Лекции.Орг


Поиск:




Розрахунок витрат на виконання НДР




 

Витрати на виконання НДР щодо дослідження сигналу електронного вимірювача тиску розраховуються шляхом складання калькуляції кошторисної вартості НДР за наступними статтями:

1. витрати на оплату праці;

2. відрахування на соціальні заходи;

3. матеріали;

4. витрати на використання комп’ютерної техніки;

5. витрати на використання спецобладнання для наукових (експериментальних) робіт;

6. накладні витрати;

7. інші витрати.

 

 

1.1. Розрахунок витрат на оплату праці

 

До цієї статті належать витрати на основну та додаткову заробітну плату науковому керівнику, студенту, консультанту з питань економіки, консультанту з питань охорони праці, обчислені за посадовими окладами та відрядними розцінками для робітників, включаючи преміальні виплати. Вихідні дані наводяться у таблиці 1.

Таблиця 1

Вихідні дані для розрахунку витрат на оплату праці

№ п/п Посада виконавців Місячний оклад, грн. Середньоденна ставка, грн/дн
  Керівник МКР, професор   142,8
  Консультант з економіки, асистент   95,2
  Консультант з цивільного захисту, асистент   95,2
  Консультант з охорони праці, професор   142,8
  Студент   37,1

Витрати на оплату праці розробників проекту визначаються за формулою:

де nij – чисельність розробників і- ої спеціальності j -го тарифного розряду, які приймають участь в проектуванні, чол.; tij – час, котрий затрачений на розробку проекту співробітника і -ої спеціальності j -го тарифного розряду, днів; Cij – денна заробітна плата і -ої спеціальності j -го тарифного розряду, грн., яка визначається за формулою:

де Cij – основна місячна заробітна плата розробника і -ої спеціальності j -го тарифного розряду, грн.; h – коефіцієнт, що визначає розмір додаткової заробітної плати (при умові наявності доплат); р – середня кількість робочих днів у місяці (приймаємо 21 р.д.).

 

Таблиця2

Розрахунок витрат на оплату праці

№ п/п Посада виконавців Час розробки, дні Денна заробітна плата, грн Витрати на розробку, грн
  Керівник МКР, професор   142,8  
  Консультант з економіки, асистент   95,2 190,4
  Консультант з цивільного захисту, асистент   95,2 285,6
  Консультант з охорони праці, професор   142,8 571,2
  Студент   37,1  
Разом 7557,2

1.2. Відрахування на соціальні заходи

 

Величну відрахувань у спеціальні державні фонди визначають у відсотковому співвідношенні від суми основної та додаткової заробітної плати. Згідно діючого нормативного законодавства сума відрахувань у спеціальні державні фонди складає 36,2% від суми заробітної плати:

 

 

1.3. Розрахунок витрат на матеріали

 

У таблиці 3 наведено перелік купованих виробів і розраховані витрати на них.

Таблиця 3

Розрахунок витрат на куповані вироби

№ п/п Найменування купованих виробів Один. виміру Ціна на одиницю виміру, грн Кількість купованих виробів Сума, грн Транспортні витрати (10% від суми) Заг. сума, грн
  Папір (формат А4) уп 35,0   35,00 3,50 38,5
  Ручка кулькова шт 3,0   3,00 0,3 3,30
  Олівець простий шт 1,50   3,00 0,3 3,30
  Диски CD-R шт 2,0   4,00 0,4 4,40
  Зошит, 96 арк шт 3,50   3,50 0,35 3,85
  Тонер для принтера уп       2,0 22,0
Разом 75,35

Висновок: Загальна сума витрат на куповані вироби становить 75,35 грн.

 

1.4. Витрати на використання комп’ютерної техніки

Витрати на використання комп’ютерної техніки включають витрати на амортизацію комп’ютерної техніки, витрати на користування програмним забезпеченням, витрати на електроенергію, що споживається комп’ютером. За даними обчислювального центру НУ «Львівська політехніка» для ЕОМ типу ІВМ РС/АТХ вартість години роботи становить 4,5 грн. Середній щоденний час роботи на комп’ютері – 4 години. Розрахунок витрат на використання комп’ютерної техніки приведений в таблиці 4.

Таблиця 4

Розрахунок витрат на використання комп’ютерної техніки

№ п/п Назва етапів робіт, при виконанні яких використовується комп’ютер Час використання комп’ютера Витрати на використання комп’ютера, грн
днів годин
  Проведення досліджень та оформлення їх результатів      
  Оформлення розділу “Охорона праці”      
  Оформлення розділу “Економіка”      
  Оформлення розділу “Цивільний захист”      
  Оформлення МКР      
Разом      

 

Висновок: Розраховані витрати на використання комп’ютерної техніки становлять 1226 грн.

 

 

1.5.Розрахунок витрат за статтею “Спецобладнання” для наукових (експериментальних) робіт

 

Якщо в процесі досліджень використовувалось спеціальне обладнання, то відповідні витрати розраховуються за структурою, приведеною в табл. 5.

В даній НДР спецобладнання не використовувалось.

Таблиця 5

Розрахунок витрат за статтею “Спецобладнання” для наукових (експериментальних) робіт

Види робіт на спецобладнанні Кількість годин роботи Вартість 1год. роботи (грн.) Сума (грн.)
       

 

1.6.Накладні витрати

Накладні витрати проектних організацій включають три групи видатків: витрати на управління, загальногосподарські витрати, невиробничі витрати. Вони розраховуються за встановленими відсотками до витрат на оплату праці.Середньостатистичний відсоток накладних витрат в організації складає 150%.

 

1.7.Інші витрати

Інші витратиє витратами, які не враховані в інших статтях. Вони становлять 10% від заробітної плати:

(грн.)

 

Таблиця 6

Кошторис витрат на виконання НДР

№ п/п Найменування елементів витрат Сума витрат, грн
  Витрати на оплату праці 7557,2
  Відрахування у спеціальні державні фонди 2735,7
  Витрати на куповані вироби 75,35
  Витрати на використання комп’ютерної техніки  
  Накладні витрати 11335,8
  Інші витрати 755,7
Разом 23685,75

 

1. Розрахунок договірної ціни та прибутку НДР

Величина договірної ціни повинна встановлюватися з врахуванням ефективності, якості і термінів виконання НДР на рівні, який відповідає економічним інтересам замовника (споживача) і виконавця.

Договірна ціна НДР встановлюється по домовленості між замовником та виконавцем і попередньо розраховується за формулою:

де Ц – договірна ціна, С – собівартість проведення НДР, р – рівень рентабельності витрат у виконавця НДР. Для даної НДР ціна визначена як:

Тоді очікуваний прибуток від реалізації НДР розраховують за формулою:

де П – очікуваний прибуток від виконання НДР.

 

2. Оцінка наукової та науково-технічної результативності НДР

Результатом НДР є досягнення наукового, науково-технічного, економічного або соціального ефекту. У даному підрозділі оцінено рівень наукового та науково-технічного ефектів.

Науковий ефект характеризує отримання нових знань та відображає приріст інформації, призначеної для внутрінаукового застосування. Науково-технічний ефект характеризує можливість використання результатів виконуваних досліджень у інших НДР чи ДКР і забезпечує отримання інформації, необхідної для створення нової техніки.

Оцінка наукової та науково-технічної ефективності для НДР проводиться за допомогою коефіцієнтів, які обчислюються за формулами:

де та – відповідно, коефіцієнти наукової та науково-технічної результативності; – коефіцієнт значимості і -го фактору, використовуваного для оцінки; – коефіцієнт досягнутого рівня і -го фактору; n,m – відповідно, кількість факторів наукової та науково-технічної результативності.

При оцінці наукової і науково-технічної результативності використовуються різні фактори, які впливають на її кількісну оцінку.В якості факторів при оцінці наукової ефективності можуть бути прийняті наступні: новизна отриманих чи прогнозованих результатів; глибина наукового опрацювання; ступінь вірогідності успіху (при незавершеності роботи). В якості факторів при оцінці науково-технічної результативності можуть застосовуватися: перспективність використання результатів; масштаб можливої реалізації результатів; завершеність отриманих результатів.

По кожному із факторів експертним шляхом встановлюється числове значення коефіцієнта значимості. При цьому, сума цих коефіцієнтів повинна бути рівною 1. Коефіцієнт досягнутого рівня фактору також встановлюється експертним шляхом, а його числове значення визначається з урахуванням якості ознаки фактору і його характеристики. При цьому його значення не перевищує 1.

Максимально можливе значення коефіцієнтів наукової та науково-технічної ефективності рівне 1.Чим ближчі їх значення до 1-і, тим більша результативність НДР, яка проводиться.

З таблиць 7 та 8 слід вибрати фактори та ознаки, які характеризують, відповідно, наукову і науково-технічну результативності НДР.

 

 

Таблиця 7

Характеристики факторів та ознак наукової результативності НДР

Фактор наукової результативності Коефіцієнт значимості фактору Якість фактора Характеристика фактора Коефіцієнт досягнутого рівня
Новизна отриманих чи прогнозованих результатів 0,5 Середня Встановлені декотрі загальні закономірності, методи, способи, які дають змогу створити принципово нові види техніки 0,7
Глибина наукового опрацювання 0,35 Середня Складність теоретичних розрахунків невелика, результати перевірені на обмеженій кількості експериментальних даних 0,6
Ступінь вірогідності успіху 0,15 Висока Успіх вельми можливий, є велика імовірність позитивного вирішення поставлених задач 1,0

 

Відповідні дані для виконуваної НДР приведені в таблиці 8.

Таблиця 8.

Характеристики факторів та ознак науково-технічної результативності НДР

Фактор науково-технічної результативності Коефіцієнт значимості фактору Якість фактора Характеристика фактора Коефіцієнт досягнутого рівня
Перспективність використання результатів 0,5 Важлива Результати будуть використані в конкретному науковому напрямі при розробці нових технічних рішень, націлених на суттєве підвищення продуктивності праці 0,8
Масштаб можливої реалізації результатів 0,3 Господарський Час реалізації: до трьох років 1,0
Завершеність отриманих результатів 0,2 Середня Технічне завдання на прикладні НДР чи ДКР 0,8

 

Згідно із наведенеми даними розраховуємо коефіцієнти:

- наукової ефективності:

- науково-технічної ефективності:

 

Висновки

У цьому розділі проведено розрахунки собівартості НДР, планового прибутку від її реалізації та оцінено наукову та науково-технічну результативність НДР.

Загальна сума витрат на виконання НДР становить 23685,75 грн.

Очікуваний прибуток від виконання НДР 7105,72 грн.

При оцінюванні наукової та науково-технічної результативності НДР знаходимо коефіцієнт наукової ефективності 0,575 та коефіцієнт науково-технічної ефективності 0,86.

Дослідження, які проведені у роботі, спрямовані на оптимізацію алгоритму стабілізації ізолінії для подальшого оброблення його на персональному комп’ютері та проведення попереднього аналізу. За рахунок використання безпровідникового зв’язку проектований прилад є значно краще аналогів, що дозволить прискорити його впровадження на ринок

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1586 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

800 - | 761 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.