Лекции.Орг


Поиск:




А). – в початковому пункті; б). – в кінцевому пункті




Обв’язування початкового та кінцевого пунктів трубопроводу монтуються на кожній експлуатаційній ділянці роти.

 

Для розділення трубопроводу на окремі ділянки при аваріях встановлюються лінійні засувки. Вони встановлюються у підніжжя довгих схилів, по обидва боки водних перешкод, залізничних доріг, автострад, великих ярів та ущелин, на обходах населених пунктів. Місця встановлення лінійних засувок вказуються на технологічній схемі та в ситуаційному плані

Якщо передбачається спорожнення трубопроводу повітрям з використанням компресорних станцій ЗІФ-ПР-6 (ЗІФ-55), необхідна установка здвоєних або строєних засувок (рис 3.) для підключення "плаваючих" насосних станцій. Місця встановлення засувок визначаються на профілі траси через 30-50 м висоти стовпа рідини, що перекачується. При пневматичному випорожнені трубопроводу слід мати на увазі, що воно можливе лише за умови


Рк ≥ ΔZ ρt /105 + Рв (1)

 

де ΔZ – максимальна різниця геодезичних відміток для встановлення засувок, на ділянці трубопроводу що випорожняється

Рк – робочий тиск компресора, МПа;

Рв – втрата напору на ділянці спорожнення (для розрахунків береться 0,3 МПа при роботі ПНУ-100/200М і 0,4 МПа при роботі ПНУ-75, ПНУ-200), МПа;

ρt – густина рідини при температурі перекачування, кг/м3;

 

 

Рис.3. – Розміщення та схема під’єднання «кочуючих» насосних станцій:

А,б – схема під’єднання насосної станції; в – місце встановлення насосної станції на трасі

Проміжна резервуарна група (рис.4) призначена для підвищення живучості трубопроводу і полегшення управління роботою насосних станцій. Проміжні резервуарні групи (ПРГ) розташовуються на стиках експлуатаційних дільниць рот. Місткість ПРГ повинна становити 600 м3 на трубопроводі ПМТП-150 і 300 м3 – на ПМТП-100. При цьому в будь-який час ПРГ повинна бути наполовину заповнена перекачувальним пальним, що дозволяє при виході з ладу попередньої ротної ділянки забезпечувати подачу пального в наступні ділянки протягом 0,75-1,0 години.

Рис.4 Типова технологічна схема обв’язки проміжної насосної станції на трасі трубопроводу ПМТП-150

 

Обв'язка ПРГ дозволяє проводити відбір проб перекачується пального і організовувати роботу по одному з наступних варіантів:

- пропуск пального повз ПРГ;

- прийом пального з попередньої ротної ділянки та видачу його в наступну;

- прийом палива в резервуари ПРГ без видачі в лінію трубопроводу;

- видача пального з ПРГ в лінію, якщо воно не подається з попередньої ділянки;

- проводити відбір проб пального, що перекачується

Склади комплектів обладнання, необхідного для розгортання ПРГ на трубопроводах ПМТП-150 і ПМТП-100, наведені в додатках.

При розгортанні насосних станцій на трубопроводі ПМТП-150 необхідно враховувати наступні особливості. Кожна проміжна станція може складатись або з однієї установки ПНУ-200 або з двох послідовно ввімкнених установок ПНУ-100/200М, які підготовлені для роботи в системі цього трубопроводу.

В цих випадках початкова станція відповідно складається з двох установок ПНУ-200 або трьох установок ПНУ-100/200М. Одна з станцій є резервною.

Початкова насосна станція (рис.5) це перша насосна станція, яка розгортається на початку кожної ротної експлуатаційної ділянки. Вона розгортається на такій відстані від проміжної резервуарної групи (складу пального), щоб підпірна насосна установка або перекачувальна станція ПСГ-160 могла забезпечити підпір на вході в початкову насосну станцію не менш 0,2–0,3 МПа.

На початковій насосній станції розгортаються послідовно дві ПНУ: основна – з обв'язкою на сім засувок і резервна – з обв'язкою на три засувки. Для забезпечення протипожежної безпеки станції розгортаються так, щоб відстань між ними становила 18-24 м.

Розгортання на початковій станції двох насосних установок підвищує живучість трубопроводу, дозволяє вести безперервне перекачування і полегшує роботу трубопроводу у разі виходу з ладу однієї або декількох проміжних станцій.

 

Рис.5 Схема обв’язки початкової насосної станції з обв’язкою на сім і три засувки

Схема обв'язки початкової станції (рис. 4) повинна забезпечувати:

– спільну і роздільну роботу кожної насосної установки;

– на перекачування пального, минувши насосну станцію;

– прийом одного і одночасний запуск іншого роздільника;

– очищення вставок-пасток і ремонт зворотного клапана без припинення перекачування.

Оскільки насосна установка поміщена в загальну лінію трубопроводу, то для розділення всмоктувальної і напірної ліній насоса на основній лінії обв'язки встановлюється засувки (№2,7). Крім того, обв'язка повинна забезпечувати автоматичне роз'єднування всмоктувальної і напірної ліній з початком роботи насосної станції і автоматично пропускати пальне, минувши насосну установку у разі виходу її з ладу. Для цієї мети в обв'язці встановлюється зворотний клапан. Засувка закривається тільки у разі виходу з ладу зворотного клапана при роботі насосної станції.

При монтажі обв'язки насосної станції на байпасі з боку всмоктування встановлюється вставка з сіткою. Вона служить для очищення пального від сторонніх предметів. Для контролю за тиском підпору і напору станції на першій (у першому клапанному штуцері) засувці основної лінії обв'язування встановлюються манометри з межами вимірювання 0...10 МПа.

При монтажі обв'язки вставку-пастку для прийому роздільника (на всмоктувальній лінії) встановлюють косим відведенням по напряму перекачування пального, а вставку-пастку для запуску роздільника (на напірній лінії) - проти напряму перекачування.

При розгортанні трубопроводу зимою для вловлювання снігу, що потрапляє в трубопровід, на кожній насосній станції з боку всмоктування перед вставкою-пасткою і на байпасі встановлюється додатково по одній трубі, а на байпасах, крім того, встановлюється додатково засувка для забезпечення очищення вставки з сіткою без зупинки перекачування.

При використанні на трубопроводі для перекачування пального двох спарених насосних установок ПНУ-100/200М на початковій станції встановлюються три насосні установки, з яких дві є робочими, а одна резервною. Схема обв'язування початкової насосної станції при такому варіанті показана на рис 6.

Насосна станція в початкових пунктах експлуатаційних ділянок рот розгортається так, щоб в першу чергу була готова до роботи одна з установок. На відгалуженнях до другої установки встановлюються засувки. Лише після повної готовності до роботи однієї з установок приступають до завершення розгортання обв'язування другої насосної установки.

 

Рис.6 Схема обв’язки початкової насосної станції при використанні двох спарених та однієї резервної насосних установок ПНУ-100/200М

 

Проміжні насосні станції розгортаються на трасі трубопроводу в пунктах, визначених гідравлічним розрахунком. Кожна станція складається з однієї насосної установки. Проміжна насосна станція розгортається, як правило, на сім засувок. У випадках, коли заплановані технологічні операції на даній проміжній станції не викликають необхідності розгортати її з обв'язкою на сім засувок, вона розгортається з обв'язкою на три засувки (рис. 7).

 

 


Рисунок 7. Схема обв'язки проміжної насосної станції:





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 631 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1514 - | 1391 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.