Лекции.Орг


Поиск:




Сутність кредитування та класифікація кредитів




Діяльність аптеки в системі ринкової економіки неможлива без періодичного вико­ристання різноманітних форм залучення кредитів. Основою функціонування кредиту є рух вартості у сфері товарного обміну, в процесі якого виникає розрив у часі між рухом товару і його грошовим еквівалентом. Якщо рух товарних потоків випереджає грошо­вий, то аптеки-споживачі товарів із настанням моменту плати за них не завжди мають достатні кошти, що може зупинити нормальний процес відтворення. Коли рух грошо­вих потоків випереджає товарні, то в аптеках нагромаджуються тимчасово вільні кошти. Виникнення і функціонування кредиту пов’язане з необхідністю забезпечення безпе­рервного процесу відтворення, із тимчасовим вивільненням коштів в одних аптеках і появою потреби в них у інших.

За браком власних оборотних коштів аптеки залучають банківські кредити, кошти інших кредиторів та комерційний (товарний) кредит. Кредит дає змогу доцільніше орга­нізувати оборот коштів підприємств, не витрачаючи значні фінансові ресурси на ство­рення зайвих запасів.

Суб’єктами кредитних відносин можуть бути будь-які самостійні підприємства. Кредитні відносини характеризуються тим, що їх суб’єктами є дві сторони: одна з них у рамках конкретної кредитної угоди називається кредитором, інша - позичальником.

Грошові чи товарно-матеріальні цінності, витрати або виконана робота та надані послуги, щодо яких укладається кредитний договір, є об’єктом кредиту.

Кредити, що їх можуть отримати аптеки, класифікуються за такими ознаками:

· за кредиторами;

· за формами та видами;

· за метою використання;

· за терміном надання;

· за забезпеченням;

· за порядком надання.

Кредиторами аптеки можуть бути:

· банки та спеціалізовані фінансово-кредитні інститути (банківський, лізинговий кредити);

· підприємства (комерційний кредит);

· держава (державний кредит);

· міжнародні фінансово-кредитні установи (відкриття кредитних ліній через уповноважені банки).

За формою кредити поділяються на грошові і товарні.

За видами кредити класифікують на:

· банківський - економічні відносини між кредитором та позичальником з приводу надання коштів банком підприємству на умовах терміновості, платності, повер­нення, матеріального забезпечення;

· комерційний - економічні, кредитні відносини, які виникають між окремими під­приємствами;

· державний - економічні, кредитні відносини між державою та суб’єктами господа­рювання;

· лізинговий - стосунки між юридичними особами, які виникають у разі оренди майна (майновий кредит або лізинг-кредит).

Банківський та державний кредити надаються аптекам у грошовій формі, лізинго­вий та комерційний - у товарній. Банківський та державний кредити погашаються у грошовій формі. Комерційний кредит також повертається переважно у грошовій формі.

Залежно від мети використання_розрізняють кредити, що направлені на фінансу­вання: оборотних коштів; основних засобів.

Аптека має можливість отримувати кредити на придбання товарно-матеріальних запасів, обладнання, інших активів, розширення та модернізацію виробничих потужнос­тей, викуп окремих виробничих комплексів або цілих підприємств.

За терміном надання виділяють короткострокові, середньострокові, довгострокові кредити.

Короткострокові кредити аптеки можуть отримувати у разі фінансових труднощів, які виникають у зв’язку з витратами обороту. Термін короткострокового кредиту не перевищує одного року.

Середньострокові кредити (від одного до трьох років) надаються на поточні витрати, оплату обладнання та фінансування капітальних вкладень.

Довгострокові кредити (понад 3 роки) можуть надаватися для формування основних фондів. Об’єктами кредитування є капітальні витрати на реконструкцію, модернізацію, розширення вже діючих основних фондів, нове будівництво, приватизацію та корноратизацію підприємств тощо.

Залежно від забезпечення кредити поділяють на 2 групи: забезпечені та бланкові.

Забезпечені кредити гарантуються певними видами активів, зокрема:

нерухомістю;

цінними паперами;

товарно-матеріальними цінностями;дебіторською заборгованістю тощо.

Бланкові кредити надаються без забезпечення надійним позичальникам зі стійким фінансовим станом та стабільним джерелом погашення кредиту.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 495 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Есть только один способ избежать критики: ничего не делайте, ничего не говорите и будьте никем. © Аристотель
==> читать все изречения...

1300 - | 1255 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.