Лекции.Орг


Поиск:




Перевірки і юстування нівеліра Н-3




Нівелір - це геодезичний прилад, який призначений для вимірювання перевищення між двома точками. При допомозі горизонтального візирного променя і вертикально встановлених нівелірних рейок на точках, вимірюють віддалі від верха точки на якій встановлена рейка до горизонтального променя. Така віддаль називається відліком з рейки. Різниця цих віддалей називається перевищенням. Для того, щоб виміри отримати з відповідною точністю даного приладу, необхідно перевірити умови закладені конструкторами при розробці цього приладу (рис.62). Перевірка цих умов називається перевірками нівеліра.

Рис. 62. Принципова схема нівеліра

 

Основні осі: ZZ - вертикальна вісь обертання нівеліра; UU - вісь циліндричного рівня; KK - візирна вісь зорової труби. Основні частини: 1 - зорова труба нівеліра; 2 - циліндричний рівень; 3 - підставка; 4 - піднімальні гвинти.

Перевірка круглого рівня. Вісь круглого рівня повинна бути паралельною осі обертання нівеліра.

Виконання перевірки. Приводять нівелір в робоче положення. За допомогою трьох піднімальних гвинтів бульбашку круглого рівня приводять в нуль-пункт. Повертають нівелір за азимутом і дивляться на бульбашку Якщо бульбашка знаходиться весь час в границі круга рівня, то умова виконана. Якщо бульбашка виходить за границю круга рівня, то виконують виправлення.

Виправлення. На половину дуги відхилення бульбашку повертають до нуль - пункту виправними гвинтами рівня.

Після цього перевірку повторюють.

Рис. 63. Круглий рівень

 

Перевірка головної геометричної умови. Вісь циліндричного рівня повинна бути паралельною візирній осі зорової труби.

Виконання перевірки. На місцевості закріплюють дві точки А і В на відстані одна від другої приблизно 70...80м. Встановлюють нівелір посередині між точкам А і В та рейки на кілочки в цих точках і беруть відліки аj і b1 (рис. 64).

Обчислюють перевищення: від відліку по задній рейці віднімають відлік по передній рейці, тобто

h1 = a1 - b1

Переносять нівелір ближче до задньої рейки так, щоб відстань до неї була приблизно 5...10м (рис.65).

 

Рис.64. Нівелювання при Рис.65. Нівелювання рівності плеч при нерівності плеч

Приводять його в робоче положення, беруть відліки по задній і передній рейках та обчислюють перевищення за формулою

h2 = a2 - b2. (82)

Обчислюють похибку за формулою

X = h2 - h1. (83)

Якщо х < 4 мм, то умова виконана, якщо х > 4 мм, то виконують виправлення.

Одержані результати аналізують. Якщо нівелір знаходиться на середині між рейками, то відліки будуть мати одинакові похибки. При різниці цих відліків похибки знищуються і перевищення буде дійсним. Коли нівелір знаходиться ближче до однієї з рейок, то відлік на ній буде мати маленьку похибку, а якщо нівелір знаходиться від рейки на більшій віддалі, то і похибка цього відліку буде більшою. На цій основі вважають, що відлік b2 відрізняється від справжнього на похибку х. Безпомилковий відлік bg обчислюють за формулою

bg = b2 - х. (84)

Виправлення. За допомогою елеваційного гвинта середню нитку сітки встановлюють на відлік bо. В цьому випадку бульбашка циліндричного рівня зійде з нуль-пункту. Повертають виправні гвинти циліндричного рівня так, щоб бульбашка його стала в нуль- пункт. Перевірку повторюють знову.

Перевірка правильності установки сітки ниток. Вертикальна нитка сітки повинна бути паралельною осі обертання нівеліра.

Виконання перевірки. Приводять нівелір в робоче положення. Рейку встановлюють на відстані від нівеліра 5...10 м. Наводять зорову трубу на рейку так, щоб вона була на краю її поля зору. По середній нитці знімають відлік. Навідним гвинтом зорової труби повертають трубу так, щоб сітка перемістилась на другий кінець її поля зору. По середній нитці беруть відлік. Якщо обидва відліки відрізняються один від одного не більше 1 мм, то умова виконана. Якщо вони відрізняються більше ніж на 1 мм, то виконують виправлення.

Виправлення. Знімають кришку в окулярній частині. Відпускають гвинти, що скріплюють окулярну частину труби з об'єктивом, і повертають сітку ниток до досягнення умови. Після виправлення ставлять кришку на місце.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1177 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Стремитесь не к успеху, а к ценностям, которые он дает © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

741 - | 735 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.