Лекции.Орг


Поиск:




Дія електричного струму на організм людини




Дію електричного струму на людину поділяють на наступні види:

- біологічна,

- термічна (теплова),

- електрохімічна (електролітична)

- механічна (динамічна).

Біологічна дія струму проявляється в подразненні i збудженні живої тканини організму, а також в порушенні внутрішніх біоелектричних процесів, що протікають у нормально діючому організмі i безпосередньо пов'язаними з його життєвими функціями. Це може супроводжуватися невимушеним, судомним скороченням м'язів, в тому числі м'язів серця та легенів. При цьому порушується кровообіг i робота органів дихання або повністю припиняється їхня діяльність.

Термічна (теплова) дія струму виявляється в опіках окремих ділянок тіла, нагріванні кровоносних судин, нервів, серця, мозку та інших органів, що знаходяться на шляху проходження струму. Це може викликати в них значні функціональні розлади. Опіки можуть бути внутрішні i зовнішні.

Електрохімічна (електролітична) дія струму спричиняє розклад органічних piдин, в тому числі i крові, що супроводжується значними змінами їx фізико-хімічного складу.

Механічна дія струму полягає у розшаруванні, розриві та інших механічних пошкодженнях різних тканин організму: м'язової тканини, стінок кровоносних судин, судин легенів та ін., в наслідок електродинамічного ефекту, а також миттєвого вибухоподібного утворення пари рідин від теплової дії струму.

Різноманітність дії електричного струму на людину, її не контрольованість, може призводити до негативних наслідків, тобто до електричних травм.

 

 

Види електричних травм.

Електрична травма - травма, що викликана впливом електричного струму або електричної дуги. (Травма в перекладі з грецької - пошкодження, рана).

Електричні травми умовно поділяються на два види:

- місцеві, коли виникає місцеве ушкодження організму;

- загальні, так звані електричні удари,коли уражається весь організм з-за порушення нормальної діяльності життєво важливих органів i систем.

Електричні удари

В залежності від наслідків ураження електричні удари можна поділити на наступні п'ять степеней:

I- судомне ледве відчутне скорочення м'язів;

II- судомне скорочення м'язів, що супроводжується сильним болем, але без втрати свідомості;

III- судомне скорочення м'язів ізвтратою свідомості, але зі збереженням дихання i роботи серця;

IV- втрата свідомості i порушення серцевої діяльності або дихання (або i того i того разом);

V- клінічна смерть, тобто відсутність дихання i кровообігу.

Електричний удар, навіть якщо він не призвів до смерті, може надати значного розладу організму, який виявляється миттєво після удару або через декілька годин, днів i навіть місяців.

Так, в наслідок електричного удару можуть виникнути або загостритися серцево-судинні захворювання - аритмія серця, стенокардія, підвищення або пониження артеріального тиску, а також нервові захворювання - невроз, ендокринні порушення та ін. Можливе також послаблення пам'яті i уваги. Вважається, що електричні удари послаблюють опір організму захворюванням.

 

Місцеві електротравми - чітко окреслені місцеві порушення цілісності тканин тіла, в тому числі кicткової тканини, що викликано впливом електричного струму або електричної дуги.

Електричні опіки - найбільш поширена електротравма, яка виникає безпосередньо від проходження електричного струму в наслідок тепла, що виділилось на різних частинах тіла, або в наслідок дії електричної дуги.

Електричні знаки (мітки) представляють собою чітко окреслені плями cipoгo або блідо-жовтого кольору на поверхні шкіри людини, яка потрапила під дію струму.

Металізація шкіри - проникнення у верхні шари шкіри дрібних частинок металу, що розтопився під впливом електричної дуги. Таке явище виникає при коротких замиканнях, вимкненнях роз'єднувачів i рубильників під навантаженням i т.п. При цьому дрібні частинки розтопленого металу під впливом електродинамічних сил i теплового потоку розлітаються у різні боки з великою швидкістю. Кожна має високу температуру, але малий запас теплоти i, як правило, не здатна пропалити одяг. Тому ураженими бувають відкриті частини тіла - руки i обличчя. Металізація шкіри спостерігається в 10% випадків електротравмування.

Механічні ушкодження є наслідком різких рефлекторних судомних скорочень м'язів під впливом струму, який проходить тілом. В результаті можуть статися розриви сухожилків, шкіри, кровоносних судин i нервової тканини; можуть мати місце вивихи суглобів i навіть переломи меток.

Електроофтальмія - запалення зовнішньої оболонки ока - рогівки i коньюктив (слизової оболонки, що вкриває очне яблуко), яке виникає в наслідок впливу потужного потоку ультрафіолетового випромінювання, яке енергійно поглинається клітинами i викликає хімічні зміни. Таке опромінення можливе при наявності електричної дуги, яка є джерелом випромінення не тільки видимих, але i ультрафіолетових i інфрачервоних променів.

 

Струм більше 5А як змінний при частоті 50 Гц, так i постійний викликають миттеву зупинку серця, минаючи стадію фібріляції.

 

Електричний шок — своєрідна важка нервово-рефлекторна реакція організму у відповідь на подразнення електричним струмом, що супроводиться глибокими розладами кровообігу, дихання, обміну речовин.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1048 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наука — это организованные знания, мудрость — это организованная жизнь. © Иммануил Кант
==> читать все изречения...

812 - | 706 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.