Лекции.Орг


Поиск:




Транспорт. Техніка. Споруди. Інструмент імітаційний




У дошкільному віці асортимент іграшок цього виду значно розширюється.

Молодші дошкільники потребують іграшкових автомобілів знайомих марок, окремі види будівельної та сільськогосподарської техніки (підйомний кран, екскаватор, трактор). Розмір іграшок середній. Конструкція техніки має бути такою, що дозволяє дитині піднімати кузов або вантаж, крутити, насипати, котити. Технічні іграшки можуть бути обладнані заводним або інерційним механізмом. Діти цього віку охоче граються технікою великого розміру. Бажано мати пару таких іграшок, об’єднаних тематично (наприклад, вантажівка і підйомний кран). Граючись з ними, діти будують простий ланцюжок ігрових дій (навантажити, перевезти, розвантажити тощо). Виникненню спільних ігор з однолітками сприяє використання ігрової атрибутики, наприклад, жезла регулювальника дорожньо-транспортного руху.

Діти старшого дошкільного віку потребують більш складних за конструкцією і механізмами дії іграшок. Добре, якщо в технічних іграшках є зрозумілим їх устрій, принцип дії. Діти 5 років потребують пневматичних, електронних, із запрограмованими діями іграшок. Особливу зацікавленість вони виявляють до складних технічних ігор типу „Автоперегони”, „Велотрек”, електрифікованої залізниці, діючих збірних моделей типу „Lego”, а також тематичних наборів „Аеропорт”, „Залізниця”, „Річковий порт”.

Слід зазначити, що в старшому дошкільному віці функцію транспорту або споруд можуть виконувати ігрові поліфункціональні модулі, елементи великогабаритного конструктора, а також предмети, що не є іграшками: стільці, диванні подушки тощо.

Розвитку режисерських ігор сприяють іграшки-макети. За визначенням Н.О. Короткової, це предмети, що є зменшеними копіями реальних споруд (будинків, замків), а також іграшки, що моделюють міський та природний ландшафт.

 

Іграшки для ігор з піском, водою та снігом

Цей вид іграшок дозволяє удосконалити чуттєвий досвід дітей і практично пізнати властивості різноманітних матеріалів. Наявність пісочних наборів з лопатками, граблями, ситечками, різноманітними формами є актуальною протягом усього дошкільного дитинства. У молодшому дошкільному віці складові наборів мають бути співрозмірними руці дитини. Старші дошкільники використовують пісочні набори більшого розміру. Збагаченню сюжетів ігор з піском, водою та снігом допомагає використання іграшок інших видів: будівельних наборів, техніки, споруд, іграшок-саморобок для води, різноманітних фігурок. Для старших дошкільників пропонують набори для дослідів з природнім матеріалом та різноманітні гідроспоруди.

 

Настільні ігри

Ці ігри посідають особливе місце в системі засобів педагогічного впливу на дитину. Більшість ігор для дітей дошкільного віку побудовані на малюнках, що дають зображення предметів і явищ навколишньої дійсності дещо ізольовано, підкреслюючи їх характерні риси. Малюнок робить їх більш доступнішими, чіткішими, зрозумілішими дітям. Можливість вільного багаторазового розглядання малюнків допомагає усвідомити, згадати враження з навколишньої дійсності.

Крім обсягу знань, які закладено у зміст настільних ігор, цей вид іграшок значною мірою впливає на художній і емоційний розвиток дітей, сприяє вихованню навичок організованої поведінки, привчає виконувати правила, вміти долати програш.

Проте, настільні ігри мають педагогічний вплив лише тоді, коли відповідають обсягу знань дитини, а ігровий принцип, закладений в основу тієї чи іншої гри, доступний дітям певної вікової групи. Всі ігри поділити на шість груп:

1) ігри на порівняння, тотожність, об’єднання, класифікацію предметів (лото, доміно, парні картинки, квартети);

2) ігри на складання, конструювання, збирання предметів з окремих частин (розрізні картинки, мозаїки);

3) ігри розважально-пізнавального плану з маршрутом (маршрутні ігри);

4) ігри на розвиток комбінаторних здібностей, логічного мислення (шахово-шашкові ігри);

5) ігри на розвиток дрібної моторики, координації рухів, окоміру (див. розділ „Спортивно-моторні іграшки);

6) ігри на допомогу у навчанні (вікторини, абетки на кубиках).

Зміст парних картинок для дітей певного віку диференціюється таким чином: для молодших дошкільників – це предмети найближчого оточення (одяг, посуд, іграшки, рослини, тварини, деякі соціальні явища (свята, праця людей). Для старших дошкільників – це класифікація предметів за певними ознаками, предмети в різних ситуаціях, тотожні за кольором або подібністю дій. Залежно від віку дітей парні картини можна давати з певним ускладненням: підшукати картинку за зразком, за допомогою зорової пам’яті, за назвою. Подібні завдання ставляться і під час гри у лото. У цій грі предмети об’єднуються за певною ознакою. Для молодших дошкільників на великих картинках повинно бути зображено не більше 4-х предметів. У старшому дошкільному віці використовують лото з різною композицією малюнків, ширшою тематикою.

У розрізних картинках особливе значення приділяється зображенню окремого предмета або сюжету. Для дітей молодшого дошкільного віку – це зображення окремих предметів на нейтральному тлі. Воно повинно бути чітким з виявом характерних ознак зображеного. Для старших дошкільників сюжети малюнків можуть бути досить складними (сюжети казок, оповідань, мультфільмів), розрізи зроблені по діагоналі, а також фігурні.

Маршрутні ігри варто пропонувати дітям починаючи з 4,5 – 5 років. Сюжет гри повинен бути знайомий дітям (пригоди улюблених героїв, пригоди персонажів, цирк тощо). Ігри для старших дошкільників ускладнюються як за сюжетом, так і за ігровими діями. Гравцям доводиться обирати найкращі маршрути до фінішу, аналізувати свої дії, передбачати хід гри.

Ігри шахово-шашкового типу найскладніші для дітей дошкільного віку, побудовані на складних правилах, що регулюють хід фігур. Такі ігри вимагають від дитини великої зосередженості, вміння діяти за діями партнерів, будувати план гри, передбачати дію суперника, тримати всі фігури в полі зору. Завдяки такій специфіці шахово-шашкові ігри доступні лише старшим дошкільникам.

 

Сенсорні іграшки

Цей вид іграшок в молодшому дошкільному віці сприяє подальшому формуванню уявлень про кольори та їх відтінки, форми, співвідношення величин і засвоєння відповідних назв, а також розвитку окоміру. Крім будівельних наборів (див. розділ „Будівельно-конструктивна іграшка”), молодшим дошкільникам пропонують різнокольорові піраміди з поступовим зменшенням діаметру кілець (від 5 кілець), багатостержньові піраміди з насадками однієї форми та кольору на стержень (на кожному – інші); піраміди з поєднанням кольорів та їх відтінків (по 2 відтінки кожного кольору); вкладинки різної величини, іграшки типу мотрійок, намисто для нанизування з порівняно великими деталями, геометричні та силуетні лото.

В старшому дошкільному віці необхідно ускладнити завдання на аналіз кольору, форми, величини. Дітям цього віку потрібні однокольорові піраміди з кільцями різних відтінків за світлотою, тематичні однокольорові піраміди з більшою кількістю кілець (від 10 кілець); піраміди з тонкою градацією відтінків кольору; багатостержньові піраміди зі складними різновидами однієї і тієї ж форми, циліндри-вкладинки з 10-и елементів різної висоти, різнокольорові механічні та ручні дзиґи, лото „Колір і форма”, калейдоскопи. Іграшки для нанизування стають сюжетними і пропонуються у вигляді наборів для творчості (наприклад „Намисто для ляльки”).

Для розвитку сенсомоторики (узгоджених дій руки і очей), розвитку дрібних м’язів руки, сприйняття кольору, закріплення уявлення про властивості предметів та їх положення у просторі особливо цінними є різні види мозаїк. Молодшим дошкільникам пропонують геометричні площинні мозаїки, а також круглі (кнопочні) мозаїки з порівняно великими елементами. Дітям старшого дошкільного віку пропонують геометричну мозаїку з різними кольоровими та розмірними поєднаннями форм, круглу мозаїку з дрібними елементами, фігурну мозаїку з полями-підкладками різної форми, а також орнаментальну мозаїку.

Перелік іграшок, що сприяють вихованню сенсорної культури дітей насправді набагато ширший, оскільки всі різнокольорові, озвучені, музичні іграшки так чи інакше формують уявлення дітей про властивості предметів, удосконалюють діяльність органів чуття. В цьому контексті важливо підбирати іграшки приємних, чистих, яскравих, гармонійно поєднаних кольорів, з приємним звучанням, виготовлених з матеріалів різної фактури.

 

Спортивно-моторні іграшки

У молодшому дошкільному віці спортивні іграшки призначені для подальшого розвитку рухів дітей, стимулювання загальної рухової активності, бажання брати участь у рухливих іграх та фізичних вправах разом з дорослими та іншими дітьми.

Для спортивних ігор пропонуються м’ячі середнього та великого розміру, оскільки впіймати руками маленький м’яч дитині цього віку важко через відсутність чіткої координації рухів. Молодшим дошкільникам для розвитку основних груп м’язів необхідні різноманітні вітрячки, обручі, педальні машини, трьохколісні велосипеди. Для тренування вестибулярного апарату необхідні гойдалки, коники-гойдалки. Іграшками, що допомагають дитині вжитися в образ, відобразити певну роль, є елементи костюмів для рухливих ігор („Зайці і вовк”, „Жабки і журавлі” тощо).

У старшому дошкільному віці необхідно розвивати координацію рухів, дрібну моторику рук. Група спортивних іграшок у цьому віці поповнюється мікромоторними настільними іграми (хокей, футбол, бірюльки, блошки, більбоке тощо).

У процесі оволодіння спортивними іграми (бадмінтоном, кеглями, городками тощо) старші дошкільники розвивають спритність, влучність, витримку, вчаться неухильно дотримуватись правил, гідно програвати.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 323 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

1014 - | 833 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.