Лекции.Орг


Поиск:




Порядок нарахування відпускних




Головні нормативи, що регулюють питання нарахування відпускних, — Кодекс законів про працю, Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР та Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою Кабінетом Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Сума відпускних розраховується множенням середньоденної заробітної плати за розрахунковий період на кількість календарних днів, що припадають на відпустку.

Середньоденна заробітна плата розраховується діленням загальної суми заробітної плати за розрахунковий період на кількість днів у розрахунковому періоді. Згідно з Порядком № 100 період для розрахунку середньоденної заробітної плати становить 12 повних календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки. Якщо співробітник пропрацював на підприємстві менше року, то заробітна плата розраховується за фактично відпрацьований час. Тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надають відпустку.

Кількість календарних днів у розрахунковому періоді зменшується на святкові та неробочі дні, тобто при визначенні середньоденного заробітку, до уваги береться лише 355 днів, календарний рік зменшується на 10 святкових днів. Також виключається із розрахункового періоду час, коли працівник не працював із поважних причин та не отримував заробітної плати. Це може бути, наприклад, безоплатна відпустка.

До розрахунку середньої заробітної плати включаються виплати:

ü основна заробітна плата;

ü доплати і надбавки;

ü виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії;

ü винагорода за підсумками річної роботи та за вислугу років;

ü тощо.

До розрахунку середньої заробітної плати не включаються виплати: за виконання окремих доручень; одноразові; компенсаційні на відрядження і переведення; грошові і речові винагороди за призові місця на змаганнях, оглядах, конкурсах тощо; пенсії, державна допомога, соціальні та компенсаційні виплати; літературний гонорар штатним працівникам газет і журналів, що сплачується за авторським договором; вартість безплатно виданого спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, мила, змивних і знешкоджувальних засобів, молока та лікувально-профілактичного харчування; дотації на обіди, проїзд, вартість оплачених підприємством путівок до санаторіїв і будинків відпочинку та багато інших.

Що стосується розрахунку середнього заробітку для нарахування компенсації, то потрібно взяти до уваги таке: якщо працівник протягом розрахункового періоду не мав заробітку (або, як у вашому випадку, взагалі немає розрахункового періоду, через те що працівник не відпрацював повністю календарного місяця з 1-го по 1-е число), то обчислення середньої заробітної плати проводиться, виходячи з окладу (тарифної ставки), установленого трудовим договором (п. 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100). За такий порядок розрахунку в подібних ситуаціях висловлюються і спеціалісти Мінпраці. Отже, для розрахунку середньої зарплати необхідно оклад працівника в місяці нарахування компенсації (місяці звільнення) помножити на 12 місяців результат поділити на кількість календарних днів у 12-місячному періоді перед місяцем звільнення.

З нарахованої суми відпускних проводиться утримання єдиного соціального внеску за ставкою 3,6%.

Що стосується податку на доходи фізичних осіб, то сума утримання при оплаті відпусток здійснюється таким чином:

ü окремо із заробітку за минулий місяць, якщо до початку відпустки його не утримали;

ü окремо із суми відпускних і заробітку за поточний місяць, якщо відпустка триватиме до його закінчення;

Нарахування заробітної плати за чергову або навчальну відпустку, а також при звільненні з роботи до закінчення місяця та всіх інших виплат за невідпрацьований час оформляється “Розрахунком по заробітній платі (оплаті праці)” (ф.№П-14), де обчислюється середній заробіток за місяць і за день, показуються всі види оплати та утримань, а також визначається сума, що належить до виплати.

Списання витрат на відпустку, у ТзОВ «П’ятидні», списується на рахунок 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів».

Відпустка надається на підставі заяви працівника та наказу про надання відпустки. Керуючись цими документами, бухгалтерія ТзОВ «П’ятидні» розраховує працівникові суму відпускних, виходячи з цього середньої зарплати за останні 12 календарних місяців перед місяцем відпустки.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1524 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

959 - | 873 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.