Лекции.Орг


Поиск:




Вимоги до оцінювання студентських наукових робіт




Результати захисту курсових робіт оцінюються за чотирибальною шкалою: „відмінно”, „добре”, „задовільно”, „незадовільно”. При визначені оцінки береться до уваги рівень теоретичної, наукової та практичної підготовки студента.

Показниками цінностікурсової роботи з педагогіки є: актуальність теми, новизна наукової студентської роботи; органічний зв’язок педагогічної теорії та шкільної практики; зв’язок роботи з потребами сучасної школи; самостійність дослідно-експериментальної роботи; наявність достатньо розробленого дослідницького та понятійного апарату; береться до уваги також: ґрунтовність критичного аналізу літератури з досліджуваної проблеми; наявність елементів педагогічного експерименту; уміле використання методів науково-педагогічного дослідження; логіка та гармонійність композиції викладу; володіння науковою мовою (поняттями) педагогіки; докладність конкретних методичних рекомендацій з оцінкою можливості їх реалізації у практиці роботи вчителів, у педагогічній практиці студентів, на аудиторних заняттях у ВНЗ; оформлення роботи.

Загальними вимогами при оцінюванні всіх студентських наукових робіт є:

- своєчасність виконання роботи;

- уміння викласти основні положення при захисті роботи;

- участь у наукових конференціях (семінарах) із доповідями за темою роботи;

- опублікування отриманих результатів (для дипломних і магістерських робіт).

Кращі курсові, бакалаврські, дипломні роботи можуть бути запропоновані до участі в конкурсі студентських робіт або на наукову конференцію.

 

Оцінка „відмінно” ставиться при:

- відповідності змісту роботи обраній темі;

- належному оформленні наукового апарату дослідження;

- наявності самостійного аналізу наукової літератури, формулюванні аргументованих узагальнень, поданих у висновках;

- дотриманні всіх вимог сучасних орфографічних стандартів;

- аргументованому захисті студентом результатів своїх досліджень, вмінні вести наукову дискусію.

Оцінка „добре” ставиться при наявності незначних недоліків у вирішені завдань дослідження та його технічному оформленні; окремих зауважень, висловлених науковим керівником, членами комісії на адресу змісту курсової роботи, власне доповіді студента та його відповідей на поставлені запитання під час захисту.

Оцінка „задовільно” ставиться при наявності суттєвих зауважень до змісту та технічного й орфографічного оформлення курсової роботи і поверхових відповідей студента у процесі захисту результатів дослідження.

 

Оцінка „незадовільно” ставиться при невідповідності основним вимогам до курсових робіт (зокрема, щодо їх теоретичного рівня й дотримання стандартів технічного оформлення та орфографічних нормативів) і невмінні студента самостійно захищати основні положення курсового дослідження.

Додаток 1

Витяг
з „Положення про організацію навчального процесу
в Кіровоградському державному педагогічному
університеті імені Володимира Винниченка
на 2006-2007 навчальний рік”

3.10. Курсові роботи виконуються з метою закріплення, поглиблення й узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Студенти освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” виконують 2 курсові роботи: перша – із фаху, друга – за вибором студента з педагогіки, психології або методики викладання фаху з відповідним розподілом за кафедрами – 1/4, 1/4 та 1/2 відповідно. Студенти спеціальностей “Педагогіка і методика середньої освіти. Українська мова і література” та “Педагогіка і методика середньої освіти. Мова і література” за рішенням учених рад факультетів виконують третю курсову роботу з української літератури або зарубіжної літератури відповідно. На 5 курсі виконується 1 курсова робота зі спеціалізацій або методики викладання останніх у закладах освіти. Розподіл курсових робіт між кафедрами у межах факультету здійснює деканат, погоджуючи його з випусковими кафедрами.

Тематика курсових робіт повинна відповідати завданням навчальної дисципліни і тісно пов'язуватися з практичними потребами конкретного фаху. Теми курсових робіт із переліком літератури та необхідними методичними рекомендаціями щодо їх виконання щорічно подаються провідними викладачами та затверджуються кафедрою.

Керівництво курсовими роботами здійснюється, як правило, найбільш кваліфікованими викладачами.

Захист курсової роботи проводиться перед комісією у складі двох-трьох викладачів кафедри за участю керівника курсової роботи. Результати захисту курсової роботи протоколюються та оцінюються за чотирибальною шкалою: "відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно". Курсові роботи з протоколами захистів зберігаються на кафедрі протягом одного року, потім списуються в установленому порядку.

3.11. Кваліфікаційні роботи виконуються на завершальному етапі навчання студентів в університеті і передбачають:

- систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань із спеціальності та застосування їх при вирішенні конкретних наукових, технічних, економічних виробничих й інших завдань;

- розвиток навичок самостійної роботи і оволодіння методикою дослідження та експерименту, пов'язаних із темою роботи.

Студенту надається право обрати тему кваліфікаційної роботи, визначену випускною кафедрою, або запропонувати свою з обґрунтуванням доцільності її розробки. Для педагогічних спеціальностей у КДПУ ім. В. Винниченка написання кваліфікаційних робіт дозволяється студентам із рейтингом не нижче “4, 5” (допуск до написання необов’язкових дипломних робіт здійснюється деканатом за поданням випускових кафедр). При цьому успішний захист кваліфікаційної роботи бакалавра з педагогіки (психології, методики викладання фаху) замінює відповідний державний екзамен. Кваліфікаційні роботи з фаху, як правило, пишуться на 5-му курсі. Дипломна робота спеціаліста зі спеціалізації пишеться за умови, якщо навчальним планом визначено для складання відповідний державний екзамен зі спеціалізації, який і буде замінено оцінкою, отриманою на захисті кваліфікаційної роботи.

Керівниками кваліфікаційних робіт призначаються професори, доценти та старші викладачі університету, які мають наукові ступені доктора або кандидата наук.

Порядок захисту кваліфікаційних робіт визначається Державною екзаменаційною комісією.

Кваліфікаційні роботи зберігаються на випускній кафедрі університету протягом п'яти років, потім списуються в установленому порядку.

Додаток 2

(ЗРАЗОК ОФОРМЛЕННЯ ТИТУЛЬНОЇ СТОРІНКИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
З ПЕДАГОГІКИ ТА ДРУГОЇ СТОРІНКИ –ЗМІСТУ)





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 395 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинайте делать все, что вы можете сделать – и даже то, о чем можете хотя бы мечтать. В смелости гений, сила и магия. © Иоганн Вольфганг Гете
==> читать все изречения...

803 - | 734 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.