Лекции.Орг


Поиск:




Процесуальний порядок провадження у справі до судового розгляду




Цивільний процес переходить в провадження у справі до судо­вого розгляду після винесення суддею ухвали про відкриття про­вадження у справі. Копії вказаної ухвали суд невідкладно надсилає всім особам, які беруть участь у справі. Одночасно з копією ухва­ли про відкриття провадження у справі відповідачу надсилається копія позовної заяви з копіями доданих до неї документів, а третій особі - копія позовної заяви (ст. 127 ЦПК України).

Після одержання копій ухвали і позовної заяви відповідач, який має заперечення проти позову, може їх подати до суду у письмовій формі (детальніше про це див. § 3 цієї глави).

У визначений в ухвалі про відкриття провадження час відбува­ється попереднє судове засідання, яке є основною процесуальною формою провадження у справі до судового розгляду.

215Попереднє судове засідання повинно бути призначене і прове­дене протягом одного місяця з дня відкриття провадження у справі (ст. 128 ЦПК України). Воно є обов'язковим для кожної справи, за винятком випадків, встановлених ЦПК України. Так, попереднє судове засідання не проводиться у справах, що розглядаються в порядку наказного провадження.

Попереднє судове засідання проводиться суддею за участю сто­рін та інших осіб, які беруть участь у справі, з додержанням загаль­них правил, встановлених ЦПК України для судового розгляду, за деякими винятками.

Оскільки таке засідання закладає підґрунтя успішному і опера­тивному судовому розгляду справи, явка осіб, які беруть участь у справі, на попереднє судове засідання є обов'язковою, хоча їх не­явка, зазвичай, не перешкоджає його проведенню. Однак за заявою однієї або обох сторін про неможливість явки до суду проведення попереднього судового засідання може бути відкладено, якщо причини неявки буде визнано судом поважними. Про відкладення попереднього судового засідання суд постановляє ухвалу, в якій визначає новий час його проведення.

Законодавець встановлює правила, якими дещо обмежує подаль­шу доказову діяльність сторони, яка не з'явилася у попереднє су­дове засідання без поважних причин або не повідомила про при­чини своєї неявки. В такому разі з'ясування обставин у справі під час судового розгляду проводиться на підставі доказів, про подан­ня яких було заявлено до або під час попереднього судового засі­дання. У подальшому прийняття інших доказів можливе лише за умови, якщо суд визнає поважними ті причини, через які вони були подані несвоєчасно (ч. 9 ст. 130 ЦПК України).

На наш погляд, попереднє судове засідання складається з двох частин.

Перша з них - підготовча, зміст якої майже аналогічний підго­товчій частині судового засідання при розгляді справи по суті: від­кривається судове засідання, з'ясовується явка осіб, які беруть участь у справі, встановлюються особи учасників, які з'явились, роз'яснюються їх права та обов'язки.

Далі починається-друга частина - здійснення дій в порядку під­готовки до судового розгляду. В цій частині суддя спочатку допо­відає про сутність заявлених вимог і з'ясовує, чи підтримує позивач свої вимоги, чи визнає відповідач вимоги позивача, чи не бажають

сторони укласти мирову угоду або звернутися для вирішення спору до третейського суду. Якщо ж буде встановлено, що врегулювати спір до судового розгляду неможливо, суд у взаємодії із сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, забезпечує правиль­ний та швидкий розгляд справи, для чого:

1) уточнює позовні вимоги або заперечення проти позову;

2) вирішує питання про склад осіб, які братимуть участь у справі;

3) визначає факти, які необхідно встановити для вирішення спору, а також які з них визнаються кожною стороною, а які підля­гають доказуванню;

4) з'ясовує, якими доказами кожна сторона буде обґрунтовува­ти свої доводи чи заперечення щодо невизнаних обставин, та вста­новлює строки їх подання;

5) за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, вирішує пи­тання про витребування доказів та виклик свідків, проведення екс­пертизи, судові доручення щодо збирання доказів, залучення до участі у справі спеціаліста, перекладача, особи, яка надає правову допомогу;

6) у невідкладних випадках проводить огляд на місці, огляд письмових і речових доказів;

7) за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, вирішує пи­тання про вжиття заходів забезпечення позову;

8) вчиняє інші дії, необхідні для підготовки справи до судового розгляду;

9) визначає час і місце судового розгляду.

Таким чином, під час попереднього судового засідання суд в основному вирішує питання доказового характеру (щодо збору, забезпечення доказів, встановлення вимог і заперечень сторін, предмета доказування, в окремих випадках також щодо дослід­ження доказів) і деякі організаційні питання, пов'язані з підготовкою справи до судового розгляду (визначення кола учасників справи та їх залучення до її розгляду, вжиття заходів забезпечення позову, призначення часу і місця розгляду справи тощо).

Зміст дій, які слід вчинити під час попереднього судового за­сідання, обумовлюється особливостями конкретної справи, тому не має і не може бути якоїсь єдиної універсальної схеми його про­ведення.

Оформлення процесуальній дій і фіксування попереднього

217судового засідання проводиться за загальними правилами, встанов­леними главами 5, 7 Розділу III ЦПК України.

Якщо під час попереднього судового засідання з'ясується, що до судового розгляду необхідно вчинити певні процесуальні дії, суд постановляє відповідну ухвалу (про призначення експертизи; витребування або забезпечення доказів; залучення до участі у справі перекладача, спеціаліста чи особи, яка надає правову до­помогу, тощо).

Після закінчення попереднього судового засідання і проведення всіх необхідних підготовчих дій суддя постановляє ухвалу про за­кінчення підготовки справи до судового розгляду, в якій зазначає, які підготовчі дії ним проведені, і встановлює дату розгляду спра­ви (ст. 156 ЦПК України). При цьому справа має бути призначена до розгляду не пізніше п'ятнадцяти днів після закінчення підготов­чих дій.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 765 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Надо любить жизнь больше, чем смысл жизни. © Федор Достоевский
==> читать все изречения...

822 - | 665 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.