Лекции.Орг


Поиск:




Лабораторна робота №2. Повітропроводи, фасонні частини, арматура та обладнання систем вентиляції




 

Вентиляцією називається сукупність заходів та приладів, що забезпечують розрахунковий повітрообмін у житлових, громадських та промислових будівлях.

Санітарно-технічне призначення у підтриманні у приміщеннях вимог стану повітряного середовища для видалення газів та пилу.

Технологічні для забезпечення чистоти, температури, вологості та швидкості руху повітря у приміщеннях.

Шкідливими виділеннями є: вуглекислота, надлишкова теплота та вологість.

Газовиділення:

Тепловиділення з тіла тепла конвекцією та випромінюванням та випаровуванням вологи.

Вологовиділення: кількість вологи залежить від виду робіт (харчові цехи, пральні, бані, басейни).

 

Буває вентиляція організована та неорганізована: через ущільнення у приміщенні.

Повітроводами називаються спеціальні канали, які служать для переміщення повітря. За допомогою повітроводів атмосферне повітря в приточних системах вентиляції підводиться до різних приладів для оборобки і розподіляється поприміщенням. У витяжних – повітря із приміщень за допомогою повітроводів напраляється до витяжної шахти і викидується у атмосферу.

 

 

Є природня – за допомогою канальної системи вентиляції (рис.1, 2, 3, 4). У зовнішніх стінах ветканали не влаштовують.Вентканали роблять у товщі стін або борознах, що закладаються плитами. Коли немає внуьрішніх стін, або товща стіни замала, то роблять приставні повітропроводи з блоків та плит з нормальною вологістю виконують з гіпсошлакових та гіпсоволокнистих плит, при підвищеній – з шлакобетонних, бетонних плит, також азбестоцемент, листова сталь та пластмаса.

 

Є механічна – за допомогою вентиляторів.

Системи в яких забруднене повітря видаляється з приміщення – витяжні, а ті які забезпечують подачу повітря у приміщення – приточна.

Приточні скаладаються з:

Повітроприйомних приладів, приточної камери з вентилятором, прилади для обробки повітря, повітроводів, приточних отворів та насадок, жалюзійних сіток на виході, запірних та регулюючих приладів.

Витяжні складаються з:

Витяжних отворів, повітропроводів, витяжної камери з вентилятором, приладів для очистки повітря, запірних та регулюючих приладів, витяжної шахти, через яку повітря видаляється у атмосферу.

 

Для механічної вентиляції влаштовують повітроповоди відокремлені від огороджуючих конструкцій, з наступних матеріалів:

Тонка листова сталь – чорна, оцинкована, покрита полівінілхлоридовою плівкою

 

  Матеріал Марки Особливості Зєдананя
Сталеві з чорної та оцинкованої сталі Ст.1, Ст.2, Ст.3 М’які, міцні, пластичні та в’язкі Зварне, фальцеве
Металеві спірально-навивні повітроводи   Міцні та жорсткі  
Нержавіюча ствль та алюміній     При транспортування агресивних домішок.
Вініпластові, азбестоцементні,      
Металопластмасові – шляхом нанесення пластмасової плівки на металеві литси      

 

Для регулювання кількості повітря і газу, забезпечееня відключення відгалужень або вентиляційної установкипри проведенні ремонтних робіт або в аварійних ситуаціях на повітропроводах встановлюють запірні та регулювальні пристрої.

Вони повинні бути надійними в експлуатації; швидкодіючими; герметичними. Шиберні засувки дозволяють змінювати величину поперечного перерізу повітровода шляхом переміщення заслінки. (рис.). Встановлюють на нагнітальній стороні вентилятора.

У дросельному клапані, на відміну від шибера, зміна перерізу відбувається завдяки обертанню заслінки навколо осі, яка з’єднується з ручкою, виведеною назовні. Для фіксування заслінки у побрібному положенні на секторі передбачені спеціальні гнізда зі шпилькою. Їх влаштовують на відгалуженнях повітроводів. Є з електроприводом та пневмоприводом. Ще їх називають повітряними заслінками.

Зворотні клапани призначені для автоматичного перекриття повітровода з метою забезпечення руху повітря тільки в одному із напрямків і попередження руху у зворотному. Робоча частина скаладається х двух створок, які обертаються навколо осі. При русі повітря у потрібному напрямку стулки під дією динамічного тиску повітря знаходяться у відкритому положенні. Якщо потік повітря відсутній, стулки під дією вантажу та пружини розходяться в сторони і закривають переріз повітровода. Встановлюють для відключення вентиляційних камер у випадку зупинки вентилятора.

Багатостулчасті клапани всатновлюються у повітропроводах великих перерізів.

Вентилятори.

Рух повітря в повітроводах відбувається за рахунок роботи вентиляторів, які створюють в одній частині мережі повітроводів тиск вище атмосферного, а в іншій – нижче оатмосферного. Тому їх мережа ділиться на нагнітальну та всмоктувальну. За конструкцією поділяють на відцентрові та осьові.

Осьові використовують головним чином у тих випадках, коли повітря потрібно переміщати без мережі повітропроводів, у звязку з недостатньо розвиваючим тиском для подолання опорів. Для великих витрат повітря та малих тисках.

Відцентрові більш поширені у застосування, вони застосовуються не тільки для переміщення повітря, але й димових газів (димососи), також повітря, забрудненого механічнимим домішками (пилові вентилятори). Застосовують у відгалужених мережах повітроводівзі значними втратами тиску.

Тип вентилятора має індекс Ц і округлених при оптимальному режимі чисел, що означають пятикратну величину коефіцієнта повного тиску. Після дефісу кртерій швидкохідності. Наприклад вентилятор з коефіцієнтом повного тиску 0,86 та критерієм швидкохідності 70 Ц4-70.

Типи вентиляторів.

Дахові, стелеві, димососи, млинарні.

 

Шумопоглиначі.

Для зменшення шуму, що передається від вентилятора до повітровода застосовують шумопоглиначі.(рис.). Також потрібно обмежувати швидкості повітря у повітроводах.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 558 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

824 - | 746 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.