Лекции.Орг


Поиск:




Теоретитчні основи обліку праці та нарахування заробітної плати на підприємстві




Праця та її оплата, складовазначнучастинусобівартостіпродукції, товарів, робіт і послугмають не тількиекономічне, але й суспільно-виховнезначення, тому щоякщолюдинавважає,щойогопрацяоцінюють і оплачуютьневірно, бажаннятрудитисярізкозменшується. Питання оплати працірегулюються Законом Українивід 21 жовтня 2004р. № 2103-IV "Про оплату праці", чинними постановами та інструкціями.. Заробітна плата - цепроцесперерозподілучастини валового внутрішнього продукту міжроботодавцями та працівниками. [1]

Виділяють такі форми оплати праці:

Проста погодинна — працівнику виплачують місячний оклад за фактично відпрацьований час. Заробітна плата визначається шляхом множення тарифної ставки на кількість годин, фактично відпрацьованих протягом місяця.

Погодинно преміальна — порівняно з простою погодинною сприяє підвищенню продуктивності праці робітників, оскільки вони отримують премії за досягнення високих кінцевих результатів.

Основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, яка складається з тарифних сіток, тарифних ставок, схеми посадових окладів і тарифно – кваліфікаційних характеристик (довідників). Тарифна система оплати праці – це сукупність правил, за допомогою яких забезпечується порівняльна оцінка праці, залежно від кваліфікації, умов її виконання, відповідальність, галузі та інших факторів, які характеризують якісну сторону паці.

Тарифна сітка - шкала розрядів, кожному з яких привласнений свій тарифний коефіцієнт, що показує, у скільки разів тарифна ставка будь-якого розряду більше першого.Тарифна ставка - виражений у грошовій формі абсолютний розмір оплати праці в одиницю робочого часу. Тарифно-кваліфікаційні довідники - це нормативні документи, за допомогою яких встановлюється розряд для кожної посади або виду робіт. У них міститься інформація про те, що повинен знати теоретично і вміти практично робочий кожного розряду, кожної спеціальності.

При первинномуоблікупрацівикористовуютьтакідокументи:

- Штатнийрозпис

- Табель використанняробочого часу

У штатному розписівизначаютьштатний склад і штатнучисельністьпрацівниківпідприємства (установи, організації) згідно з йогоорганізаційною структурою відповідно до статуту (положення). Інакшекажучи, у ньомувстановлюютькількістьпрацівниківкожноїпрофесії з розподіломштатниходиниць за структурнимипідрозділамипідприємства. Крім того, тут-таки фіксуютьрозмірипосадовихокладів з урахуванням умов праці.

Табель облікуробочого часу є обліковим документом по персоналу. Цей документ є підставою для нарахуванняпрацівникамзаробітної плати, допомоги у разітимчасовоїнепрацездатності, відпускних, іншихвиплат. Табель – це іменний список працівників організації і ведеться він по структурних підрозділах, або в алфавітному порядку. Табель готується за 2-3 дні до початку розрахункового періоду.

В табелі використовуються скорочені позначення:В – вихідний; СВ – святковий; лік. – листок непрацездатності; в/д – відрядження; в/п – відпустка;в/р – відпустка без збереження заробітної плати; д/д – відпустка по догляду за дитиною; 8 – повний робочий день.Наступним етапом розрахункової роботи по розрахунках з робітниками та службовцями є формування даних синтетичного обліку розрахунків та звітності.[4].

Для того щоб підрахувати заробітну плату працівників бухгалтер повинен враховувати наступні документи:

1. Штатний розпис;

2. Табель обліку робочого часу;

3. Накази керівника про прийом на роботу, переведення і т.д.;

4. Колективний договір;

5. Трудові договори;

6. Накопичувальні відомості;

7. Правила внутрішнього розпорядку;

Отже методика розрахунку заробітної плати складається з трьох етапів: нарахування, утримання із заробітної плати та визначення зарплати до видачі на руки. При погодинній заробітній платі сума нарахованої зарплати визначається як добуток відпрацьованих нормо-годин на тарифну ставку. При відрядній сума нарахованої зарплати визначається множенням встановленої розцінки за одиницю виробітку на кількість виробів (якщо це пряма відрядна), визначається норма виробітку (якщо це відрядно-преміальна).

Нарахування заробітної плати здійснюється у розрахукових відомостях по кожному працівнику за видами (відрядно, погодинно, премії, інші нарахуванні, до яких відносяться доплати за роботу і святкові дні (вихідні дні), роботу в понадурочний час, персональні надбавки, допомога по тимчасовій непрацездатності.

 

1. Автор: Л. Г. Ловінська, Л. В. Жилкіна, О. М. ГоленкоРік: 2002Сторінок: 370Бухгалтерський фінансовий облік.

2. газету "Все про бухгалтерський облік" № 37 за 2012 рік, стор. 7, і № 41 за 2012 рік, стор. 9)

3. Закон України "Про оплату праці" від 24.03.95 № 108/95-ВР зі змінами і доповненнями//Голос України. -1995р.

5. http://buklib.net/component/option,com_jbook/task,view/Itemid,99999999/catid,138/id

 

УДК 657

Самулік А.А., ст. гр. ОАз-51

Науковий керівник: Ткачук І.М., к.е.н., доцент

Луцький національний технічний університет

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 399 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

806 - | 689 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.