Лекции.Орг


Поиск:




II. Організація прийому до вищих навчальних закладів. Умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2015 році




Умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2015 році

І. Загальні положення

 

1. У цих Умовах терміни вживаються у таких значеннях:

 

вступне випробування - перевірка рівня знань, умінь та навичок, здібностей до певного виду діяльності з конкурсного предмета, що проводиться у формі зовнішнього незалежного оцінювання, співбесіди, вступного екзамену, творчого конкурсу або фахового випробування;

 

вступний екзамен - оцінювання знань особи та здатності до опанування навчальної програми вищої освіти;

 

вступник - особа, яка подала заяву про допуск до участі в конкурсі до вищого навчального закладу;

 

Єдина державна електронна база з питань освіти (далі - Єдина база) - автоматизована система збирання, верифікації, оброблення, зберігання та захисту даних, у тому числі персональних, щодо надавачів та отримувачів освітніх послуг з метою забезпечення потреб фізичних та юридичних осіб;

 

конкурсний бал – сума балів вступника за кожен сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, середнього бала документа про повну загальну середню освіту, бала за конкурс творчих або фізичних здібностей (у разі його проведення), помножені на вагові коефіцієнти, сума, яких дорівнює одиниці. До конкурсного балу додатково додаються бали за особливі успіхи та/або за успішне закінчення підготовчих курсів вищого навчального закладу для вступу до цього вищого навчального закладу на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності.

 

конкурсний предмет – навчальний предмет, рівень навчальних досягнень з якого враховується при проведенні конкурсного відбору до вищого навчального закладу;

 

право на зарахування поза конкурсом – право вступника, передбачене законом, щодо зарахування до вищого навчального закладу без участі в загальному відборі, що реалізується відповідно до цих Умов;

 

право першочергового зарахування – право вступника на зайняття вищої позиції в рейтинговому списку при однаковому з іншими вступниками конкурсному балі;

 

пріоритетність – показник, виражений цифрою від 1 до 15, який вступник особисто присвоює своїм заявам, де “1” є показником найбільшої пріоритетності заяви;

 

рейтинговий список вступників – список вступників за спеціальностями, що формується відповідно до цих Умов та правил прийому до вищого навчального закладу;

 

співбесіда – перевірка рівня знань, умінь та навичок, здібностей до певного виду діяльності з конкурсного предмета (предметів), за результатами якої приймається протокольне рішення стосовно рекомендації/не рекомендації вступника до зарахування;

 

творчий конкурс – форма вступного випробування, метою якого є перевірка та оцінювання здібностей особи до творчої діяльності за напрямами (спеціальностями) галузей знань;

 

технічна помилка - описка, граматична помилка, яка допущена уповноваженою особою приймальної комісії під час внесення даних заяви до Єдиної бази, що підтверджується актом про допущену технічну помилку, сформованим в Єдиній базі.

 

фахове випробування - форма вступного випробування для вступу на основі здобутого ступеня або освітньо-кваліфікаційного рівня;

 

цільовий прийом - прийом на навчання на конкурсній основі вступників за цільовими направленнями, виданими відповідно до законодавства.

 

Термін "ваучер" вживається у значенні, наведеному у Законі України "Про зайнятість населення".

 

2. Ці Умови є обов'язковими для вищих навчальних закладів незалежно від форм власності та підпорядкування крім вищих військових навчальних закладів (вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання) та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів. Порядок прийому до вищих військових навчальних закладів (вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання) та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів визначається правилами прийому до цих навчальних закладів (підрозділів), які розробляються згідно із законодавством України та відповідними нормативно-правовими актами центральних органів виконавчої влади (державних органів), до сфери управління яких належать вищі військові навчальні заклади (вищі навчальні заклади із специфічними умовами навчання) та військові навчальні підрозділи вищих навчальних закладів, затвердженими та погодженими з Міністерством освіти і науки України в установленому порядку.

 

Правила прийому військового навчального закладу (підрозділу) затверджуються керівником та погоджуються центральним органом виконавчої влади (державним органом), до сфери управління якого належить вищий військовий навчальний заклад (вищий навчальний заклад із специфічними умовами навчання) та військовий навчальний підрозділ вищого навчального закладу.

 

Підставою для оголошення прийому для здобуття вищої освіти за ступенями бакалавра, магістра та освітньо-кваліфікаційними рівнями молодшого спеціаліста, спеціаліста є ліцензія Міністерства освіти і науки України щодо надання відповідних освітніх послуг, видана в порядку, установленому законодавством, та затверджені керівником вищого навчального закладу Правила прийому до вищого навчального закладу.

 

3. Фінансування підготовки фахівців у вищих навчальних закладах здійснюється:

 

за рахунок видатків державного та місцевих бюджетів - за державним замовленням;

 

за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів;

 

за ваучерами;

 

за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб.

 

4. Громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі відповідно до стандартів вищої освіти, якщо певний ступінь вищої освіти громадянин здобуває вперше за кошти державного або місцевого бюджету.

 

Громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту за другою спеціальністю у державних та комунальних вищих навчальних закладах, якщо за станом здоров’я вони втратили можливість виконувати службові чи посадові обов’язки за отриманою раніше кваліфікацією, що підтверджується висновками медико-соціальної експертної комісії, та в інших випадках, передбачених законом.

 

Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, мають право на здобуття або продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету з наданням місць у гуртожитках на час навчання.

 

5. Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, особи, яким надано статус біженця в Україні, особи, які потребують додаткового або тимчасового захисту, та особи, яким надано статус закордонного українця, і які перебувають в Україні на законних підставах, мають право на здобуття вищої освіти нарівні з громадянами України. Здобуття вищої освіти зазначеними категоріями осіб за кошти державного бюджету здійснюється в межах квот, визначених Кабінетом Міністрів України.

 

Інші іноземці та особи без громадянства можуть здобувати вищу освіту за кошти фізичних (юридичних) осіб, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, законодавством або угодами між вищими навчальними закладами про міжнародну академічну мобільність.

 

Усі особи, які здобувають вищу освіту у вищих навчальних закладах, мають рівні права та обов’язки.

 

6. Прийом до вищих навчальних закладів на всі ступені та освітньо-кваліфікаційні рівні здійснюється на конкурсній основі незалежно від форми власності вищого навчального закладу та джерел фінансування навчання.

 

II. Організація прийому до вищих навчальних закладів

 

1. Організацію прийому вступників до вищого навчального закладу здійснює приймальна комісія (відбіркова комісія – для вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації; далі – приймальна комісія), склад якої затверджується наказом керівника вищого навчального закладу, який є її головою. Приймальна комісія діє згідно з положенням про приймальну комісію вищого навчального закладу, затвердженим його керівником.

 

2. Керівник вищого навчального закладу забезпечує дотримання законодавства України, в тому числі цих Умов, Правил прийому до вищого навчального закладу, а також відкритість та прозорість роботи приймальної комісії.

 

3. Рішення приймальної комісії, прийняте в межах її повноважень, є підставою для видання відповідного наказу керівником вищого навчального закладу.

 

4. Рішення приймальної комісії стосовно розподілу обсягу державного замовлення у межах ліцензійного обсягу за факультетами, спеціалізаціями, нозологіями, профілями, мовами тощо щодо кожної спеціальності (напряму підготовки) повинно бути прийняте не пізніше трьох календарних днів після доведення вищому навчальному закладу державного замовлення.

 

5. Усі питання, пов'язані з прийомом до вищого навчального закладу, вирішуються приймальною комісією на її засіданнях. Рішення приймальної комісії оприлюднюються на інформаційних стендах приймальної комісії і на офіційному веб-сайті вищого навчального закладу, як правило, в день прийняття, але не пізніше дня, наступного після прийняття.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 545 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наука — это организованные знания, мудрость — это организованная жизнь. © Иммануил Кант
==> читать все изречения...

801 - | 691 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.