Лекции.Орг


Поиск:




Структура ринку з точки зору об'єктів ринкових відносин




I) Історично першим виник ринок споживчих товарів і послуг для населення. Споживчий ринок задовольняє фізіологічні та соціальні потреби суспільства в матеріальних і духовних благах. Цей ринок можна поділити в свою чергу на ринок продуктів харчування, одягу, житла, комунальних, транспортних, побутових, культурних послуг.

ІІ) ринок засобів виробництва сформувався пізніше, але отримав пріоритетне значення. Він складається з ринку засобів праці (машин, устаткування, механізмів, пристроїв, будівельних споруд, виробничих комунікацій і т. д.) і ринку предметів праці (матеріалів, сировини, енергоресурсів, будівельних компонентів. За термінологією підручника «економікс» (мікроекономіка та макроекономіка) цей ринок називається ринок капіталу.

ІІІ) ринок науково-технічних розробок та інформації (це продукти (ноу-хау), винаходи, патенти, ліцензії, проекти, різна наукова інформація. Цей ринок називають ринком інтелектуальної власності. Купівля-продаж різних нововведень і інновацій швидко поширюється у світі.

VI) фінансовий ринок складається з ринку капіталів (інвестицій, кредитів, цінних паперів і валюти). Це складна і найважливіша сьогодні сфера специфічних економічних відносин з приводу купівлі-продажу фінансових ресурсів.

Ринок капіталів здійснює інвестиції (довгострокові вкладення) у виробничу і невиробничу сфери економіки. Кредитний ринок — це відносини між позичальниками і кредиторами. Ринок цінних паперів у вигляді акцій, ощадних сертифікатів, векселів та інших зобов'язань є прямим продовженням кредитного ринку, але має самостійні значення.

Ринок цінних паперів має 2 складові: первинний ринок (емісія цінних паперів, випуск їх в обіг) і вторинний, який займається перепродажем цінних паперів на фондовій біржі, через що ринок цінних паперів називають ще фондовим ринком.

Валютний ринок являє собою важливу сферу економічних відносин купівлі-продаж іноземних валют і платіжних документів (чеків, векселів, у валюті різних країн). На валютному ринку здійснюються операції зовнішньої торгівлі, інші розрахунки між країнами, міграції капіталів і т.д.

До ринкових відносин входять купівлі-продажу золота. У період золотого стандарту золото безпосередньо грало роль «грошей» і тому практично не продавалося і не купувалося. Після краху золотого стандарту (скасування вільного обміну на золото кредитно-паперових грошей) на нього була встановлена офіційна ціна і воно стало товаром ринку золота.

V) ринок праці (робочої сили) - це посередник між найманими працівниками та роботодавцями. На ринку праці узгоджується попит на робочу силу з її пропозицією, з метою досягнення рівноваги в цій сфері на основі державної політики, існуючого законодавства і механізму саморегулювання ринку.

Ринковий механізм функціонує, спираючись на свою інфраструктуру: товарні, фондові та валютні біржі, торгово-збутові фірми, банки. Рівень розвитку інфраструктури справляє безпосередній вплив на стан ринкових відносин. Крім функціональної структури ринку, розрізняють і територіальну. Це означає існування місцевого, національного (внутрішнього) та світового (зовнішнього) ринків.

Залежно від ринкової середовища або ступеня конкуренції економісти поділяють 4 ринкові ситуації або моделі ринку: 1) ринок чистої конкуренції; 2) чисту монополію; 3) монополістичну конкуренцію; 4) олігополію.

Ринок чистої конкуренції характеризується великою кількістю незалежних продавців, які виробляють стандартну продукцію. Продавець не може встановити ціну більше, ніж ринкова, тому що покупець вільно купує необхідний товар за ринковою ціною.

Чиста монополія — ​​це ринок, де одна фірма є єдиним продавцем продукту або послуги. Тут відсутня замінники продукції. Ціни встановлює сам монополіст.

Монополістична конкуренція характеризується порівняно великою кількістю виробників, які виробляють диференційований продукт, тобто різні види даного продукту (повний асортимент легкових автомобілів, металорізальних верстатів та інші) продаж товарів здійснюється не за однією ціною, а в широкому діапазоні цін, так як покупцям пропонують різні варіанти одного виду товару. У боротьбі за гроші покупця продавець застосовує різні методи впливу на покупця: тут грає важлива роль не тільки ціна, але можливість виділиться серед своїх конкурентів рекламою, маркою, поліпшеними методами реалізації готової продукції.

Олігополія відрізняється невеликою кількістю продавців на ринку будь — якого товару, тому при визначення цін і обсягів виробництва виробник стежить за своїми конкурентами (при встановленні цін можлива змова між ними). Тут розгортається боротьба за якість товарів і послуг, боротьба за престиж. Ця модель ринку характерна для таких великих підприємств, які існують наприклад, у важкій промисловості, машинобудуванні, металургії, літакобудуванні.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-26; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 519 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Бутерброд по-студенчески - кусок черного хлеба, а на него кусок белого. © Неизвестно
==> читать все изречения...

937 - | 982 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.