Лекции.Орг


Поиск:




Фіскальна політика. Мультиплікатори фіскальної політики. Наведіть приклад дискреційних програм трансфертного типу в Україні




Фіскальна політика – це регулювання доходів і витрат держави. Заходи фіскальної політики визначаються поставленою метою (боротьба з інфляцією, сгладжування циклічних коливань економіки, зниження рівня безробіття). Держава регулює сукупний попит і реальний національний доход за допомогою державних витрат, трансфертних виплат і оподатковування. Складовими частинами фіскальної політики держави є:

• дискреційна політика, що розглядає регулювання державою своїх витрат і оподаткування. Ріст/зниження державних витрат збільшує/зменшує сукупний попит. Зайнятість зростає/падає – випуск продукту зростає/падає. Ріст/зниження податків зменшує/збільшує прибуток, що веде до зниження/збільшення сукупного попиту, зайнятості, і випуск продукту падає/зростає;

• недискреційна політика (політика автоматичних стабілізаторів), що регулює доходи і витрати незалежно від оперативних дій держави.

Основні функції фіскальної політики:

1.Вплив на стан господарської кон´юктури.

2.Перерозподіл національного доходу.

3.Нагромадження необхідних ресурсів для фінансування державних програм.

Основні джерела доходів. Податки; Власні доходи держави від виробничої та інших форм діяльності; Платежі за ресурси згідно діючим законодавствам належать державі; Позики у формі облігацій.

 

Податковий мультиплікатор


де С – гранична схильність до споживання. Податковий мультиплікатор показує, що зростання податків на певну величину зменшує обсяг виробництва на більшу величину. Сукупний ефект від зростання по­датків визначається за формулою:

де DV– зміна доходу;
DТ – зміна податкових надходжень.
Мультиплікатор державних витрат

де t – частка податків у сукупних доходах.
Мультиплікатор державних витрат відображає, скільки зміна державних витрат може змінити суку доходи. Загальний ефект від зміни витрат визначається добутком:

DG – зміна державних витрат.

Приклад дискреційних програм трансфертного типу в Україні: Згідно з положеннями Бюджетного кодексу України за рахунок міжбюджетних трансфертів передбачено фінансування таких видатків: - відшкодування витрат з надання населенню житлових субсидій; - державна допомога сім´ям з дітьми; - державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам; - утримання притулків для неповнолітніх; - допомога по нагляду за інвалідами І чи II групи внаслідок психологічного розладу; - виплата компенсацій реабілітованим; -інші програми щодо соціального захисту населення.

Конкретні приклади: -«Юліна тисяча» та «Вітіна тисяча(штука)» - повернення 1000 грн вкладникам Ощадбанку СРСР; -Соціальні реформи Віктора Януковича 2012 року (збільшення пенсій, виплат інвалідам тощо)





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 615 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

998 - | 762 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.