Лекции.Орг


Поиск:




pound;> у| І Попередження професійної ^ ~П злочинності




Система попередження професійної злочинності вклю­чає низку різнорівневих заходів, спрямованих на блокуван­ня, нейтралізацію та усунення факторів, причин і умов, що її породжують і обумовлюють.

На загально соціальному рівні ці заходи передбачають усунення дезорганізації українського суспільства, дезорга­нізації економічного, соціального і державно-правового розвитку. Зокрема, підняття рівня виробництва в країні; ліквідацію тіньових сторін, протиріч, що виникли в процесі переходу до ринкової економіки і в ході приватизації; зни­ження безробіття, підвищення стандартів життя населення; створення необхідних умов для легального одержання до­статніх прибутків громадянами; побудову міцного фунда­менту для нормального функціонування усієї соціальної сфери; оздоровлення морального клімату в суспільстві, впро­вадження високих моральних цінностей в ньому; додержан­ня демократичних засад державності, утвердження закон­ності, зміцнення громадського порядку в широкому значенні слова тощо. Після подолання загальної затяжної кризи в країні необхідно в першочерговому порядку здійснити пере­лічені загальносоціальні попереджувальні заходи, що буде, безумовно, сприяти попередженню злочинності в цілому і подоланню професійної злочинності в тому числі.

Кримінальному професіоналізму можуть і повинні пе­решкоджати безпосередньо цільові спеціально-криміно­логічні заходи. Маються на увазі суспільно-моральні захо-

ди, заходи організаційно-управлінського характеру, технічні, правові заходи, заходи оперативного, а також кримінально-виконавчого характеру.

Суспільно-моральні заходи полягають, передусім, у впровадженні у суспільну свідомість високих моральних цінностей. Вони передбачають також обмеження поширен­ня злочинних традицій і звичаїв, під впливом яких відбу­вається процес розтління суспільства, особливо непов­нолітніх і молоді, їх перехід на злочинний шлях.

Є нагальна потреба в тому, щоб перекрити всі канали пропаганди злочинної ідеї в кіно, на телебаченні, в літера­турних творах, на естраді, де інколи у привабливому вигляді розповідається про пригоди злочинців, поширюються кри­мінальний жаргон, пісні, специфічні норми спілкування у кримінальному середовищі. Необхідно показувати небезпе­ку злочинної діяльності, особисту неповноцінність її учас­ників, життєву безвихідь професійних злочинців.

Заходи оргапізацішю-управліпського характеру — це по­новлення спеціалізованих підрозділів у системі органів внут­рішніх справ по боротьбі з професійною злочинністю (особи­стий розшук, розвідка тощо) за напрямками її кримінальної спеціалізації (шахрайство, кишенькові крадіжки, пограбуван­ня, викрадення антикваріату та творів мистецтва, наркобізнес, контрабанда, надання кримінальних послуг, фальшивомонет-ництво тощо); створення інформаційного банку даних на про­фесійних злочинців за окремими категоріями; постійне стежен­ня і контроль за їх поведінкою; заборона нічим не викликаної легалізації окремих занять, пов'язаних з професійною злочин­ністю (гральний бізнес, наприклад).

Розробка і реалізація цих заходів, безумовно, вимагає їх фінансового і технічного забезпечення. Але витрати на бо­ротьбу зі злочинністю зрештою завжди окупаються.

І останнє. З професійною злочинністю слід боротися професійно. З цього випливає необхідність сучасних ме­тодичних розробок по виявленню, розкриттю і викриттю кримінального професіоналізму, по його профілактиці.

У попередженні професійної злочинності певна роль належить і технічним заходам. Сюди віднесено розробку і

впровадження системи захисту особи, житла, власності гро­мадян, Наприклад, встановлення інфрачервоних замків, які нескладні в експлуатації, але неприступні для злому. На дверях повністю відсутні ознаки їх установлення. Це — зам-ки-невидимки. Оснащені таким замком двері не приверта­ють до себе уваги, надійно охороняють приміщення.

Пропонується в місцях скупчення громадян установ­лювати приховані відеокамери («чорні ящики»). На Заході цей спосіб оздоровлення кримінальних ділянок міста вже відомий і дає відчутні результати. «Чорні ящики» відслідко­вують ситуацію в метро, на міському наземному транспорті, у великих магазинах, на ринках тощо. Зйомки дозволяють накопичувати інформацію і дають можливість впізнавати «лохотронщиків», кишенькових злодіїв, викрадачів авто­мобілів, суб'єктів інших видів професійної злочинності, збирати проти них необхідні докази вчинення злочинів.

Актуальним є забезпечення надійної охорони музейних установ, про що вказується в Комплексній цільовій програмі боротьби зі злочинністю в Україні на 1996-2000 роки.

Здійснюються на практиці в боротьбі з професійною зло­чинністю попереджувальні заходи оперативного характеру: систематичні рейди на вокзалах, в аеропортах, ресторанах, у поїздах з метою виявлення професійних злочинців, які пере­бувають у розшуку; захоплення «на гарячому» учасників кри­мінальних сходок; виявлення охоронців спільної каси («обща-ка») і збирачів внесків до неї; ліквідація кубел та інших місць зборів кримінальних професіоналів; проведення масових опе­рацій по обробці міст (регіонів) з метою виявлення і затриман­ня на місці професійних злочинців; здійснення заходів з попе­редження ввезення в Україну наркотичних засобів, виявлення осіб, причетних до незаконного обігу наркотиків, і притягнення їх до кримінальної відповідальності тощо.

Суттєве значення в подоланні професійної злочинності має удосконалення кримінально-виконавчої діяльності ус- -танов місць позбавлення волі, а також практика реалізації соціальної адаптації осіб, які відбули покарання.

У Комплексній цільовій програмі боротьби зі злочин­ністю в Україні на 1996-2000 роки з цього приводу записа-

но, що в кожній виправно-трудовій колонії необхідно вжи­вати заходів протидії професіоналізму і консолідації зло­чинців, особливо серед жінок і молоді. Вимагається при цьому вивчати роль злочинних авторитетів, «злодіїв у за­коні», організаторів злочинних угруповань у розподілі сфер впливу у регіонах, а також спрямованість їх злочинної діяль­ності. За результатами вивчення цього контингенту аналізу­вати структуру злочинного світу, його зв'язки, вплив на кри­мінальний рецидив і криміналізацію суспільства в цілому,

Професійних злочинців доцільно утримувати в особ­ливих умовах, створивши для цього спеціальні колонії із застосуванням спеціальних вимог режиму. Принаймні, вик­лючити усілякі контакти з молодими людьми, засудженими вперше. Виправно-трудові колонії повинні приділяти більше уваги індивідуальній профілактиці щодо засуджених, про­водити роботу з нейтралізації кримінальних традицій та звичаїв, «законів» неформальних об'єднань негативної спря­мованості, стимулювати у них наміри докорінно змінити антисуспільну життєву позицію. При цьому слід спиратися на пенітенціарних психологів, соціологів та спеціалістів-практиків по кримінальній субкультурі.

До розподілу засуджених по бригадах та загонах треба підходити диференційовано. Визначати вид режиму не лише відповідно до тяжкості вчиненого злочину і кількості суди­мостей, але й за наявністю або відсутністю злочинного про­фесіоналізму, залежно від ставлення до кримінальних тра­дицій та звичаїв.

Після відбуття покарання за професійними злочинцями обов'язково повинен бути встановлений адміністративний нагляд для спостереження і контролю за їх поведінкою (За­кон України від 1 грудня 1994 року «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі»). Не тільки формально встановити такий нагляд, але і повсяк­денно, тактовно здійснювати його індивідуально, особливо в перші півроку. На одного працівника міліції, який здійс­нює нагляд, не повинно припадати більше 15-20 таких осіб. Його обов'язки з нагляду належить вважати основними. Так пропонують спеціалісти.

Назріла необхідність створення не тільки на словах, але й на ділі регіональних узгоджених програм сприяння осо­бам, які повернулися з місць позбавлення волі, їх соціальній адаптації: надання допомоги в прописці, сприяння встанов­ленню розірваних зв'язків засудженого із здоровими со­ціальними групами, впровадження держконтрактів на їх працевлаштування тощо.

Певне місце в боротьбі з професійною злочинністю належить попереджувальним заходам правового характеру. Так, пропонується ширше застосовувати на практиці кри­мінально-правові норми з так званою подвійною превен-цією. Такі норми, як відомо, мають подвійне функціональ­не призначення. З одного боку, вони встановлюють від­повідальність за вчинення конкретного злочину, а з другого — покликані забезпечити попередження інших видів зло­чинів. Чинний Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність, наприклад, за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність (ст. 208 КК), за тримання домів розпу­сти і звідництво (ст. 210 КК), за ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості (ст. 211' Г КК), за придбання або збут майна, завідомо здобутого злочинним шляхом (ст. 213 КК), за не­законне вироблення, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів або психотропних речовин (ст. 229і КК) тощо.

Тим самим закон не тільки встановлює кримінальну відповідальність за названі злочини, але й запобігає появі кримінального професіоналізму. Ці склади відіграють вели­ку попереджувальну роль. Законодавець за допомогою норм даного роду створює нібито заборонну зону навколо кри­мінального професіоналізму.

Пропонується також доповнити перелік обставин, що обтяжують кримінальну відповідальність (ст. 41 КК), пун­ктом про вчинення злочинів у вигляді промислу і обов'яз­ково враховувати цю обставину при індивідуалізації пока­рань, що призначаються професійним злочинцям незалеж­но від наявності судимості, а також брати до уваги при

цьому спеціалізацію їх злочинної діяльності та інші факти, що негативно характеризують їх особистість.

Ш'ҐЕРАТУРА

Гуров А. М. Профессиональная преступность. Прошлое й со-временность. М., 1990.

Даньшин І., Лісодід О. До питання про поняття злочинної діяль­ності // Вісник Академії правових наук України. X., 1998. № 3 (14).

Даньшин Й. Н. Понятие й определение профессиональной преступности // Проблеми законності. X., 1999. Вин. 38.

Криминология / Под ред. А. Й. Долговой. М., 1997.

Максимов А. Российская преступность. М., 1998.

РОЗДІЛ 1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

ТА СИСТЕМА ОСОБЛИВОЇ ЧАСТИНИ

КРИМІНОЛОГІЇ................................................................................... З

§ 1. Поняття Особливої частини кримінології,

її значення і завдання......................................................................... З

§ 2. Предмет, методологія та методи, загальнотеоретична і нормативна база Особливої частини кримінології 7

§ 3. Зміст та система навчального посібника. з Особливої частини кримінології 11

РОЗДІЛ 2

НАСИЛЬНИЦЬКА ЗЛОЧИННІСТЬ ПРОТИ ЖИТТЯ

І ЗДОРОВ'Я ОСОБИ ТА її ПОПЕРЕДЖЕННЯ............................. 13

§ 1. Кримінологічна характеристика насильницьких злочинів проти життя

і здоров'я особи................................................................................... 13

§ 2. Криміногенні явища і процеси, які детермінують насильницькі злочини

проти життя й здоров'я особи............................................................. 20

§ 3. Попередження насильницької злочинності

проти життя і здоров'я особи............................................................... 27

РОЗДІЛ З

ХУЛІГАНСТВО ТА ЙОГО ПОПЕРЕДЖЕННЯ........................ 32

§ 1. Поняття і кримінологічна характеристика

хуліганства.......................................................................................... 32

§ 2. Фактори, причини і умови хуліганства.................................. 40

§ 3. Попередження хуліганства...................................................... 43

РОЗДІЛ 4

ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ДЕРЖАВНОЇ

ТА КОЛЕКТИВНОЇ ВЛАСНОСТІ...................................................... 50

§ 1. Кримінологічна характеристика злочинів

проти державної та колективної власності.................................... 50

§ 2. Причини та умови злочинів проти

державної і колективної власності................................................. 55

§ 3. Попередження злочинів проти державної

та колективної власності................................................................ 63

РОЗДІЛ 5

ЕКОНОМІЧНА ЗЛОЧИННІСТЬ

ТА її ПОПЕРЕДЖЕННЯ............................................................... 69

§ 1. Кримінологічна характеристика

економічної злочинності................................................................ 69

§ 2. Чинники, що детермінують

економічну злочинність................................................................. 74

§ 3. Попередження економічної

злочинності...................................................................................... 81

РОЗДІЛ 6

ЗЛОЧИННІСТЬ У МІСЦЯХ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ

ТА її ПОПЕРЕДЖЕННЯ............................................................... 90

§ 1. Поняття і кримінологічна характеристика

злочинності у місцях позбавлення волі....................................... 90

§ 2. Криміногенні чинники злочинності

у місцях позбавлення волі............................................................ 96

§ 3. Попередження злочинності у місцях

позбавлення волі......................................................................... 101

РОЗДІЛ 7

ОРГАНІЗОВАНА ЗЛОЧИННІСТЬ

ТА її ПОПЕРЕДЖЕННЯ............................................................ ПО

§ 1. Поняття і кримінологічна характеристика

організованої злочинності............................................................ 110

§ 2. Фактори, причини та умови

організованої злочинності............................................................ 115

§ 3. Попередження організованої

злочинності...................................................................................... 119

РОЗДІЛ 8

ЗЛОЧИННІСТЬ НЕПОВНОЛІТНІХ

І МОЛОДІ ТА її ПОПЕРЕДЖЕННЯ........................................... 129

§ 1. Кримінологічна характеристика злочинності

неповнолітніх.................................................................................. 129

§ 2. Криміногенні чинники, які детермінують

злочинність неповнолітніх............................................................. 137

§ 3. Попередження злочинності

неповнолітніх................................................................................... 139

§ 4. Особливості кримінологічної

характеристики злочинності молоді,

її причин та заходів попередження................................................. 143

РОЗДІЛ 9

посадові злочини

ТА ЇХ ПОПЕРЕДЖЕННЯ.................................................................... 149

§ 1. Кримінологічна характеристика

посадових злочинів....................................................................... 149

§ 2. Чинники, причини та умови посадових

злочинів......................................................................................... 156

§ 3. Попередження посадових

злочинів......................................................................................... 161

РОЗДІЛ 10

ЖІНОЧА ЗЛОЧИННІСТЬ

ТА її ПОПЕРЕДЖЕННЯ............................................................. 167

§ 1. Кримінологічна характеристика

жіночої злочинності...................................................................... 167

§ 2. Криміногенні чинники, які детермінують

жіночу злочинність....................................................................... 171

§ 3. Попередження жіночої

злочинності................................................................................... 178

РОЗДІЛ 11

РЕЦИДИВНА ЗЛОЧИННІСТЬ

ТА її ПОПЕРЕДЖЕННЯ............................................................. 184

§ 1. Поняття і кримінологічна характеристика

рецидивної злочинності................................................................ 184

§ 2. Причини та умови рецидивної

злочинності................................................................................... 191

§ 3. Попередження рецидивної

злочинності................................................................................... 195

РОЗДІЛ 12

ПРОФЕСІЙНА ЗЛОЧИННІСТЬ

ТА її ПОПЕРЕДЖЕННЯ............................................................. 203

§ 1. Поняття і визначення професійної

злочинності................................................................................... 203

§ 2. Кримінологічна характеристика

професійної злочинності.......................

§ 3. Фактори, причини та умови

професійної злочинності......................

§ 4. Попередження професійної злочинності

Навчальне видання

Даньшин Іван Миколайович Голіна Володимир Васильович Кальман Олександр Григорович

Кримінологія.

Особлива частина

Редактор А. В. Єфименко Комп'ютерна верстка і дизайн В. М. Зеленька





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 410 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

993 - | 934 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.