Лекции.Орг


Поиск:




Технологічний процес в дільниці




Планування СТОА

Виробничий корпус СТОА на 11 постів містить у собі:

- зону ТО і ТР;

- кузовну, арматурну ділянки; шиномонтажну. вулканізаційну, акумуляторну ділянки; мастильний, фарбувальні пости; ділянка діагностики і регулювання. Загальне розташування приміщень виконане при побудові генерального плану, а взаємне їхнє розташування визначено виробничими зв'язками, технологічною однорідністю робіт, спільність будівельних, санітарно-гігієнічних і протипожежних однорідністю робіт, спільність будівельних, санітарно-гігієнічних і протипожежних вимог. Основні приміщення, що тяжіють до них:

ТО - приміщення для робіт: по регулюванню систем живлення, акумуляторних електротехнічних, шиномонтажних, для збереження мастил і шин, а також частково механічних.

ПР - ті ж приміщення, що і для ТО а також приміщення для робіт: механічних, агрегатних, оббивних, малярських і для збереження запасних частил, матеріалів і інструмента.

Кузовна і арматурна ділянки об'єднані в одне кузовне відділення і розташовані відповідно до норм, обладнанний під’йомником та необхідним інструментом для ремонту автомобілів.

Ділянка діагностики в безпосередній близькості від зони ТО, обладнана стендом і необхідним устаткуванням для діагностики автомобілів.

Шиномонтажна ділянка призначена для ремонту й обслуговування шин і камер автомобілів і постачена необхідним устаткуванням. Мийка автомобілів розташована безпосередньо на в ізді до СТО.

Підлоги в зоні ТО і ПР, кузовному відділені, ділянці діагностики, складі запасних частин: покриття - бетон із щебенем. 25 мм; шар-бетон. що підстилає.120 мм; гідроізоляційний шар - шар щебеню з підживленням бітуму - 50 мм; підстава - грунт. У кімнаті відпочинку, гардеробної покриття - лінолеум. У душовій, туалетній покриття - керамічна плитка, шліфований бетон.

Двері дву - і однопільні розміром 1500x2000; 1000x2000 мм.
Ворота підйомні, розміром 3000x2400 мм.
Крок колон 6000 мм, проліт 18000 мм.
Вікна виконані у варіанті стекло фасад.Ім оборудовано административні приміщення,а також зони ТО.

Стіни будинку обгороджують приміщення від зовнішніх температурних і атмосферних впливів, несуть навантаження від перекриття даху до фундаменту. Стіни повинні забезпечувати нормальний температурно-вологий режим СТОА.

Усередині будинку стіни виконані з залізобетонних плит товщиною 400 мм.Перегородки усередині зон. цехів і ділянок виконані теж із плит товщиною 200 мм. Дах будинку складається з несучої й обгороджуючих частин. Несуча частина являє собою конструктивні елементи, що сприймають усі навантаження, у станції це ж/б ферма і теплоізоляційні плити з армованих легких бетонів. Частиною даху, що обгороджує, є верхній водонепроникний шар, тобто покрівля і підстава. Покрівля - верхній елемент покриття, що охороняє будинок від проникнення атмосферних опадів.

Карниз - горизонтальний виступ стіни, служить для відводу від поверхонь стін атмосферних опадів. Величина, на яку карниз виступає за поверхню стіни, називається виносом карниза і дорівнює 800 мм.

Вікна служать для висвітлення і провітрювання приміщення. Двері служать для повідомлення між суміжними приміщеннями. Ворота влаштовують у будинку для в'їзду і виїзду легкових автомобілів. Полотнини воріт, як правило складаються з металевого каркаса. По конструкції ворота станції - розстібні.

Підлоги. Покриття - верхній шар підлоги, що безпосередньо піддається експлуатаційним впливам. На СТОА покриття виконане з цементобетона; керамічної плитки товщиною 13 мм; лінолеуму. Підстильний шар - шар підлоги, що розподіляють навантаження на грунт. Бетон служить гідроізоляційним шаром, що перешкоджає проникненню через підлогу стічних вод і інших рідин. Підставою підлоги є ущільнений грунт.

Стяжка - шар підлоги, службовець для вирівнювання поверхні нижче лежачої підлоги, додання покриттю підлоги заданого ухилу.

 

 

 

 

3 СПЕЦІАЛЬНА ЧАСТИНА

Призначення дільниці

Слюсарно-механічна ділянка призначена для відновлення деталей механічною обробкою методами ремонтних розмірів і додаткових ремонтних деталей, підготовки поверхонь деталей до відновлення і подальшій їх обробки, виготовлення нових деталей окремих найменувань. Деталі, що підлягають механічній обробці, поступають на ділянку партіями з інших ділянок відповідно до технологічних маршрутів. Після слюсарно-механічної обробки деталі прямують далі по маршрутах відновлення на інші ділянки.

 

Характеристика дільниці

Ділянка оснащена верстатним устаткуванням для механічної обробки деталей: токарним,алмазно-розточним,точильним,хонінгувальним,вертикально-свердлильний та інші.. На ділянці передбачені також круглошліфувальний,стелажи,теліжки для інструменту,шкаф для інструменту та інше устаткування,завдяки якому весь технологічний процес потребує менш трудових затрат робітника.Дільниця розташована в головному виробничому

корпусі з метою продуктивності устаткування. Поряд дільниці знаходиться

дільниця по ремонту вузлів та агрегатів, таке розміщення дозволяє скоротити час на виконання операцій по технічному обслуговуванню, ремонту вузлів і агрегатів зменшує трудомісткість вииконання робіт.

На дільниці працюють – 2 робітника в першу зміну.

Площа дільниці по разрахунку – 69кв. м, по плануванню – 64 кв. м.

З сторони постів регулювання по установленню кутів, а також системи живлення і електротехнічні слюсарно-механічна дільниця обгороджена залізною сіткою для більш комфортного спілкування між робітниками, та швидкого вирішення робочих моментів. З одного із боків дільниця граничить із клієнтською кімнатою, тому по проектуванню там стоіть шумонепроникна стіна,для забезпечення комфорту клієнтів.Також на дільниці розташовані всі необхідні ресурси та допоміжне устаткування: вітяжка,подача електроенергиі,к ряду верстатів підвод рідини, що охолоджує під час технологічних операцій.

 

 

Технологічний процес в дільниці

 

Технологічний процес розглянемо на примірі розточування блока циліндрів.

З агрегатної дільниці яка розташована зовсім поруч надходять деталі.

Розточування блоку циліндрів виробляється в два етапи, на двох верстатах. По-перше потрібно розточити циліндр різцем, щоб вирівняти поверхню циліндра і зробити її ідеально циліндровою. Різець для розточування має бути ельборовим (дуже твердий і зносостійкий матеріал для різців, наближається по твердості до алмазу) і сам верстат відповідного класу точності.

Якщо наприклад використовувати різець з швидкорізальної сталі те різець заходить в циліндр, починає розточувати і в процесі різання кромка різця притупляється, таким чином циліндр до кінця розточування стає ледве ледве конусним, що немає добре, адже зазор поршень- циліндр навіть на «наших» машинах складає 0.03мм. Конусність циліндра приводить до багатьом негативним наслідкам - наприклад, до підвищеного зносу канавок поршневих кілець що природно впливає на ресурс.

Рис1.

 

 

Можливі дефекти розточування і хонінгування приведені на рис1

 

 

Другим етапом розточування блоку циліндрів є хонінгування (шліфовка) внутрішньої поверхні циліндра. Тут поважно добитися потрібної шорсткості і не порушити геометрію циліндра після розточування. Для цього пріпуськ на шліфовку має бути мінімальним і шліфувальні бруски мають бути досить твердими. Якщо наприклад, використовуються бруски з м'яких абразивних матеріалів, то в процесі шліфовки блоку циліндрів можливо також відхилення від ідеальної форми поверхні циліндра.

 

Товщина плівки масла при роботі двигуна є дуже маленькою, і оскільки циліндри і поршневі кільця виготовляються по сучасних технологіях, виробники двигунів прагнуть добитися все меншої витрати масла. Тому товщина плівки стає все менше і менше. У цій ситуації особливе значення має якість обробки поверхні циліндра і створення при виготовленні і ремонті такої мікроструктури, яка найбільш близька до циліндра, що вже приробився до поршневих кілець. Чи має поверхню циліндра заводську обробку, або цех ремонтував цю поверхню, це може бути зроблено лише хонінгуванням. Цей процес має бути двохстадійним. На першій стадії на поверхні утворюються западини і виступи, і на другій віддаляються деякі з виступів, щоб утворити ряд плоских плато, відокремлених регулярними роздільними западинами. Така обробка називається плоськовершинной і застосовується зараз практично всіма виробниками двигунів





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 944 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

744 - | 765 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.