Лекции.Орг


Поиск:




Оцінка знань, навичок, умінь




До 1989 р. в нашій країні існувала 5-бальна система оцінювання і контролю засвоєння учнями необхідного об'єму знань (навичок, умінь). Оцінка "п'ять" відігравала роль "верхньої планки" і свідчила, що стандарт знань повністю засвоєний. Недоліки: не досить ефективна, слабо збуджує, суб'єктивна, учень не бачить, у чому його недоробки, учитель відіграє роль "верховного судді", категорично виносить "вирок".

Деякі вчителі почали залучати учнів до самооцінки, а також до оцінювання незалежними експертами.

В останні роки (з 1993) широко використовуються тести, які дають підсумковий результат у балах. Вони базуються на провідній методології теорії біхевіоризму. Тести будуються за єдиною схемою: визначення цілей тесту, його складання, апробація на невеликій кількості респондентів із наступним коригуванням, розробка шкали вимірів і правил інтерпретації результатів. Пізніше тести автоматизували.

У передових зарубіжних країнах прижилася рейтингова система контролю знань школярів і студентів. Це своєрідне продовжене і поглиблене тестування, збільшення мотиваційних можливостей і об'єктивності оцінки знань.

Схема рейтингової оцінки знань: предмет ділиться на певну кількість модулів (розділів), послідовних і взаємопов'язаних; кожному модулю надається певна кількість балів (за складністю, пріоритетністю і тривалістю вивчення); сума балів за модулями дає загальну кількість балів з дисципліни; бали виставляються протягом семестра за певні види робіт {вхідне тестування, домашнє завдання, лабораторний практикум, курсова робота, тестування з кожного розділу); інтерпритація балів пов'язується з 5-бальною системою; екзамен — ЗО балів, семестр — 129—145 балів (оцінки 3—4—5, якщо рейтинг педагогіки за один семестр — 200 балів). Інша інтерпритація результатів рейтингового контролю: наприклад, максимальний рейтинг із педагогіки — 200 балів. Студент набрав за весь період навчання 140 балів, це означає, що він засвоїв матеріал на 70%; інший студент набрав 150 балів — результат 75% від ідеальної межі, яка відповідає державному стандарту. Така оцінка заставляє трудитися систематично протягом усього семестру. Хто набрав 80% рейтингових балів, можуть не здавати екзаменів. Створюються умови для змагання серед окремих студентів і груп у процесі досягнення цілей — це могутній мотиватор активності студентів (учнів) у навчанні. Недоліки — незпівставленість шкали балів з різних дисциплін (наприклад: педагогіка — 200 балів, математика — 300, фізика — 280).

Є ще один напрям пошуків нових форм контролю засвоєння знань — кваліметричний підхід. Кваліметрія — наука про кількісні методи оцінки якості продукції. Факторно-критеріальна модель як класична кваліметрична модель допомагає вирішити триєдині завдання: демократизацію процесу навчання, об'єктивізацію оцінки і посилення зацікавленості учнів у її підвищенні. Крім того, чим більше критеріїв щодо одного фактора, тим об'єктивніша оцінка і більший мотиваційний потенціал у ній закладений (тому вводяться оцінки: 4,5; 3,5; 2,5). Приклад алгоритму такого критеріального підходу при розв'язуванні математичних задач, який повинен бути засвоєний учнями, наведено в табл.8.

Таблиця 8. Критерій оцінювання рівня математичних знань учнів за їхнім умінням розв'язувати задачі

Критерій Значення критерію балів У кваліметричиому вимірюванні
Відповідь правильна, логіка розв'язування дотримана повністю, у проміжних діях немає відхилень.   1,0
Відповідь правильна, логіка розв'язування дотримана повністю, у проміжних діях є відхилення. 4,5 0,9
Відповідь правильна, логіка розв'язування має невеликі порушення. 4,0 0,8
Відповідь неправильна через елементарні помилки в декількох проміжних діях, але логіка розв'язку загалом дотримана. 3,5 0,7
Відповіді немає, логіка неявна, проміжні дії помилкові в кінці розв'язку. 3,0 0,6
Відповіді не отримано, логіка неявна, проміжні дії помилкові з самого початку розв'язку. 2,5 0,5
Відповіді не отримано, логіки немає, у проміжних діях безліч помилок. 2,0 0,4

Кваліметричний підхід переслідує не проміжний контроль знань, а, швидше підсумковий, коли визначаються кінцеві результати діяльності учнів і педагогів, наприклад за весь рік.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 299 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Чтобы получился студенческий борщ, его нужно варить также как и домашний, только без мяса и развести водой 1:10 © Неизвестно
==> читать все изречения...

958 - | 923 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.