Лекции.Орг


Поиск:




Тема 6. Бюджетний процес в Україні




План:

1. Поняття та зміст бюджетного процесу.

2. Стадії бюджетного процесу в Україні.

3. Порядок складання проекту бюджету.

4. Розгляд та прийняття Державного бюджету України.

5. Виконання Державного бюджету України та бюджетів місцевого самоврядування.

6. Облік та звітність про виконання Державного бюджету України.

 

Вивчення питань необхідно розпочати з визначення бюджетного процесу як регламентованого бюджетним законодавством процесу складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства. Чинне законодавство України, зокрема Бюджетний кодекс, визначає основні стадії бюджетного процесу. Це, зокрема, складання проекту; розгляд та прийняття закону про державний бюджет чи рішень про місцеві бюджети; виконання бюджету; підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету.

Дайте відповідь на запитання:

1. Що таке бюджетний процес? Які основні складові та періоди в ньому виділяють?

2. Які завдання стоять перед бюджетним процесом?

3. Що розуміють під стадіями бюджетного процесу? Назвіть ці стадії.

4. Назвіть принципи бюджетного процесу та розкрийте їх зміст.

5. Що таке бюджетний цикл та яка його тривалість в різних країнах?

6. Які завдання та принципи бюджетного планування?

7. Що включає зміст бюджетного планування?

8. Розкрийте зміст, тривалість основних етапів та повноваження учасників бюджетного планування.

9. Що таке бюджетна резолюція? Які матеріали містяться в пакеті, що додаються до неї?

10. Які показники визначаються Законом про Державний бюджет?

11. Які матеріали додаються до проекту Закону про Державний бюджет при поданні його до Верховної Ради України?

12. У чому полягає особливість першого, другого та третього читання проекту Закону про Державний бюджет? Які їх нормативні строки?

13. Які обмеження діють у разі неприйняття Закону про Державний бюджет вчасно?

14. У чому полягає зміст бюджетного планування на місцевих рівнях? Які нормативні строки цього процесу? Які показники визначає рішення про місцевий бюджет?

15. Як здійснюється виконання бюджету? В чому сутність казначейської системи виконання бюджету?

16. Хто має повноваження щодо обліку та звітності про виконання бюджету?

17. Яка існує звітність про виконання бюджету? Хто її складає, в які строки подає та що вона включає?

Виконайте завдання:

Завдання 1.

Визначте основні часові характеристики кожної стадії бюджетного процесу.

 

Завдання 2.

За підсумками виконання Державного бюджету України за результатами трьох кварталів фактичне перевищення показників доходів, врахованих у розписі державного бюджету України на відповідний період, склало понад 15%.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету подав відповідний проект Закону про внесення змін до Закону про Державний бюджет України.

Оцініть правомірність ситуації. Вкажіть, які дії повинен здійснити комітет Верховної Ради України з питань бюджету в ситуації, що склалася.

 

Завдання 3.

Після прийняття проекту Закону про Державний бюджет України у першому читанні Кабінет Міністрів України підготував і подав 20 листопада року, що передує плановому, Проект Закону про Державний бюджет України, доопрацьований відповідно до бюджетних висновків Верховної Ради України.

Оцініть правомірність ситуації.

 

Завдання 4.

Для того, щоб дотриматися строків прийняття проекту Закону про Державний бюджет України у другому читанні, Верховна Рада України на прохання Голови комітету Верховної Ради України з питань бюджету погодилася відкласти прийняття рішення про загальний обсяг дефіциту (профіциту) Державного бюджету України на наступний бюджетний період під час розгляду проекту Закону про Державний бюджету України у третьому читанні. Дайте правову оцінку цій ситуації.

 

Завдання 5.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету при розгляді питання щодо внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік" зазначив, що внесений урядом проект не відповідає бюджетній класифікації, що передбачена Бюджетним кодексом України. Зокрема, Комітет зазначив, що адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу належать до неподаткових надходжень, а не до податкових надходжень, як передбачено в проекті закону, тому такий проект не може бути прийнятий Верховною Радою України в такому вигляді.

1. Що таке бюджетна класифікація?

2. За якими розділами класифікуються доходи бюджету?

3. Чи має право Комітет Верховної Ради України з питань бюджету розглядати законопроекти?

 

Завдання 6.

При формуванні доходів селищного бюджету на наступний рік сільська рада планувала отримати такі надходження: прибутковий податок з громадян; плату за землю; державне мито; находження від штрафів; комунальний податок; податок на додану вартість; ринковий збір; акцизний збір; плату за торговий патент.

1. Які з цих платежів не можуть бути зараховані до сільського бюджету і чому?

2. Назвіть нормативну базу, що регулює формування бюджетів місцевого самоврядування.

3. Які ще джерела направляються на формування бюджетів місцевого самоврядування?

 

Завдання 7.

Статтею 58 Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" Верховна Рада України зупинила на 2013 рік, дію положень законодавчих актів у частині надання пільг, компенсацій і гарантій, які фінансуються з бюджетів усіх рівнів, а саме: безкоштовний капітальний ремонт жилих приміщень громадян (п, 1); надання бюджетних кредитів та позик (п. 2); безплатне або пільгове встановлення телефону (п. 3); безплатне або пільгове користування телефоном (п. 4); безплатне або пільгове санаторно-курортне лікування (п. 5); безплатне або пільгове забезпечення автомобілями (и. 7); звільнення або зменшення плати за житло, комунальні послуги, електроенергію, газ, паливо особам, яким надані зазначені пільги (п. 8); безкоштовний проїзд всіма видами пасажирського міського (комунального) та приміського транспорту (п. 9). Статтею 60 цього Закону зупинено дію статті 44 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", окремих положень Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

На думку юриста районної державної адміністрації, Верховна Рада України, ухваливши статті 58, 60 Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік", перевищила надані їй Конституцією України повноваження.

З метою дослідження вказаних вище питань юрист звернувся до юридичного відділу обласної державної адміністрації, наукової установи.

Працівники юридичного відділу обласної державної адміністрації зробили висновки, у яких підкреслюється, що сама наявність в Україні пільг, компенсацій і гарантій порушує конституційні права людини і громадянина, оскільки ними заздалегідь закріплюється нерівність у правах.

Кафедра фінансового права юридичної академії стверджує, що положення статей 58, 60 Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" є неконституційними.

Чи перевищила Верховна Рада України надані їй Конституцією України повноваження, ухваливши статті 58, 60 Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік"? Який державний орган може визнати вказані статті закону неконституційними?

 

Завдання 8.

Кабінет Міністрів України 28 квітня 2013 року подав до Верховної Ради України річний звіт про виконання Закону України „Про Державний бюджет на 2013 рік”. 15 травня 2013 року цей звіт, представлений Прем’єр-міністром України, було розглянуто у Верховній Раді України.

Чи відповідають дії зазначених державних органів та їхніх посадових осіб чинному законодавству?

 

Завдання 9.

Міським бюджетом на 2013 рік було заплановано ремонт дороги по вулицях: Петровського, Садовій, Заводській та Пушкінській. У квітні 2013 року виявилось, що спланований бюджет перевиконаний на 18% і виконком місцевої ради підняв питання про можливість перерозподілу міського бюджету (відремонтувати додатково вулиці Шевченка, Лапаніна та Будьонну).

1. Хто має право вносити зміни до міського бюджету?

2. Який нормативний акт визначає процедури внесення змін до місцевого бюджету?

3. Чи можна в даному разі перерозподілити міський бюджети?

 

Завдання 10.

Для того, щоб дотриматись строків прийняття проекту закону про Державний бюджет України у другому читанні, Верховна Рада України на прохання голови комітету Верховної Ради з питань бюджету погодилась відкласти прийняття рішення про загальний обсяг дефіциту (профіциту) Державного бюджету України на наступний бюджетний період під час розгляду проекту закону про Державний бюджет України у третьому читанні.

Дайте правову оцінку цій ситуації.

 

 

Нормативні акти та література до завдань:

1. Бюджетний кодекс України // ВВРУ. -2010. -№50-51. -Ст. 572.

2. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційними поданнями 55 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статей 58, 60 Закону України "Про Державний бюджет України на 2001 рік" та Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень пунктів 2, 3, 4, 5, 8, 9 частини першої статті 58 Закону України "Про Державний бюджет України на 2001 рік" і підпункту 1 пункту 1 Закону України "Про деякі заходи щодо економії бюджетних коштів" (справа щодо пільг, компенсацій і гарантій) від 20 березня 2002 р. // ОВУ. - 2002. - № 13. - Ст.669.

3. Орлюк О.П. Фінансове право: Навч. посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2013.

 

 

МОДУЛЬ 3. „ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДЕРЖАВНИХ ДОХОДІВ”





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 588 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Даже страх смягчается привычкой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

988 - | 854 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.