Лекции.Орг


Поиск:




Основні світоглядні проблеми




Світогляд,його структура та проблематика

Світогляд - це сукупність поглядів та уявлень людини про світ,які визначають її ставлення до різноманітних явищ дійсності,життєву позицію та ціннісні орієнтації.

Світогляд - складна і суперечлива єдність знань, ідеалів, мрій, цілей, сподівань, інтересів, бажань, надій, вірувань, переконань, емоцій, почуттів, поглядів на сенс і мету життя, котрі визначають аспекти мислення та норми діяльності особи.

Через світогляд завжди відшукується смислова основа буття та відбувається прилучення до духовного світу як предків, так і сучасників.

Світогляд - багатовимірне і складне утворення, що характеризує активне самовизначення людини, динаміку її певного способу життя й думки.

Світогляд - необхідна складова людської свідомості взагалі, яка поєднує різні щаблі як загальнолюдського, так і особистісного досвіду.

Головними поняттями світогляду є світ та людина. Він відображає не стільки об'єктивне бачення скільки суб'єктивне. Головним завданням постає формування загальної картини світу.

У процесі свого розвитку світогляд знайшов своє віддзеркалення у формах міфології,релігії,та філософії.

У своїй основі світогляд має таку структуру: світовідчуття(емоційно-психологічний рівень),світосприйняття (певний досвід формувань уявлень про світ з використанням наочних образів),світорозуміння (пізнавально-інтелектуальний рівень).

Основні світоглядні проблеми

Незважаючи на те, що склад проблем та їх вираження у філософів різних епох і народів різний, у них в тій чи іншій мірі є і спільне, і вже сама ця обставина говорить про те, що вони не випадкові, а породжені якимись глибокими причинами.
Основна проблема світогляду - відношення людини до світу в цілому. Світогляд є загальна картина світу, тобто більш-менш складна і систематизована сукупність образів, уявлень і понять, в якій і через яку усвідомлюють світ у його цілісності та єдності, а також (що найголовніше) становище в цьому всесвіті такий його найважливішою (для нас) частини, як людство; основний питання світогляду - це питання про взаємовідносини.
Важливим джерелом світогляду та його проблем є буття індивіда, осмислення ним свого існування,перспектив,свого,буття.Витоки світогляду не замикаються, однак, на індивідуальних потребах душі. Якщо вже кожен свідомий індивід прагне мати світогляд, відповідне його життєвому досвіду, то це прагнення тим більше виправдано для соціальних груп, класів, які мають свій історичний досвід. Соціальна група зацікавлена ​​в ідеології, що обгрунтовує її положення у світі (а не тільки в суспільстві), її ставлення до світу в цілому. Для кожної соціальної групи існує пізнавальна проблема «розірваності» всього світу на духовне і матеріальне.
Розвиток громадських, гуманітарних наук породжує велику кількість світоглядних проблем. Вони нерозривно пов'язані з соціальним буттям людини, з осмисленням цього буття і людської діяльності. Такі проблеми співвідношення духовного і матеріального в житті суспільства, наявності або відсутності морального прогресу, проблема добра і зла, проблема соціальної справедливості та ін Потреби естетичного, художнього освоєння світу також дають багато проблем; центральною з них виступає проблема прекрасного1.
Широким джерелом філософських проблем є природознавство і науково-технічний прогрес. У науках про природу кореняться, в кінцевому рахунку, проблеми першооснови світу, нескінченності (або кінцівки) простору, проблеми суб'єктно-об'єктних відносин при пізнанні мікросвіту і т.п.
Таким чином, головні витоки проблем світогляду: 1) індивідуально-екзистенційні, 2) соціально-класові, 3) внутрінаучние, 4) художньо-естетичні. Проблеми філософського світогляду є породженням різноманітних потреб людини і детермінуються різній його діяльністю. Фактично будь-яка сфера діяльності людини є джерело проблем світогляду, в той час як природознавство обмежено пізнанням неживої і живої природи і природного в людській істоті. Ці проблеми не випадкові, а необхідні, причому не в меншій мірі, ніж проблеми фізики, політекономії або медицини. Філософські проблеми виникали в минулому, народжуються вони і зараз, особливо в соціальній сфері. Багато нових проблем, пов'язаних з перспективами людської цивілізації (наприклад, глобальні проблеми), вимагають свого глибокого осмислення з боку філософів.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1441 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

823 - | 746 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.