Лекции.Орг


Поиск:




Вирішення задачі за допомогою лінійок




5. Окомірне вирішення задачі наведення

6. Підсумкова оцінка методу.

НАВЧАЛЬНА ЛІТЕРАТУРА:

1. В.Н.КАМЕНСКИЙ “Наведение самолетов на воздушные и наземные цели". ч.1, стр. 50-64.

ПИТАННЯ №1. СУТНІСТЬ МЕТОДУ “ПРЯМЕ ЗБЛИЖЕННЯ” ТА АНАЛІТИЧНЕ ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧІ НАВЕДЕННЯ

Метод прямого зближення полягає в тому, що командами з землі винищувач по прямолінійній траєкторії виводиться на задану дальність від повітряної цілі з заданим курсовим кутом (мал.1).

Мал.1. Сутність методу “Пряме зближення”.

Задана дальність визначається відповідно до дистанції пуску ракет або стрілянини і прицілювання, наприклад, для атаки з побіжних курсів , де . Величину називають дистанцією виходу на ціль.

На відміну від методу паралельного зближення винищувач виводиться не в точку зустрічі з повітряною ціллю, а наприклад, у точку початку атаки К.

Відносне положення повітряної цілі та винищувача в цій точці характеризується заданими величинами і кінцевим значенням курсового кута винищувача (ракурсом).

Курсові кути повітряної цілі і винищувача в процесі зближення по абсолютній величині безупинно змінюються: курсовий кут повітряної цілі зменшується до заданого значення , наприклад до нуля, а курсовий кут винищувача збільшується до кінцевого значення .

Щодо повітряної цілі, винищувач, що наводиться методом прямого зближення, переміщується по напрямку вектора відносної швидкості (мал.2) так, що на заданій дистанції () кінцевий курсовий кут повітряної цілі досягає заданої величини, яку в наступному будимо приймати рівної нулю.

Мал.2 Рух винищувача щодо повітряної цілі при наведенні методом прямого зближення.

Продовжуючи рух далі, винищувач проходить позад повітряної цілі на деякої дистанції від її . Трикутники ВВ'К і АОЕ подібні (мал.2), тому , відкіля

Таким чином, поза залежністю від напрямку руху винищувач завжди проходить через точку, що знаходиться позад повітряної цілі на тій самій відстані

Важливим наслідком цього висновку є те, що, за винятком випадків польоту на зустрічних курсах, для винищувача немає необхідності будувати спеціальний маневр для виходу з атаки, оскільки сам метод прямого зближення забезпечує безпеку від зіткнення з повітряною ціллю.

Для різних значень кінцевого курсового кута винищувача його відносні траєкторії (мал.3) представляють сімейство прямих, що перетинаються в точці В', що знаходиться позад повітряної цілі на відстані , причому щодо цієї точки винищувач рухається відомим нам методом паралельного зближення.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 614 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

818 - | 676 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.