Лекции.Орг


Поиск:




Організація тезаурусу особистості




Тезаурус особистості – це інструмент встановлення семантичних зв’язків у динамічному процесі породження/сприйняття тексту. При цьому в практиці мовленнєвої діяльості ніколи не виникає потреба звернення до ТО в цілому. У кожний момент мовленнєвої діяльності комунікант звертається до того чи іншого фрагмента свого ТО зі словами, які знаходяться на деякій семантичній околиці. Цей фрагмент ТО перебуває в КТП і усвідомлюється чи може бути усвідомлений носієм мови. Це завжди лише незначна частина ТО, основний масив якого в неусвідомленій, пасивній формі зберігається в ЛС ДТП. При породженні/сприйнятті наступних слів тексту активізуються і викликаються з ДТП і КТП інші фрагменти ТО, пов’язані з цим словом, а попередні – стираються.

У кожний момент мовленнєвої діяльності у свідомості комуніканта домінує актуалізовано в цей момент слово. При сприйнятті твору домінує те слово, яке в цей момент сприйняте реципієнтом. При породженні твору домінанта визначається словом, актуалізованим автором твору. Поряд і паралельно з цим процесом у КТП актуалізується відповідний фрагмент ТО – файл. Слово-домінанта називається номінантом, а слова, які утворюють файл, ‑ асоціатами. Розподіл слів на номінанти й асоціати в процесі ММД ‑ це динамічний процес, який безперервно супроводжує лінійне розгортання тексту при його породженні/сприйнятті. Файл можна інтерпретувати як деяку вербальну асоціативну систему, асоціати якої згруповані навколо тематичного центру‑номінанта. Кількість асоціатів у файлі невелика, не перевищує тридцяти. (Моль, 1975, с. 148).

Учені наводять окремі приклади типових сполучень фундаментальних понятійних категорій чи груп категорій, які є базою для формування файлів ТО. Більшість файлів ТО, адекватних "картині світу" в концептуальній системі особистості, навряд чи може бути вичерпно класифікована, хоч у науковій літературі описані спроби створити класифікації.

Наприклад, багато фрагментів ТО експлікуються (вербалізуються) у простих за структурою, так званих бінарних файлах. Бінарний файл характеризується тим, що всі асоціати знаходяться в одному відношенні з номінантом. У цих файлах закріплені в словесній формі найбільш прості, поширені види відношень, які використовуються носіями мови у повсякденній діяльності. Розглядаються такі види відношень: частина – ціле; загальне – спеціальне чи рід – вид, наприклад, працювати (загальне): друкувати, креслити, писати (спеціальне); поняття – типова ознака; наприклад, ноги (типова ознака) ходити.

Файли можуть формуватися з асоціатів, які разом з номінантом мають одну чи кілька спільних ознак. Наприклад, / стіл (спільна ознака – дерев’яний): лижі, ящик, табуретка, дошка /.

Один і той же номінант може ініціювати файли різних напрямків. Так, номінант сорока (характеризується як та, що вміє літати) ініціює файл: / сорока (спільна ознака – уміти літати): метелик, бабка, жук, сова, горобець

Названі файликонцептуальні.

Є ще формальні файли: / дерево (словотвір): дерев’яний, дерев’яніти, деревообробний…

Проміжне становище між формальними та концептуальними файлами займають релятивні файли. Вони виражають найбільш загальні відношення зовнішнього світу, які втілилися в категоріях синонімії й антонімії. Наприклад, / заважати (синонім): не дозволяти, протидіяти /; / високий (антонім) низький /.

Притаманна мисленню здатність до узагальнення дозволяє формувати змішані файли. Асоціатитакого файла перебувають у різних відношенням з номінантом, який їх ініціює. Приклади таких файлів наводить Ю. М. Караулов (1984, с. 7). Номінант хвороба ініціює змішаний файл з асоціатами: ангіна, біль, грип, нежить, кашляти, чхати, хворіти, страждати, температура, тривога, застудитися, старість, лікарня, лікар, турбота, рецепт, аптека. Номінант думати ініціює змішаний файл з асоціатами: задумуватися, уявляти, голова, мислення, людина, свідомість, розум, думка, погляд, обговорювати, мрія. Номінант навчання – файл з асоціатами: навчальний рік, школа, клас, урок, учитель, університет, викладач, лекція, практичне заняття тощо.

Підклас спеціальних файлів пов’язаний із специфічними завданнями ММД, що мають обмежене поширення. Наприклад, файл рим, асоціати якого пов’язані з номінантом, які його породжують, відношеннями римування (у людини, яка пише вірші, римує або складає словник рим. Кросвордовий файл ініціюється в ТО носія мови, який часто розгадує кросворди. Асоціатами стають слова, що відповідають вимогам кросворда, наприклад, слова з п’яти букв, у яких на третьому місці стоїть буква "ч": до ч ка, па ч ка, ка ч ка … Звичайний носій мови порівняно рідко звертається у своїй практиці до спеціальних файлів. Тому їх обсяг зазвичай невеликий, час формування тривалий. З іншого боку, треновані люди (які пишуть вірші чи складають і розв’язують кросворди), очевидно, характеризуються кращими значення ми показників (обсяг і час) формування спеціального файла.

Кількість файлів, які можуть бути сформовані для конкретного номінанта, "глибина" і ступінь деталізації, які визначаються градаціями і відмінностями відношень, які покладені в основу формування файлів, їх обсяг і склад слів-асоціатів, які використовуються для утворення файлів, значною мірою визначаються індивідуальними особливостями носія мови. Однак незважаючи на значну роль суб’єктивних факторів у процесах функціонування ТО взагалі і в процесах формування файлів зокрема, можна вказати не певні загальні особливості файлів, які є результатом мисленнєвої діяльності, тієї її частини, яка пов’язана з формуванням і функціонуванням файлів у процесі ММД.

Є особлива риса файлів ТО, зумовлена існуванням так званого колективного та індивідуального знання. Знання комунікантів (фрейми, схемати, скрипти) – це найважливіший компонент ММД. Воно формується на основі практичної діяльності людей в конкретних соціальних, виробничих, географічних та інших умовах. Особистий досвід кожної людини унікальний, відрізняється від інших. Так само своєрідні і знання кожного. Але в цьому суб’єктивному знанні представлений той же зовнішній світ об’єктів і відношень між ними.

Існування спільної системи об’єктів та відношень між ними зафіксовано в колективному знанні членів суспільства. Але кожен індивід має власний життєвий досвід, особистісні особливості, свою біографію. Це зумовлює його індивідуальне знання. Індивідуальне і колективне знання тісно взаємопов’язані, вони передбачають і доповнюють одне одного.

У ТО два різновиди знання ведуть до існування ядра в так званих еквівалентних файлах. Два чи кілька файлів називаються еквівалентними, якщо вони задані одним і тим же відношенням і одним і тим же номінантом, але експліковані різними двома чи більшою кількістю носіїв мови. Асоціати еквівалентних файлів поділяються на дві груп: 1) стійкі, які є в усіх чи більшості еквівалентних файлів; 2) нестійкі – усі інші. Сукупність стійких асоціатів утворює ядро даного (ініційованого певним номінантом і відношенням) файла. Чим вища частотність номінанта і чим простішим є відношення, яке визначає файл, тим численніший склад ядра. Існування ядра файла є наслідком єдиної основи формування файлів у всіх носіїв мови – знання реальної дійсності і мови.

Повторні реалізації однією людиною одного і того ж файла можуть не збігатися ні в кількості, ні в порядку асоціатів. Це явище має назву флюктуації файлів.

Ще одна властивість файлів полягає в здатності породжувати своєрідну "ланцюгову реакцію", утворювати ланцюжок зчеплених один з одним файлів. Один із асоціатів сформованого файла стає номінантом, який породжує інший файл і т.д. Виходять дво‑ три‑ і т.д. файлові ланцюги (пригадайте своєрідну, перехідну між мисленням і мовленням структуру інтелекту без власного змісту – кортеж.).

Здатність до формування файлів є однією з основних рис людини як носія мови. Наука поки що не дає відповіді на питання, скільки є найбільш простих видів бінарних відношень, які використовуються для формування файлів природної мови. Але індивідуальний комунікативний портрет носія мови на інтуїтивному рівні можна створити. Специфіку ТО можна схарактеризувати двома параметрами: Кн – кількість номінантів, які використовуються для породження файлів. Цей параметр характеризує багатство словника. Кф – середній обсяг файла, який характеризує глибину знань. Ерудит – особистість, яка володіє глибокими знаннями в багатьох галузях.

Отже, можна вказати такі основні риси ТО:

– ТО становить структуру на множині слів СО, яка організує словниковий запас носія мови.

– У практиці мовленнєвої діяльності не виникає необхідності звернення до ТО в цілому. На кожному етапі процесу мовленнєвої діяльності носій мови оперує фрагментом ТО – файлом.

– Асоціати – слова, які утворюють файл – ініціюються актуалізованим (породжуваним/ яке сприймається) словом тексту – номінантом.

– Один і той же номінант може ініціювати два і більше файлів, які відрізняються видом відношень, покладених у їх основу.

– Файли, які ініціюються носієм мови для даного номінанта, за повторної актуалізації можуть не збігатися як за числом асоціатів, так і за їх складом (флюктуація файлів).

– Файли, які ініціюються різними носіями мови для одного номінанта, різні – у різних людей різний ТО. Проте внаслідок єдиної основи формування файлів – знання об’єктивної реальності і знання мови, ‑ файли носіїв мови мають спільну частину – ядро файла.

– Специфіка ТО може бути визначена двома параметрами: кількістю номінантів, яка характеризує багатство словника особистості, і середній обсяг файла, що характеризує глибину знання.

–Кількісна оцінка цих параметрів допомагає визначити деякі типи мовленнєво-мисленнєвої індивідуальності.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 348 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1123 - | 871 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.