Лекции.Орг


Поиск:




Виконання суддею своїх обов’язків




Відповідно до Закону України “Про статус суддів” судді зобов’язані: · при здійсненні правосуддя дотримувати Конституції та законів України, забезпечувати повний, всебічний та об'єктивний розгляд судових справ з дотриманням встановлених законом строків; · додержувати вимог несумісництва з посадою судді, передбачених законодавством, службової дисципліни та розпорядку роботи суду; · не розголошувати відомості, що становлять державну, військову, службову, комерційну та банківську таємницю, таємницю дорадчої кімнати, відомості про особисте життя громадян та інші відомості, про які вони дізналися під час розгляду справи в судовому засіданні, для забезпечення нерозголошення яких було прийнято рішення про закрите судове засідання; · не допускати вчинків та будь-яких дій, що порочать звання судді і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності.

Особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покаран­ня, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів. Кримінальний кодекс України визначає загальні засади призначення покарання за вчинення злочину, визначає засади застосу­вання конкретної міри покарання, передбаченої санкцією статті Особливої частини Кодексу. Лише тоді, коли в ході судового слідства повністю доведено, що підсудний винуватий в інкримінованому йому злочині, коли цьому злочинові вироком суду дана правильна кваліфікація, створюються законні підстави для призначення покарання.

Загальними засадами призначення покарання, з огляду на ст. 65 КК, виступають наступні:

· суд призначає покарання у межах, установлених у санкції статті Особливої частини Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за вчинений злочин;

· покарання призначається відповідно до положень Загальної частини Кримінального кодексу;

· суд, при призначенні покарання, враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, тобто його характер і ступінь суспільної небезпеки;

· суд, при призначення покарання, враховує особу винного;

· суд призначає покарання з урахуванням обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання;

· суд призначає покарання, керуючись правосвідомістю.

Суд при призначенні покарання враховує також особу винуватого, а саме:

а) стать, вік, стан здоров’я;

б) ставлення винуватого до суспільно-корисної праці;

в) ставлення неповнолітнього до навчання;

г) ставлення до сім’ї;

д) зловживання алкоголем, наркотиками;

е) порушення правил громадського порядку;

є) наявність минулих судимостей;

ж) інтелект, вольові якості, темперамент, емоційні особливості;

з) авторитет у колективі, де винуватий працював тощо.

Враховуючи такі виняткові пом'якшуючі обставини вчинення злочину, особу винного, та умотивувавши своє рішення і згідно зі ст. 69 КК в такому разі суд може:

· призна­чити покарання, нижче від найнижчої межі, передбаченої законом за даний злочин; або

· застосувати інше, більш м'яке покарання другого виду — штраф, ви­правні роботи замість позбавлення волі, або не признача­ти обов'язкове додаткове покарання.

Кваліфікаційні атестації суддів. До повноважень кваліфікаційних комісій суддів відноситься здійснення атестації обраних суддів, надання висновків щодо кандидатів на посаду судді, порушення дисциплінарного провадження, проведення службових перевірок, надання висновків про звільнення з посад, застосування інших мір дисциплінарної відповідальності, присвоєння кваліфікаційних класів.Атестації суддів відбуваються кожні п’ять років. Чергова кваліфікаційна атестація судді проводиться не пізніше одного місяця з дня закінчення строку його перебування у присвоєному йому кваліфікаційному класі. Дострокову кваліфікаційну атестацію судді може бути проведено не раніш як через два роки з часу останньої його атестації. За результатами проведеної атестації атестаційно-дисциплінарна комісія суддів приймає рішення про: · присвоєння судді кваліфікаційного класу; · присвоєння судді більш високого кваліфікаційного класу; · залишення судді у раніше присвоєному кваліфікаційному класі.Атестація проводиться у присутності судді, який атестується. Суддя, не згодний з рішенням кваліфікаційної комісії суддів місцевих та апеляційних судів щодо його атестації, може оскаржити це рішення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в десятиденний строк з дня вручення йому копії рішення.Залежно від посади, стажу, досвіду роботи і рівня професійних знань для суддів встановлюється шість кваліфікаційних класів: вищий, перший, другий, третій, четвертий та п'ятий. Суддям, які мають кваліфікаційні класи, встановлюються доплати до посадових окладів у розмірах, передбачених законодавством України. Порядок присвоєння кваліфікаційних класів кваліфікаційними комісіями суддів визначається відповідним законом. Припинення та зупинення повноважень судді. Припинення повноважень судді. Суддя звільняється з посади органом, що його обрав або призначив, у разі: 1) закінчення строку, на який його обрано чи призначено; 2) досягнення суддею шістдесяти п'яти років; 3) неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я; 4) порушення суддею вимог щодо несумісності; 5) порушення суддею присяги; 6) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього; 7) припинення його громадянства; 8) визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим; 9) подання суддею заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням. Повноваження судді також припиняються у разі його смерті.Повноваження судді можуть бути також зупинені у зв'язку з: · пред'явленням судді обвинувачення у вчиненні злочину; · розглядом дисциплінарної справи з підстав порушення вимог несумісництва з посадою судді;· порушенням щодо нього процедури імпічменту Верховною Радою України.




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 427 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студенческая общага - это место, где меня научили готовить 20 блюд из макарон и 40 из доширака. А майонез - это вообще десерт. © Неизвестно
==> читать все изречения...

954 - | 904 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.