Лекции.Орг


Поиск:




Змістовий модуль 3. Методична робота управління освіти




На третьому етапі інспекторсько-методичної практики студенти працюють у методичному кабінеті управління освіти. Практиканти вивчають організацію роботи методичного кабінету, зміст та форми методичної роботи з різними категоріями працівників дошкільних навчальних закладів.

У ході спостережень і бесід із методистом студенти ознайомлюються з умовами роботи методичного кабінету (приміщення, обладнання та матеріали, діючі виставки тощо), з посадовими обов'язками його працівників, з документацією (річний план, плани проведення різних форм методичної роботи тощо). Практиканти аналізують підбір, зміст і систематизацію матеріалів кабінету, за дорученням методиста працюють над їх вдосконаленням (аналізують оформлений досвід роботи дошкільних навчальних закладів, складають анотації, рецензують методичні розробки, посібники тощо), добирають та оформляють нові матеріали. Результати цієї роботи відображаються у щоденнику педагогічної практики у формі короткої констатації виконаної роботи та аналітичних записів щодо власної участі у діяльності методичного кабінету.

Студенти беруть участь у підготовці та проведенні різноманітних форм методичної роботи з працівниками дошкільних навчальних закладів району (міста) відповідно до річного плану роботи методичного кабінету: індивідуальних та групових консультаціях, заняттях методичних об'єднань, семінарах, семінарах-практикумах, виставках тощо, а також проводять заходи, що сприяють популяризації дошкільної освіти серед населення,

За підсумками інспектування ДНЗ, проведеного студентами-практикантами, планується система методичної роботи, в якій враховують пропозиції бригади інспекторів. У плануванні цієї роботи беруть участь і студенти-практиканти. Група студентів, котрі працювали в одному дошкільному закладі, повинна колективно підготувати план проведення одного з методичних заходів, спрямованого на підвищення фахової майстерності вихователів, покращення їх роботи (семінару-практикуму, методичного семінару, педагогічних читань, конкурсу педагогічної майстерності тощо). Зміст методичного заходу може відображати передовий досвід роботи, який студенти виявили у дошкільному закладі під час перевірки.

Індивідуальне довготривале завдання: Інспектуючи дошкільний заклад, студенти вивчають та узагальнюють кращий досвід навчання та виховання. При цьому вони повинні орієнтуватися на такі критерії, як актуальність, тобто відповідність діяльності вихователів сучасним завданням дошкільної освіти; оригінальність та новизна досвіду; ефективність та стабільність результатів, яких досягає вихователь у навчанні та вихованні дітей, збалансованість і комплексність результатів педагогічної праці, ефективність взаємодії складових у цілісній системі. Слід оцінити і раціональність витрат часу, зусиль, засобів, затрачених на досягнення належних результатів. Під час педагогічної практики кожен студент повинен вивчити та описати досвід роботи одного з педагогів дошкільного закладу. Досвід може бути презентований у формі буклету, листівки, плакату, поданий також у електронному варіанті (підготовлений до презентації з допомогою мультимедійних засобів).

Завершується робота студентів оформленням звітної документації та підготовкою до участі у підсумковій конференції за результатами практики. Кожна група студентів-практикантів готує доповідь про досвід навчання та виховання дошкільнят, з яким ознайомилася під час практики, розробляє цікаву форму наочної презентації підготовленого методичного заходу.

Форма звіту: щоденник педагогічної практики, розгорнутий конспект методичного заходу, опис передового досвіду роботи вихователя дошкільного закладу.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 654 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Чтобы получился студенческий борщ, его нужно варить также как и домашний, только без мяса и развести водой 1:10 © Неизвестно
==> читать все изречения...

957 - | 911 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.