Лекции.Орг


Поиск:




Тема 2. Розвиток сучасної міжнародної торгівлі та система її показників




Семінарське заняття № 2

Методичні вказівки

Основними характерними ознаками розвитку міжнародної торгівлі на сучасному етапі є суттєве збільшення номенклатури товарів, які є предметами міжнародної торгівлі, збільшення ролі внутрішньої індустріальної торгів­лі порівняно з міжіндустріальною торгівлею, уповільнення темпів зростання міжнародної торгів­лі за рахунок розвинутих країн, збільшення ролі країн, що розвиваються, у світовій торгівлі, збільшення частки внутрішньофірмової торгівлі в загальній структурі світової торгівлі, збільшення частки та номенклатури послуг у струк­турі міжнародної торгівлі, по­ступове збільшення частки сировинних товарів та енер­горесурсів у світовій торгівлі. Такі висновки спостерігаються за результатами комплексної оцінки через систему показників розвитку міжнародної торгівлі, що представлені такими цільовими угрупованнями: обсягові (абсолютні), результуючі структур­ні, інтенсивності, ефективності, динаміки та зіставлення.

Метою заняття є: усвідомлення студентами особливостей торговельних процесів, притаманних сучасному етапу розвитку міжнародної торгівлі, ознайомлення з існуючою сукупністю показників розвитку міжнародної торгівлі; розуміння змісту, методики розрахунку та сфери застосування показників, що використовуються в аналізі розвитку міжнародної торгівлі.

План

1. Сучасні тенденції розвитку міжнародної торгівлі.

2. Аналіз структури міжнародної торгівлі.

3. Інструменти оцінки ефективності міжнародної торгівлі.

Теми рефератів

1. Сучасні тенденції розвитку міжнародної торгівлі товарами (обсяги, товарна, географічна структура та ін.). Регулювання міжнародної торгівлі товарами: глобальний аспект.

2. Сучасні тенденції розвитку міжнародної торгівлі послугами (обсяги, видова, географічна структура та ін.). Регулювання міжнародної торгівлі послугами: глобальний аспект.

 

 

Контрольні питання

1. Які особливості торговельних процесів і методів їх регулювання притаманні сучасному етапу розвитку міжнародної торгівлі?

2. На які групи можна поділити сукупність показників розвитку міжнародної торгівлі?

3. Охарактеризуйте сфери застосування обсягових показників розвитку міжнародної торгівлі.

4. Назвіть склад і методику розрахунку результуючих показників розвитку міжнародної торгівлі.

5. Які типи товарних структур експорту та імпорту використовуються в аналізі міжнародної торгівлі?

6. За якими ознаками структурують товарні потоки в міжнародній торгівлі?

7. Охарактеризуйте типи регіональних структур експорту та імпорту.

8. За якими показниками в міжнародній практиці оцінюється ін-
тенсивність розвитку зовнішньої торгівлі?

9. У чому полягають переваги та недоліки використання експортної квоти в міжнародних зіставленнях?

10. Чим викликана необхідність дослідження інтенсивності та рівня внутрішньогалузевого обміну в міжнародній торгівлі? Як він розраховується?

11. Охарактеризуйте сутність макроекономічних показників розвитку міжнародної торгівлі.

12. Наведіть приклади показників динаміки розвитку міжнародної торгівлі.

13. Які показники використовуються для глобальних оцінок розвит­ку міжнародної торгівлі?

14. За допомогою яких показників провадиться аналіз розвитку зов­нішньої торгівлі країни?

15. Які показники розвитку міжнародної торгівлі використовуються для галузевого аналізу, аналізу розвитку світового ринку певного товару?

16. Назвіть показники, за допомогою яких можна оцінити рівень і динаміку розвитку зовнішньої торгівлі фірми.

 

Завдання для самостійної роботи

Завдання 1

Розрахуйте сальдо торгового балансу України та індекс стану балансу за останні п’ять років, проаналізуйте динаміку, наведіть графічну інтерпретацію, дайте пояснення виявленим тенденціям.

Завдання 2

Проаналізуйте товарну і географічну структуру зовнішньої торгівлі України за останні п’ять років, визначте основних торговельних партнерів, основні позиції експорту-імпорту, дайте пояснення і коментарі щодо структурних чинників торговельного балансу країни.

Визначте, за якими теоріями міжнародної торгівлі відбувається розвиток зовнішньої торгівлі України.

 

Задача 3

Розрахуйте товарні та дохідні умови торгівлі країни, якщо рівень імпортних цін у звітному році зріс на 10 %, ціни на експортну продукцію за аналогічний період знизилися зі 100 до 95, а індекс обсягів зовнішньої торгівлі зріс на 20 %. Які економічні зрушення характеризують показники умови торгівлі?

 

Задача 4

Розрахуйте двосторонні умови торгівлі, якщо за звітний період продуктивність в експортному секторі зросла на 30 %, а продуктивність факторів в експортному секторі країни-партнера, продукція якої імпортується до нашої країни, зросла на 5 %. При цьому рівень імпортних цін зріс на 10 %, а рівень цін експорту знизився на 5 %.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 548 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

1505 - | 1294 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.