Лекции.Орг


Поиск:




Програма іспиту з дисципліни




Українська мова (за професійним спрямуванням)

Тема Державна мова – мова професійного спілкування

Предмет, мета і завдання курсу «Українська мова за професійним спрямуванням». Мова як суспільне явище. Мова і мовлення. Основні функції мови. Місце української мови серед інших мов світу. Історія становлення і розвитку української мови. Поняття про державність мови. Мовне законодавство та мовна політика в Україні.

Тема Основи культури української мови

Культура мови і культура мовлення. Специфіка українського мовного етикету. Звертання. Мовна і комунікативна компетенція особистості. Поняття комунікативного провалу. Лайка як вербальний вияв агресії. Невербальні засоби комунікації.

Тема Стилі сучасної української літературної мови у професійному спілкуванні

Поняття національної та літературної мови. Мовні норми. Поняття мовного стилю. Стилістична диференціація сучасної української літературної мови: функціональні, експресивні та індивідуальні стилі. Загальна характеристика функціональних стилів сучасної української літературної мови: функції, жанри, характерні ознаки, мовні засоби, різновиди. Професійна сфера як інтеграція офіційно-ділового, наукового та розмовного стилів української мови.

Тема Граматична нормативність фахового мовлення

Нормативні аспекти граматичних категорій іменника (рід, число, відмінок). Норми вживання числівника та займенника у професійному мовленні. Функціонування дієслівних та безособових форм на -но, -то. Особливості синтаксису фахового мовлення. Типи синтаксичного зв’язку: координація та складні випадки керування. Правильна побудова речень із дієприкметниковими і дієприслівниковими зворотами, однорідними членами речення. Особливості вживання прийменникових конструкцій у фахових текстах.

 

Тема Форми колективного обговорення професійних проблем

Мистецтво перемовин. Збори як форма прийняття колективного рішення. Нарада. Дискусія. «Мозковий штурм» як евристична форма, що активізує креативний потенціал співрозмовників під час колективного обговорення проблеми.

Тема Ділові папери як засіб писемної професійної комунікації. Документування діяльності по кадрах

Поняття документа. Класифікація документів. Національний стандарт України. Вимоги до змісту і розташування реквізитів. Вимоги до бланків документів. Оформлення сторінки. Вимоги до тексту документа. Призначення документів з кадрово-контрактних питань. Автобіографія та резюме: спільне та відмінне. Характеристика та рекомендаційний лист. Заява: види, реквізити, правила оформлення.

Тема Довідково-інформаційні документи

Призначення і види довідково-інформаційних документів. Довідки. Службові записки. Протокол. Витяг з протоколу. Звіт.

Тема Етикет службового листування

Класифікація листів. Реквізити листа та їх оформлення. Етикет ділового листування. Оформлення листа. Різні типи листів.

Тема Публічний виступ та презентація як важливій засоби комунікації

Поняття про ораторську (риторичну) компетенцію. Публічний виступ як важливий засіб комунікації. Мистецтво аргументації. Техніка і тактика аргументування. Мовні засоби переконування. Комунікативні вимоги до мовної поведінки під час публічного виступу. Види публічного мовлення. Культура сприймання публічного виступу. Презентація як різновид публічного мовлення. Види презентацій. Структурні компоненти презентацій.

Тема Українська термінологія у професійному спілкуванні

Формування концептуальних засад термінознавства. Термінологія як система. Історія становлення і сучасні проблеми української термінології. Загальнонаукова, міжгалузева і вузькоспеціальна термінологія. Професіоналізми та номенклатурні назви. Способи творення термінів.

Тема Проблеми перекладу та принципи стилістичного редагування наукових текстів

Форми і види перекладу. Буквальний, адекватний, реферативний, анотаційний переклади. Типові помилки під час перекладу наукових текстів українською мовою. Вибір синонімів під час перекладу. Переклад термінів. Способи передачі російських дієприкметників українською мовою. Відмінності в значенні прийменників української та російської мов. Особливості редагування тексту. Найпоширеніші синтаксичні помилки в наукових текстах та шляхи їх уникнення. Помилки у змісті й побудові висловлювань. Основні коректурні знаки для виправлення текстових оригіналів.

 

Рекомендована література





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 354 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

779 - | 699 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.