Лекции.Орг


Поиск:




Методи обчислення валового національного продукту




Показник ВВП можна розрахувати трьома методами:

1. Виробничий метод: ВВп визначають як суму доданих вартостей. ВВП=валові додані вартості(ВДВ)+ чисті податки(ТЧ). Чисті податки-різниця між податками і субсидіями на продукти й імпорт.

2. Розподільчий метод -Величина ВВП обчислюється як сума первинних доходів макроек суб’єктів. Первинні доходи сектору домогосподарств – зар плата і прибуток,а також прирівняних до нього доходів від підсобного особистого господарства. Первинні доходи секторів фін і не фінансових корпорацій скл з прибутку та прирівняних до ньогоо доходів. Первинні доходи державного сектору – чистий пдаток на виробництво та імпорт, прибуток і прирівняні до нього доходи від держ підприємств. Первинний дохід некомерційних організацій, що обслуговують сектор домогосподарських суб’єктів – у формі валового прибутку.

ВВП =W+p+iЧ+R+ TНЧ, де W-зарплата; прибуток підприємств; R –рента;TНЧ - непрямий чистий податок на бзнес; iЧ – чистий %; А – амортизація.

3. За потоком витрат (метод кінцевого використання). Вартість виробленого суспільного продукту=вартості реалізованого продукту. Те,що для одних економ суб’єктів є втратою, для інших – доходом.

ВВП=С+I+G+NE, де C- споживчі витрати домогосп; І – валові приватні інвестиційні витрати; G – витрати держави у вигляді закупівель продуктів і постуг; NE – чистий експорт.

 


11.Система національних рахунків (СНР) як нормативна база макроекономічного рахівництва

Система національних рахунків (СНР) ― це система взаємопов’язаних економічних показників, які відображають загальні та найбільш важливі аспекти економічного розвитку, пов’язані з виробництвом і споживанням продуктів і послуг, розподілом і перерозподілом доходів, формуванням національного багатства країни. СНР базується на відповідних методологічних принципах, серед яких основними є: 1. Продуктивною є будь-яка економічна діяльність, яка приносить доход суб’єктам цієї діяльності, як у сфері матеріального, так і нематеріального виробництва. 2. В основі СНР лежить концепція про тотожність між витратами на виробництво сукупного продукту і доходом, одержаним від його продажу. 3. СНР виходить із того, що економіка знаходиться у постійному кругообороті, а кругооборот ― це безперервний потік “доходи-витрати”. Це означає, що витрати створюють доходи, а доходи є джерелом нових витрат, нові витрати створюють нові доходи і т.д.

Особливістю методології СНР є також те, що ключовим поняттям у структурі показників виробництва є додана вартість ― характеризує внесок конкретної сукупності факторів виробництва у створення вартості в масштабах економіки в цілому. Додана вартість (ДВ) як внесок кожного окремого виробника розглядається в СНР стосовно виробника, а не продукту. А повна вартість (валовий випуск) матеріальних благ і послуг включає крім ДВ також і проміжне споживання.

Базовою одиницею обліку в СНР є інституційна одиниця (ІО)― це екон. одиниця, що характеризується єдністю поведінки й самостійністю у прийнятті рішень у сфері основної діяльності. Усі ІО об’єднуються у сектори: підприємства, що виробляють товари і послуги, крім фінансових послуг; фін установи; держ установи; громадські і приватні організації, які обслуговують домашні господарства; домогосподарства,зовнішньоекономічні зв’язки.

Економічна операція- групування елементарних потоків за їхнім змістом. Вони в СНР поділяються на три групи: 1). операції з продуктами та послугами ― їх виробництво, обмін і використання у галузях і секторах економіки протягом відповідного періоду; 2) розподільчі оп. ― показують розподіл і перерозподіл доходу або доданої вартості, створеної виробниками, а також перерозподіл заощаджень; 3) фінансові оп. ― зміни фінансових активів і пасивів у різних секторах і галузях економіки.

Кожний рахунок належить до одного аспекту екон. діял. Відповідно до СНР кожна операція фіксується двічі (подвійний запис) ― у ресурсах та у використанні. Підсумки операцій балансуються.

12.Основні макроекономічні показники: ВВП та ВНП.

ВВП характеризує сукупну ринкову варт. тов. і посл., вироблених під-ми, орг. та установами в поточному періоді на економічній території країни. ВВП – сальдо первинних доходів = ВНП. Сальдо перв. дох = доходи, які отрим. резиденти із-за кордону у зв’язку із іх участю у вир-ві ВВП інших країн – дох. сплачені резидентам інших країн за участь у вир-ві ВВП даної країни)

До ВВП не входять проміжні товари, ті що використ. для в-ва інших тов.і послуг: сировина, мат-ли,електроенерг.,паливо.

Для виміру ВВП (ВНП) існує три способи:

1)за доданими вартостями (виробничий метод) Визначає ВВП як суму доданих вартостей. ВВП=Валові додані вартості+чисті податки(податки на прод. та імпорт – субсидії)





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 872 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Надо любить жизнь больше, чем смысл жизни. © Федор Достоевский
==> читать все изречения...

815 - | 655 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.