Лекции.Орг


Поиск:




Заповнення граф митних декларацій




Відповідно до п.1 Розділу ІІ зазначеного Порядку Поміщення товарів у митні режими експорту, реекспорту, переробки за межами митної території України, тимчасового вивезення та поміщення українських товарів у митні режими митного складу, вільної митної зони, безмитної торгівлі

 

Графа Коментар
Графа 1"Декларація" У першому підрозділі зазначається 2-значний літерний код напрямку переміщення товарів згідно з класифікатором типів декларацій. У другому та третьому підрозділах зазначаються коди митного режиму та типу декларації згідно з класифікаторами митних режимів і типів декларацій відповідно.
Графа 2 "Відправник/Експортер" Якщо описом цієї графи не передбачено інше, у графі зазначаються відомості про відправника. Якщо оформлення товарно-транспортного документа здійснюється після оформлення МД, а також якщо з урахуванням особливостей умов поставки товарів відповідно до правил Інкотермс відправником у транспортному документі вказаний нерезидент, у графі зазначаються відомості про відправника відповідно до зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту), а за відсутності зазначених відомостей у такому договорі або іншому документі - про особу, вказану в графі 9 МД. При декларуванні товарів та/або транспортних засобів для їх неодноразового переміщення через митний кордон України за однією МД зазначаються відомості про особу, якій надано дозвіл на таке переміщення. При вивезенні (пересиланні) товарів громадянами зазначаються відомості про відправника (при пересиланні) або громадянина, який безпосередньо вивозить ці товари за межі митної території України. При зміні митного режиму товарів, вивезених за межі митної території України, зазначаються відомості про особу, вказану в графі 9 МД. У додаткових аркушах МД графа не заповнюється.
Графа 3 "Форми" У першому підрозділі графи зазначається порядковий номер комплекту, у другому - загальна кількість комплектів ЄАД і додаткових аркушів. Наприклад, якщо використовуються ЄАД та два комплекти додаткових аркушів, то в ЄАД зазначається "1/3", у першому комплекті додаткових аркушів - "2/3", у другому комплекті додаткових аркушів - "3/3"
Графа 4 "Відвантажувальні специфікації" У графі зазначається загальна кількість долучених до МД комплектів доповнень, складених Декларантом, і, через знак "/", - кількість аркушів у примірнику специфікації. Наприклад, якщо використовується один комплект доповнення та не використовується специфікація, то зазначається "1/0". Якщо доповнення та специфікація не використовуються, то зазначається "0/0".
Графа 5 "Всього товарів" Зазначається загальна кількість задекларованих у МД товарів. Кількість товарів повинна відповідати кількості граф 31 МД, що заповнюються. При використанні специфікації в графі зазначається загальна кількість найменувань товарів, задекларованих у МД.
Графа 6 "Всього місць" !!! Графа заповнюється, якщо здійснюється міжнародне перевезення. Зазначається загальна кількість вантажних місць задекларованих у МД товарів відповідно до товаросупровідних документів, пакувальних аркушів. Якщо при переміщенні товарів навалом можливо виокремити вантажні місця (переміщення товарів у тюках, кіпах, в’язанках тощо), то зазначається кількість вантажних місць. Графа не заповнюється: - якщо товари переміщуються через митний кордон насипом, наливом або навалом і в товаросупровідних документах, пакувальних аркушах не визначено кількість вантажних місць (крім випадків переміщення товарів навалом у разі можливості виокремлення вантажних місць); - при переміщенні товарів стаціонарними засобами транспортування; - у періодичній МД, додатковій декларації; - у тимчасовій МД на товари, відомості про кількісні характеристики яких можуть бути встановлені після навантаження товарів на транспортний засіб.
Графа 7 "Довідковий номер" За бажанням Декларанта зазначається наданий ним порядковий номер МД.
Графа 8 "Одержувач" Якщо описом цієї графи не передбачено інше, у графі зазначаються відомості про одержувача. Якщо відповідно до умов зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту), нерезидент - сторона зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту), не є одержувачем, у графі зазначаються відомості про одержувача і вчиняється запис: "Див. доп.", а в доповненні наводяться відомості про нерезидента - сторону зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту). Якщо оформлення товарно-транспортного документа здійснюється після оформлення МД, відомості про одержувача зазначаються відповідно до умов зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту). За відсутності при цьому у зовнішньоекономічному договорі (контракті) або іншому документі, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту), відомостей про одержувача, у графі зазначаються відомості тільки про нерезидента, що уклав такий договір або інший документ.   При розміщенні товарів у митний режим безмитної торгівлі, митного складу, вільної митної зони у графі зазначаються відомості про утримувача магазину безмитної торгівлі, митного складу, вільної митної зони. При декларуванні припасів, переміщених на транспортний засіб комерційного призначення, експлуатантом якого є нерезидент, у графі наводяться відомості про експлуатанта транспортного засобу. При декларуванні товарів та/або транспортних засобів для їх неодноразового переміщення через митний кордон України за однією МД зазначаються відомості про особу, якій надано дозвіл на таке переміщення. При зміні митного режиму товарів, вивезених за межі митної території України, у графі зазначаються відомості про нерезидента - сторону зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту). Відомості про осіб наводяться в графі згідно з додатком до цього Порядку. Для нерезидентів найменування юридичної особи та її місцезнаходження чи прізвище, ім’я фізичної особи та її місце проживання зазначаються відповідно до зовнішньоекономічного договору (контракту) або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту), або в разі відсутності таких даних у зазначених документах - відповідно до товарно-транспортного документа. У додаткових аркушах графа не заповнюється.
Графа 9 "Особа, відповідальна за фінансове врегулювання" Якщо описом цієї графи не передбачено інше, у графі зазначаються відомості про резидента, що уклав зовнішньоекономічний договір (контракт) або інший документ, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту). При декларуванні товарів, що переміщуються за зовнішньоекономічним договором (контрактом) та пов’язаним з ним договором комісії, укладеним між резидентами, у графі зазначаються відомості про комісіонера, що уклав зовнішньоекономічний договір (контракт), і вчиняється запис: "Див. доп.", а в доповненні наводяться відомості про комітента. При декларуванні товарів, що переміщуються за зовнішньоекономічним договором (контрактом) та пов’язаним з ним договором доручення (агентським договором), укладеним між резидентами, у графі зазначаються відомості про довірителя (суб’єкта, якого представляє агент). При декларуванні товарів у митний режим безмитної торгівлі у графі зазначаються відомості про особу, яка поставляє товари утримувачу магазину безмитної торгівлі. В інших випадках (зокрема якщо відповідно до законодавства України нерезидент має право розпоряджатись товарами на митній території України) зазначаються відомості про відповідну особу, яка згідно з вимогами законодавства України вчиняє від свого імені юридично значущі дії щодо товарів, транспортних засобів комерційного призначення. !!! Особи (крім громадян та осіб, що поставляють товари утримувачу магазину безмитної торгівлі), відомості про яких зазначаються в цій графі, повинні перебувати на обліку в митних органах. Відомості про осіб наводяться в графі згідно з додатком до цього Порядку.
Графа 11 "Торговельна країна / Країна виробництва" У графі зазначається літерний код альфа-2 відповідно до класифiкацiї країн свiту країни місцезнаходження особи, відомості про яку зазначені в графі 8 МД, а якщо в графі 8 зазначені відомості про двох осіб (у графі та в доповненні до МД з посиланням на графу 8), то про особу, відомості про яку наведені в доповненні до МД, з посиланням на графу 8. Графа не заповнюється: - при декларуванні товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами; - при декларуванні товарів та/або транспортних засобів для їх неодноразового переміщення через митний кордон України за однією МД.
Графа 12 "Відомості про вартість" Графа заповнюється у разі сплати вивізного мита або застосування заходів забезпечення його сплати відповідно до розділу Х Митного кодексу України. У графi зазначається у валютi України сума наведених у графах 45 ЄАД і додаткових аркушів митних вартостей задекларованих товарiв (або сума митних вартостей за ЄАД і аркушами специфiкацiї).
Графа 14 "Декларант/Представник" У графі згідно з пунктами 1, 2, 4 додатка до цього Порядку наводяться відомості про: - декларанта, якщо товари декларуються декларантом; - уповноважену особу, якщо товари декларуються особою, уповноваженою на це декларантом. Якщо товари, що переміщуються через митний кордон України іншою особою, декларуються митним брокером, додатково зазначаються серія й номер ліцензії на провадження митної брокерської діяльності та дата її видачі.
Графа 15 відсутня
Графа 16 відсутня
Графа 17 "Країна призначення" При поміщенні товарів у митний режим вільної митної зони, безмитної торгівлі, митного складу у графі зазначається "Україна". В інших випадках графа заповнюється, якщо здійснюється міжнародне перевезення. У графi вiдповiдно до класифiкацiї країн свiту наводиться українською мовою коротка назва країни призначення або останньої відомої на час подання МД країни призначення. У разі відсутності на момент подання періодичної МД інформації про країну призначення, в графі зазначається коротка назва відповідно до класифікації країн світу торговельної країни. Графа не заповнюється при декларуванні товарів та/або транспортних засобів для їх неодноразового переміщення через митний кордон України за однією МД.
Графа 17а "Код країни призначення" У графі зазначається літерний код альфа-2 відповідно до класифікації країн світу країни, назва якої зазначена в графі 17.
Графа 18 "Ідентифікація і країна реєстрації транспортного засобу при відправленні/прибутті" Графа заповнюється, якщо здійснюється переміщення митною територією України. У графі зазначаються відомості про транспортний засіб (транспортні засоби), на якому (яких) безпосередньо перебувають товари при пред’явленні митниці відправлення. У лівому підрозділі графи зазначаються ідентифікаційні відомості про транспортний засіб. Залежно від виду транспорту в графі мають зазначатися такі ідентифікаційні відомості: - морський та річковий транспорт - назва судна; - повітряний транспорт - номер і дата рейсу; - автомобільний транспорт - реєстраційний номер автомобіля та в разі наявності - причепа (напівпричепа); - залізничний транспорт - номери залізничних вагонів або платформ. У правому підрозділі проставляється літерний код альфа-2 відповідно до класифікації країн світу країни реєстрації транспортного засобу або транспортного засобу, що приводить до руху або перевозить розміщені на ньому інші транспортні засоби, якщо перевезення товарів здійснюється комбінацією з декількох транспортних засобів. При перевезенні товарів автомобільним транспортом, якщо автомобіль та причіп (напівпричіп) мають різні країни реєстрації, зазначаються коди країн реєстрації автомобіля та причепа (напівпричепа). При перевезенні товарів залізничним транспортом код країни реєстрації не зазначається. Графа не заповнюється: - при переміщенні товарів у міжнародних поштових і експрес-відправленнях, ручній поклажі, супроводжуваному, несупроводжуваному багажі, вантажобагажі, стаціонарними засобами транспортування; - якщо МД заповнюється на моторний транспортний засіб як на товар і він перетинає митний кордон України своїм ходом; - при переміщенні товарів залізничним транспортом у разі відсутності інформації про номери залізничних вагонів або платформ; - у періодичній МД, додатковій декларації на товари, переміщені через митний кордон України за періодичною МД; - у МД відповідно до митного режиму експорту на українські товари (крім палива та енергії), що повністю використані під час переробки іноземних товарів; - при декларуванні товарів безпосередньо в пункті пропуску через митний кордон України, через який вивозяться товари.
   
Графа 19 "Контейнер" Графа заповнюється, якщо здійснюється міжнародне перевезення. У графі зазначається інформація щодо способу вивезення товарів. Проставляються: "1", якщо товари прямують у контейнері; "0", якщо товари прямують не в контейнері або в разі відсутності відомостей про спосіб перевезення товарів. Графа не заповнюється: - у МД відповідно до митного режиму експорту на українські товари (крім палива та енергії), що повністю використані під час переробки іноземних товарів; - в періодичній МД.
Графа 20 "Умови поставки" Графа заповнюється при декларуванні товарів, що переміщуються за договорами (контрактами) купівлі-продажу (крім випадків декларування товарів, що переміщуються в межах зазначених договорів на безоплатній основі, та переміщення товарів громадянами), та здійсненні товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності. У першому підрозділі графи наводиться скорочене літерне найменування умов поставки згідно з класифікатором умов поставки. Якщо зовнішньоекономічним договором (контрактом) передбачено інші умови поставки, ніж ті, що визначені цим класифікатором, то зазначається скорочене літерне найменування умов поставки, найбільш наближених до умов, передбачених у договорі (контракті). У другому підрозділі графи зазначається літерний код альфа-2 відповідно до класифікації країн світу країни, на території якої міститься географічний пункт доставки товарів, через пропуск - назва цього географічного пункту. При декларуванні товарів, що переміщуються стаціонарними засобами транспортування, у другому підрозділі графи зазначається місце передання товарів відповідно до положень зовнішньоекономічного договору (контракту).
Графа 21 "Ідентифікація і країна реєстрації активного транспортного засобу на кордоні" Графа заповнюється, якщо здійснюється міжнародне перевезення. У графі зазначаються відомості про транспортний засіб (транспортні засоби), на якому (яких) здійснюватиметься перетин митного кордону при вивезенні товарів за межі митної території України. При використанні комбінації з декількох транспортних засобів зазначаються відомості про активний транспортний засіб. У лівому підрозділі графи зазначаються ідентифікаційні відомості про транспортний засіб. Залежно від виду транспортного засобу в графі мають зазначатися такі ідентифікаційні відомості: - морський та річковий транспорт - назва судна; - повітряний транспорт - номер і дата рейсу; автомобільний транспорт - реєстраційний номер автомобіля та (у разі наявності) причепа (напівпричепа); залізничний транспорт - номери залізничних вагонів або платформ. У правому підрозділі проставляється літерний код альфа-2 відповідно до класифікації країн світу країни реєстрації транспортного засобу або активного транспортного засобу, якщо перевезення товарів здійснюється комбінацією з декількох транспортних засобів. При перевезенні товарів автомобільним транспортом, якщо автомобіль та причіп (напівпричіп) мають різні країни реєстрації, зазначаються коди країн реєстрації автомобіля та причепа (напівпричепа). При перевезенні товарів залізничним транспортом країна реєстрації не зазначається. Графа не заповнюється: - при переміщенні товарів у міжнародних поштових і експрес-відправленнях, ручній поклажі, супроводжуваному, несупроводжуваному багажі, вантажобагажі, стаціонарними засобами транспортування; - якщо МД заповнюється на моторний транспортний засіб як на товар і він перетинає митний кордон України своїм ходом; - у періодичній МД; - у МД відповідно до митного режиму експорту на українські товари (крім палива та енергії), що повністю використані під час переробки іноземних товарів; - при вивезенні товарів за межі митної території України залізничним транспортом у разі відсутності інформації про номери залізничних вагонів або платформ; - у разі відсутності в Декларанта на момент подання декларації відомостей про активний транспортний засіб, на якому товари будуть вивезені за межі митної території України. При переміщенні за періодичною МД товарів залізничним або автомобільним транспортом, а також якщо при декларуванні товарів, що переміщуються залізничним транспортом, у зв’язку з відсутністю інформації відомості про номери залізничних вагонів або платформ, якими відправлені товари, не зазначались у МД, відповідні відомості подаються Декларантом пiдроздiлу митного оформлення митного органу, яким оформлено МД, у формі Реєстру згідно з підпунктом 4.11 пункту 4 розділу І Порядку.
Графа 22 "Валюта та загальна сума за рахунком" У лівому підрозділі наводиться відповідно до класифікації валютлітерний код валюти, у якій складено рахунки-фактури (інвойси) або інші документи, що визначають вартість товару. Якщо розрахунки за товар не передбачаються, то в лівому підрозділі графи наводиться літерний код валюти, зазначеної в рахунку-проформі або iншому документі, який визначає вартiсть товару. При здійсненні товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності в лівому підрозділі графи зазначається літерний код згідно з класифікацією валют валюти оцінки товарів, яка відповідно до Класифікатора іноземних валют, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 04 лютого 1998 року № 34 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 02 жовтня 2002 року № 378, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 24 жовтня 2002 року за № 841/7129) (далі - Класифікатор іноземних валют), віднесена до вільно конвертованої валюти. У правому підрозділі графи зазначається сума наведених у графах 42 ЄАД і додаткових аркушів МД фактурних вартостей задекларованих товарiв у валюті, код якої зазначений у лівому підрозділі графи (або сума фактурних вартостей за ЄАД і аркушами специфiкацiї). Якщо у фактурну вартість товарів включені також понесені продавцем витрати на транспортування, навантаження, страхування тощо, які визначені в рахунку в іншій валюті, ніж та, в якій визначена вартість товару, то їх значення перераховується у валюту, зазначену в лівому підрозділі графи, за курсом відповідно до курсів гривні до цих іноземних валют, установлених Національним банком України на дату подання декларації до оформлення. Графа не заповнюється при зворотному вивезенні тимчасово ввезених громадянами товарів.
Графа 23 "Курс валюти" У графі зазначається офіційний курс гривні до іноземної валюти, зазначеної в лівому підрозділі графи 22 МД, установлений Національним банком України на дату подання декларації до оформлення. У додатковій декларації до тимчасової МД зазначається офіційний курс гривні до іноземної валюти, зазначеної в лівому підрозділі графи 22 МД, установлений Національним банком України на дату подання до оформлення тимчасової МД. Якщо в лівому підрозділі графи 22 МД зазначено код валюти України, то в графі проставляється "1".
Графа 24 "Характер угоди" Графа заповнюється у разі здійснення грошових розрахунків за товар і здійснення товарообмінних операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності. У лівому підрозділі графи зазначається код характеру договору (контракту) згідно з класифікатором характерів угод. Якщо характер договору (контракту) не визначений класифікатором характерів угод, то в лівому підрозділі графи проставляється код згідно з класифікатором характерів угод, що відповідає позиції "Інше". У правому підрозділі графи наводиться літерний код валюти розрахунку відповідно до класифікації валют. Якщо валюта розрахунку не внесена до класифiкацiї валют або невідома, проставляється код "000". Графа не заповнюється: - при ордерних поставках; - при декларуванні товарів у митний режим безмитної торгівлі; - у періодичній МД; - при декларуванні товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами.
Графа 25 "Вид транспорту на кордоні" Графа заповнюється, якщо здійснюється міжнародне перевезення. У лівому підрозділі графи проставляється код згідно з класифікатором видів транспорту виду транспорту транспортного (транспортних) засобу (засобів), на якому (яких) здійснюватиметься перетин митного кордону при вивезенні товарів за межі митної території України, або відповідної комбінації транспортних засобів. Графа не заповнюється: - при декларуванні товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами; - у МД відповідно до митного режиму експорту на українські товари (крім палива та енергії), що повністю використані під час переробки іноземних товарів.
Графа 26 "Вид транспорту в межах країни" Графа заповнюється, якщо здійснюється переміщення митною територією України. У лівому підрозділі графи проставляється код згідно з класифікатором видів транспорту виду транспорту транспортного (транспортних) засобу (засобів), на якому (яких) безпосередньо перебувають товари при пред’явленні митниці відправлення, або відповідної комбінації транспортних засобів. Графа не заповнюється: - при декларуванні товарів у пункті пропуску через державний кордон України, через який вивозяться товари; - у МД відповідно до митного режиму експорту на українські товари (крім палива та енергії), що повністю використані під час переробки іноземних товарів; - при декларуванні товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами.
Графа 27 "Місце навантаження/розвантаження" При переміщенні товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях у графі зазначаються найменування митниці та дев’ятизначний код згідно з класифікатором митних органів, їх структурних підрозділів, митних організацій, спеціалізованих навчальних закладів та науково-дослідної установи митної служби України (далі - Класифікатор митних органів) структурного підрозділу митного органу, у зоні діяльності якого розташовано місце міжнародного поштового обміну (центральна сортувальна станція). Якщо передбачається розміщення товарів, що вивозяться за межі митної території України, на митному складі або у вільній митній зоні комерційного типу (зокрема з метою консолідації вантажів), у графі зазначаються найменування та дев’ятизначний код згідно з Класифікатором митних органів митниці, у зоні діяльності якого розташований такий склад або вільна митна зона.
Графа 28 "Фінансові та банківські відомості" Графа заповнюється у разі здійснення грошових розрахунків за товар. У графі наводяться відповідно до умов зовнішньоекономічного договору (контракту) окремими рядками відомості про уповноважені банки особи, яка здійснює розрахунки за зовнішньоекономічним договором (контрактом): - код за ЄДРПОУ вповноваженого банку; - найменування банку; - код (МФО) банку. Графа не заповнюється: - при ордерних поставках; - при декларуванні товарів у митний режим безмитної торгівлі; - у періодичній МД; - при декларуванні товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами.
Графа 29 "Митний орган виїзду/в’їзду" Графа заповнюється, якщо здійснюється міжнародне перевезення. У графі зазначаються згідно з Класифікатором митних органів найменування митниціі дев’ятизначний код пункту пропуску, через який вивозяться товари. При декларуванні товарів у митний режим безмитної торгівлі в графі зазначаються найменування митниці та дев’ятизначний код згідно з Класифікатором митних органів структурного підрозділу митного органу, в зоні діяльності якого розташовано магазин безмитної торгівлі. Графа не заповнюється: - при зворотному вивезенні тимчасово ввезених громадянами товарів; - при переміщенні товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, стаціонарними засобами транспортування; - у МД відповідно до митного режиму експорту на українські товари (крім палива та енергії), що повністю використані під час переробки іноземних товарів; - при декларуванні товарів та/або транспортних засобів для їх неодноразового переміщення через митний кордон України за однією МД.
Графа 30 "Місцезнаходження товарів" Графа заповнюється, якщо здійснюється переміщення митною територією України. У графі зазначаються відомості про зону митного контролю, в якій знаходяться задекларовані товари. У періодичній МД зазначаються відомості про зону митного контролю, до якої доставлятимуться товари з метою пред’явлення їх митному органу. Графа не заповнюється: - при переміщенні товарів стаціонарними засобами транспортування; - у МД відповідно до митного режиму експорту на українські товари (крім палива та енергії), що повністю використані під час переробки іноземних товарів; - у додатковій декларації.
Графа 31 "Вантажні місця та опис товарів - Маркування та кількість - Номери контейнерів - Кількість та розпізнавальні особливості" В окремих графах 31 МД зазначаються відомості про: - товари, обсяги яких визначені в різних ліцензіях або інших документах (що встановлюють кількість товарів), виданих державними органами відповідно до законодавчих актів для митного оформлення цих товарів; - складові комплектних об’єктів, зазначені в різних позиціях контрольного списку; - товари, переміщені стаціонарними засобами транспортування за різними актами приймання-передавання; - товари з однаковим кодом згідно з УКТ ЗЕД, які мають різні країну походження, ознаки та характеристики, що впливають на застосування ставок вивізного мита; - товари, які декларувались за різними тимчасовими чи періодичними МД, оформленими одним митним органом в межах одного зовнішньоекономічного договору й одного митного режиму, на які згідно з частиною п’ятою статті 261 Митного кодексу України подається одна додаткова декларація. Кожен вид відомостей, позначених арабськими цифрами, починається з нового рядка із зазначенням порядкового номера. Під номером 1 зазначаються найменування та звичайний торговельний опис, що дає змогу ідентифікувати та класифікувати товар (фізичні характеристики товару в обсязі, достатньому для однозначного віднесення його до коду згідно з УКТ ЗЕД, у кількості знаків, визначеній правилами заповнення графи 33 МД для відповідного митного режиму та особливостей переміщення): наприклад, комплектність або завершеність (зібраний/незібраний), кількісний та якісний склад (матеріал, речовина, суміш, сполука тощо), основні властивості товару (призначення, розмір, розфасування, пакування тощо). Не допускається перенесення в графу непідтвердженого опису класифікаційних групуваньУКТ ЗЕД, що відповідають коду товару. В окремих випадках зазначення відомостей під номером 1 здійснюється з такими особливостями: - якщо код задекларованих товарів згідно з УКТ ЗЕД збігається з кодом товару, що підлягає експортному контролю, але товари за своїм описом або характеристиками не відповідають товару, щодо якого цей контроль застосовується, то опис товарів має однозначно підтверджувати таку невідповідність; - при переміщенні через митний кордон України товарів як носіїв результатів виконаних робіт у графі зазначаються відомості про такі носії, а також про інформацію, що на них розміщена; - при декларуванні товарів із застосуванням специфікації у графі (колонці специфікації) наводиться опис товару згідно з товаросупровідними документами; - при декларуванні складових комплектного об’єкта вчиняється запис: "Складова комплектного об’єкта", зазначаються найменування комплектного об’єкта, складова якого декларується, та найменування складової комплектного об’єкта, що дає змогу ідентифікувати її з відомостями контрольного списку; - при декларуванні товарів у митний режим тимчасового вивезення та реекспорту зазначаються ідентифікаційні ознаки товарів. Якщо у графі 33 МД код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається на рівні десяти знаків, в окремих полях електронної МД або у разі використання МД на паперовому носії - електронної копії МД на паперовому носії без зазначення у паперовому примірнику зазначаються за формою "електронного інвойсу" в розрізі кожного найменування товару відомості, необхідні для ідентифікації товарів, що є в наявності: - найменування товару (згідно з рахунком або іншим документом, що визначає вартість товару); - артикул (марка, модель, сорт, тип тощо); - найменування торговельної марки (за наявності у товаросупровідних та комерційних документах) (зазначається повністю без будь-яких скорочень; якщо оригінальне написання найменування торговельної марки виконується мовою, в якій використовується латинський алфавіт, то в графі таке найменування зазначається латинськими літерами); - виробник (за наявності у товаросупровідних та комерційних документах); - літерний код альфа-2 країни виробництва товару (за бажанням Декларанта); - кількість (в одиницях виміру згідно з рахунком або іншим документом, що визначає вартість товару); - код одиниці виміру за рахунком або іншим документом, що визначає вартість товару, згідно з класифікатором одиниць вимірювання та обліку, що використовуються у процесі оформлення митних декларацій; - ціна за одиницю товару (у валюті, в якій складено рахунок або інший документ, який визначає вартість товару); - вартість задекларованої кількості одиниць (у валюті, в якій складено рахунок або інший документ, який визначає вартість товару); - для товарів, відносно яких законодавством визначена інформація, необхідна для ідентифікації та/або класифікації таких товарів, - передбачена відповідними актами законодавства інформація про товар, у тому числі у вигляді кодів. При цьому у разі використання МД на паперовому носії в паперовому примірнику МД зазначається: "Див. "електронний інвойс". Якщо Декларант не володіє інформацією про характеристику товару, передбачену формою "електронного інвойсу" (крім необхідної для ідентифікації та/або класифікації товарів інформації, передбаченої законодавством), або володіє інформацією про відсутність у товару відповідної характеристики (наприклад, торговельної марки), у відповідному полі "електронного інвойсу" зазначається "нема даних". Якщо торговельна марка відсутня у класифікаторі торговельних марок, зазначається "Інша". Під номером 2, якщо заповнюється графа 6 МД, зазначаються відомості про кількість вантажних місць та код відповідно до класифікатора видів упаковок, найбільш наближений до характеристик упаковки вантажного місця. Якщо графа 6 МД не заповнюється, то номер 2 та відомості під цим номером не зазначаються. Під номером 3, якщо в графі 19 МД зазначено "1", зазначаються відомості про контейнери в такому порядку: спочатку проставляється загальна кількість контейнерів, далі, через знак "/", зазначаються відомості про кожен контейнер: номер контейнера, через знак "/" - код типу контейнера згідно з класифікатором типів контейнерів, через знак "/" - цифровий код стану заповнення контейнера. Якщо тип контейнера не визначено класифікатором типів контейнерів, то проставляється код згідно з цим класифікатором, що відповідає позиції "Невідомий тип контейнера". Застосовуються такі коди стану заповнення контейнера: - "1", якщо, крім товару, відомості про який наведено в цій графі 31, у контейнері не переміщуються інші товари; - "2", якщо, крім товару, відомості про який наведено в цій графі 31, у контейнері переміщуються інші товари, задекларовані в цій МД, та не переміщуються товари, що не декларуються в цій МД; - "3", якщо, крім товару, відомості про який наведено в цій графі 31, у контейнері переміщуються інші товари, задекларовані в цій МД, а також товари, що не декларуються в цій МД; - "4", якщо, крім товару, відомості про який наведено в цій графі 31, у контейнері не переміщуються інші товари, задекларовані в цій МД, та переміщуються інші товари, що не декларуються в цій МД. Відомості про кожен контейнер розділяються пропуском або зазначаються з нового рядка. Якщо в графі 19 МД зазначено "0", то під номером 3 проставляється "0 ". Якщо графа 19 МД не заповнюється, то номер 3 та відомості під цим номером не зазначаються. Під номером 4 зазначаються: - у періодичній МД - чотиризначне число, що складається з порядкового номера місяця й останніх двох цифр року (або два таких числа через знак "-", якщо дні початку та закінчення періоду переміщення належать до різних календарних місяців) періоду дії періодичної МД; - у додатковій декларації на товари, переміщені через митний кордон України за періодичною МД, - чотиризначне число, що складається з порядкового номера місяця, за який подається додаткова декларація, й останніх двох цифр року; - у МД відповідно до митного режиму тимчасового вивезення - шестизначне число, що складається з числа, порядкового номера місяця й останніх двох цифр року кінцевої дати заявленого Декларантом строку перебування товарів у цьому режимі. В інших випадках номер 4 та відомості під цим номером не зазначаються.
Графа 32 "Товар №" У графі проставляється порядковий номер товару, що декларується в графі 31 МД.
Графа 33 "Код товару" Якщо не передбачено інше, то в першому підрозділі графи зазначаються перші 8 знаків коду товару згідно з УКТ ЗЕД. У другому підрозділі графи зазначаються дев’ятий та десятий знаки коду товару згідно з УКТ ЗЕД. При декларуванні складових комплектного об’єкта, щодо якого митним органом відповідно до встановленого порядку оформлено рішення про визначення коду комплектного об’єкта згідно з УКТ ЗЕД, зазначається код згідно з УКТ ЗЕД комплектного об’єкта. При переміщенні через митний кордон товару як носія результатів виконаних робіт зазначається код згідно з УКТ ЗЕД такого носія. У тимчасовій МД, якщо Декларант не володіє точними відомостями про код товару згідно з УКТ ЗЕД, у графі зазначається код згідно з УКТ ЗЕД товарної підкатегорії, для якої передбачена найбільша ставка вивізного мита, з тих кодів, у яких може класифікуватись товар. При декларуванні товарів у передбачених Митним кодексом України випадках за одним класифікаційним кодом згідно з УКТ ЗЕД, якому відповідає найбільша ставка мита, у графі зазначається код згідно з УКТ ЗЕД товарної підкатегорії, для якої передбачена найбільша ставка вивізного мита, з тих кодів, у яких можуть класифікуватись товари. Код товару згідно з УКТ ЗЕД може зазначатися на вибір Декларанта на рівні перших чотирьох знаків у періодичній МД, якщо товарна позиція згідно з УКТ ЗЕД, в якій класифікується товар, не включає товарів, на які встановлено вивізне (експортне) мито, та зазначення коду товару в такій кількості знаків дозволяє перевірити дотримання вимог законодавства щодо заходів нетарифного регулювання. Код товару згідно з УКТ ЗЕД може зазначатися на вибір Декларанта на рівні перших шести знаків у таких випадках: - при декларуванні гуманітарної допомоги; - при декларуванні товарів у митний режим тимчасового вивезення з умовним повним звільненням від оподаткування та без застосування заходів забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу Х Митного кодексу України; - при реекспорті товарів після їх тимчасового ввезення на митну територію України з умовним повним звільненням від оподаткування та без застосування заходів забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу Х Митного кодексу України; - при декларуванні припасів, що постачаються на транспортний засіб комерційного призначення, експлуатантом якого є нерезидент; - при декларуванні товарів у митний режим митного складу.   У п’ятому підрозділі графи проставляється: - "0", якщо товар не підлягає експортному контролю; - "1", якщо товар внесений до списків товарів військового призначення чи подвійного використання, міжнародні передачі яких підлягають державному експортному контролю, та вивезення такого товару за межі митної території України потребує дозволу або висновку Держекспортконтролю України; - "3", якщо товар не внесений до списків товарів військового призначення чи подвійного використання, міжнародні передачі яких підлягають державному експортному контролю, але відповідно до статті 10 Закону України "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання" вивезення такого товару за межі митної території України потребує дозволу або висновку Держекспортконтролю України. П’ятий підрозділ не заповнюється у МД відповідно до митного режиму експорту на українські товари (крім палива та енергії), що повністю використані під час переробки іноземних товарів.
Графа 34 "Код країни походження" У лівому підрозділі "а" графи зазначається відповідно до класифікації країн світу літерний код альфа-2 країни походження товару, описаного в графі 31 МД і класифікованого згідно з УКТ ЗЕД у графі 33 МД. Якщо представлені документи не вказують на конкретну країну походження товару, а містять інформацію про походження товару з країн Європейського Співтовариства, то в графі зазначається "EU". Якщо документи вказують на країни походження товарів, які належать до Європейського Співтовариства, але законодавством не передбачена необхідність визначення конкретної країни походження товару, допускається зазначення коду "EU". Якщо країна походження - невідома, то в графі зазначається "00".
Графа 35 "Вага брутто (кг)" У графі зазначається вага брутто (у кілограмах) товару, описаного в графі 31 МД, згідно з товаросупровідними документами. Якщо у відомостях про вагу брутто, що містяться в товаросупровідних документах, є розбіжності, то відомості зазначаються згідно з одним з таких документів на вибір Декларанта або визначені за результатами зважування. Графа не заповнюється: - при декларуванні товарів, що переміщуються стаціонарними засобами транспортування; - у тимчасовій МД на товари, відомості про кількісні характеристики яких можуть бути встановлені після навантаження товарів на транспортний засіб, періодичній МД; - у МД відповідно до митного режиму експорту на українські товари (крім палива та енергії), що повністю використані під час переробки іноземних товарів.
Графа 36 "Преференція" Графа заповнюється при декларуванні товарiв, на якi встановлено вивiзне мито. У графі зазначається відповідно до класифікатора звільнень від сплати вивізного мита тризначний цифровий код пільги в обкладенні товару вивізним митом, передбаченої законодавством щодо товару, описаного в графі 31 МД і класифікованого в графі 33 МД. При відсутності відповідних пільг у графі проставляється "000".
Графа 37 "Процедура" У графі проставляється код процедури переміщення товарів відповідно до заявленого митного режиму. У першому підрозділі графи проставляється чотиризначний код, перші дві цифри якого - код митного режиму відповідно до класифікатора митних режимів, наступні дві - код попереднього митного режиму згідно з класифікатором митних режимів. Якщо попередній митний режим - відсутній, то третьою та четвертою цифрами коду проставляється "00". При реекспорті продуктів переробки, отриманих у результаті переробки на митній території України еквівалентних українських товарів, третьою та четвертою цифрами коду проставляється "00". При поміщенні в митний режим переробки за межами митної території України еквівалентних українських товарів, третьою та четвертою цифрами коду проставляється код митного режиму імпорту продуктів переробки, одержаних з іноземних еквівалентних товарів.   У другому підрозділі графи проставляється чотиризначний код, перші два знаки якого - літерний код особливості переміщення товарів, наступні два знаки - цифровий код додаткової особливості переміщення товарів згідно з класифікатором особливостей переміщення товарів через митний кордон України. Якщо при переміщенні товарів особливості та/або додаткові особливості переміщення відсутні або не визначені класифікатором особливостей переміщення товарів через митний кордон України, то в другому підрозділі графи проставляються коди особливості та/або додаткової особливості переміщення товарів згідно з класифікатором особливостей переміщення товарів через митний кордон України, що відповідають позиціям "Інше".
Графа 38 "Вага нетто (кг)" У графі зазначається в кілограмах вага товару, описаного в графі 31 МД, без будь-якої упаковки (якщо описом цієї графи не передбачено інше) згідно з товаросупровідними документами. Якщо у відомостях про вагу нетто, що містяться в товаросупровідних документах, є розбіжності, то відомості зазначаються згідно з одним з таких документів на вибір Декларанта або визначені за результатами зважування.   Для товару, що переміщується в первинній тарі (упаковці), що невіддільна від товару до його споживання без шкоди його споживчим властивостям, якщо маркуванням товару чи документами, необхідними для здійснення його митного контролю та митного оформлення, не визначено вагу товару без будь-якої упаковки, зазначається вага товару з урахуванням ваги такої первинної тари (упаковки). У періодичній МД зазначається в кілограмах вага товару, на яку оформлено періодичну МД. У тимчасовій МД на товари, відомості про кількісні характеристики яких можуть бути встановлені після навантаження товарів на транспортний засіб, зазначається орієнтовна вага товарів відповідно до товаросупровідних, товарно-транспортних документів. Графа не заповнюється при переміщенні електроенергії.
Графа 39 "Квота" Графа заповнюється при декларуванні товарів, щодо яких установлені кількісні обмеження. У графі зазначається в одиницях виміру, в яких установлено обсяг квоти, залишок товару за встановленою квотою згідно з одержаною ліцензією. Задекларована партія товару не враховується при визначенні залишку товару за квотою. В інших випадках графа не заповнюється.
Графа 40 "Загальна декларація / Попередній документ" Графа заповнюється, якщо заявленому за МД митному режиму передував iнший митний режим або поданню МД передувало оформлення, тимчасової або перiодичної МД. У графi зазначаються відомості про попередній документ, у тому числi той, який при оформленнi товару в митний режим, що передує заявленому, використовувався замiсть МД. Якщо товари, що декларуються, послiдовно розмiщувалися в кiлькох митних режимах, то в графi зазначаються відомості про МД або iнший документ, що використовувався замiсть МД, за якою (яким) цi товари розмiщувалися в останнiй митний режим, що передує заявленому. Відомості зазначаються в такому порядку: спочатку проставляється код документа вiдповiдно до класифiкатора документiв, далі через знак "/" проставляються номер i дата документа, через знак "/" - номер товару у МД або специфiкацiї (при декларуванні товарів після їх тимчасового вивезення на підставі книжки (карнета) АТА у вищенаведеному порядку зазначаються відомості про книжку (карнет) АТА, згідно з якою (яким) ці товари вивозились у митному режимі тимчасового вивезення, і номер товару в книжці (карнеті) АТА). При реекспорті продуктів переробки, утворених унаслідок переробки товарів у митному режимі переробки на митній території України, у вищенаведеному порядку зазначаються відомості про МД, згідно з якою (якими) у митний режим переробки на митній території України поміщувались товари, використані для отримання цих продуктів переробки, та номер (номери) товару (товарів) у такій (таких) МД. При реекспорті продуктів переробки, отриманих у результаті переробки на митній території України еквівалентних українських товарів, відомості про МД відповідно до митного режиму переробки на митній території України не зазначаються. У разі поміщення в митний режим переробки за межами митної території України еквівалентних українських товарів зазначаються відомості про МД відповідно до митного режиму імпорту на продукти переробки, одержані з іноземних еквівалентних товарів.
Графа 41 "Додаткові одиниці виміру" Якщо для зазначеного в графі 33 МД коду товарної підкатегорії УКТ ЗЕД передбачено додаткову одиницю виміру, то в графі зазначаються код цієї одиниці виміру відповідно докласифікатора одиниць вимірювання та обліку, що використовуються у процесі оформлення митних декларацій, через знак "/" -кількість товару в цій одиниці виміру. У випадку декларування складових комплектного об’єкта передбачені правилами заповнення цієї графи відомості вносяться до графи при декларуванні останньої партії складових комплектного об’єкта. У періодичній МД зазначаються відомості про кількість товару, на яку оформлено періодичну МД. У тимчасовій МД на товари, відомості про кількісні характеристики яких можуть бути встановлені після навантаження товарів на транспортний засіб, зазначається орієнтовна кількість товарів відповідно до товаросупровідних, товарно-транспортних документів. Графа не заповнюється: якщо для товару, заявленого в графі 31 МД, УКТ ЗЕД не передбачено додаткової одиниці виміру або в графі 33 МД зазначається код товару на рівні менше 10 знаків за УКТ ЗЕД; при декларуванні складових комплектного об’єкта, крім останньої партії.
Графа 42 "Ціна товару" У графі з точністю до чотирьох знаків у дробовій частині наводиться фактурна вартість товару у валюті, в якій складені рахунки або інші документи, що визначають вартість товару. У разі переміщення через митний кордон товарів як носіїв результатів виконаних робіт у графі зазначається вартість таких носіїв без урахування вартості інформації, що на них розміщена. Графа не заповнюється при зворотному вивезенні тимчасово ввезених громадянами товарів.
   
   

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 846 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

806 - | 689 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.