Лекции.Орг


Поиск:




Споживчі властивості, асортимент та якість друкованих видань




 

У наші дні різні види видавничої (друкованої) продукції поширені повсюдно і охоплюють практично всі сторони діяльності сучасного суспільства. Важко уявити собі існування окремої людини або цілого колективу без таких звичних для всіх, але разом з тим необхідних видань, як книги, газети, журнали, підручники, листівки, плакати і т. д. Вони є одним з найважливіших джерел масової і доступної інформації. Найбільшу питому вагу серед видань займають книги та образотворча продукція.


4.1. Споживчі властивості друкованих видань


Книги, як і всякий інший товар, мають свою ціну. Але істинну цінність книги визначає її духовне наповнення. Книга має цілий комплекс споживчих
властивостей, головні з яких - функціональні, ергономічні, естетичні властивості та надійність.

Основні функціональні властивості книги формуються на етапі написання рукопису і включають в себе актуальність, достовірність, науковість, моральність, художність, доступність, цікавість.

Актуальність видання характеризує відповідність змісту книги вимогам сучасності. Наприклад, література з комп'ютерної техніки є актуальною, а по влаштуванню арифмометра - неактуальною.

Достовірність видання - це відповідність дійсності інформації, викладеної в книзі. Достовірність повинна бути обгрунтованою. Ця властивість є обов'язковою для довідкової, навчальної літератури.

Науковість видання передбачає відображення у вмісті книги об'єктивних знань у тій чи іншій галузі. Ця функціональна властивість є обов'язковою для науково-дослідної, науково-популярної літератури.

Моральність видання - це відповідність вмісту книги етичним і моральним засадам суспільства.

Художність видання характеризується формою відображення дійсності, опосередкованій світогляду автора і образним характером подачі інформації.

Доступність видання характеризується здатністю книги бути зрозумілою тією категорією читачів, для котрої вона призначена.

Цікавість видання - це здатність книги залучати та утримувати увагу, інтерес читача. Ця властивість є найбільш важливою для художньої літератури, особливо дитячої. [11]

Ергономічні властивості характеризують зручність користування книгою. Формуються ергономічні властивості на етапі конструювання книги (формат, шрифт, вид і якість ілюстрацій і т. д.). До основних ергономічних властивостей відносяться: зручність утримання книги в руках, зручність пошуку потрібного розділу, зручність читання, зручність носіння і зберігання.

Комфортність утримання книги в руках залежить від формату
і маси книги.

Зручність пошуку потрібного розділу тексту, ілюстрацій залежить від раціональної організації довідково-допоміжного матеріалу книги, від рубрикації (поділу на розділи, глави, параграфи), зафіксованої в
змісті.

Зручність читання залежить в першу чергу від шрифту та довжини рядка книги. Характеризується легкістю прочитавши ня тексту: якщо текст невеликий, літери нечіткі, незвичної форми, то такий текст читається важко. Комфортність читання - важлива властивість, особливо для дитячої літератури.

Комфортність носіння залежить від формату, виду перепльоту
та обсягу (кількості сторінок) книги. Це властивість важлива для літератури, переносної з собою: розмовників, словників, довідників.

Комфортність зберігання залежить від формату, які застосовуються
палітурні матеріали, товщини книги, чіткості написів на палітурці.

Високі естетичні властивості книг обумовлюються хорошим поліграфічним та художнім оформленям, тобто вибором формату, шрифту, способу відтворення ілюстрацій. До естетичних властивостей книг відносять інформаційну виразність, раціональність форми, композиційну цілісність, досконалість поліграфічного виконання. Естетичні властивості є найбільш важливими для художньої, дитячої літератури, рекламних видань, книг з мистецтва. [12]

Надійність книг визначається, в основному, їх довговічністю і ремонтопридатністю.

Довговічність книг залежить від сорту паперу і способу скріплення блоку сторінок з палітуркою.

Ремонтопридатність характеризується вартістю і часом ремонту. Всі книги є ремонтопридатні, але ремонт не завжди економічно доцільний, оскільки часто вартість ремонту перевищує вартість самої книги.

Головним фактором, що формує споживчі властивості книг, є процес виробництва. Він включає в себе три етапи: редакційну підготовку, конструювання та поліграфічне виконання.

Редакційна підготовка полягає в забезпеченні повноцінного змісту майбутньої книги. Вона включає: складання проспекту книги (розгорнутого плану), власне написання тексту книги з наступним рецензуванням і редагуванням.

Конструювання книги - найбільш відповідальний етап забезпечення оптимальних споживчих властивостей з урахуванням вимог читачів і торгівлі. На споживацькі властивості книг на етапі конструювання впливають: формат видання, шрифт, вид паперу та ілюстрацій, титульний лист, рубрикація, початкова смуга, довідково-допоміжний розділ, вихідні дані, перепліт і обкладинка.

Формат видання - це розміри книги по ширині і висоті в міліметрах. Формат видання впливає на зручність користування, зберігання і носіння книги.

На зручність читання значний вплив має шрифт книги. Шрифти відрізняються розмірами, формою, основним малюнком (гарнітурою), положенням букви, насиченістю і шириною. При виборі шрифту обов'язково враховують зміст книги, хто і як часто нею буде користуватися.

Для наочності і кращого розуміння тексту книги ілюструють. Ілюстрації можуть бути виконані в вигляді малюнків, фотографій, графіків, схем і т. п. (в залежності від виду видання).

Від виду видання і способу друку залежить і вид паперу: офсетний, літографічний, для глибокого друку та ін.

Починається книга титульним листом. На титульному аркуші містяться загальні відомості про книгу: прізвище автора, назва книги, найменування видавництва, рік і місце видання. Текст книги починається початковою смугою, вона найчастіше якось відрізняється від основного тексту і може бути у вигляді спуску (текст друкують з відступом від верху), заставки (наявність малюнка у верхній частині смуги).

Для виділення розділу, глави, параграфа служить рубрикація. Як рубрикації використовують заголовки.

Довідково-допоміжний розділ містить короткі відомості про автора, зміст книги, довідкову інформацію.

Вихідні дані завершують будь-яке видання. Вони вказуються на останній сторінці або на звороті титульного листа книги і включають: формат книги, вид паперу, об'єм в умовно-друкованих аркушах, тираж, адресу видавництва.

При конструюванні книги особливу увагу приділяють палітурці і обкладинці, так як вони впливають не тільки на надійність книги, а й на естетичні та ергономічні властивості.

Завершальним етапом процесу виготовлення книги є поліграфічне виконання, у тому числі з виготовленням друкованої форми, друкування і переплетення.

Виготовлення друкованої форми - дуже відповідальний процес в поліграфії, від якого залежить вид друку для видання. Друкована форма являє собою пластинку або циліндр з металу, гуми, пластмаси, поверхня яких розділена на друкувальні (дають відбитки на папері) і пробільні недруковані) елементи.

Після друкування книги переплітають. Переплетення починається з фальцювання, тобто перетворення шляхом згину ня аркуші-відбитки в багатосторінкові зошити з правильним розташуванням сторінок. Зошити комплектують в блоки і скріплюють, потім блок зміцнюють в палітурці
або обкладинці. Завершується етап поліграфічного виконання контролем якості та упаковкою книг. [13]


3.2. Класифікація і характеристика асортименту друкованих видань

Видання - це твори друку, поліграфічно оформлені, що пройшли редакційно-видавничу обробку і призначені для передачі інформації, що міститься в них. Все що випускається книги й інші видання класифікують за такими ознаками (відповідно до ГОСТ 7.60-90 «Видання. Основні види. Терміни та визначення»). [14]

За матеріальною конструкцією розрізняють книжкові видання, журнальні видання, газетні видання, буклети, листівки, відкритки та ін.

Книжкове видання - це видання у вигляді блоку скріплених у корінці аркушів друкованого матеріалу будь-якого формату в обкладинці або палітурці; журнальне видання – це періодичне видання встановленого формату в обкладинці або палітурці; буклет - це листове видання у вигляді
одного аркуша друкованого матеріалу, сфальцований любим способом у два чи більше згинів.

За знаковою природою інформації розрізняють текстове видання, нотне, картографічне і образотворчі видання. В текстовому виданні більшу частину обсягу займає словесний, цифровий, формулярний або змішаний текст; в нотному - нотний запис музичного твору; в картографічному - географічні карти і т. п.; в ізо-виданні - відтворення мальовничого, скульптурного зображення, спеціальної або художньої фотографії та інших графічних робіт (діаграм, схем, креслень).

За обсягом видання ділять на наступні види: книга, брошура, листівка. Книга - це книжкове видання обсягом понад 48 сторінок; брошура - це книжкове видання обсягом понад 4 сторінок, але менше 48; листівка - листове видання об'ємом до 4 сторінок.

За складом основного тексту розрізняють моновидання і збірники. Моновидання містять один твір, а збірка - декілька.

За періодичністю розрізняють неперіодичне видання, серійне, періодичне і тривале. Неперіодичне видання виходить одноразово, не має продовження. Серійне видання виходить протягом певного часу, періодичність якого заздалегідь не встановлена. Окремі випуски, як правило, нумеруються і датуються, мають однакову назву. Періодичне видання виходить через певні проміжки часу з постійним для кожного року числом номерів (випусків), не повторюючи змістом кожного окремого номера, але
з однаковою назвою, однотипним оформленням, нумерацією і датуванням. Триваюче видання - це серійне видання, яке виходить в міру нагромадження матеріалу не повторюється за змістом, однотипне за оформленням, нумероване із датуванням випусків, що мають загальний заголовок.

За структурою розрізняють серію, однотомне, багатотомне видання, зібрання творів, вибрані твори.

Серія - це серійне видання, однотипно оформлене і складається з декількох томів, об'єднаних спільною тематикою, цільовим або читацьким призначенням. Серія може бути неперіодичною, періодичною і
триваючою.

Однотомник - неперіодичне видання, що складається з одного тому, а багатотомник - з двох і більше томів, що становлять єдине ціле за змістом і
оформленням.

Зібрання творів - це однотомне або багатотомне видання, що включає всі або більшу частину творів одного або декількох авторів.

Вибрані твори - це частина найбільш значущих творів одного або декількох авторів, відібраних за певним принципом і оформлених у вигляді однотомника або багатотомника.

За цільовим призначенням всі видання поділяють на офіційні, наукові, науково-популярні, навчальні, виробничо-практичні, масово-політичні, довідкові, рекламні, для дозвілля та літературно-художні.

Офіційні видання містять матеріали законодавчого, директивного чи нормативного характеру і видаються від імені державних органів, установ і
відомств. Сюди відносять кодекси, статути і т. п.

Наукові видання містять матеріали теоретичних і експериментальних досліджень і призначені для наукової та науково-дослідної роботи. До таких видань відносять монографії, збірники наукових праць, тези доповідей на наукових конференціях та ін.

Науково-популярні видання представляють результати наукових досліджень в різних сферах діяльності ти (науки, культури), зазначені в доступній формі для широкого кола читачів.

Навчальні видання містять систематизовані дані наукового чи прикладного характеру, викладені у формі, зручній для вивчення і викладання, розраховані на учнів різного віку і рівня підготовки. Це навчальні програми, підручники і навчальні посібники, практикуми та інші матеріали для шкіл, ПТУ, технікумів, коледжів, інститутів.

Виробничо-практичні видання розраховані на спеціалістів різної кваліфікації, містять відомості про технології, техніку та організацію виробництва. Прикладами таких видань є методичні рекомендації і посібники, самовчителі.

Масово-політичні видання містять матеріали суспільно-політичної тематики, агітаційно-пропагандистського і виховного характеру, розраховані на широке коло читачів. Прикладом є публікації статей, виступів політичного характеру, коментарів до них.

Довідкові видання містять короткі відомості наукового або прикладного характеру, розташовані в порядку, зручному для їх швидкого виявлення. Прикладами є словники, енциклопедії, каталоги, довідники за сферами науки, культури.

Рекламні видання містять зазначені в приватній формі відомості про товари, послуги, заходи з метою створення попиту на них. Сюди відносять рекламні проспекти нових товарів, видів послуг, каталоги виставок, аукціонів і т. п.

Видання для дозвілля включають відомості по організацію побуту, різноманітним формам самодіяльної творчості, різним видам захоплень, розраховані на широке коло читачів. Це різні посібники по шиттю, домоводству, збірники кросвордів, головоломок, народних і сучасних естрадних пісень та ін.

Літературно-художні видання включають твори художньої літератури вітчизняних і зарубіжних авторів у прозі і віршах.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1729 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

825 - | 700 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.