Лекции.Орг


Поиск:




Основи інформаційної культури студента




Методичні рекомендації з вивчення курсу

для студентів всіх напрямів підготовки

Затверджено на засіданні

методичної ради бібліотеки ЧДТУ

протокол № 4 від 01.04.2010

Чернігів, 2010

Основи інформаційної культури студента: методичні

рекомендації з вивчення курсу для студентів всіх напрямів підготовки. - Чернігів: ЧДТУ, 2010. - 39с.

Укладачі: Коваленко Тетяна Михайлівна – провідний бібліограф

Лузіна Наталія Сергіївна - зав.сектором

Савенко Алла Анатолівна - зав. відділом ІБО

 

Відповідальний за випуск:

Татаренко Ліна Семенівна – директор наукової бібліотеки

Рецензент: Ільченко Ірина Олександрівна - завідувач відділу ІТта КЗ


Зміст

ВСТУП.............................................................................................. 4

1 ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ.......................................6

2 БІБЛІОТЕКА ЯК СЕРЕДОВИЩЕ ФОРМУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ СУСПІЛЬСТВА............................................................,7

3 БІБЛІОТЕКА ЧДТУ: ІСТОРІЯ, ФОНД, ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ, ОСНОВНІ СТРУКТУРНІ ПІДРОЗДІЛИ...................................................................................11

4 БІБЛІОТЕКА ТА ЇЇ РОЛЬ В СИСТЕМІ СУЧАСНИХ КОМУНІКАЦІЙ...........14

5 БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ПОШУК.....................................................25



6 ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №1. ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ БІБЛІОГРАФІЧНОГО ОПИСУ У СПИСКУ ДЖЕРЕЛ, ЯКИЙ НАВОДЯТЬ У КОНТРОЛЬНІЙ, КУРСОВІЙ, ДИПЛОМНІЙ РОБОТАХ....27

7 ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 2. РОБОТА З КАТАЛОГАМИ ТА КАРТОТЕКАМИ БІБЛІОТЕКИ ЧДТУ....30

8 ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 3. ПОШУК ЛІТЕРАТУРИ ЗА ТЕМОЮ ТА СКЛАДАННЯ СПИСКУ ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 30

9 ТЕСТИ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ 32

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА..... 37


 


Вступ

Методичні вказівки підготовлені на основі програми дисципліни „Основи інформаційної культури студента". Призначені для самопідготовки студентів з метою дати цілісне уявлення про специфіку знань.

Докорінні зміни в соціально-економічному житті країни істотно вплинули на вимоги, що пропонують випускникам вищого навчального закладу. В нових умовах формування професійно важливих якостей випускника вищої школи повинне бути орієнтовано на стільки на обсяг і повноту конкретного знання, скільки на здатність самостійно поповнювати знання, ставити і вирішувати різноманітні задачі, шукати альтернативних рішень, виробляти критерії добору, найбільш ефективних з них. Досягнення цієї мети значною мірою залежать від рівня інформаційної культури.

Усвідомлення інформаційної культури як особливого, відносно самостійного аспекту культури стало можливим у результаті становлення інформаційного підходу до пізнання дійсності, розвитку уявлень про інформаційне суспільство, у якому інформаційні ресурси своєю важливістю не поступаються енергетичним, фінансовим і іншим стратегічним ресурсам. Сама інформація оцінюється як економічна категорія - товар, який ефективно використовується у сучасному діловому світі для підвищення кваліфікації персоналу, прийняття оптимальних рішень, освоєння нової професійної сфери, отримування стратегічних переваг перед конкурентами.

Інформаційна культура – сфера культури, пов’язана з функціонуванням в суспільстві та формуванням інформаційних якостей особистості; міра гармонізації її внутрішнього світу в процесі засвоєння всього обсягу соціально значущої інформації; уміння цілеспрямовано працювати з інформацією, використовувати для її отримання, опрацювання і передачі сучасними технічними засобами та методами, опанування сучасними інформаційними технологіями.

Методичні вказівки мають допомогти студентам розвинути творче мислення, сформувати знання і навички інформаційного самозабезпечення його навчальної та науково-дослідницької діяльності.

 


1. Тематичний план дисципліни

Вступ. Мета і завдання курсу. Інформаційна культура: визначення, поняття. Інформація. Класифікація інформації. Типи і види документів, необхідних для навчальної і наукової праці.

Всесвітні інформаційні ресурси. Найбільші бібліотеки світу. Україна в інформаційно-бібліотечному просторі. Державна інформаційна політика. Система бібліотек України і регіону.

Бібліотека ЧДТУ як інформаційно-пошукова
система. Історія створення, структура, бібліотечні
фонди. Правила користування бібліотекою.
Система бібліотечно-інформаційного обслуговування. Додаткові послуги бібліотеки. Масова робота бібліотеки, в т.ч. виставкова галерея, літературна студія, КШХЛ.

Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки ЧДТУ. Методика пошуку інформації. Бібліографічний опис. Оформлення бібліографічних запитів. Оформлення Списків літератури до контрольних, курсових, дипломних робіт.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 573 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Стремитесь не к успеху, а к ценностям, которые он дает © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

749 - | 746 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.