Лекции.Орг


Поиск:




Тема 9. Грошовий ринок та монетарна політика. Суть грошей, їх функції та властивості




 

Суть грошей, їх функції та властивості. Грошові агрегати.

Попит на гроші. Класична теорія попиту на гроші. Кейнсіанська теорія попиту на гроші. Трансакційний попит на гроші. Попит на гроші за мотивом перестороги. Попит на гроші як на майно (спекулятивний попит). Попит на гроші та процентна ставка.

Пропозиція грошей. Банківська система. Національний банк та емісія грошей. Комерційні банки і депозити. Грошова база або гроші підвищеної сили. Створення грошей системою комерційних банків. Грошовий мультиплікатор. Грошова маса. Рівновага на грошовому ринку. Умови рівноваги на грошовому ринку. Крива LM.

Монетарна політика. Цілі та види монетарної політики. Інструменти грошово-кредитної політики. Операції на відкритому ринку. Облікова ставка та її регулювання. Зміна норми обов'язкового резервування.

Взаємозв'язок грошово-кредитної та податково-бюджетної політики. Передавальний механізм кредитно-грошової політики та її зв'язок з податково-бюджетною і валютною політикою.

Особливості грошово-кредитної політики в Україні на сучасному етапі.

 

Тема 10. Міжнародна торгівля та її теорії

 

Національна економіка - складова світової. Відкритість національної економіки. Рахунки національного доходу у відкритій економіці. Міжнародна торгівля: необхідність та роль у розвитку національної економіки.

Економічні переваги. Теорія абсолютних переваг А.Сміта. Теорія порівняльних переваг Д.Рікардо. Торгівля при постійних витратах заміщення. Торгівля в умовах зростаючих витрат заміщення. Теорія Хекшера-Оліна. Парадокс Леонтьєва. Теорія Портера.

Попит і пропозиція на світовому ринку. Рівноважна ціна на світовому ринку. Вигоди від зовнішньої торгівлі та розподіл доходу.

 

Тема 11. Торговельна політика

 

Види торговельної політики: експансіоністська, протекціоністська, політика вільної торгівлі.

Інструменти протекціоністської торговельної політики. Тариф на імпорт та механізм його дії. Наслідки введення тарифу на імпорт. Аргументи і контраргументи на користь введення митних тарифів.

Нетарифні обмеження в міжнародній торгівлі. Порівняльний аналіз тарифів і квот на імпорт. «Вибіркова» протекціоністська торговельна політика та її причини. Чинники, що спричиняють загальну тенденцію до лібералізації зовнішньої торгівлі.

Інструменти експансіоністської торговельної політики. Виробничі субсидії. Експортні субсидії. Компенсаційне мито. Демпінг і антидемпінгові заходи.

Характерні риси зовнішньої торгівлі України на сучасному етапі.

 

Тема 12. Валютний ринок та валютний курс

 

Валютний ринок. Міжнародний валютний ринок. Внутрішній валютний ринок. Валютний курс та його види (фіксований, плаваючий, регульований): Механізм регулювання валютного курсу. Реальний валютний курс. Двосторонній реальний валютний курс. Багатосторонній реальний обмінний курс. Співвідношення номінального і реального валютних курсів. Чинники, що визначають динаміку номінального валютного курсу. Вплив зміни валютного курсу на макроекономічні процеси в країні. Порівняльна характеристика гнучкого і фіксованого валютних курсів.

Валютний ринок. Спотовий валютний ринок. Форвардний валютний ринок. Довгострокова рівновага: паритет купівельної спроможності.

Обмінний курс гривні, його динаміка та механізм регулювання, Заходи по стабілізації обмінного курсу гривні та їх побічні ефекти.

 

Тема 13. Платіжний баланс

 

Поняття платіжного балансу, його значення, основні статті і структура. Рахунок поточних операцій. Торговельний баланс. Рахунок операцій із капіталом і фінансами. Баланс поточних операцій. Баланс руху капіталу. Поняття розрахункового балансу.

Переливання міжнародних капіталів. Структура міжнародних потоків капіталу. Довгострокові вкладення капіталу. Прямі іноземні інвестиції. Портфельні іноземні інвестиції. Короткострокові вкладення. Соціально-економічні наслідки іноземних інвестицій.

Необхідність іноземних інвестицій для України, форми та структура. Взаємозв'язок рахунків платіжного балансу. Платіжний баланс і рівновага у відкритій економіці. Загальна характеристика моделі Манделла-Флемінга. Коливання валютного курсу як інструмент автоматичного урегулювання платіжного балансу. Офіційні валютні резерви Національного банку. Вплив макроекономічної політики на стан платіжного балансу. Державний борг. Взаємозв'язок внутрішнього і зовнішнього державного боргу. Державний борг і дефіцит платіжного балансу. Причини боргової кризи і стратегія управління державною заборгованістю.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 438 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

1001 - | 826 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.