Лекции.Орг


Поиск:




Оголошення теми та мети уроку. 4. Вивчення нового матеріалу




4. Вивчення нового матеріалу.

1) Пояснення вчителя.


Анотаціякоротка характеристика змісту книжки, статті тощо. У ній називаються найважливіші питання роботи, стисло викладається її зміст і складається їй оцінка.

Анотація стає в нагоді під час добору і вивчення літератури з будь-якого питання, скорочує час на ознайомлення зі змістом самої праці. Може бути подана двома мовами: мовою тексту та однією з іноземних мов. Наприкінці анотації вказується категорія читачів, для яких рекомендовано книжку.

2) Ознайомитися зі зразком анотації.

Таблиця-зразок 27

Д о р о н і н а М.С. Культура спілкування ділових людей: Посібник для студентів гуманітарних факультетів вищих навчальних закладів / М.С.Вороніна. — К.: Видавничий дім "КМ Академія", 1997. — 192 с, 4 іл.— Міжнародний фонд "Відродження": Програма "Трансформація гуманітарної освіти в Україні".

У спілкуванні ділових партнерів є мета, якої прагнуть обидві сто­рони: досягти взаєморозуміння, узгодженості дій в інтересах свого підприємства, установи. Посібник дає діловим людям рекомендації щодо ділового спілкування. Вони ґрунтуються на знанні законів пси­хології, логіки, соціології і водночас легкі у практичному застосуван­ні. Рекомендовано не лише діловим людям, а й широкому колу чита­чів — адже спілкування є невід'ємною ознакою людського буття.

5. Закріплення вивченого.

1) Прочитати уривок з тексту документа, визначити його вид. Назвати рек­візити.

У підручнику розглядаються питання фонетики, вимови, графіки, лек­сикології, фразеології, лексикографії, словотвору та морфології сучас­ної української літературної мови. Подаються відомості з діалектології та загального мовознавства.

Міститься опис синтаксичних особливостей побудови словосполу­чень і речень. Окремі розділи присвячені проблемам формування оди­ниць зв'язного мовлення та основам пунктуації.

Для студентів гуманітарних факультетів вищих закладів освіти.

2) Прочитати анотацію. Визначити відсутні реквізити. Дописати їх.

Шевчук С.В. Українське ділове мовлення: — К, 2001. — 480 с.

Посібник містить відомості про стилі сучасної української літератур­ної мови, зокрема про офіційно-діловий. Наведено класифікацію ділових паперів та вимог до їх складання, зразки оформлення різних видів документів, а також пов'язані з темою теоретичний матеріал із сучасної української мови.

Дописати текст поданого документа.

З у б к о в М. Сучасна українська ділова мова. — X.: Торсінг, 2002.— Вид. 2-ге, доп.— 448 с.

Підручник містить характеристику функціональних стилів сучасної української літературної мови. Наведено типові зразки рукописних документів, їх класифікацію та складники, а також вимоги до укла­дання. Правила в розділі "Орфографія" враховують останні зміни пра­вопису й акцентують увагу на особливостях уживання частини мови в діловодстві.

4) Скласти анотацію на улюблену книжку.

6. Вивчення нового матеріалу

Пояснення вчителя.

Рецензія — критичний відгук (дає аналіз і оцінку) на художній твір, дру­ковану наукову працю. Складається з метою рекомендації твору до друку, захисту наукового дослідження.

Реквізити рецензії: ▼ назва виду документа, ▼ заголовок (містить назву рецензованої роботи, прізвище, ініціали її автора,

рік публікації, назву видавництва), ▼ текст (1-ша — короткий виклад змісту роботи; 2-га — висновки, зауважен­ня, оцінки автора рецензії), ▼ підпис та посада особи, яка рецензувала роботу, ▼ дата, ▼ печатка або спеціальний штамп.

2) Ознайомитися з текстом рецензії (прослухати).

РЕЦЕНЗІЯ

на автореферат кандидатської дисертації Бабіної Р.Д.

" Господарсько-біологічна оцінка сортів і селекційних форм

груші в умовах передгірської зони Криму"

У підвищенні продуктивності плодових насаджень багато важать аг­рохімічні та ґрунтово-кліматичні умови, але провідна, а часто й вирі­шальна роль належить сорту. Висока пластичність та адаптованість селекційних форм і сортів груші до конкретних регіонів дає можливість Постійно вдосконалювати й поліпшувати існуючий сортимент цієї породи як за рахунок сортів з різними термінами достигання, так і за рахунок тих, що мають конкретні технологічні застосування.

Зважаючи на це, розглянуті в авторефераті Бабіної Р.Д. питання гос­подарсько-біологічної оцінки сортів і селекційних сортів груші підтвер­джують актуальність і практичну значущість обраної теми.

На наш погляд, цінним у дослідженнях автора є ґрунтовність цих досліджень та їх усебічність, що дає змогу зробити конкретні виснов­ки щодо впровадження у виробництво Криму сортів і селекційних форм

груші.

Характерно, що ряд досліджень автора з сортовивчення і добору запилювачів збігаються з нашими науковими розробками, що їх було проведено в Інституті садівництва УААН (зона Полісся).

На основі матеріалів, викладених в авторефераті, дано рекомендації виробництву.

На підставі згаданого вище вважаємо, що представлена дисерта­ційна робота має наукове і практичне значення, відповідає вимогам, які висуває ВАК України до кандидатських дисертацій, а її автор — Бабіна Р.Д. заслуговує на присвоєння їй наукового ступеня кандидата сіль­ськогосподарських наук.

Старший науковий співробітник відділу

селекцій і сортовивчення

Інституту садівництва УААН,

кандидат с.-г. наук М.В.Матвієнко

Підпис кандидата с.-г. наук

М.В.Матвієнко засвідчую

Учений секретар О.Ю.Єрмаков

25.10.2002 М.П.

7). Вивчення нового матеріалу.

Пояснення вчителя.

 

Відгук — документ, що містить висновки уповноваженої особи чи устано­ви щодо запропонованих на розгляд вистави, фільму, творів мистецтва та ін.

Реквізити відгуку: ▼ назва виду документа,

▼ заголовок,

▼ текст (1-ша частина — вступ; 2-га частина — короткий виклад положень аналізованої роботи; 3-тя частина — висновок з пропозицією, оцінками, критичними зауваженнями), ▼ підпис, ▼ печатка, ▼ штамп підтвердження підпису,

▼ дата.

2) Ознайомитися зі зразком відгуку (прослухати).

ВІДГУК на дипломну роботу студентки 5-го курсу філологічного факультету Київського національного університету імені Т.Шевченка (спеціальність: українська мова та література, денна форма навчання) Федоренко Оксани Петрівни на тему: "Синтез традицій і новаторства у драматургії Миколи Куліша. Питання поетики (на матеріалі п'єс "97", "Народний Малахій", "Мина Мазайло", "Патетична соната")" Взаємодія традицій і новацій — одне з "вічних" літературознавчих питань, яке в кожну епоху розв'язувалося по-різному, не кажучи вже про той надзвичайно драматичний період, що випав на долю М. Кулі­ша. Цим і зумовлена актуальність рецензованої роботи, присвяченої дослідженню поетики драматургії М.Куліша в контексті розвитку укра­їнського театру попередніх епох та сучасної драматургові доби, з'ясу­ванню її новаторського характеру, аналізу принципів розвитку драма­тичного та епічного театрів.

Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та значного за обсягом бібліографічного списку використаних джерел.

Загальне враження від роботи більш ніж позитивне. Дипломниця гли­боко та сумлінно опрацювала як критичні, так і художні джерела про широкий і досить складний етап українського літературного процесу й спромоглася максимально заглибитися у нелегкі проблемні питання об­раної теми. Відчувається, що випускниця прекрасно орієнтується у матеріалі, вільно володіє теоретичними основами, вдумливо поєднує тео­рію з практичним аналізом як художніх текстів, так і літературознавчого матеріалу з обраної теми.

Вартісним у дослідженні теми є те, що драматургія Миколи Куліша аналізується не відокремлено, а в контексті розвитку українського теат­ру ("драма корифеїв", драматичні твори Лесі Українки, В.Винниченка, культура революційних масових дійств).

У роботі висловлено чимало свіжих самостійних суджень, цікавих теоретичних спостережень. Заслуговує, наприклад, на схвалення відоб­раження окремих теоретичних питань у своєрідних схемах, що свідчить про ґрунтовну обізнаність випускниці із західноєвропейськими літературознавчими напрямами.

Найбільш позитивним, на наш погляд, є те, що дипломниця насам­перед приділяє увагу поетичним формам у драматургії обраного періо­ду, характеризуючи при цьому їх функціональне значення.

Слід відзначити, що з теми роботи опублікована стаття в журналі "Дивослово".

У цілому дипломна робота свідчить про високий фаховий рівень ви­пускниці і заслуговує на відмінну оцінку.

Кандидат філологічних наук А.О. Ткаченко

02.05.2002 М.П.

8. Закріплення вивченого.

Прочитати заголовки відгуків і рецензій. З'ясувати відсутні, але необхід­ні відомості. Відредагувати заголовки.

• Відгук на реферат на тему "Лексика української мови".

• Рецензія на автореферат кандидатської дисертації С.В. Булкіної.

• Відгук на дипломну роботу "Вивчення ділових паперів в шкільному курсі української мови" Марії Павлівни Осипенко.

• Рецензія на посібник С.В.Шевчук "Практикум з українського діло­вого мовлення".

9. Вивчення нового матеріалу.

Пояснення вчителя.

Реферат. Існує два визначення цього терміна:

1) короткий письмовий або усний виклад наукової праці, результатів на­укового дослідження, змісту книги;

2) доповідь на будь-яку тему, написана на основі критичного огляду літе­ратурних та інших джерел.

Реферат готується за кількома джерелами, автор подає чужі і власні дум­ки. Головне завдання — не тільки викласти все найголовніше з обраної теми, а й дати власну оцінку, зробити висновки.

 

Реквізити реферату: ▼ назва міністерства, якому підпорядковується установа; ▼ назва закладу, в якому навчається автор; ▼ назва кафедри, на якій виконано роботу; ▼ заголовок (тема реферату); ▼ прізвище, ім'я, по батькові, посада, науковий ступінь керівника роботи;

▼ прізвище, ім'я, по батькові виконавця;

▼ місце і рік написання;

▼ текст, який складається з; вступу, основної частини, висновків; список лі­тератури.


2) Ознайомитися зі зразком оформлення першої сторінки реферату.

 

Таблиця-зразок 28

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київський національний університет ім. Т.Шевченка

 

Виникнення і розвиток писемності

Реферат

студентки 44-ї групи філологічного факультету Осипенко Ольги Михайлівни

 

Київ — 2003

___________

10. Підведення підсумків уроку.

11. Завдання додому (за варіантами).

І. Скласти анотації на 3-4 шкільних підручники. 2. Написати відгук на нещодавно прочитану книжку. 3. Написати й оформити реферат на запропоновану вчителем мови (літератури, історії) тему.


Заняття 41, 42

Тема. Телеграма. Телефонограма.

Мета: ознайомити з телеграмою і телефонограмою як видами діло­вого спілкування; формувати вміння розрізняти їх та укладати.

Обладнання: таблиці-зразки.

Хід заняття.

1. Організаційний момент.

2. Перевірка домашнього завдання.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 421 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1507 - | 1306 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.