Лекции.Орг


Поиск:




Цінність роботи над літературою полягає в тому, щоб осмислити вивчений матеріал, самостійно узагальнити, критично оцінити його, на основі цього зробити правильні висновки




Добір літературних джерел здійснюється на основі первинного їх огляду шляхом ознайомлення з анотацією, вступом, змістом та висновками.

З метою повного виявлення літературних джерел необхідно використовувати різні джерела пошуку: каталоги і картотеки бібліотеки Львівського національного університету, а також провідних наукових бібліотек, бібліотечні посібники, прикнижні та пристатейні списки літератури, виноски і посилання в підручниках, монографіях, словниках та ін., покажчики змісту річних комплектів спеціальних періодичних видань, електронні каталоги бібліотек тощо.

Систематизація та узагальнення літературних джерел здійснюється за окремими проблемними питаннями плану курсової (контрольної) роботи.

Перед реферуванням літературного джерела, слід зробити його бібліографічний опис. Виписки, цитати, цифрові дані мають містити посилання, що в подальшому дозволить правильно скласти список використаної літератури за темою дипломної роботи. Виписки конспективного характеру із літературних джерел повинні бути короткими, чітко сформульованими і точно передавати зміст.

Не рекомендується починати роботу над курсовою (контрольною) роботою, доки не будуть вивчені принаймні п’ять – десять джерел з теми. Коли це зроблено, питання плану з’ясовано і для їх розкриття зібрано достатню кількість матеріалу, можна складати план роботи.

Структура та зміст курсової (контрольної) роботи

Готуючись до викладення тексту курсової (контрольної) роботи, доцільно ще раз уважно прочитати її назву, що містить проблему, яка повинна бути розкрита. Правильна та логічна структура курсової (контрольної) роботи – це запорука успіху розкриття теми. Процес уточнення структури складний і може тривати протягом усієї роботи над дослідженням.

У курсових роботах необхідно прагнути дотримуватися прийнятої наукової термінології, позначень, умовних скорочень і символів, не рекомендується вживати вирази-штампи, вести виклад від першої особи: "Я спостерігав", "Я вважаю", "Мені здається", "На мою думку". Натомість слід писати: "Спостерігається", "Вважається" і т. п. Слід уникати в тексті частих повторень слів чи словосполучень.

При згадуванні в тексті прізвищ (учених-дослідників, практиків) ініціали, як правило, ставляться перед прізвищем (В.М. Петрів, а не Петрів В.М., як це прийнято в списках літератури), бажано зазначати їх вчене звання, фах чи місце роботи (проф. В. М. Петрів).

Курсова (контрольна) робота повинна складатись із таких обов’язкових складових частин:

- титульна сторінка;

- план роботи;

- вступ;

- три – чотири розділи;

- висновки;

- список використаної літератури;

Крім того курсова робота може мати додатки.

На наступній сторінці розміщується план роботи без позначення сторінок, на яких кожний з елементів плану викладений у роботі.

Усі сторінки роботи нумеруються від титульної до останньої без пропусків або літерних додатків. Першою сторінкою вважається титульний аркуш, на ній цифра 1 не ставиться (оформити титульну сторінку слід за зразком поданим у Додатку 1.). Другою вважається сторінка, що містить План, на ній цифра 2 не ставиться, на наступній сторінці проставляється цифра 3 і далі згідно з порядком.

Назви розділів у тексті роботи мають точно відповідати назвам розділів у плані роботи. Не можна їх скорочувати, подавати у іншому вигляді чи подавати розділи в іншій послідовності.

Що стосується нумерації структурних підрозділів курсової (контрольної) роботи то слід пам’ятати, що не нумеруються Вступ, Висновки, Список використаної літератури і Додатки. Інші структурні елементи роботи (Розділи) нумеруються просто і послідовно (Розділ 1; Розділ 2 і т.д.). Після номеру розділу ставиться крапка, потім – його назва, в кінці якої крапка не ставиться. (Наприклад, Розділ 1. Державний устрій Франції в період станово-представницької монархії). Назви розділів мають максимально точно відображати їх зміст і бути не багатослівними. Оскільки для курсової (контрольної) роботи передбачений простий план, то не бажано щоб розділи мали поділ на підрозділи чи параграфи.

У Вступі до курсової роботи має бути обґрунтована актуальність обраної теми, мета роботи, предмет дослідження проводиться характеристика джерел використаних при написанні роботи і короткий огляд наявної спеціальної літератури по даній роботі. Вступ є важливою частиною роботи бо не тільки орієнтує на подальше розкриття теми, а й містить усю необхідну характеристику дослідження.

Актуальність теми, є необхідною складовою частиною Вступу. Не слід бути багатослівним. Починати здалеку немає необхідності. Достатньо в межах двох-трьох абзаців описати найважливіше, що виявляє актуальність теми.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 459 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Даже страх смягчается привычкой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

987 - | 848 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.