Лекции.Орг


Поиск:




Визначення структури роботи




ВСТУП

Нині, однією з ключових проблем педагогічної теорії й практики вважається становлення та розвиток особистості. Ця проблема багатоаспектна. Вона вивчається різними науками. Педагогіка розглядає і виявляє найбільш ефективні умови для всебічного гармонійного розвитку особистості в процесі навчання й виховання.

Соціальна педагогіка як галузь загальної педагогіки вивчає вплив соціального середовища на процеси виховання, розвитку й соціалізації особистості. Основним завданням соціальної педагогіки є – культивування в суспільстві гуманістичних цінностей сприяння розвитку здібностей і потенціалу окремої людини у взаємодії з соціумом на всіх його рівнях; підтримка вільного вибору людиною свого ставлення до світу і самої себе; впровадження в практику технологій соціального виховання; захисту, допомоги з підтримки особистості, яка знаходиться у складних життєвих обставинах.

Навчальна дисципліна «Соціальна педагогіка» викладається на другому (у третьому та четвертому семестрах) та третьому (п’ятому семестрі) курсах. Завершується вивчення дисципліни семестровим іспитом і захистом курсової роботи, що дозволяє об'єднати теоретичну і практичну складову процесу підготовки з дисципліни та перевірити одержані знання та уміння студентів.

Навчальна дисципліна здійснює інтеграцію знань і умінь студентів на трьох рівнях:

- реалізація взаємозв'язків між теоретичною і практичною підготовкою студентів;

- реалізація взаємозв'язків із комплексом педагогічних, психологічних, культурологічних і правових дисциплін;

- врахування особливостей майбутньої професійної діяльності студентів.

Мета курсу полягає в усвідомленні студентами теоретичних, методологічних основ соціальної педагогіки, сутності соціалізуючих і соціально-виховних процесів, які відображають взаємодію соціальних систем і окремої людини у процесі її життєдіяльності.

Провідними завданнями вивчення дисципліни є:

- вивчення змісту основних категорій і понять соціальної педагогіки, окремих соціально-педагогічних проблем, особливостей, структури, способів соціально-педагогічного процесу;

- дослідження особливостей становлення особистості в різних умовах соціального середовища та впливу чинників на цей процес;

- виявлення соціально-педагогічних засобів, способів, які сприяють мінімізації рівнів дії негативних чинників соціального середовища на особистість.

 

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ

КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

Курсова робота є початковим науковим доробком студента, зміст якого відображає хід і результати дослідження обраної теми соціальної педагогіки.

Основні завдання автора курсової роботи – продемонструвати рівень своєї теоретичної обізнаності, вміння самостійно працювати з науковою літературою, вести науковий пошук щодо вирішення конкретних наукових завдань соціальної педагогіки, чітко побудувати виклад матеріалу, оволодіти основними методами наукового дослідження, стисло та переконливо аргументувати позиції дослідження вирішувати практичні завдання, надавати пропозиції, грамотно оформляти та відстояти винесені на захист основні положення курсової роботи.

Курсова робота є формою залучення студента до науково-дослідницького пошуку, що формує суб’єктивну думку і дає можливість експериментувати. Вона сприяє формуванню пошукових умінь, використання основних методів наукового дослідження: вивчення, аналізу, порівняння, узагальнення наукової літератури та практичного досвіду діяльності соціальних педагогів із проблеми, що досліджується.

Робота виконується протягом вивчення навчальної дисципліни «Соціальна педагогіка» під керівництвом викладача – наукового керівника, оформлюється за певними правилами, а потім захищається студентом у присутності комісії, що складається з членів кафедри, на якій виконувалась робота.

Виконання курсової роботи сприяє:

· поглибленню, систематизації та закріпленню отриманих за час навчання теоретичних знань студента;

· виявленню його здатності обрати і проаналізувати наукову або практичну соціально-педагогічну проблему, зробити теоретичні висновки й узагальнення, застосувати знання для вирішення конкретних наукових, соціально-педагогічних завдань, обґрунтувати конкретні рекомендації;

· розвиткові навичок самостійної роботи й оволодінню методикою емпіричного дослідження;

· підвищенню рівня підготовленості студента до самостійної соціально-педагогічної діяльності, творчого розв'язання актуальних соціально-педагогічних проблем.

 

Етапи виконання роботи:

1. Вибір теми курсової роботи (Дивись далі «Тематика курсових робіт»), оформлення заяви про затвердження обраної теми на засіданні кафедри

2. Постановка мети й завдань роботи, вибір методів дослідження (під керівництвом призначеного на кафедрі наукового керівника);

3. Вивчення наукової літератури з проблеми ( вивчення тааналіз досліджень науковцями обраної теми, трактування сутності основних понять, аналіз і узагальнення соціально-педагогічного досвіду організації, на базі якого ведеться експериментальне дослідження).

4. Обгрунтування актуальності обраної теми курсової роботи (недостатність наукових досліджень, відсутність відповідних наукових обґрунтувань, пропозицій щодо розв’язання проблеми курсової роботи, наявність значної кількості негативних випадків (статистичні дані) які підтверджують існування такої соціально-педагогічної проблеми в соціумі)

5. Формулювання концептуального апарату роботи (визначення мети, завдань, об’єкту, предмету практичне та теоретичне значення курсової роботи; вибір найдієвіших методів і методик наукового дослідження обраної теми).

Визначення структури роботи.

7. Робота над 1 розділом (теоретичним) роботи.

8. Експериментальна робота (виконання практичних завдань курсової роботи за допомогою визначених методів і методик) у 2 розділі.

9. Оформлення результатів дослідження за існуючими вимогами.

10. Захист курсової роботи.

СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ:

- титульний аркуш;

- зміст роботи (план);

- вступ;

1 розділ - теоретичний (його підрозділи);

- висновки до першого розділу;

2 розділ - експериментальний (його підрозділи);

- висновки до другого розділу;

- висновки(загальні);

- додатки;

- список використаних джерел.

 

СТРУКТУРНІ СКЛАДОВІ ЕЛЕМЕНТИ ВСТУПУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

Актуальність проблеми і теми дослідження.

Ступінь вивченості теми у працях дослідників.

Мета дослідження.

Завдання дослідження

Об’єкт дослідження.

Предмет дослідження.

Методи дослідження.

Емпірична база дослідження.

Теоретичне значення дослідження

Практичне значення дослідження.

Структура дослідження.

 

СТРУКТУРНІ СКЛАДОВІ ОСНОВНОЇ ЧАСТИНИ ДОСЛІДЖЕННЯ

 

РОЗДІЛ. 1. Цей розділ присвячується дослідженню теоретичних питань: вивчається наукові джерела з проблеми курсової роботи, здійснюється аналіз, порівняння, узагальнення щодо основних понять, теорій, концепцій, моделей дослідження, аналізуються історія, сучасний стан проблеми, вивчається та аналізується нормативно-правова база соціально-педагогічної роботи уз питань дослідження та специфіка діяльності навчально-виховних закладів, організацій.

Розділ може містити 2 параграфа (1.1, 1.2) не менше 7 сторінок обсягом, які завершуються узагальнюючими висновками. Розділ 1 завершується висновками

Ця частина дослідження виконується за обов’язковим дотриманням положень:

- принципа дедукції «від загального до конкретного», слід визначити, частиною якої проблеми є досліджувана тема;

- дотриманням авторства (посилання на теоретичні положення науковців і визначення власних оцінок).

РОЗДІЛ 2 присвячується вивченню, опису, аналізу і розробці одержаних результатів. Ця частина роботи виконується за вимогами: визначення плану експериментальної роботи; характеристика досліджуваних даних; дотримання процедури експериментальної роботи; покрокове представлення ходу експериментальної роботи та обробки результатів; оформлення одержаних результатів за допомогою графічних методів; розробка пропозицій, рекомендацій, порад, щодо розв’язання досліджуваної проблеми на практиці.

Результати дослідницької частини узагальнюються у висновках до другого розділу.

ВИСНОВКИ. У цій частині дослідження підводяться підсумки про виконання мети та завдань, які поставлено у вступній частині курсової роботи. Варто пам’ятати, що в ній не слід повторювати зміст вступу, або зміст висновків до розділів. Висновки мають відповідати на поставлені завдання бути чіткими, конкретними.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ має складатися в алфавітному порядку, оформлятися за існуючими вимогами та включати не менше 25 найменувань.

ДОДАТКИ розробляються автором, представляють творчий доробок, який пройшов апробацію в процесі дослідження і може використовуватися у практичній діяльності.

 

 

ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

Курсова робота представляється до захисту у роздрукованому вигляді на папері формату Ф-4, Текст виконується в редакторі Microsoft Word 7.0 і вище для Windоws. Гарнітура - Times New Roman. Величина шрифту в тексті – 14 кегль. Міжстрочечний інтервал -1,5. Поля: зверху – 2,0 см. знизу – 2,0 см.; зліва – 3,0 см.; справа – 1 см.

Усі таблиці, рисунки повинні бути вставленими в текст. Посилання на літературні джерела спису оформлюються у квадратних дужках.

При підготовці роботи слід враховувати і те, що стиль її написання має бути науковим. Інформація викладається від третьої особи в множині.

Обсяг курсової роботи – 25-30 сторінок друкованого тексту.

 

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

Оцінювання курсової роботи враховує: відповідність змісту темі дослідження, науковість, актуальність, змістовність, логічність, грамотність викладу; ґрунтовність аналізу зазначених у змісті питань, наявність посилань на наукові джерела, експериментальне дослідження теми за допомогою визначених методів і методик, оформлення одержаних результатів; ініціативність і самостійність автора.

Оцінка «задовільно» - за подання інформації, її аналіз, використання теоретичних методів соціально-педагогічного дослідження; за незавершеність експериментальної роботи, або недостатність дослідження поставлених задач; за наявність помилок: теоретичних, стилістичних, орфографічних, технічних.

 

Оцінка «добре» -за аналітичну дослідницьку роботу з використанням теоретичних і емпіричних соціально-педагогічних методів дослідження, наявність експериментальної частини дослідження (обгрунтування результатів наукового дослідження у формі висновків, таблиць, рисунків); відповідність посилань щодо списку наукових джерел; за розробку пропозицій щодо роботи з відповідною соціально-педагогічною проблемою. За наявність окремих недоліків і помилок в тексті роботи, в оформленні списку використаних джерел, технічному оформленні роботи, за відсутності окремих посилань.

 

 

Оцінка «відмінно» - за ґрунтовний аналіз сутності основних понять досліджуваної теми, теоретичний аналіз проблеми використання вітчизняного і зарубіжного досвіду, відповідність посилань щодо списку наукових джерел; наявність експериментальної частини дослідження (обгрунтування результатів наукового дослідження у формі висновків, таблиць, рисунків); за розробку пропозицій щодо роботи з відповідною соціально-педагогічною проблемою; за самостійність, творчість, грамотність; відповідність існуючим вимогам щодо оформлення курсової роботи.

 

Щоб одержати високий бал студенту слід виявити знання та вміння щодо використання наукових методів дослідження соціально-педагогічної проблеми:

- вивчення та аналіз документації, наукових джерел;

- застосування методів аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення;

- спостереження (включене, невключене);

- усне опитування (діагностична бесіда), вільний обмін думками двох людей (інтерв’ю), групова співбесіда та;

- письмове опитування (закритого чи відкритого типу), анкетування, тестування, оцінювання (метод компетентних суддів);

- різновиди опитування пов’язані із залученням компетентних спеціалістів, аналізом ситуації;

- методики соціально педагогічного та психолого-педагогічного дослідження (особистості, групи).

ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ

Тематика курсових робіт із соціальної педагогіки (2015 - н. р.)

спеціальність «соціальна педагогіка»

(для студентів ІІІ курсу)

 

1. Соціально-педагогічний процес: сутність, зміст, етапи.

2. Проблеми соціалізації людини на різних етапах її вікового розвитку.

3. Джерела соціального розвитку людини.

4. Роль особистості дитини у соціальному самовдосконаленні.

5. Фактори соціального розвитку людини.

6. Діяльність дитини та її вплив на розвиток особистості.

7. Адаптація людини, її місце і роль у соціалізації.

8. Дезадаптація людини, її причини, попередження та подолання.

9. Дезадаптована дитина її соціально-педагогічна характеристика.

10. Проблеми зниження деформуючого впливу дезадаптованої дитини на оточуючих.

11. Соціальне виховання: сутність і зміст.

12. Соціальне виховання в сім’ї і його особливості.

13. Громадські організації і соціальне виховання.

14. Особливості прояву соціокультурного світу підлітка.

15. Витоки формування дитячої субкультури.

16. Норма і патологія у розвитку дитини.

17. Соціальні відхилення, їх причини та шляхи подолання.

18. Девіантна поведінка підлітка, витоки та особливості прояву.

19. Індивідуальний підхід у подоланні девіантної поведінки дитини.

20. Етапи становлення девіантної поведінки.

21. Делінквентна поведінка як вид девіантної поведінки.

22. Проституція серед підлітків і молоді як прояв девіантності.

23. Фактори, що обумовлюють формування девіантної поведінки.

24. Типові групи важковиховуваних і особливості виховної роботи з ними.

25. Форми прояву важковиховуваності і проблеми виховання важковиховуваних.

26. Важковиховувана дитина в сім’ї.

27. Проблеми виховної роботи з важковиховуваною дитиною в умовах школи.

28. Сім’я як соціокультурний феномен підготовки підростаючого покоління до життя.

29. Соціокультурне середовище сім’ї.

30. Шляхи підвищення виховних можливостей сім’ї.

31. Типові помилки сімейного виховання та їх вплив на особистість дитини.

32. Морально-психологічний клімат сім’ї і його значення у вихованні дітей.

33. Методи виховання дітей в сім’ї.

34. Типові помилки сімейного виховання та їх вплив на особистість.

35. Вулиця як середовище виховання.

36. Фактори вулиці та їх вплив на особистість, яка формується.

37. Соціально-педагогічний портрет «дітей-вулиці».

38. Соціально-педагогічна робота з «дітьми-вулиці».

39. Бездоглядність у підлітковому середовищі як соціально-педагогічна проблема.

40. Захист прав дитини вулиці: сутність, зміст, особливості забезпечення.

41. Державні і недержавні заклади для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без батьківського піклування.

42. Прийомні сім’ї для дітей, які знаходяться у складній життєвій ситуації.

43. Соціально-педагогічні проблеми виховання дітей у прийомних сім’ях.

44. Інтернатна педагогіка та інтернатне виховання дітей-сиріт і дітей, які залишилися без батьківського піклування.

45. Соціально-педагогічні проблеми випускників інтернатних шкіл для дітей сиріт (дітей, які залишилися без батьківського піклування).

46. Проблеми соціально-виховної роботи у пенітенціарних закладах.

47. Соціально-педагогічні можливості ЗМІ.

48. Телебачення як вихователь дитини в сім’ї.

49. Комп’ютерні технології у соціальному формуванні особистості дитини.

50. Педагогічна культура соціального працівника.

51. Структура соціально-педагогічної культури.

52. Соціально-педагогічна характеристика дітей груп ризику.

53. Роль релігійних організацій і їх вплив на соціалізацію особистості.

54. Виховання обдарованої дитини.

55. Залучення дітей і молоді до релігійних сект як соціально-педагогічна проблема.

56. Інтеграція дітей-інвалідів у соціальне середовище.

57. Формування професійної відповідальності соціального педагога.

58. Діяльність соціального педагога загальноосвітньої школи по захисту дитинства.

59. Насильство щодо дітей в сім’ї.

60. Насильство серед дітей у шкільному середовищі.

61. Розвиток патріотизма підлітків.

62. Цінності сучасної сім’ї.

63. Морально-духовні цінності сучасних старшокласників.

64. Благочинність і милосердя як культурно-історичні традиції соціально-педагогічної роботи.

65. Робота соціального педагога в умовах закладу інтернатного типу для дітей-сиріт.

66. Специфіка роботи соціального педагога в закладах позашкільної освіти.

67. Соціально-педагогічна робота в закладах дозвілля.

68. Особливості роботи соціального педагога в закладах реабілітації дітей з обмеженим и можливостями.

69. Соціально-педагогічна робота у загальноосвітній школі.

70. Сім’я як об’єкт соціально-педагогічної діяльності.

71. Специфіка роботи соціального педагога з неповною семою

72. Інтеграція впливів чинників соціалізації як соціально-педагогічна проблема.

73. Дитяча субкультура як чинник формування особистості дитини.

74. Соціальний досві дитини як результатйого соціалізації й виховання.

75. Школа як фактор соціального становлення особистості школяра.

76. Основи практичної професійної діяльності социального педагога сільської загальноосвітньої школи.

77. Специфіка професійної діяльності соціального педагога в загальноосвітній школі.

78. Дитячі і молодіжні обєднання як форма соціального виховання.

79. Особливості розвитку соціальної педагогіки як галузі наукового знання и як галузі практичної діяльності в Україні.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 442 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

1002 - | 829 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.