Лекции.Орг


Поиск:




Стимулювання особистісної самореалізації засобами мистецтва на прикладі активізації цього процесу у молодших школярів




Відповідно дослідженням А.Маслоу, мистецтво – це один із дуже важливих шляхів відкриття свого Я і самоактуалізації особистості. Оптимальною сферою для самореалізації особистості, на нашу думку, є театральне мистецтво. Загальновідомо, що мистецтво сцени народилося в античності. Однією з причин цього вважається виокремлення у людини потреби погляду на себе зі сторони. Комплексний розвивальний ефект театрального мистецтва переважає над іншими різновидами мистецтва, оскільки, органічно поєднуючи різні види останнього, передбачає найбільш інтенсивне залучення глядача. Підтверджує цю думку Я.Морено, який вважає театр найкреативнішим способом відображення і вираження всіх вимірів життя, тому що, «всі великідраматурги і великий театр завжди поєднували музику, танець, дію, драму, саме життя у всіх його формах» [50].

Так як сутність мистецтва театру полягає у художній творчості, ця діяльність виділяється нами як чинник стимулювання особистісної самореалізації.Зазначимо,що художня творчість – це такий вид діяльності, в якій досвід людини представлений у вигляді особливих відображень – художніх образів. Загальновідомо,що у старослов’янській термінології поняття «художність» означало «умілість», «вправність», тобто певний рівень майстерності в будь-якій сфері. Мотив самопізнання, який є необхідною складовою цієї діяльності, спонукає до актуалізації своїх можливостей, відкриття та презентацію себе, виражених почуттями задоволення, відповідальності та успіху.

Сучасні нововведення в системі освіти України та розвиток психологічної науки підсилюють актуальність питань самореалізації особистості в її творчій діяльності. Як свідчить аналіз теоретичних положень та практичний досвід, розв’язання даної проблеми стосується насамперед підліткового та старшого шкільного віку. Однак молодший шкільний вік є фундаментальним етапом становлення особистості дитини, оскільки в цей період самореалізація набуває актуальності у зв’язку зі зміною соціального середовища, адаптацією до учнівського колективу. Становлення особистості молодшого школяра значною мірою залежить від впливу нового соціального середовища. Зі вступом до школи змінюється як характер ставлення дитини до навколишнього світу, так і до самої себе, ускладнюються завдання, які потрібно розв’язати, тобто виникає необхідність надбання нових знань, умінь і навичок. Успіх розв’язання завдань, що виникають при цьому, залежить від соціальної адаптації до колективу та поглиблення рефлексії молодшого школяра. Потреби в навчальних успіхах та спілкуванні, що є базовими для цього віку, не завжди задовільняються в навчальній діяльності, що, у свою чергу, спричиняє спад мотивації до провідної діяльності та створює значні труднощі для повноцінного розвитку дитини. Молодший шкільний вік є періодом інтенсивного креативного становлення і характеризується сенситивністю до творчої діяльності та оптимальним для особистісної самореалізації новоутворенням – рефлексією. А тому розглянемо один із шляхів активізації процесу особистісної самореалізації на прикладі моделі стимулювання цього процесу у
молодших школярів засобами мистецтва.

Самореалізацію молодших школярів визначаємо як засновані на рефлексії процеси самопізнання, самовизначення та самопрезентації актуалізованих можливостей дитини, які формуються шляхом її участі у системі різнопланових діяльностей, супроводжувані почуттями задоволення, відповідальності, успіху і критичною оцінкою інших та стимулюють її до самовдосконалення. Так,прикладна модель, яка включає різноманітні завдання, задовільняє потребу молодшого школяра в соціальній адаптації через його самореалізацію засобами мистецтва. При визначенні етапів самореалізації молодшого школяра та принципів психолого-педагогічної підтримки нами був врахований досвід В.Зарицької щодо формування у старшокласників здатності до самореалізації та Т.Більгільдєєвої щодо створення умов для самореалізації молодших школярів. Організація творчої діяльності у сфері мистецтва передбачає виконання завдань, визначених відповідно до трьох фаз включення індивіда у спільноту (за А.Петровським).

 

  Потреба в соціальній адаптації  
                 
  Психолого-педагогічна підтримка  
                 
  Мистецтво як художньотворча діяльність  
           
  Мотиваційна сфера Пізнавальна сфера Емоційна сфера Поведінкова сфера  
  Завдання:актуалізація мотивів успіху в навчально-пізнавальній діяльності Завдання: трансформація мотиву пізнання в самопізнання Завдання: створення емоційного комфорту та оптимістичного настрою Завдання: формувати властивості успішної особистості  
   
  Етапи самореалізації особистості та відповідний спосіб організації діяльності  
   
  Самоактуалізація особистості Самовизначення особистості Самопрезентація особистості  
  Створення ситуації новизни (адаптація) Створення ситуації вибору (індивідуалізація) Створення ситуації успіху для кожного (інтеграція)  
   
  Самореалізація молодшого школяра  
                     

 

Рис. 1. Прикладна модель стимулювання
самореалізації молодшого школяра засобами мистецтва

Таким чином, художньотворча діяльність є чинником стимулювання самореалізації учня молодшого шкільного віку в мотиваційній, пізнавальній, емоційній та поведінковій сферах життєдіяльності, в яких реалізуються такі завдання, як актуалізація мотиву успіху в навчально-пізнавальній діяльності; трансформація мотиву пізнання в самопізнання; створення емоційного комфорту та оп­тимістичного настрою; формування властивостей успішної особистості. Художньотворча діяльність за умов належної психолого-педагогічної підтримки реалізує логіку співробітництва дорослої людини і дитини на демократичних і гуманістичних засадах. Процес самореалізації молодших школярів розгортається в три етапи: самоактуалізація, самовизначення та самопрезентація особистості. Успішність в самореалізації залежить від виконання завдань у спеціально створених ситуаціях новизни, вибору, успіху для кожного.

 

Питання для самоперевірки:

1.Під впливом яких ідей була актуалізована проблема особистісної самореалізації?

2.Розглянувши феномен особистісної самореалізації в філософській та психологічній ретроспективі, дайте визначення цього процесу, яке вам імпонує.

3. П роаналізуйте прикладна модель стимулювання самореалізації молодшого школяра засобами мистецтва

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 555 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Жизнь - это то, что с тобой происходит, пока ты строишь планы. © Джон Леннон
==> читать все изречения...

840 - | 710 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.