Лекции.Орг


Поиск:




Засоби захисту органів дихання




До ізолюючих засобів дихання відносяться ізолюючи протигази, які е найбільш надійним засобом захисту органів дихання.

Ізолюючи протигази(ІП) є спеціальними засобами захисту органів дихання, лиця, очей людини від всіляких небезпечних домішок, яке є в повітрі, незалежно від їх і властивостей й концентрації. Вони також використовуються в тих випадках, коли неможливе використання фільтруючих протигазів, наприклад, при наявності в повітрі брудних домішок з високою концентрацій, при зниженні концентрації кисню в повітрі до 16 %, при підвищених температурах повітря, при роботі в воді на невеликих глибинах.

Принцип дії ізолюючого протигаза заснований на повної ізоляції органів дихання людини від оточуючого середовища. Необхідне для дихання повітря регенерується в спеціальному устрої, т.з. регенеративному патроні. Повітря, яке видихає людина вміщує велику кількість двоокису вуглецю та парів води. Потрапляючи в регенеративний патрон вони зв’язуються регенерируючими речовинами(перекисами і над перекисами лужних металів), при цій реакцій виділяється кисень.

В Україні використовують ізолюючи протигази ІП – 4, ІП – 5, ІП – 46, 46М.

Рисунок 4.2 – Ізолюючий протигаз ІП – 5 1 – лицева частина у вигляді шолом – маски ШІП; 2 – регенеративний патрон РП – 4;

ІП – 4 і ІП – 46 використовують тільки на суші, ІП – 5 та ІП – 46М можна і під водою. Як і кожний протигаз, ізолюючий протигаз складається з двох основних частин – лицевої частини й регенеруючи – поглинаючої системи. Крім того у складі протигазу є дихальний мішок, каркас, сумка.

Лицева частина служить для ізоляції органів дихання від оточуючого середовища, направлення газової суміші в регенеративний патрон, підводу очищеного повітря до органів дихання, для захисту очей і шкіри лиця від брудних домішок.

Регенеративний патрон служить для поглинання вуглекислого газу і вологи і для отримання кисню.

Для того, щоб регенеративний патрон почав працювати, його треба „запустити” за допомогою пускового пристосування. Пускове пристосування складається із пускового брикету, ампули з сірчаною кислотою й устрою для розбивання ампули. В протигазі ІП – 4(5) пускове пристосування поміщується в корпусі регенеративного патрону, в ІП – 46(46М) зберігається окремо в футлярі і встановлюється в патрон при підготовці протигазу до роботи.

При взаємодії сірчаної кислоти із розбитої ампули з регенерируючої речовиною пускового пристосування виділяється багато тепла і кисню. Від тепла розігрівається регенеративна речовина патрону, його робота інтенсифікується. Крім того, кисень, який виділяється із пускового пристосування, забезпечує дихання людини в кілька перших хвилин.

Дихальний мішок служить резервом для газової суміші й кисню. Він виготовляється із гуми або прогумованої тканини, має чотири фланця. У двох фланцях закріплюються ніпель для кріплення регенеративного патрону і клапану надлишкового тиску. Ще у двох розміщують пристосування для додаткової подачі кисню. Запас кисню в регенеративному патроні дозволяє виконувати роботи в протигазі протягом 45 хвилин при важких фізичних навантаженнях, 70 хв – при середніх, при легких або в покої – до 3 годин. Загальна тривалість перебування в протигазі зі зміною РП до 8 годин.

До роботи в ізолюючих протигазах допускаються люди, які пройшли медичну комісію. Не допускаються до роботи хворі туберкульозом легенів, тиреотоксикозом та іншими формами ендокринних хвороб, після закритої черепно-мозкової травми, глаукоми, дерматиту і ін. хвороб.

Заборонено використовувати неопломбовані РП, приступати до роботи до того часу, як запрацював пускової брикет. Заборонено перебувати в протигазі до повної виробки регенеративного патрону(ознаки повної виробки – слабке наповнення дихального мишка, затрудняється повний вдих, плохе самопочуття, головна біль, головокружіння і ін.). Відроблені регенеративні патрони, пускові брикети, брикети додаткової подачі кисню підлягають обов’язковому знищенню.

Фільтруючі протигази(ФП) е основним засобом захисту органів дихання населення при надзвичайних ситуаціях. Принцип дії ФП заснований на тому, що повітря, яке використовується для дихання завчасно очищується від брудних і шкідливих домішок у фільтруючої коробці.

У системі цивільного захисту населення для дорослого населення використовують протигази ГП – 5, 5м, ГП – 4, 4у, ГП – 7, 7в; для захисту дітей використовують дитячі протигази:

камера захисна дитяча – для дітей віком до 1.5 років;

протигази ПДФ –Д – для дітей віком від 1.5 до 7 років;

протигази ПДФ – Ш для дітей шкільного віку від 7 до 17 років.

У складі кожного протигазі е 2 основних частини – лицева частина та фільтруюче – поглинаюча система у вигляді протигазовий коробці. Протигазі комплектуються сумкою для зберігання й перенесення протигазу, незапотіваючими плівками і утіплюючими манжетами.

Протигази ГП – 5, 5м, ГП – 7, 7в комплектуються фільтровально – поглинальною коробкою малого габариту і шолом маскою, ГП – 4, 4у – коробкою великого габариту і гумовою полу маскою.

Рисунок 4. 3 – Протигаз ГП – 7 з додатковим патроном ДПГ -1
Протигазова коробка містить протипиловий фільтр у вигляді тонко шарового гофрованого картону і шар активованого вугілля. Проти пиловий фільтр очищує повітря від крупно дисперсного пилу, а вугільна шихта від парів і дрібних капель небезпечних хімічних речовин і бактеріальних засобів і мілко дисперсного аерозолю.

Лицева частина протигазу ГП – 5 у вигляді шолом маски МГП має очковий вузол і клапанну коробку з трьома клапанами – одним клапаном вдиху і двома клапанами видиху. Лицева частина протигазу ГП – 5м це ШМ – 66му відрізняється наявністю мембранного переговорного устрою і поліпшеними характеристиками.

Лицева частина протигазу ГП – 7В – шолом маска МГВ – В має додатково пристосування для прийому води.

Фільтруючі протигази не захищають від окису вуглецю (чадного газу), використання їх при гасінні пожежі є небезпечним. В цьому випадку в протигаз необхідно додавати гопкалітовий патрон, який приєднується до протигазової коробки.

Проведені в останні роки дослідження дали можливість розширити застосування цивільних протигазів з метою захисту від НХР. Розроблені додаткові патрони ДПГ – 1 та ДПГ – 3. У комплекті з протигазом патрон ДПГ – 3 захищає від аміаку, хлору, диметиламіну, нітробензолу. сірководню, сірковуглецю, синильної кислоти, тетраетилсвинцу, фенолу, фосгену, фурфуролу, хлористого водню, хлористого ціану, і етілмеркаптану; патрон ДПГ – 1, крім того, від двоокису азоту, метилу хлористого, окису вуглецю і окису етилену. Зовнішнє повітря очищається від аерозолів і парів НХР у фільтровально – поглинальній коробці, надходить у патрон, де очищується від шкідливих домішок і через з’єднувальну трубку потрапляє в шолом – маску.

Протигази переносяться в сумки на лівому боці, клапан сумки від себе, плечова лямка перекинена через ліве плече. Протигаз може бути в трьох положеннях: похідному, наготові і бойовому.

В положення наготові протигаз переводиться при загрозі радіаційного, хімічного або бактеріологічного зараження. Для цього сумка протигаза переміщується вперед, розтебнується клапан, протигаз закріплюється на тулубі тасьмою.

У бойове положення протигаз переводиться за командою ”Гази”, за сигналом „Хімічна тривога” або самостійно. Послідовність переведення в бойове положення така: задержати дихання, закрити очі, зняти головний убір, витягти шолом – маску, надіти її на голову, розправити складки, зробити різкий видох, відкрити очі, надіти головної убір.

Промислові протигази належать до фільтруючих, але на кожний клас небезпечних хімічних речовин призначається своя коробка. Маркування коробок робиться буквами і кольором.

Таблиця 4.1 - Маркування коробок промислових протигазів

Марка коробки Колір коробки НХР, від яких захищає протигаз
А Коричневий Пари органічних сполучень(бензин, газ, ацетон, сірковуглець, спирт, фосфор, хлорорганічна отрута)
Б Жовтий Кислі гази і пари(сірчаний газ, хлор, сірководень, синильна кислота, окиси азоту, хлористий водень, фосген), фосфор і хлорорганічні отруйні хімікати
Г Чорний і жовтий Пари ртуті, ртутно органічні отрутохімікати на основі етилметілхлоріду
Е Чорний Миш’яковистий і фосфористий водень
КД Сірий Аміак, сірководень і їх суміші
СО Білий Окис вуглецю
М Червоний Окис вуглецю, при наявності невеликої кількості органічних парів, кислих газів аміаку, миш’якового і фосфорного водню
БКФ Захисний з білої смугою Кислі гази, пари органічних речовин, миш’яковий і фосфорний водень, дим, туман, пил

Респіратори

Респіратори використовують для захисту органів дихання від радіоактивного і промислового пилу. Е декілька типів респіраторів, в цивільному захисту використовують респіратори типу Р – 2 і ШБ – 1, „Пелюсток”.

Респіратор Р -2 уявляє собою фільтруючу напівмаску з наголовником із лямок. Маска забезпечена двома клапанами вдиху і одним клапаном видиху. Зовнішня частина полу маски виготовлена із об’ємного поліуретанового матеріалу, внутрішня – з полімерної плівки. Між ними розміщений фільтр із синтетичних волокон. Респіратор має носовий затискач – металічну скобу для піджиму маски к обличчю. Очистка повітря від грубо дисперсного пилу здійснюється поліуретановим шаром, а тонко дисперсного пилу – у фільтруючому шарі. Респіратор Р – 2 виготовляють 3 розмирів. Для визначення розміру вимірюють відстань проміж переніссям і підборіддям. При відстані від 99мм до 109 мм – розмір 1; 110 – 119 мм – розмір 2; при 120мм і більше – 3.

Одягають респіратор за командою – „Респіратор одягти”.

Промислові респіратори РПГ - 67 і РУ – 60 крім захисту від пилу також захищають органи дихання від впливу парів шкідливих речовин. В залежності від умов, в яких доводиться працювати, респіратори комплектуються патронами різних марок.

Таблиця 4.3 – призначення коробок промислових респіраторів

А Пари органічних сполучень(бензин, газ, ацетон, сірковуглець, спирт, фосфор, хлорорганічна отрута)
В Кислі гази та пари, дим, туман, пил. Крім високотоксичних речовин типу синильної кислоти, фосфористого водню, миш’яковистого водню.
Г Пари ртуті (концентрація 0.01 мг/л), дим, туман, пил
КД Аміак, сірководень і їх суміші, дим, туман, пил

 

Найпростіші засоби захисту органів дихання – проти пилова тканинна маска і ватно – марлева пов’язка можуть захищати органи дихання від радіоактивних речовин і бактеріальних засобів. Кожна людина може їх виготовити у побутових умовах.

Засоби захисту шкіри

Засоби захисту шкіри ізолюючого типу виготовляються з повітря непроникливих прогумованих матеріалів, вони повністю ізолюють людину від оточуючого середовища. До них відносяться комплекти загальновійськовий захисний комплект(ЗЗК), комплект захисний плівковий (КЗП),захисний комплект СК – 01, легкий захисний костюм Л -1.

Засоби захисту шкіри фільтруючого типу виготовляють з звичайної бавовняно – паперової тканини, яку пропитують спеціальними дегазуючими пропитками на основі діхлорамінів. При попаданні на поверхню ядучих, отруйних і інших небезпечних речовин вони знешкоджуються пропиткою. Вони включають комплекти ЗФО, КЗС, ЗКЗК.

 

Загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК)

Рисунок 4.1 – Загальновійськовій захисний комплект ЗЗК  
Загальновійськовий захисний комплект - комплект ізолюючого типу, періодичного ношення, кількаразового використання призначений для захисту шкіри, одягу, взуття від зараження їх радіоактивними, отруйними, сильнодіючими речовинами і бактеріальними засобами, від ураження людини небезпечними хімічними речовинами через шкіряний покров, від короткочасної дії світлового випромінювання і короткочасного захисту від запалювальних засобів.

Він складається із захисного плаща, захисних панчіх, рукавиць. Плащ і панчохи виготовляються із прогумованої тканини, плащі п’ятьох розмірів, панчохи – 3 розмірів.

Рукавиці можуть бути зимовими двопалими або літними п’ятипалими.

ЗЗК може бути використаний в трьох видах – надітим і вигляді накидки, в виді плаща надітим в рукава і в вигляді комбінезона.

Як накидка ЗЗК використовується при дефіциті часу, наприклад, при загрозі попадання в хмару аерозолю ОР. Спочатку одягається протигаз, розгортається плащ і накидається зверху, або одна пола розстилається по землі на її лягає людина, а зверху закривається другою полою. Команда яка подається для використання ЗЗК у вигляді накидки – „Гази, плащі”, або подається сигнал „Хімічна небезпека”.

У вигляді плаща, одягненим в рукава, ЗЗК використовується при подоланні зараженої місцевості. Подається команда: ”Плащ в рукава, панчохи, рукавиці одягнути, гази”.

У вигляді комбінезону ЗЗК використовується при виконанні робіт у зонах зараження. Для цього подається команда: „Захисний комплект одягти, гази”

Комплект захисний плівковий (КЗП) – ізолюючого типу, періодичного ношення, одноразового використання за устроєм і призначенням подібний загальновійськовому захисному комплекту, відмінність – він виготовляється з полімерної плівки. Використовується одноразово при подоланні зон зараження.

Легкий захисний костюм – ізолюючого типу, періодичного ношення, кількаразового використання, спеціального призначення. У комплект входять двопалі рукавиці, підшоломник та сумка. Забезпечуються їм спеціальні підрозділи Цивільної оборони. Виготовляється із прогумованого матеріалу трьох розмірів. Першій на зріст людини до 165 см, другий на зріст 165 – 172 см, третій – більше 172 см  

 

 

Рисунок 4.2 – Легкий захисний костюм  


До фільтруючих засобів захисту відносяться захисний фільтруючий одяг (ЗФО), загально військовий комплексний захисний комплект (ЗКЗК), захисний комплект сітчастий (КЗС).

Захисний фільтруючий одяг (ЗФО) – фільтруючого типу, постійного ношення, кількаразового використання захищає шкіру людини від отруйних і сильнодіючих отруйних речовин, що перебувають у вигляді парів або дрібних крапель, від радіоактивних речовин і бактеріальних засобів у вигляді аерозолю.

Рисунок 4.3 – захисний фільтруючий одяг ЗФО  
До його складу входять бабовнянопаперовий комбінезон, який пропитується спеціальної пастою – хімічними речовинами, що затримують пари ОР(адсорбційного типу) або нейтралізують їх(хемосорбційного типу), а також білизна, підшоломник та дві пари онуч. Розміри комбінезонів: 1 - на ріст людини до 160 см, 2 – 160 – 170 см, 3 - більше 170 см.

Медичні засоби захисту

До медичних засобів захисту належать аптечки індивідуальні, індивідуальні протихімічні пакети, індивідуальні перев’язочні пакети, індивідуальні дегазаційні пакети. Вони призначені для профілактики і надання допомоги, запобігання ураженню або значного зниження його ступеню, підвищення стійкості організму до впливу радіоактивних, отруйних речовин і бактеріальних засобів.

Аптечка індивідуальна АІ – 2 укомплектована засобами, призначеними для надання самодопомоги і взаємодопомоги при пораненнях, опіках, для зниження впливу отруйних речовин, бактеріальних засобів, іонізуючого випромінювання.

У гнізді 1 знаходиться шприц – тюбик з знеболювальною речовиною – промедолом. Застосовується при великих ранах, опіках, переломах.

У гнізді 2 розміщений пенал червоного кольору. В ньому е 6 таблеток тарену для запобігання(ослаблення) ураженню ФОВ – фосфорорганічними отруйними речовинами (до них відносяться зарин, зоман, Vx - гази). При появі перших ознак отруєння – міозі, загрудинному ефекті або при сигналі „Хімічна тривога” приймати потрібно по одній таблетці усередину, запити водою. При наростанні ознак отруєння необхідно прийняти ще одну таблетку.

У гнізді 3 у великому білому пеналі знаходиться 15 таблеток сульфадиметоксину – протибактеріальний засіб № 2. Застосовують його при шлунково – кишкових розладах, які часто виникають після опромінення. У першу добу прийняти 7 таблеток за один раз, а в наступні дві доби – по 4 таблетки.

У гнізді 4 у двох восьмі граних пеналах рожевого кольору розміщені по 6 таблеток цистаміну – радіозахисного засобу № 1. Приймають 6 таблеток за один прийом при загрозі опромінення, наприклад, за 30 - 45 хвилин перед початком подолання зон радіоактивного зараження. При новій загрозі опромінення, але не раніше, ніж через 4 -5 годин після першого прийому, рекомендується прийняти ще 6 таблеток.

У гнізді 5 е два білих однакових пеналу з протибактеріальним препаратом № 1(хлор тетрацикліном). Приймати слід 5 таблеток за один прийом при загрозі або бактеріальному зараженні, а також при пораненнях і опіках. Через 6 годин після першого прийому слід прийняти ще 5 таблеток.

У гнізді 6 знаходиться пенал з 10 таблетками радіозахисного засобу № 2 – йодистим калієм. Приймати його слід по одної таблетці щоденно протягом 10 днів при випадінні радіоактивних речовин. Препарат ефективний, якщо він введений в організм за 30 -40 хв. до опромінення або вживання забрудненої радіоактивними речовинами їжі і води. Захисні властивості зберігаються протягом 5 -6 годин з моменту прийому.

У гнізді №7 е пенал голубого кольору з проти блювотним препаратом – етаперазином (5 таблеток).. Приймати слід по одній таблетці зразу після опромінення або з появою нудоти після удару головою.

Дітям до 8 років препарати індивідуальної аптечки слід давати по 0.25 таблетки. Дітям від 8 до 15 років – по 0.5 таблетки.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1434 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

780 - | 730 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.014 с.