаманний людям в ті часи мав дещо інший характер – боязнь невідомого (то й же грім чи блискавка). Зі зміною поколінь, епох та століть змінювався і страх. Якщо колись давно люди боялися диких та хижих звірів, то тепер ті звірі сидять в клітках, а люди платять гроші, щоб на них подивитися. А такого страху як боязнь літати (літаками) ще буквально декілька століть тому навіть не існувало.

Я не кажу, що абсолютно усі страхи зникли чи трансформувалися. Багато з них ще й досі притаманні людям в своєму первозданному виді – боязнь висоти, води, темряви чи смерті. Суть у тому, що наші страхи змінилися, люди навчилися їх розрізняти, вивчали їх, дали їм нові назви – фобія, паніка, параноя.

Відмінності понять страх і фобія

Сьогодні хочу поділитися в вами, любі читачі, думками з приводу того, чому страхи переростають у фобії. Перш за все треба чітко розмежувати два поняття: страх і фобія.

Страх – це емоція, яка відображає внутрішній стан людини, як реакцію на загрозу чи небезпеку, яка наближається. Зазвичай людина може контролювати себе переживаючи дане почуття.

Фобія ж це дещо інше поняття, яке безумовно пов’язане зі страхом, але має дещо інший вид. Фобією зазвичай називають неконтрольований страх, який постійно переслідує людину. Головною ознакою фобії є просто таки величезне бажання у будь-який спосіб уникнути небезпеки чи подразника, який викликає почуття страху.

Існує дуже багато видів фобій, деякі з них можуть видатися смішними людям, які ніколи з цим не стикалися. Так, наприклад, кафізофобія – страх сидіти, хрематофобія – страх дотику до грошей, вомітофобія – страх блювоти, скопофобія – страх бути побаченим та інші. Існує навіть така цікава фобія, яка називається фобофобія – це страх перед фобіями.

Чому страхи стають фобіями?

Фобії як правило не з’являються самі по собі. Основною причиною переростання звичайного страху у фобію є постійний циклічний вплив цієї емоції на людину. Якщо ви чогось боїтеся і стикаєтеся з цим щодня (щогодини, щотижня) протягом довгого періоду часу, ця боязнь може перерости у фобію.

Хорошою новиною для вас буде те, що це відбувається не так вже й швидко. Поганою – те, що якщо у вас раптом буде депресія чи інший психічний розлад, це може спонукати до швидшого переходу від страху до фобії.

Іншою, не менш поширеною причиною утворення фобій може бути важка психологічна травма. Яскравим прикладом може стати людина, яка в дитинстві ледь не втопилась внаслідок чого у неї розвинулась боязнь води (гідрофобія).

Ще одним своєрідним тригером до розвитку фобії може бути спостереження за іншими людьми та їх реакцією на подразник. Дуже яскравий приклад – очікування перед дверима стоматолога. Коли ти чекаєш своєї черги, а з-за дверей чуєш зойки та крики пацієнта. Звичайно, що після такого не лише до стоматолога йти не захочеться, а й взагалі може розвинутися боязнь лікування зубів та стоматологів – дентофобія.

Останньою причиною утворення фобій є звичайні лякання іншими людьми. Саме так, звичайними словами можна розвинути в іншій людині фобію, з якою їй доведеться боротися досить довго. Батьки частенько намагаються лякати дітей страшними історіями, щоб ті були більш податливі і не робили нічого поганого. Намагаючись відучити дитину піднімати брудну їжу з підлоги батьки розповідають дітям, що в них всередині заведуться черв’ячки та різна зараза чи щось на зразок того. А згодом у старшому віці у діток може розвинутись така фобія як, наприклад, верміфобія – боязнь бактерій, мікробів, заразних комах, заразитися чим-небудь.

Ось так не обережність може призвести до негативних наслідків, хоча б здавалося, що поганого в тому, що батьки забороняють дитині пхати до рота все підряд. Це звичайно добре, але робити це потрібно з розумом, тому слідкуйте за тим, що ви говорите своїй дитині.

Хотів би ще сказати кілька слів про боротьбу із фобіями, хоча не виключаю, що якось виділю для цього окрему статтю. Нажаль побороти фобію самотужки надзвичайно важко, краще відразу звернутися до професіоналів. Скоріш за все допомогти вам зможе лише кваліфікований психолог, який не раз уже з таким стикався.

У будь-якому разі я прибічник того, щоб взагалі не доводити діло до важких випадків. Краще слідкувати за собою, проводити таку собі психологічно-емоціональну профілактику, щоб не допустити до перетворення власних страхів у фобії.



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Полупроводниковый инжекционный лазер | Основные тенденции мирового развития и их влияние на формирование системы международных отношений
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 216 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент может не знать в двух случаях: не знал, или забыл. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1343 - | 945 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.