Лекции.Орг


Поиск:




Де ДПК – довгостроковий позиковий капітал, грн




Якщо підприємство не використовує довгостроковий позиковий капітал для фінансування обігових коштів, то суми власних і чистих обігових активів співпадають.

Джерела формування обігових активів наведені в табл. 6.2.

Таблиця 6.2

Склад і структура джерел оборотних активів

(за синтетичними рахунками бухгалтерського обліку згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку активу, зобов’язань і власного капіталу)

Власні Позикові Додатково залучені
           
Назва рахунки Назва рахунки Назва рахунки
Статутний капітал   Довгострокові кредити і позики 50-55 Кредиторська заборгованість:  
Додатковий капітал   Короткострокові кредити і позики 60-62 – постачальникам і підрядникам  
Резервний фонд   Інвестиційні внески робітників - – зі сплати праці    

Закінчення табл. 6.2

           
Нерозподілений прибуток   Інвестиційні податкові позики - – зі страхування  
Фонд коштів соціального захисту       – перед бюджетом    
Цільове фінансування і цільові надходження       – іншим кредиторам 67-68
Доходи майбутніх періодів  
Страхові резерви   Пайовий капітал  
Фонд накопичення - Фонди споживання -
Благодійні та інші надходження -

 

Нормальна забезпеченість господарської діяльності припускає установлення величини в межах 1/3 величини власного капіталу. Власні обігові кошти перебувають у режимі постійного користування. Потреба підприємства в обіговому капіталі є об’єктом планування і відображається в його фінансовому плані. Позикові обігові кошти – це банківські кредити і кредиторська заборгованість. Вони надаються підприємству в тимчасове користування. Кредити і позики надаються за плату, кредиторська заборгованість – безкоштовно. Потреба підприємства в позикових обігових коштах є також об’єктом планування й виражатися в бізнес-плані. У різних країнах між власним і позиковим капіталом використовуються різні співвідношення: у Росії – 50/50, у США – 60/40, Японії – 30/70. Раціональне формування і використання обігових коштів впливає на хід виробництва, фінансові результати, фінансовий стан, що дає змогу досягти успіху з мінімально необхідними в кожних конкретних умовах розмірами обігових коштів.

Відповідно до групування за способом відбиття в балансі розрізняють статті балансу розділу:

ІІ розділ активу балансу (виробничі запаси, малоцінні та швидкозношувані предмети, незавершене виробництво, залишки готової продукції на складі, товари, інші запаси);

ІІ розділ активу балансу (дебіторська заборгованість: товари відвантажені, розрахунки з дебіторами – за товари, роботи і послуги, за отриманими векселями, з дочірніми підприємствами, з бюджетом, з персоналом та іншими дебіторами; аванси, видані постачальникам і підрядчикам, інші оборотні активи);

ІІ розділ активу балансу (кошти – каса, розрахунковий рахунок, валютний рахунок, інші кошти, короткострокові фінансові вкладення).

Класифікація за ступенем ліквідності обігових коштів і ступеня фінансового ризику характеризує якість обігових коштів підприємства. Задача такої класифікації – виявити ті поточні активи, реалізація яких малоймовірна. Ефективне управління обіговим капіталом підприємства припускає пошук, залучення додаткових джерел, раціональне розміщення їх в активах (особливо в поточних) підприємства.

Розподіл обігових коштів на швидко і повільно реалізовані не є абсолютним і в кожній конкретній ситуації може бути різним. Ймовірною є ситуація, коли залишки готової продукції на складі реалізуються за готівку швидше, ніж настають терміни погашення дебіторської заборгованості. Ліквідність поточних активів – це головний фактор, що визначає ступінь ризику вкладень в обігові кошти.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 420 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

800 - | 741 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.